Закон за забрана на пушење

• Креатор на темата Креатор на темата teneke
  • Време на започнување Време на започнување

Дали го поддржувате законот за забрана на пушење?

• Не, треба да се укине забраната

Гласови: 13 7,0%
  • Треба да се модифицира за да имаат угостителите поголема слобода

Гласови: 25 13,5%
  • Да, супер е во ваква форма

Гласови: 37 20,0%
  • Треба да биде уште поригорозен

Гласови: 110 59,5%

• Вкупно гласачи
    185
Ај да дискутираме како ми штетат автомобилите што ги возите, ми скратуваат по 1,2 мнути дневно, пошо нели, штетни се за воздухот.
Па штетни се. Не за џабе све поише го дрват за воведување на електрични автомобили и други еколошки еквиваленти.
Кое размислување го имаш ти човече. Чим има едни срања кои се штетни за нас и нашето здравје, ајде да ги дозволиме сите срања што се штетни за нас и нашето здравје. Адитивно ќе ја акумулираме штетата што може да ни се нанесе.
Автомобили со емисија на штетни гасови + пушење на јавни места < Автомобили со емисија на штетни гасови - пушење на јавни места. Што не ти е јасно?

Па штетни се. Затоа Меркел цмиздри за да се воведат електрични автомобили. Ама мора да се почне од негде.
Кое размислување имаш ти човече. Чим има едни срања кои се штетни за нас и нашето здравје, ајде да ги дозволиме сите срања што се штетни за нас и нашето здравје. Адитивно ќе ја акумулираме штетата што може да ни се нанесе.
Автомобили со емисија на штетни гасови + пушење на јавни места < Автомобили со емисија на штетни гасови - пушење на јавни места. Што не ти е јасно?

Се му е јасно, само сака малку да фура слободарски дух. :)

Подобри се и поекспланаторни од твоите. Мене ми е драго дека вака си фураш некој либерално анархистички филм, си правам што сакам, сакам се ебам сакам се сунчам, но за жал живееш живот во зедница кој е регулиран со закони.
Да ти повторам, кафичот е ЈАВЕН ПРОСТОР, таму имаат право и можност да влезат сите. Како таков, сопствениот на кафичот нема апсолутна моќ да одредува што ќе биде таму. Очекувам државата да го заштити моето здравје на секој простор кој се смета за јавен.[DOUBLEPOST=1508935614][/DOUBLEPOST]

Да, бидејќи твоето постепено самоутепување со цигари е потполно исто со НЕОПХОДНОСТА од превоз во современите општества.

Одличен пример, држи вода.

Здравје, здравје, здравје...

Ak ne vi cinit ne idajte mentalitet :D
Posle grcka bila kriva...

Vikas ok bilo da se pravat stvari vnatre se dodeka e tvoj lokal i ne krsel zakoni.
Pa momentalno e zakon toa. Ti gi otvaras moznostite za nepovrat... do kaj da ideme poso lokalot e tvoj?
Sto drugo da dekriminalizirame?

Ili kako da napraeme anketa koja navistina bi ja reflektirala zelbata na gragjanite?

Ако е релевантна, што тогаш се плашите дека сите кафичи ќе се претворат во пушачки простории? :(

Па штетни се. Не за џабе све поише го дрват за воведување на електрични автомобили и други еколошки еквиваленти.
Кое размислување го имаш ти човече. Чим има едни срања кои се штетни за нас и нашето здравје, ајде да ги дозволиме сите срања што се штетни за нас и нашето здравје. Адитивно ќе ја акумулираме штетата што може да ни се нанесе.

Не го игнорирај моментот дека мора да се укине и пушењето. Ако пушам дома, чадот пак ги загадува воздухот и околината. Малку по малку. Така да, тегни-туркај, мора некако да се собереме и да го забраниме пушењето секаде.

:(

Не го игнорирај моментот дека мора да се укине и пушењето. Ако пушам дома, чадот пак ги загадува воздухот и околината. Малку по малку. Така да, тегни-туркај, мора некако да се собереме и да го забраниме пушењето секаде.

Тоа се решава со научно истражување, но со сарказам и со иронија. Ако може да се докаже без никакви сомневања дека чадот од цигарите кои се испушени на отворено или кај некој дома влијаат на квалитетот на воздухот кој сите го дишеме, тогаш и таква забрана е неопходна.

Причината зашто цигарите се легални, лежи во традиционалната компонента и профитот. Чадот од цигарите загадува околина (има студии за ова, не бери гајле), исто и пикавците кои се фрлаат сегде, пушењето го јача ризикот од многу болештии, трудници што пушат, го изложуваат плодот на тристо ризици и да не продужувам даље. Што е до мене, комплетна забрана на цигари е супер варијанта, се заебавал ти или не.
Али ко што реков, мора да се почне од негде.
Комплетна забрана на производство и конзумација на цигари > Забрана на пушење на јавни места и изложување на непушачи на ризици > дозвола да се пуши на јавни места.
Има градација, ти текнуе?

Тоа се решава со научно истражување, но со сарказам и со иронија. Ако може да се докаже без никакви сомневања дека чадот од цигарите кои се испушени на отворено или кај некој дома влијаат на квалитетот на воздухот кој сите го дишеме, тогаш и таква забрана е неопходна.

Не сум сигурен дали некогаш имало студија за тоа, ама сигурно имало некакви експерименти, што ти знам јас.
Ама и без наоди, и ти и јас може да гарантираме дека воздухот не е подобар со зголемувањето на количината на чад од цигари, туку е полош. За промил, ако не за процент.
Може не ти крати минута од животот, ама милисекунда сигурно. Па рачунај

:icon_mrgr:

Али глеј... еве и јас ќе престанам да давам удел во банализирање на темата.
Јас како непушач сметам дека би било ОК да се задржи правото на претприемниците да одлучат дали ќе се smoke free или не. Лично верувам дека ако мнозинството ја застапува твојата идеја, ќе нема никакви проблеми.

Јас како непушач сметам дека би било ОК да се задржи правото на претприемниците да одлучат дали ќе се smoke free или не.

Јас пак сметам дека ти објаснив зошто не е така, и уште сметам дека и тебе ти е јасно дека не си во право.

Кој сака да излегува у пушални бе ?

Не знам зошто се расфрлате со здравствени референци за одење или неодење во кафана.
Не сум сигурен дека сосема те разбирам, но претпоставувам тезата ти е нешто во стилот дека кога влегуваш во кафеана треба да важи нешто како: „Оставете ја секоја помисла за здравјето надвор, о вие кои влегувате овде“ ...?

Мислам дека нема потреба ни да се дискутира теза дека во кафеана идат само такви кои не се замараат со здравје и здрав живот, дека мора да се согласиш со труење од чад за да уживаш со пријателите и да се социјализираш.

Но дигресираш, јас всушност те коментирав за твоето мислење дека сопствениците на локалите се единствено надлежни за одлуки кои се однесуваат на здравјето на граѓаните. Не се согласувам, сметам дека државата треба да ги заштити своите граѓани и да донесе одлука која ќе биде базирана врз основа на резултати и заклучоци добиени од научни студии, кои сите се согласуваат дека пасивното пушење е исклучително штетно за луѓето.

Пушачите сами носат одлука за своето здравје, го имаат тоа право. Но не треба да имаат право да носат одлука за здравјето и на сите други. Тука не станува збор само за другите гости непушачи, туку и за вработените непушачи во кафеаните, кафичите, и воопшто во сите локали.

Фино би било и алкохолот да го забранат по кафани.
Исто како што можеш да пиеш пиво на плоштад, кој е јавен простор.
Знам дека ова ти е кажано во саркастична смисла, но морам да признаам дека е прилично глуп обид за сарказам и крајно несоодветен за на темава. Консумирањето алкохол те афектира само тебе, додека пак пушењето цигари негативно влијае на сите околу тебе, па затоа не можеш да правиш такви паралели, макар тоа било и сарказам.

Пушачот има опција да излезе на две минути и да ја испуши цигарата надвор, но тој што не пуши цигари има опција да носи гас-маска или воопшто да не влегува во објектот.

Тие глупости за некакви стандарди, вентилации, високи плафони и не знам што таму, се приказни за мали деца, кои имаат ефект само на хартија. Некој на отворено да запали цигара им смета на тие околу него, а не па во затворен простор, со 500 луѓе внатре.

Покрај штетните последици по здравјето, печењето очи и сосмрдената облека од чад, негативно влијае и врз социјалната интеракција - од чадот внатре не можеш да приметиш дали некоја е убава или е ко Рибери во фацата.

Така да, освен полнење буџет преку цицање пари од угостителите за лиценци, законов нема да има апсолутно никаков друг позитивен ефект, само штета, и тоа за сите - и пушачи, и непушачи, и угостители.

Не чинел Груевски, Заев бил подобар. Е па ќе се чадите . Јбг слобода, демократија :sneaky:

Абе ајде цела деценија е веќе тој закон за пушење таман не одвикнаа од оваа нездрава и лоша навика и сега пак ќе не правеле поново пушачи ... мислам дека не треба да се променува законот, не сега откако веќе скоро цела деценија е активен овој закон ! no thanks !

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom