Закон за забрана на пушење

• Креатор на темата Креатор на темата teneke
  • Време на започнување Време на започнување

Дали го поддржувате законот за забрана на пушење?

• Не, треба да се укине забраната

Гласови: 13 7,0%
  • Треба да се модифицира за да имаат угостителите поголема слобода

Гласови: 25 13,5%
  • Да, супер е во ваква форма

Гласови: 37 20,0%
  • Треба да биде уште поригорозен

Гласови: 110 59,5%

• Вкупно гласачи
    185
Не верувам дека сите ке изберат да може кај нив да се пуши. Има многу луѓе кои сакаат да одат не места кај не се пуши, што ке повлече некои од угостителите да изберат да кај нив не се пуши. Плус, сите угостителски објекти не ке можат да ги постигнат стандардите за да добијат лиценца за дозволено пушење, некои нема да сакаат да инвестираат во тие стандарди а некој од објективни причини (како немање доволно квадратура, висина на плафони, непостоење на технички услови за изведба на соодветни вентилации) нема да можат да добијат лиценца...

Апсолутни сите ќе одберат да се пуши, сито до еден. Знаат дека со текот на времето и непушачите ќе одат кај нив. За стандардите, и тие што ќе добијат лиценци нема да исполнуваат стандарди. Го гледавме веќе тој филм, имаше едно време некој преоден закон каде што во некои делови од објектот се пушеше, а кои во ништо не се разликуваа од другиот дел каде не се пуши.

Јас не знам како не сфатите дека сте болни, значи буквално сте болни, и дека немате право да ги разболувате другите. Никој не ви крив што немате доволно волја да престанете да се труете и згора на се да плаќате пари за да се труете.

Провери ги линкот... Не работи.

...што тебе ти смета ако во некој локал се истакне табла дека таму е дозволено пушењето, и ние пушачите си влегуваме таму и си пушиме?
Замисли си непушач (можеш ваљда), и работиш како келнер во кафич кој ќе се декларира како пушачки (сите ќе се декларираат ако можат).
Објективно, каков избор имаш?

Никој со сила не те тера да влезеш таму и можеш слободно да си влезеш онаму кај што ке пишува дека пушењето е забрането. Зошто тоа би било проблем на непушачите?
На пример едно од сто места, или помалку... Навистина, па зошто тоа би било проблем за непушачите? :coffee:

Ако намрите на владата се искрени лиценците треба да бидат бесплатни, односно истите да се добиваат врз основа на исполнување на стандарди а не врз основа на плаќање. Ајде објасни ми што тебе ти смета ако во некој локал се истакне табла дека таму е дозволено пушењето, и ние пушачите си влегуваме таму и си пушиме? Никој со сила не те тера да влезеш таму и можеш слободно да си влезеш онаму кај што ке пишува дека пушењето е забрането. Зошто тоа би било проблем на непушачите?
Многу сте интересни кога со сила се правите нетокму и релативизирате.
Имаше така една будала од оние невладините што викаше дека шо ако чупе од 11 има дечко од 50 години, нејзино право на избор било. Си релативизираше батето оти така му чини...

Така да, молим те моето право да не се трујам свесно не го релативизирај со твоето право да те боли за тоа. Пошто така ако тргниме далеку не одиме.

И да, не одговори на прашањата и вториот дел од тоа што го напишав, али океј е. Никој со сила не те тера [emoji6]

Sent from my ALE-L21 using Tapatalk

Апсолутни сите ќе одберат да се пуши, сито до еден. Знаат дека со текот на времето и непушачите ќе одат кај нив.

ова ти е најдобар аргумент за двете страни.

И тоа е муабетот - слободата на сопствениците да одберат дали кај нив ќе се пуши или не.

И тоа е муабетот - слободата на сопствениците да одберат дали кај нив ќе се пуши или не.

Не е тоа аргумент, тоа е констатација. На пример ако во едно друштво има половина пушачи половина непушачи, тие во текот на една вечер би влегле и во кафич кој е за непушачи и кој е за пушачи, за да не се делат од друштвото, посебно кога се на помлада возраст. Пушачите ќе немаат никаков проблем, а непушачите ќе настрадаат. Друга работа, ако ти се допаѓа некоја женска која пуши :icon_lol:, ти бил или не бил непушач ќе одиш по неа во кафичот за пушачи. Опасноста од цигарите не е непосредна, и често луѓето ја ставаат во втор план.

@victory11 OK е вториов линк. (y)

Пошто економскиот бенефит на газдите е основната логика по кој една држава треба да ја базира грижата за здравјето на сопствените граѓани?

@victory11 OK е вториов линк. (y)

Пошто економскиот бенефит на газдите е основната логика по кој една држава треба да ја базира грижата за здравјето на сопствените граѓани?

Не знам зошто се расфрлате со здравствени референци за одење или неодење во кафана.

Не е тоа аргумент, тоа е констатација. На пример ако во едно друштво има половина пушачи половина непушачи, тие во текот на една вечер би влегле и во кафич кој е за непушачи и кој е за пушачи, за да не се делат од друштвото, посебно кога се на помлада возраст. Пушачите ќе немаат никаков проблем, а непушачите ќе настрадаат. Друга работа, ако ти се допаѓа некоја женска која пуши :icon_lol:, ти бил или не бил непушач ќе одиш по неа во кафичот за пушачи. Опасноста од цигарите не е непосредна, и често луѓето ја ставаат во втор план.

Сфаќам.

Интересно ми е што почна нагло да се користи статистика и демографија „ене, на анкетата види колку се за а колку се против“

А на тоа имаш констатација дека сите кафичи ќе стават отворено пушење.

Замисли, 2-3 сме во Македонија кои сме ЗА можноста за пушење по биртии, а сите кафанџии ќе кажат „ЗА“

Не за друго - ене ти низ темава - многу чесни и морални пушачи рекоа bljak на таквата идеја. Според тоа, не мора да се плашите. Сигурно јас и Acid нема да ви го реметиме друштвото во кафана.

Сфаќам.

Интересно ми е што почна нагло да се користи статистика и демографија „ене, на анкетата види колку се за а колку се против“

А на тоа имаш констатација дека сите кафичи ќе стават отворено пушење.

Замисли, 2-3 сме во Македонија кои сме ЗА можноста за пушење по биртии, а сите кафанџии ќе кажат „ЗА“

Не за друго - ене ти низ темава - многу чесни и морални пушачи рекоа bljak на таквата идеја. Според тоа, не мора да се плашите. Сигурно јас и Acid нема да ви го реметиме друштвото во кафана.

Мене не ме интересираат ниту бројки, ниту статистика, ниту демографија. Ме интересира кога ќе се вратам од излегување да не смрдам на цигари, и да си го немам скратено животот неколку дена. Очекувам државата да ми го овозможи тоа на сите места кои се рачунаат за јавен простор.
Ако на крајот на краиштата толку сакате да пушите кога излегувате, мајката му се приватни клубови во кои се влегува со членска карта. Тоа веќе не е јавен простор во кој секој има пристап.

Мене не ме интересираат ниту бројки, ниту статистика, ниту демографија. Ме интересира кога ќе се вратам од излегување да не смрдам на цигари, и да си го немам скратено животот неколку дена. Очекувам државата да ми го овозможи тоа во сите места кои се рачунаат за јавен простор.
Ако на крајот на краиштата толку сакате да пушите кога излегувате, мајката му е приватни клубови во кои се влегува со членска карта. Тоа веќе не е јавен простор во кој секој има пристап.

Ај донт смоук веќе долго време и не планирам, и не застапувам идеи. Освен идејата јас како сопственик на кафич да можам да правам што сакам во него, се додека надвор од него истите тие работи не кршат никакви закони.

А вие, ако имате кафич, ставајте забрана за пушење и без законите. Ваше си е.

Ај донт смоук веќе долго време и не планирам, и не застапувам идеи. Освен идејата јас како сопственик на кафич да можам да правам што сакам во него, се додека надвор од него истите тие работи не кршат никакви закони.

Не можеш да правиш што сакаш во твојот кафич кога тој е јавно место. Можеш кај тебе дома да правиш што сакаш, а ниту таму не можеш безусловно. Не знам зошто лупаш со главата во зид.

Смееш да пушташ отров во кафичот бидејќи е твој?

Pa tuka e problemot, tie raboti ne krsat zakoni. Pa sakame da bide zakon.
Isto ko sto e zakonot za alkohol, licenca. Isto ko sto e zakonot za maloletnici...

Ne mozes da baras nesto sto e stetno za opstestvoto da ne bide zakon, poso ti odgovara, si imal lokal...
Taka site ke baraat nesto da ne e zakon. Tvoe si e be. Kurvi i koka da ne e zabraneto.
Koj ne saka ne mora da ide. Tvoj si e.

Najinteresno e momentot koa se pravis deka ne znaes kako funkcioniraat anketite, pa demek ovaa na forum ne e validna...

Не можеш да правиш што сакаш во твојот кафич кога тој е јавно место. Можеш кај тебе дома да правиш што сакаш, а ниту таму не можеш безусловно. Не знам зошто лупаш со главата во зид.

Смееш да пушташ отров во кафичот бидејќи е твој?

Исто како што можеш да пиеш пиво на плоштад, кој е јавен простор.

Многу ти се јаки споредбиве, побратиме.[DOUBLEPOST=1508935327][/DOUBLEPOST]
Pa tuka e problemot, tie raboti ne krsat zakoni. Pa sakame da bide zakon.
Isto ko sto e zakonot za alkohol, licenca. Isto ko sto e zakonot za maloletnici...

Ne mozes da baras nesto sto e stetno za opstestvoto da ne bide zakon, poso ti odgovara, si imal lokal...
Taka site ke baraat nesto da ne e zakon. Tvoe si e be. Kurvi i koka da ne e zabraneto.
Koj ne saka ne mora da ide. Tvoj si e.

Najinteresno e momentot koa se pravis deka ne znaes kako funkcioniraat anketite, pa demek ovaa na forum ne e validna...

Не ја терајте темата во неповрат.
Ако дискутираме дали сум за декриминализација и легализација на други работи, ќе се изјаснам и за тоа.

И стварно не се интересни ни примериве ни споредбиве.

Ај да дискутираме како ми штетат автомобилите што ги возите, ми скратуваат по 1,2 мнути дневно, пошо нели, штетни се за воздухот.

Многу ти се јаки споредбиве, побратиме.

Подобри се и поекспланаторни од твоите. Мене ми е драго дека вака си фураш некој либерално анархистички филм, си правам што сакам, сакам се ебам сакам се сунчам, но за жал живееш живот во зедница кој е регулиран со закони.
Да ти повторам, кафичот е ЈАВЕН ПРОСТОР, таму имаат право и можност да влезат сите. Како таков, сопствениот на кафичот нема апсолутна моќ да одредува што ќе биде таму. Очекувам државата да го заштити моето здравје на секој простор кој се смета за јавен.[DOUBLEPOST=1508935614][/DOUBLEPOST]
Ај да дискутираме како ми штетат автомобилите што ги возите, ми скратуваат по 1,2 мнути дневно, пошо нели, штетни се за воздухот.

Да, бидејќи твоето постепено самоутепување со цигари е потполно исто со НЕОПХОДНОСТА од превоз во современите општества.

Одличен пример, држи вода.

Многу ти се јаки споредбиве, побратиме.[DOUBLEPOST=1508935327][/DOUBLEPOST]

Не ја терајте темата во неповрат.
Ако дискутираме дали сум за декриминализација и легализација на други работи, ќе се изјаснам и за тоа.

И стварно не се интересни ни примериве ни споредбиве.

Ak ne vi cinit ne idajte mentalitet :D
Posle grcka bila kriva...

Vikas ok bilo da se pravat stvari vnatre se dodeka e tvoj lokal i ne krsel zakoni.
Pa momentalno e zakon toa. Ti gi otvaras moznostite za nepovrat... do kaj da ideme poso lokalot e tvoj?
Sto drugo da dekriminalizirame/legalizirame?

Ili kako da napraeme anketa koja navistina bi ja reflektirala zelbata na gragjanite?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom