Македонска берза

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.320
Поени од реакции
2.391
Ocekuvate nbg da vi dade 3 posto akcii gratis so konverzija?? Pa vie ludi li ste, toa se 10 milioni evra namesto oni dagi zemat vam da viggi dadat !!
Тоа останува на нас, во комуникација со нив да ги убедиме дека и во нивни интерес е да се реши тоа прашање.
Никој не е ни луд, ни будала, и никој на никој не му дава нешто гратис.

Член од
19 јуни 2017
Мислења
76
Поени од реакции
19
Тоа останува на нас, во комуникација со нив да ги убедиме дека и во нивни интерес е да се реши тоа прашање.
Никој не е ни луд, ни будала, и никој на никој не му дава нешто гратис.
Epa bas toa cekate da vi dade Grkot gratis 10 milioni eura Nese ludi. Se nadevam nikoj nekupuval preoritetni so toj esap jako kego jade od spekulacijata :D

Член од
5 април 2012
Мислења
8.152
Поени од реакции
8.946
Интересно е зошто во Македонија нема консолидација во банкарскиот сектор.

Член од
9 мај 2017
Мислења
352
Поени од реакции
635
Не пумпам јас како тебе. Немам потреба. Доволно ми беше некои други што напумпаа и што навреме оценив дека СТБ ќе се продава па влегував на 200 денари. Чував неколку години и распродадов скоро све на 1000 денари - 1200 денари ( со дивиденди). Влегував кога никој не ја сакаше, можеш да отвориш мојновац(за среќа вчера проработи). Ги покрив сите загуби и преминав во добар плус. Последниве две години живеам од дивиденди и немам намера да пумпам. Купував и ОХБ на 950, Бетон на 3450 ден., ТНБ на 1700 и сега сум во лер... КМБ прв пат купив на 1700 пред две години . . . .
За КМБ сум ситна риба . . . И на камени мост да се обесам неа нема да ја помрднам... Јас само се шлепам додека големите ја водат играта . . . Мое е да ги погодам долгорочните планови на фирмата, а не да порасне цената утре за 3%. 3% не ми покриваат ни провизии, а камо ли да профитирам . . .
Кога купувам пишувам дека сум купил, транспарентно . . .
Кога ќе продадам пишувам дека сум продал . . . .
Не се кријам. КМБ купив пред месец на 2939 денари, а продадов пред недела дена на 2830 денари. Можеби и ти нема логика, но јас шанса гледам и во корекцијата на цената и дај боже КМБ да падне на 2300 ден. Иако имам солидна количина КМБ ќе се израдувам на така голема корекција.
Околу стечајот во друго време. Верувај дека ФЕНИ ќе работи. Колку ќе заглават банките незнам?? Но бев сведок на стечајот на Жива каде банката преживеа и солидно помина, па така и КМБ. За некоја година сите ќе зборуваме за КМБ како денес што се зборува за СТБ... Тркалото се врти, тоа е банкарство. На вакваа ситуација бев сведок, но тогаш КМБ беше рибата, а СТБ дроља . . . Види тркалото денес се свртило . . . Беше тоа далечната 2011, мојновац е сведок, ПРОВЕРИ . . . Провери ги коментарите, вредноста на акциите и види што сум пишувал за СТБ, види и што сум купувал лесно се проверува . . . Мене не ми е грижа моменталната цена туку насоката на фирмата.
http://www.mojnovac.net/forumi/showthread.php?t=4042&page=40
(еве и доказ)
Провери на мојновац дали имало некој потранспарентен од мене. Филозофијата "да му умре козата на комшијата или жена му е курва" мене не ми е позната. Наебав јас од таквии во 2007, па не би сакал на некому да му го направам истото . . .

п.с.
1. Извини ако сум те навредил дека ја пумпаш СТБ... Немам потреба јас да пумпам кога други за мене тоа го работат... Искусен сум во овие работи. Ја преживеав кризата 2007-2009, па 2010-2013, но ако не беа тие кризи немаше да застанам на нозе. Претходно имав изгубено се. Корекциите се шанса.
2. КМБ има земено во Фени имот, а СТБ некоја руда што магично испарила за имот немам информации, па види ти чии ракави ќе останат покуси . . .
3. И @dekis купуваше Тетекс на 300-400 па јас му се чудев, а види го денес лапа дивиденда и го боли стапот . . .
4. http://www.mojnovac.net/forumi/showthread.php?t=4042&page=45
Последно мое купување на СТБ 21.07.2016 . . . . Провери кој бил најголем фан на СТБ со години, а денес продавам . . . Доволно ми се пари!!!

Овој реферат го пишувам за оние кои се помалку искусни, а не да му се покажувам и докажувам на Максимус . . . Искуството на МСЕ е побитно од сите книги... Тука важат посебни правила т.е. нема правила... Изгледа се вратив рано и трезен од град, па се заборавив во пишување :). Се извинувам нема да се повтори.
Боле, ај види на крај на 2016 на кое ниво си ја предвидел КМБ за изминатово лето дека ќе биде?

А еве како брзо се случуваат настани околу ФЕНИ: https://sdk.mk/index.php/makedonija/maltsinskiot-aktsioner-pokrena-krivichna-postapka-protiv-menadhmentot-na-feni/

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.320
Поени од реакции
2.391
Epa bas toa cekate da vi dade Grkot gratis 10 milioni eura Nese ludi. Se nadevam nikoj nekupuval preoritetni so toj esap jako kego jade od spekulacijata :D
Епа со информацијата што ја добив денес, изгледа некој на крај ќе биде луд.
Кој последен се смее, најслатко се смее!
Не објвавувам тука, дури официјално не ми потврдат.

П.С. Кога побарав коментари, мислев дека ако некој знае на форумов да предложи некој конструктивен предлог за самата процедура, ваквите коментари чувај си ги за себе.

Член од
19 јуни 2017
Мислења
76
Поени од реакции
19
Епа со информацијата што ја добив денес, изгледа некој на крај ќе биде луд.
Кој последен се смее, најслатко се смее!
Не објвавувам тука, дури официјално не ми потврдат.

П.С. Кога побарав коментари, мислев дека ако некој знае на форумов да предложи некој конструктивен предлог за самата процедура, ваквите коментари чувај си ги за себе.
Navlekuvaneto cuvai sigo za sebe hahahhh Dva meseci sum clen i ni jas nepagam na takvi finti Kevi podarel grkot 10 miloni evra samo sonuvaj

Член од
17 октомври 2017
Мислења
855
Поени од реакции
1.471
Prioritetni akcii se eden vid na dolg. Tie ne se pravo na sopstvenost na kapitalot. Ako reshi da gi povlece, bankata moze da gi isplati po nominalna vrednost. Nema edna pricina zosto bi gi platila nitu poveke nitu pomalku od nominalnata vrednost[DOUBLEPOST=1509550594][/DOUBLEPOST]Sega dali moze da se konveryiraat vo obicni, za toa treba da se soglasat imatelite na akciite. Ama da se dobie konverzija pogolema od 1:1 e malku neverojatno. Ako dobro sfativ, muabetot e konverzija 1:2 i toa posle korekcija na nominalnata cena. Malku verojatno, po moe mislenje

Последно уредено:

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.189
Поени од реакции
3.437
Конверзијата на приоритетните акции во обични е можно само ако 51% од имателите на обичните акции се согласат на тоа,
како што викат, кој е луд да дава по 100 денари дивиденда за акција кога може 10[DOUBLEPOST=1509551265][/DOUBLEPOST]Ама тоа е имаме многу неписмени на берзата па ја качиле приоритетната повеќе одколку што и е вредноста.

Член од
10 декември 2008
Мислења
1.320
Поени од реакции
2.391
Приоритетните акции се дел од основачкиот капитал, и овде, а и секаде. Прочитај ги само првите членови од статутот и ќе можеш да се увериш во тоа. 1:2 е односот затоа што со такви вредности и суми влегуваат во основачкиот влог, не дека тоа е само наша пуста желба...

Иницијативата е многу сериозна, и таму има инвеститори што се долго на пазарот на капитал и што инвестирале во STBP над 150.000, 70.000, 50.000, 25.000 евра, а таму се акционери над 10 години... Изгледа грешка е што тука постирам, пошо гледам дека нема некое реално знаење за правната регулатива и можните процедурите во акционерското работење. Нивото е тоа што акционери од пред 2 месеци, стигнаа да солат памет, за можности и лудости.

Ние ќе ја продолжиме нашата кауза, и се надевам дека тука на форумот за кратко време ќе имам можност да ви пратам линк од SeiNet, каде ќе биде објавена покана за собрание каде што ќе биде укината правото на предимство и конверзија во обични акции.

Член од
7 август 2011
Мислења
4.979
Поени од реакции
15.322
Здраво на сите :)
Најпрво браво за вашето пишување во темава, дефинитивно во моментов оваа тема е врвот на форумов. Со стручни дискусии и без глупи доскочици.

На темава доаѓам бидејќи имам желба да тргувам со акции (логично), па би сакал неколку совети од вас како поискусни.
Парите кои планирам да ги потрошам се пари кои ги заработив летово, па наместо на одмор и кафани мислев да пробам нешто ново, така што не ми се пари кои може да ми притребаат во следниот период и нема панично да ги продадам за да си подмирувам трошоци. Се на се имам околу 4000 евра за користење.
За почеток, дали имате да ми предложите некоја литература која би ме вовела во тематиката и би се стекнал со некои основни познавања?
Од читањето на темава најмногу впечаток ми оставија тнб, па веројатно ако почнам да купувам би се пробал со нив.

Член од
10 мај 2009
Мислења
827
Поени од реакции
541
А колку треба за да се стави предлогот на гласање? Не откако ке стави.
Приоритетните акции се дел од основачкиот капитал, и овде, а и секаде. Прочитај ги само првите членови од статутот и ќе можеш да се увериш во тоа. 1:2 е односот затоа што со такви вредности и суми влегуваат во основачкиот влог, не дека тоа е само наша пуста желба...

Иницијативата е многу сериозна, и таму има инвеститори што се долго на пазарот на капитал и што инвестирале во STBP над 150.000, 70.000, 50.000, 25.000 евра, а таму се акционери над 10 години... Изгледа грешка е што тука постирам, пошо гледам дека нема некое реално знаење за правната регулатива и можните процедурите во акционерското работење. Нивото е тоа што акционери од пред 2 месеци, стигнаа да солат памет, за можности и лудости.

Ние ќе ја продолжиме нашата кауза, и се надевам дека тука на форумот за кратко време ќе имам можност да ви пратам линк од SeiNet, каде ќе биде објавена покана за собрание каде што ќе биде укината правото на предимство и конверзија во обични акции.

Се слагам со Бубасту Партиципативните акции неможе да се капитал тоа е трајна позајмица затоа и немаат право на глас само банките ја третираат кога се калкулираат адекватноста ради Х причини да не шириме тука зошто и како.

Вчера несакав да навлагам понатака кога го спомна статутот мегјутоа иницијативата што ја водиш ти и уште некој за конвертирање не е мн сериозна ама тоа не менува мн.и да е некое адвокатско друштво.

1. Конвертирањето на акции од приоритетни во обични се одвива според закон а не статут на банкта.Статуто го пропишува горниот лимит додека законот за трговски друштва минималната граница колку % треба да се има од вкупниот број на акции за да се активира.

2.Генералниот Директор на Стопанска банка Диомидас на собранието кој беше знае кога се постави прашањето убаво рече дека треба 70 или 75% за да само се активира таква работа а после тоа има процедура дали ке се исполнат условите или не сега за сега од НБГ не се меша кога ке дојде на дневен ред НБГ ке се изјасни дали преку промена на стату или др начин. Човекот е во право за да изврши конвертирање согласно закон потребно е најмалце 2/3 од вкупниот број издадени приор.акции а статуто може да ја дигне границата и на повеке,ама не помалце.
3. Искрено да признаам добро звучеше приказната купи 1 приоритени акции и ке добиеш 2 обични арно ама испадна јалово луге заглавија добро непознавајки ја состојбата и сега нема надвор.

4. Ова горе може да се реши или со измена на законот за трговски друштва или да најдете мин 70% од акционерите што е веке пробано и неостварено.

Член од
1 јануари 2013
Мислења
45
Поени од реакции
25
http://faktor.mk/ujp-istrazuva-koj-i-kako-dobil-neto-plata-od-210-iljadi-evra
Баш ме интересира која е оваа компанија која поделила плата во износ од 210 илјади евра на еден вработен во Јули. Се надевам не е некоја од компаниите каде сум акционер. :mad:

Toma

Корона стронг
Член од
22 април 2014
Мислења
4.189
Поени од реакции
3.437

Речиси се ти е објаснето.
А колку треба за да се стави предлогот на гласање? Не откако ке стави.

Се слагам со Бубасту Партиципативните акции неможе да се капитал тоа е трајна позајмица затоа и немаат право на глас само банките ја третираат кога се калкулираат адекватноста ради Х причини да не шириме тука зошто и како.

Вчера несакав да навлагам понатака кога го спомна статутот мегјутоа иницијативата што ја водиш ти и уште некој за конвертирање не е мн сериозна ама тоа не менува мн.и да е некое адвокатско друштво.

1. Конвертирањето на акции од приоритетни во обични се одвива според закон а не статут на банкта.Статуто го пропишува горниот лимит додека законот за трговски друштва минималната граница колку % треба да се има од вкупниот број на акции за да се активира.

2.Генералниот Директор на Стопанска банка Диомидас на собранието кој беше знае кога се постави прашањето убаво рече дека треба 70 или 75% за да само се активира таква работа а после тоа има процедура дали ке се исполнат условите или не сега за сега од НБГ не се меша кога ке дојде на дневен ред НБГ ке се изјасни дали преку промена на стату или др начин. Човекот е во право за да изврши конвертирање согласно закон потребно е најмалце 2/3 од вкупниот број издадени приор.акции а статуто може да ја дигне границата и на повеке,ама не помалце.
3. Искрено да признаам добро звучеше приказната купи 1 приоритени акции и ке добиеш 2 обични арно ама испадна јалово луге заглавија добро непознавајки ја состојбата и сега нема надвор.

4. Ова горе може да се реши или со измена на законот за трговски друштва или да најдете мин 70% од акционерите што е веке пробано и неостварено.
(y)

Како што кажав има многу лакоми што мислеле дека за малку пари ќе добијат многу, па уште и кога ја гледам акцијата дека се качила до 700, сваќам дека има многу оФци за стрижење, незнам како очекуваат дека некој ќе сака да го дели профитот, па уште и кажуваат дека ќе конвертирала 2:1,

Чиста математичка пресметка, во вашиот очекуван случај ќе има нови 450.000 акции, што би било 2,5-3% од целиот капитал или тоа значи дека оној што го/ќе има 94,5% ќе сака да се одкаже за 2,5-3% од профитот и да ви го даде на вас во бројки ако профитоот е 30м евра, цели 750-900 илјади евра.

Мој совет е ако имате, шитнете ги по оваа цена и уживајте си!

Kajgana Shop

На врв Bottom