Закон за забрана на пушење

• Креатор на темата Креатор на темата teneke
  • Време на започнување Време на започнување

Дали го поддржувате законот за забрана на пушење?

• Не, треба да се укине забраната

Гласови: 13 7,0%
  • Треба да се модифицира за да имаат угостителите поголема слобода

Гласови: 25 13,5%
  • Да, супер е во ваква форма

Гласови: 37 20,0%
  • Треба да биде уште поригорозен

Гласови: 110 59,5%

• Вкупно гласачи
    185
Цитирам:
„Владата прави комплетно нов закон за пушење. Пушењето ќе се дозволи секаде, освен во локалите каде се служи храна.“

Не гледам дека опфаќа само угостителски објекти.
Е тоа не знам, ќе треба да почекаме да биде формулиран законот за да се види што се опфаќа, ама од артиклот и изјавата на Заев специфично се зборува за угостителски објекти.

Е тоа не знам, ќе треба да почекаме да биде формулиран законот за да се види што се опфаќа, ама од артиклот и изјавата на Заев специфично се зборува за угостителски објекти.
А што ако угостителските објекти немаат соодветна вентилација? Или побитна е лиценцата од вентилацијата? Овој муабет за намален промет држеше вода пред едно десет години кога се воведе законот, да не биде сега обратна ситуацијата, намален промет ради тоа што кај некој е пушница? А дека нема ефекти не би се сложил, немам официјални статистики, али апсолутната бројка на пушачи пред и по законов сигурен сум не е иста. И каде тоа ваков закон не донел резултати? Во Македонија да речеме и сега се пуши по кафичи зимно време под тенди и некакви импровизирани огради, додека у Америка рецимо на федерално ниво не само што треба да го напуштиш барот туку и објектот кај што е лоциран барот, ако да речеме барот се наоѓа во склоп на некој мол, не смееш ни на тераса да искочиш и да запалиш. У Шведска да речеме ако пушиш дома на тераса исто смеат да те пријават.

А што ако не е се во ред со постоечкиот закон? Немам ни бројки, ни статистики, ни анекдотални докази, ама читам и слушам дека многу кафулиња се жалат на далеку намален промет заради законов, посебно во зимно време каде што одозгора имаат поголеми трошоци за струја и греење. Се ставаат газди во ситуација каде што или ке го прекршат законов или ќе го затворат бизнисот.
Вакви прохибитивни закони не само што се бескорисни туку и контра-продуктивни. Сите примери низ историја каде се обиделе да се забрани користење на цигари и алкохол биле тотални утки, исто како што и законов е тотална утка. Нути се намалил бројот на пушачи, ниту се намалило загадувањето, ниту се намалиле болните од рак ис рцеви заболувања. А тек темата на здравствените ризици од краткотрајно изложување од пасивно пушење е ептен дискатабилна тема.
А браво. Не ти смета пушење у кафулиња а зошто тогаш ти смета загадено Скопје?
Мислам ако сакаш да умреш побрзо имаш поефективни начини.

Последно уредено:
А што ако угостителските објекти немаат соодветна вентилација? Или побитна е лиценцата од вентилацијата? Овој муабет за намален промет држеше вода пред едно десет години кога се воведе законот, да не биде сега обратна ситуацијата, намален промет ради тоа што кај некој е пушница? А дека нема ефекти не би се сложил, немам официјални статистики, али апсолутната бројка на пушачи пред и по законов сигурен сум не е иста. И каде тоа ваков закон не донел резултати? Во Македонија да речеме и сега се пуши по кафичи зимно време под тенди и некакви импровизирани огради, додека у Америка рецимо на федерално ниво не само што треба да го напуштиш барот туку и објектот кај што е лоциран барот, ако да речеме барот се наоѓа во склоп на некој мол, не смееш ни на тераса да искочиш и да запалиш. У Шведска да речеме ако пушиш дома на тераса исто смеат да те пријават.
Па со оглед дека скоро пола држава се пушачи, статистиката би кажала дека дефинитивно може да доведе до значително намален промет.
А браво. Не ти смета пушење у кафулиња а зошто тогаш ти смета загадено Скопје?
Мислам ако сакаш да умреш побрзо имаш поефективни начини.
Каква врска има пушење во кафулиња со загаденост на Скопје?
Цитирам:
„Владата прави комплетно нов закон за пушење. Пушењето ќе се дозволи секаде, освен во локалите каде се служи храна.“

Не гледам дека опфаќа само угостителски објекти.
Предлог измениве се за тие донесени на први Јануари 2010-та, еве што опфаќа тој закон -

ЗАКОН ЗА ИЗМЕНУВАЊЕ И ДОПОЛНУВАЊЕ НА ЗАКОНОТ ЗА ЗАШТИТА ОД ПУШЕЊЕТО Член 1 Во Законот за заштита од пушењето („Службен весник на Република Македонија“ број 36/95, 70/2003, 37/2005, 103/2008 и 140/2008), во членот 2 став 1 алинејата 3 се менува и гласи: „- затворени и отворени простории во кои се одржуваат спортски натпревари,“. По алинејата 3 се додаваат две нови алинеи 4 и 5, кои гласат: „- затворени простории во кои се одржуваат културни и забавни манифестации, собири и други јавни приредби, - простор надвор од деловниот објект, наменет, уреден и опремен за давање на угостителски услуги, кој содржи дополнителна опрема (покриви, ѕидови, стакло, фолии, пластифицирани или најлонски прегради и слично) со која просторот се затвора од сите страни со што станува простор од затворен карактер,“. Алинеите 4, 5, 6, 7, 8, 9 и 10 стануваат алинеи 6, 7, 8, 9, 10, 11 и 12.

Извор - http://zdravstvo.gov.mk/wp-content/uploads/2015/10/7-ZAKON-ZA-ZASHTITA-OD-PUSHEN-ETO-35.10.pdf

DM1iNxBWsAEMQax.jpg:large

Кое укинување, треба уште построго да биде! Сакаш да чуриш ќе си ојш со бунда во кафич:D
После некое време ќе бираш или социјализација или пушење!
Ова новиве шарени дудлаат за рејтинг , еден од ретките успешни закони на вемерето сакаат да го деградираат.
Кафичите немале промет, ќе немаат додека не се поттурне стопанството или тоа е тешко па ај ќе си играме популисти, ќе дозволиме мочање покрај дрво :(!

Значи ако случајно се врати законов ќе организирам протести жими се!
Место да се воведат мерки да се намали процентот на пушачи јер сме први во Европа, тие воведуваат мерки со кои уште толку ќе се засили! Кој сака да пуши нека си пуши во посебна просторија или надвор, јас сум за тоа и да се укине веќе постоечката поделба на пушачки/непушачки дел пошто нема смисла, никој не седи во непушачкиот дел пошо во секое друштво има некој што пуши. Никаде во светов не се пуши во затворени локали, не вентилација, шо сака нека има. Ако јас сум одбрала да не пушам нема зошо некој да ме труе. Глупости живи.

... ама читам и слушам дека многу кафулиња се жалат на далеку намален промет заради законов, посебно во зимно време каде што одозгора имаат поголеми трошоци за струја и греење. Се ставаат газди во ситуација каде што или ке го прекршат законов или ќе го затворат бизнисот.

Мислам дека и HACCP е доста скапо да се оддржи, дај да го укинеме да имаат профит рестораниве, нема потреба да се мијат садовите, секако пак во нив ќе се готви.

Вакви прохибитивни закони не само што се бескорисни туку и контра-продуктивни. Сите примери низ историја каде се обиделе да се забрани користење на цигари и алкохол биле тотални утки, исто како што и законов е тотална утка.

Исто така:
А што ако не е се во ред со постоечкиот закон? Немам ни бројки, ни статистики, ни анекдотални докази...
Без бројки и статистики, како заклучи дека „не само што се бескорисни туку и контра-продуктивни“. Од „читање и слушање“, ака рекла-казала?

Нути се намалил бројот на пушачи, ниту се намалило загадувањето, ниту се намалиле болните од рак ис рцеви заболувања. А тек темата на здравствените ризици од краткотрајно изложување од пасивно пушење е ептен дискатабилна тема.
1) Не е краткотрајно ако се изложувам секаде каде што пијам кафе.
2) Си ја утнал целта на законов, не е да го намали бројот на пушачи, туку да ги заштите нешушачите. Претпоставувам дека си пушач, бидејќи не познавам непушач кој не го поддржува законот. Знаеш колку е гадно да излезеш на пијачка и се вратиш целиот усмрден на цигари?

Тоа со намалениот промет е најголем мит во поновата историја. Еве конкретно за во Битола, каде што сум почесто, не само што не се затвориле угостителски објекти од оваа причина, туку напротив зголемен е бројот на истите.
Не ми е јасно како можеа од старт да се фатат за нешто што не требаше ни да го помислат. Има поголеми проблеми, ете конкретно во угостителската гранка, од тоа со законот за пушењето.
Би требало да се потрудат да се имплементира насекаде, а не да се менува.

Ја сум пушач и строго сум против пушење у кафичи, барови, ресторани или било какви затворени простории. Ако ја сум зависен од срање и сум одлучил да се трујам, не е никој должен да го јаде ради мене и да се изложува на здравствен ризик. Плус смрди ружно.

Многу е јак муабетот дека во кафичите треба да се пуши, а оние кои не пушат ако не сакаат, нека не одат. На пушачите им било задоволство да пушат. Јас на пример можам да одам со некој отров во кафич и таму да го испуштам затоа што тоа ми прави задоволство. Па кој не сака да се отруе, нека не оди во кафичот.

Па со оглед дека скоро пола држава се пушачи, статистиката би кажала дека дефинитивно може да доведе до значително намален промет.
Па со оглед на тоа дека поголемиот дел во државава се непушачи, може да се каже дека ќе влеземе во сигурен дефицит.
А да, последен пат кога проверив, помалку промет во кафичи има секоја зима затоа што е СТУДЕНО. И нормално е да има помалку луѓе излезено.

Каква врска има пушење во кафулиња со загаденост на Скопје?
Абе не чекај да фатиш канцер, оди по брза постапка.
Нешто што имаат заедничко пушач и воздухот во Скопје е тоа што не се дише од нив.

Интересен е резултатов досега, скоро 80% се за постоечкиов закон или за поригорозен.

Ајде да видиме дали има демократија сега и се слуша јавното мислење, мислам дека @Let 3 има можност да ги пренеси мислењава во темава на соодветни личности или барем нека му ја покажи темава на некој релевантен.

Јакото во целата онлајн дискусија за законот е тоа што најзасегнати од промената се најдоа оние кои излегуваат во кафани/кафичи 2 пати годишно.
Секако дека треба да има закон, лиценци и заштита за непушачите, но актуелниот закон е глуп и треба да се модифицира.

.. актуелниот закон е глуп и треба да се модифицира.

Елаборирај зошто сметаш дека е глуп, чисто да знаеме дека не си пристрасен ради аватарот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom