Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Кога нешто создаваш не смееш да дозволиш на слободна волја работи кои ќе прават штета.
Ти дали се сметаш за слободен?Правиш се што ти е волја?Дали си задоволен,или повеќе би сакал да правиш се како машина.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.515
Ти дали се сметаш за слободен?Правиш се што ти е волја?Дали си задоволен,или повеќе би сакал да правиш се како машина.
Ако сите функционираат како машина нема да ми биде проблем, вака е башибозук.
Слободен не, во никој случај не си слободен.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Во мојата има барем што да се учи, во твојава е се мижи асан да ти баам.
Кои докази бе мики, книжуле напишано од автори без проверена ментална состојба или прикаски за јавување на госпо на трупци, кафе, луѓе на кои демек насон им се јави и сл.
Кеплер,

и во мојата вера има што да се учи и доучува.

Што се однесува до „книжето„, сигурен сум дека не си го ни видел, уште помалку прочитал. „Книжето„ е напишано од Боговидци, за разлика од тебе, кој не ја видел струјата, туку „набада„ за нејзините особини.

„Книжето„ не е единствена литература во Црквата, но и ова не го знаеш...[DOUBLEPOST=1508530675][/DOUBLEPOST]
Miki nemoj da lazes....Jas te citam uste prviot den...Nikakov dokaz osven glupi podprasanja nemas dadeno!
PS: Citati od biblijata i self filozfski mneenja ne se smetaat za dokazi!

Суб,

вакууму мој омилен, празнотијо бесконечна и немерлива, грешко еволутивна, еве ти уште еден „лајк„ од мене...
За тебе е претешко да јадеш, а не да разбереш потешки нешта.[DOUBLEPOST=1508530849][/DOUBLEPOST]
Ете ти дадов некој опис јас.

Туку земи електрошокер и запецкај со него на празно, ќе видиш како летаат искри па опиши ни ја струјата ти

Sent from my SM-G318H using Tapatalk
Веќе напишав дека немам видено како изгледа струјата, а ти не разликуваш „струја„ од ефектите кои ги предизвикува истата.

Последно уредено:

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.515
Кеплер,

Што се однесува до „книжето„, сигурен сум дека не си го ни видел, уште помалку прочитал. „Книжето„ е напишано од Боговидци, за разлика од тебе, кој не ја видел струјата, туку „набада„ за нејзините особини.

„Книжето„ не е единствена литература во Црквата, но и ова не го знаеш...[DOUBLEPOST=1508530675][/DOUBLEPOST]

Суб,

вакууму мој омилен, празнотијо бесконечна и немерлива, грешко еволутивна, еве ти уште еден „лајк„ од мене...

За тебе е претешко да јадеш, а не да разбереш потешки нешта.
Во понов жаргон овие ги викаат шарлатани.
Сигурен сум дека има, ајде потрудете се може и ќе опстоите како религија барем уште 500 години.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Во понов жаргон овие ги викаат шарлатани.
Сигурен сум дека има, ајде потрудете се може и ќе опстоите како религија барем уште 500 години.
Сам Бог и‘ вети на Црквата дека ќе опстои до крајот од времето.
За тебе-се сомневам...

И Црквата има свој речник, со кој ја опишува душевно-духовната состојба од поединците кои ве веруваат во Бога. Можам да ти набројам цел речник и во него лесно ќе се препознаеш.

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.515
Сам Бог и‘ вети на Црквата дека ќе опстои до крајот од времето.
За тебе-се сомневам...

И Црквата има свој речник, со кој ја опишува душевно-духовната состојба од поединците кои ве веруваат во Бога. Можам да ти набројам цел речник и во него лесно ќе се препознаеш.
Тешко дека ќе видиме јас и ти, али сигурен сум дека ќе згасне еден ден, во најмала рака ќе има многу помало влијание и моќ.
Се во свое време, ај терај читај букварите си имам побитни работи од вртење во круг со глупости, ќе поминам на темава за некој месец да те проверам дали си нашол доказ дека госпо постои.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Тешко дека ќе видиме јас и ти, али сигурен сум дека ќе згасне еден ден, во најмала рака ќе има многу помало влијание и моќ.
Се во свое време, ај терај читај букварите си имам побитни работи од вртење во круг со глупости, ќе поминам на темава за некој месец да те проверам дали си нашол доказ дека госпо постои.
Паметна одлука-што се однесува до мене, можеш и да се исклучиш од порталов, оти ионака не кажуваш нешта кои се соодветни на темава.

Туку, ај, и јас ќе те причекам па штом ја видиш струјата, ќе ни го изнесеш нејзиниот опис на форумов. Живо ме занима како изгле‘а.

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Паметна одлука-што се однесува до мене, можеш и да се исклучиш од порталов, оти ионака не кажуваш нешта кои се соодветни на темава.

Туку, ај, и јас ќе те причекам па штом ја видиш струјата, ќе ни го изнесеш нејзиниот опис на форумов. Живо ме занима како изгле‘а.
До струјата ли стигнавте,со нејзе да ја докажувате Божественоста.Има милион докази,на Апостолите не им требала струја за да го придобијат целиот свет за Христос.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
До струјата ли стигнавте,со нејзе да ја докажувате Божественоста.Има милион докази,на Апостолите не им требала струја за да го придобијат целиот свет за Христос.
Никој од времето на Исус ниту пак 2-3 поколенија подоцна не го придобил светот за Христос!
Апостолите ништо не придобиле...
Царевите и оние желни за моќ увидоа добра алатка во религиите за освојување на светот и ги измешаа просторните ознаки!
Да не мешаме сешто за еден Христос и да измислуваме розеви бајки...

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Види колку е едноставно; се работи за паралела.

Како што струјата постои иако е невидлива, истата има видливи ефекти. Слично на кажаново, постои и Бог, така што Божјата промисла ги одржува сите нешта во Вселената во одреден ред и постоење, иако сам Бог останува невидлив, до даден момент.

Оние пак, кои изразуваат желба да Го видат Бога па да поверуваат во Него, изразуваат само непознавање на начинот на кој Бог делува. Таквите „желбољуцби„ не можат да ја видат својата битска и огревовена состојба и згора на све, сакаат да Го видат Бога. Бог пак, им се јавува само на достојните, кои и во Црквата се малцинство, оти мнозинството верува „на невидено„-токму како што Христос му рече на „неверниот„ Апостол Тома.

Бог им се јавува само на чистите и смирените. За нечистите, ако сакаат да бидат Боговидци, постои решение во облик од покајанието, очистувањето, просветлувањето и обожението.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
Ако има видливи ефекти, никој нема да има желба да го види бога за да верува во постоење на нешто како христијанско-еврејскиот бог... но едноставно нема бидејќи заборавивте како одеше сето тоа кое го примивте од постарите тајни учења кои ви ги предадоа вашите учители. Големиот учител го распнавте вие, не туѓинците бидејќи не разбравте ништо и запнавте да толкувате и осудувате се и сешто ако не се сложуваше со вашите толкувања таму некаде во IV век.
Кој е крив за тоа? Вие. Истото го прави христијанската црква и денес, со векови... затоа се појави исламот кој што пак удри со пола меч врз човештвото за да малку од малку го оправи и поврзе со еден закон....
Но тоа тешко да може да се раскаже тука на овој форум.

Ако има видливи ефекти како што споредувате со струи, магнетни полиња итн итн, едноставно ќе знае човекот дека има бог, ќе има свое искуство со истиот и ниту ти ниту било кој ќе може да каже: ти си грешник така не се комуницира со богот... но вие проповедате верување, не знаење!

Во тоа е мрачно море во кое кукавиците лесно може да се кријат и да зборуваат секому без страв: ти си грешник, ти си во таква и таква гнасна состојба - целта е да ја скријат токму таквата нивна состојба во која западнале истите тие обвинувачи од стариот еон кој што со таквото глаголање го поделија човештвотио наместо да го соединат.

За таквите се е грев, сите се грешни бидејќи не се „исти верници како нив“...

До тогаш паралелите ќе бидат само барање оправдување за вашата вера со која осудувате секој и сешто што не е под капата на таа „прва апостолска црква со глава Христос“ на која сите цркви полагаат право дека се вистински наследници...
А знаеме што направија наследниците... затоа и нема повеќе визии, наследниците не знаат ништо за минатото, ниту пак за иднината...
И одозгора најгласни во сите овие осудувања на сите страни се мирјани - обичните верници... дајте посетувајте ги почесто духовните ви отци, вака ништо не правиме...

Доста како мирјанин ги осудуваш сите и ги ставаш во твојот калап на огревовеност и бедност по дух. Не сите сме во таква жална состојба како твојата...
Прифати го тоа еднаш... и ќе видиш дека богот има бесконечни патишта за кои ти никогаш нема да може да стапнеш бидејќи така си поверувал дека треба...

П.С. Извини што е долг постов, не може комплесни тематики како оваа каде што се обидувате да се криете постојано да биде објаснета со 2-3 реченици.

Последно уредено:
D

dARK_ElementaL

Гостин
Кеплер,

Суб,

За тебе е претешко да јадеш, а не да разбереш потешки нешта.[DOUBLEPOST=1508530849][/DOUBLEPOST]

Веќе напишав дека немам видено како изгледа струјата, а ти не разликуваш „струја„ од ефектите кои ги предизвикува истата.
Ти викам убаво земи електрошокер, пецкај со него на празно и опиши што си видел.

И убаво ти вели Хепта, не споредувај струја со Господ. Струјата може и да се осети, овој твојов Господ уште не сум го осетил за разлика од струјата.

Lester Freamon

Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.515
@MIKI1 абе гледам праите ажурирање на правилата според развиток на технологијава, дај пусулчето што ви го има пратено Исус за да собирате ваков арач.
Излегол некој нов модел на џип што го немаат во епархија, мора да се подноват.
https://www.mkd.mk/makedonija/vladikata-agatangel-vovede-nov-arach-za-fotografiranje-vo-ili-pred-crkva-500-ili-1500

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
@MIKI1 абе гледам праите ажурирање на правилата според развиток на технологијава, дај пусулчето што ви го има пратено Исус за да собирате ваков арач.
Кеплер,

јави се за пар миљарди години, ваљда до тогаш ќе ја видиш струјата па ќе ни опишеш како изгле‘а.

Во меѓувреме, ако сакаш да добиеш одговор на прашањето, обрати се овде:
http://www.povardarska-eparhija.org.mk/pe//index.php?option=com_contact&task=view&contact_id=5&Itemid=36
каде е објавен контакт-телефон и пренеси ни што ќе ти одговорат од Епархијата.[DOUBLEPOST=1508601669][/DOUBLEPOST]
Ти викам убаво земи електрошокер, пецкај со него на празно и опиши што си видел.

И убаво ти вели Хепта, не споредувај струја со Господ. Струјата може и да се осети, овој твојов Господ уште не сум го осетил за разлика од струјата.

Како што веќе напишав, а ти не си прочитал:
https://forum.kajgana.com/threads/Дискусија-за-Атеистите-Исламот-Христијанството-и-останати-убедувања.71895/page-912#post-8209993
не правам„ споредба„, туку „паралела„, за полесно разбирање на рабоќето.

И уште не ми кажа како изгледала струјата...Уште да те чекам?

П.С.
Ако Хепта не разбира, не значи дека сите не разбираат.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom