Најекономично греење и ладење

Член од
27 октомври 2017
Мислења
4
Поени од реакции
1
Prednosta e sto dava do 7200, moze da povlece do 2600....sega na ova vreme go imam izmereno do 2400 moze da povlece Amber12ka (ako dobro ja zateras).....gree 50m2 za brzo vreme ...za 5~10 minuti diga 2~3stepena. Nema bucava nema nisto. Hansolot isto bi ti zadovolil posto imas mala visina 2,20m i plus planiras izolacija da stavas....mislam deka pomirno bi rabotel Amberot kaj tebe sega za sega bez izolacija.....za posle so izolacija i Hansolot ke tera bez problem i opteretuvanje pa pogoovo dokaj -7,-10.....za na poladno ti ke ni kazes kako ke bide :)
Za rabota bez mnogu silennje na klimata Hansolot bi go preporacal dokaj 35~40m2 so normalna izolacija i visina do 2,70...znaci bez stiropor na fasada i PVC prozori taka-taka.....so 8ka ili 10ka stiropor na fasada bi mozel i pogolema povrsina da gree.
AMberot ili 5,5ka mislam ke ti bide presilen za naredniot period so stavena izolacija....pa mozes i so Hansol da pomines
Fala ti Strelec za sovetot , posto treba da kupam uste 2 klimi za vo drugite 2 sobi koisto se 12-15m2 , biten mi e i budzetot , ima razlika od 5-7k pomegju amberot i Hansolite. Ako se resam za Hansolot mesto Amberot , koj bi mi go preporacal od ovie 2 modela na Hansol ? Koj e podobar vo odnos na prostorijata , i koj e poekonomicen , dali dvata se so twin rotary ?

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Fala ti Strelec za sovetot , posto treba da kupam uste 2 klimi za vo drugite 2 sobi koisto se 12-15m2 , biten mi e i budzetot , ima razlika od 5-7k pomegju amberot i Hansolite. Ako se resam za Hansolot mesto Amberot , koj bi mi go preporacal od ovie 2 modela na Hansol ? Koj e podobar vo odnos na prostorijata , i koj e poekonomicen , dali dvata se so twin rotary ?
Kapacitetite im se mnogu slicni ama poekonomicen e onoj do -20 so Sanyo twin kompresorot....i drugiot Hansol do -30 e so twin+2stage no poslab e na ekonomicnost.
Nie sme nekoja izmegju klimatska zona....nit sme umerena nit sme ladna zona
Hansol -20 ima SCOP 4,7 so 3,7 vo umerena/ ladna zona
Hansol -30 ima SCOP 4,6 so 3,2 isto za umerena/ladna zona
Samo ova vazi ako gi stavis vo prostor 30~35m2.....stavi gi vo 40~45 nema da se primeti razlika vo ekonomicnost posto ke butkaat kako za 5,5ka

Член од
27 октомври 2017
Мислења
4
Поени од реакции
1
Kapacitetite im se mnogu slicni ama poekonomicen e onoj do -20 so Sanyo twin kompresorot....i drugiot Hansol do -30 e so twin+2stage no poslab e na ekonomicnost.
Nie sme nekoja izmegju klimatska zona....nit sme umerena nit sme ladna zona
Hansol -20 ima SCOP 4,7 so 3,7 vo umerena/ ladna zona
Hansol -30 ima SCOP 4,6 so 3,2 isto za umerena/ladna zona
Samo ova vazi ako gi stavis vo prostor 30~35m2.....stavi gi vo 40~45 nema da se primeti razlika vo ekonomicnost posto ke butkaat kako za 5,5ka
Znaci sto i da odberam pomegju Hasnolot i Amberot nema da se pogresi.
Me interesira sto bi mi preporacal za soba od 15m2 ,isto so edna nadvoresna strana. Se raboti za istata kukja.
Dali da odam so 3,5kw ili so 2,5 kw ? Vo cena e mnogu mala razlikata. Prasuvam zatoasto procitav deka na -7 -10 -15 , se gubi od silinata na invertorot(se plasam vo slucaj da e 2,5 da ne postignuva) ,no pak od druga stana ako e 3,5 mi e strav da ne e predimenzionirana. Isto taka citav deka e mnogu bitno da ima greaci samata klima.
Vo opcija za sega mi se 2-3 modela so budzet do 24k :
1. VIVAX ACP-09CH25AERI (so greaci)
2. COOPER&HUNTER CH-S12FTXQ VERITAS (neznam dali ima greaci)
3. VIVAX ACP-12CH35AESI+ (mislam deka nema greaci )
Posto ke treba vo minimum 2 sobi da stavam , dali e dobra opcija multi split vo odnos na cenata i ekonomicnosta , ili pak so single split da odam?
Ili ako imas nekoj dobar sovet za nekoja druga , kazuvaj :)

Последно уредено:
Член од
7 јуни 2014
Мислења
1.116
Поени од реакции
1.262
Абе тебе цело време ти кажуваат за ГРЕЕ а ти опција ти биле ВИВАКСИ и др. безвезални брендови, ццццццц :facepalm:

Член од
14 мај 2009
Мислења
1.581
Поени од реакции
1.853
Абе тебе цело време ти кажуваат за ГРЕЕ а ти опција ти биле ВИВАКСИ и др. безвезални брендови, ццццццц :facepalm:
Не приметуваш дека се накотива членови со 2 -3 поста се со исти прашања? Од месечина се гледа!
Кој модел е подобар
1. VIVAX ACP-09CH25AERI
2. COOPER&HUNTER CH-S12FTXQ VERITAS
3. VIVAX ACP-12CH35AESI+
најдобар е GREE :pos:.....:tapp:

инаку еве колку се подобри GREE од Vivax, со анализа на познавач (dominator) https://forum.kajgana.com/threads/Најекономично-греење-затоплување.39011/page-598#post-7759688

Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
Site na ignor, ja stavija
Vivax ACP-12CH35GENI ,

Znae li nekoj koja cena e Gree U-Crown, ????

Член од
7 јуни 2014
Мислења
1.116
Поени од реакции
1.262
Не приметуваш дека се накотива членови со 2 -3 поста се со исти прашања? Од месечина се гледа!
Кој модел е подобар
1. VIVAX ACP-09CH25AERI
3. VIVAX ACP-12CH35AESI+

инаку еве колку се подобри GREE од Vivax, со анализа на познавач (dominator) https://forum.kajgana.com/threads/Најекономично-греење-затоплување.39011/page-598#post-7759688
Приметувам,како не приметувам затоа и одговорот беше таков безвезален.
Ама сега си ја зема и ти бељата наглава, ќе те опоменат за богохуљење на богот на климите ГРЕЕ[DOUBLEPOST=1509092855][/DOUBLEPOST]
Vivax ACP-12CH35GENI ,

Зошто е игнорирана неквалитет, цена, гаранција....

Член од
9 јануари 2006
Мислења
5.654
Поени од реакции
7.500
Кој модел е подобар
1. VIVAX ACP-09CH25AERI
3. VIVAX ACP-12CH35AESI+

Sam na sebe se linkas postovi....dupli profil....procitan si odamna
Tvojot navodno "Poznavac" ima edvaj 4 posta na Temava...em se iznacitavme em se iznaucivme

• Ми се допаѓа
Reactions: GT1
Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
Sass напиша:
Vivax ACP-12CH35GENI ,

Зошто е игнорирана неквалитет, цена, гаранција....

Pa zatoa i prasuvam, zasto e ignorirana??

Член од
26 август 2017
Мислења
422
Поени од реакции
895
Член од
12 март 2015
Мислења
1.569
Поени од реакции
3.215
Друже изгледа дека не си ја читал дискусијава. Такви но-нејм клими се најлошиот избор што можеш да го направиш.

Накратко:
- не избрзувај, гарантирано ќе се заебеш, размисли и прочитај ден-два
- првите најевтини клими од 3.5кв кои вреди да се купувуваат почнуваат од 30.000
- 2,5кв се доволни за твојот простр, 16 до 20м2 ќе загрее било која клима, разликата е што тоа ѓубрето што си го линкал ќе работи лошо, често ќе влегува во дефрост - значи ќе запре да грее на 5-10мин, после ќе почне да дува непријатно јако и ладно, итн... додека подобра клима нема ни да ја приметиш дека работи
- дрва се купуваат најкасно во Јуни, не сега, плус скапи се упм.

Мој совет? Заборави на дрва, евентуално купи пола кубик да имаш за секој случај или за кеиф некогаш. Земи си клима, да видиш раат да не се замараш со цепење, палење, чистење, итн. Позајми пари, или подобро види кои од големиве продавници даваат на рати и без камата. Заборави на такви ѓубриња од клими. Ако баш мораш да се ограничиш на 20 илјади, Gree Lomo ECO е неспоредливо подобар избор од тој Фаворит.

Но подобро, види по продавниците за Gree Lomo LCLH од 9000BTU (2.5ка), јас лани летото таков земав на акција за 19 илјади за родителите на жена ми и супер ги служеше лани на најголемите студови. Сега немам поим колку кошта, ама колку и да доплатиш од 21те илјади за Фаворит, ќе вреди. Ќе имаш дома клима, а не ѓубре. И наместо да плачеш по форуми како греење со клима е глупост, ќе се фалиш како најевтино се грееш без ич замарање.

Lomo LCLH 3.5ка мислам дека е окулу 30 илјади, 2.5кв моделот по некоја логика не треба да биде над 25 илјади, веројатно помалку. Провери си.
дали ќе може линк од уредот (некоја нивна web страна ако има) или пак телефон од нивно претставништво?

во план сум на пролет да земам клима но единствена опција би ми била доколку ја плаќам на рати, па сакам да се информирам за такво нешто...
плус, ќе ми треба само во лето пошто во зима се греам на дрва, а за преодно време (како сега што е) мислам дека ќе ми задоволи потреби...
имам отворен простор кујна-дневна со некои 25m2 и во ќош имам вртена скала која води кон поткровје (таму две соби и иста површина). Планирам климата да ја поставам над скали ради тоа што во лето горе е пекол, а за ваков период се надевам дека барем малку од топлината би слегувала долу (ако се насочи надолу да дува) иако генерално се коси тоа со законите на физиката :D :D :D :D :D :D

Член од
15 мај 2012
Мислења
653
Поени од реакции
576
Последно уредено:

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.044
Поени од реакции
34.469
Vivax ACP-12CH35GENI ,

Ти го разлистав линкот кон скандинавскиот форум (еве линк со превод на англиски)... Ама што да се каже баче, ниту овде имаме потреба од нордик модели, ниту па јас во тој ценовен ранг би бирал меѓу GREE и ремаркиран GREE со налепница Вивакс. :)

Друже, a исто и @rusrus @dastan - момци не ги сакате GREE, разбравме, у реду е. :)

@Dr Zmigo тој дечкото од линкот што си го постирал се потрудил и направил убава споредба на физичките карактеристики. Ама што правиме со искуствата при користење, што правиме со разликите во самата работа на уредите, што правиме со разликите во софтверот? Дали ти навистина сметаш дека Мидеите со натпис Вивакс се подобар избор од GREE?

Ти лично за себе, би земал ли Мидеа пред GREE, ако изборот ти е меѓу тие две опции? :)

Башка што споредбата е направена меѓу два 2.5кв модели, од кои Change барем пар години е заменет со нови модели, ниту па е во ред да ги споредуваме брендовите Мидеа(вивакс) и GREE само преку тие 2 модели.

Јас лично, сметам дека нубовите како @InnerVision ќе се заебат aко одберат Мидеа(вивакс), или ептен ќе се заебат ако земат некој чкљ бренд како COOPER&HUNTER (се научија да ставаат звучни имиња бе). Ама па нубовите ако на сите совети кои им се даваат, успеат да се заебат во изборот, тогаш си заслужуваат се што ќе им се случи.
На крају краева и конкуренцијата треба да живее и да работи, пошто сите видовме како почнаа да се курчат со цените тие од Гримак кога им тргна продажбата на климите.

Така да момци нубови, слободно купујте си Мидеа(вивакс) и разноразни купер-хантери. Може и нема толку лошо да испадне ако доволно ги предимензионирате. Се за општото добро! :)
А навистина се е подобро од загадување на градов со чадови и саѓи од разни ќумбиња. (y)

Член од
26 август 2017
Мислења
422
Поени од реакции
895
@Vanlok Kako ustanovi deka ne gi sakam Gree leba ti?? Poradi prasanjeto kolku kosta kaj nas Geni-to?
I aj vaka polu-hipoteticki zasto ako veke imam remarkiran Gree za 16 bona poeftino ne bi go kupil? Btw tuka poenite odat kaj Gree a ne kaj Vivaks..

Kajgana Shop

На врв Bottom