- Член од
- 20 јули 2016
- Мислења
- 7.787
- Поени од реакции
- 5.063
Јас земав Екоспар аурига котел 25кв за 160м2 котелот е за до 180м2 што е релативно рационално. Ама не мислам се да греам и цело време оваа зима за други може...сега имам 2,5 тони пелети купено се надевам дека ќе бидат доволни ако не ќе докупуваме. Правев есап и за инвертори ама пелети ми се видоа поефтини...плус сакам парно а не дување.[DOUBLEPOST=1509194472][/DOUBLEPOST]Инаку гледав дигитални вентили и конзоло ви-фи и лан за контрола на парно. Еден вентил е 3000ден ми требаат 6 плус вифи и некои кутии и нешто за прозори...се вкупно 25000 ден во мк а заштедувале до 30% енергија. Да трошам 30000 на пелети и да речам реално да заштедам 20% викаат до 30% ама имам обични вентили со бројки и дигитален термостат и тајмер или 6000 годишно парите се враќаат за 4-5 години што не е лошо...ама ни многу добро може да рикне електроника е...ги гледав ги има во германија за упола цена. Ако одам за германија дефинитивно ќе ги купам. Системот се вика МАХ! а може и од мк ако им падне цена...ама отом потом...Тогаш немав појма или воопшто не размислував за такво нешто.
Мислев дека неможам да се греам на клима а да ми е топло во сите 7 простории со опција за дополнителни 40м2 на долниот спрат во 2 простории.
И сеуште мислам дека такво нешто не е можно...но кога ќе се прерачунам дека во рок од 3 години колку пари фрлив....
Сега пред почнување на зимото малку се нервирам дека 5 тона пелети не е малку и ми пролетуваат мисли за нова промена ама тоа е!
Последно уредено: