Софиja - импресии

• Креатор на темата Креатор на темата PIRIN3
  • Време на започнување Време на започнување
Na pazarot :)

Изпратено от мојат MI 5 с помоштта на Tapatalk

Eве малце от србскиот поглед врз Софиja

watch

Ќе одам во Софија на еден месец, некоја препорака што да види :D,нешто специфично.

Бев во Софија на викенд и заклучив дека Бугарите се најодвратен народ на Балканов ( чест на исклучоци). Прости, и глупави, гледаат да те заебат само. На улица ако прашаш некој кај се наоѓа нешто, или се праат дека не знаат или ќе те одмине. Таксистите се дрски и мизерни, на улица не застануваат ( ко да нејќат пари да им дадеш). Одма ако те осети дека не си Бугар , важат други цени за тебе, исто и во дискотека (селски клуб со планета хитови). Едино нешо што ми се свиѓаше е превозот со метрото, и дека брзо се стига така до кај сакаш да одиш. Евтини се цените у маркет, алкохолот е багатела и тоа беше океј. Али пак беше добро се на се шетањето. Стадионот ми се свиѓа шо е помал од нашиот на изглед, а повеќе собира пошо збиени се редовите. Треба само покрив да му стават, пошо на дожд накиснуваш максимално :D Тешки националисти и кретени, зборам добро бугарски, ама некад им зборев македонски и се правеа дека не разбираат, па една вработена ја отерав у курац :D

Happy Grill and Bar е нешто одлично смислено ( само што храната пак им е ниво подоле од нашата, генерално во цела Бугарија)

Не ми е првпат у Бугарија, нема да ми е ни последен.

Али треба сериозно да се разгледаат малце како народ, кој очигледно е два пати полош од овој овде :D

Не ми е првпат у Бугарија, нема да ми е ни последен.
Като ти се најодвратен народ ти чиј кур таму дириш ?
А што бе,нека ти е последен, оди шетај се у Швајцарија;)

Като ти се најодвратен народ ти чиј кур таму дириш ?
А што бе,нека ти е последен, оди шетај се у Швајцарија;)
Обично не се замарам со политики и историја, ама преку кур сте ми дојдени со вашето понашање. И да глуп Бугар, не идам за тебе, туку идам за местото, пошо софија е супер град за такви сељаци да го газат. Не сум вреѓал никој , ама први се закачате, искомплексирани и затуцани до бескрај. Шо сакам ќе праам, само ги кажувам фактите а тоа го зборат и сите туристи шо одат таму. Еден нема добар збор кажано за бугарите :) Освен циганите што живеат у Бугарија (т.е 95% од населението)

И като вреѓаш порасте ли ти куренцето ? А истото мислење го имам и јас, кога бев во македонија и морам да ти кажам ,дека и градовите ви се мизерни и како нација не чините 5 пари. Не сакав тоа да го кажам пред сите,ама ме натера.

Последно уредено:
Супер е Софија ако нема бугарско население. Мислам имам 2-3 блиски бугари пријатели и ми се подраги од некои 10 годишни македонски пријатели али у последно време такво непочитување од академски граѓани, професори или што и да е не сум видел. Тотално разочаран од односот. Цело време си велам, не генерализирај пошо дебили има насекаде ама не е така, последните месеци ми се сведоци за тоа. Студентски град е дно дна иако сум студент. Црна дупка во Софија. Борисова градина, НДК, Витошка и паркот спрема Софиски Универзитет е топ, другото е поплава. Едвај чекам да фаќам патот од овде. Не е за мене, менталитетот, климата, просторот за мој професионален и личен развој. Расте но не старее, кај мене не се ни роди за да порасне.

Скопје за разлика од Софија има повеќе работи за да се видат.
Во Софија е убаво само во центарот, каде што има црква, паркови, пешачка улица (малку подолга од ул. Македонија кај нас) која има многу продавници и кафичи и тоа е. Плоштад како кај нас немаат. Имаат, но се мали.
Менталитетот скоро ист како и кај нас. Понекогаш знаат да ве навредат ако им кажете дека сте од Македонија. Но такви се бугарите, еднаш те сакаат еднаш ти вртат грб и те мразат. Топло-ладно народ се. Има многу роми (ромите се православни кај нив), но и странци (грци, англичани).
Освен што можете да се прошетате низ центарот, обавезно посетете ги моловите.
Најдобар според мене е Парадајз. А добар е и Сердика. Ринг Мол освен што е голем, нема многу интересни продавници и е празен. Нема многу луѓе, бидејќи е на заобиколницата и на многу луѓе од градот им е далеку да дојдат до него.

Препорака за чај на времево, Мементо. Има многу голем избро на чаеви, што никогаш и не сте ги виделе во Македонија. Можете и да купите. 10 лева = 10 грама. Има два кафича, едниот е во склоп на НДК, а другиот на булевар Витоша (пешачката улица). Препорака исто и Happy Bar & Grill. Може и еден од најдобрите ресторани во Бугарија. Ланец на ресторани, кој го има и во Шпанија. Инаку бугарски е. Бургас, Варна некаде.

Ако имате некои додатни прашања, повелете.

Обично не се замарам со политики и историја, ама преку кур сте ми дојдени со вашето понашање. И да глуп Бугар, не идам за тебе, туку идам за местото, пошо софија е супер град за такви сељаци да го газат. Не сум вреѓал никој , ама први се закачате, искомплексирани и затуцани до бескрај. Шо сакам ќе праам, само ги кажувам фактите а тоа го зборат и сите туристи шо одат таму. Еден нема добар збор кажано за бугарите :) Освен циганите што живеат у Бугарија (т.е 95% од населението)
Марш от тука идиот комплексиран. Трјабва да те картотекират и крака ти да не ст'пи в БГ. Заради келеши като тебе и свестните Македонци страдат, а те не са никак малко.

Марш от тука идиот комплексиран. Трјабва да те картотекират и крака ти да не ст'пи в БГ. Заради келеши като тебе и свестните Македонци страдат, а те не са никак малко.
Ти си искомплексиран, како може да сакате секогаш да ги заебете туристите, поготово тие што се од Западна европа? Што е то од внатре што ве тера секогаш да украдете? Полош однос немам никаде добиено од бугарски угостител. Доволно говори и тоа што последниот пат бев во кафич на Витошка, и келнерот ми рече да му оставам бакшиш!? Сериозно? Не само што не му оставив, требаше и да не си ја платам сметката , ама ајде :D

Ти си искомплексиран, како може да сакате секогаш да ги заебете туристите, поготово тие што се од Западна европа? Што е то од внатре што ве тера секогаш да украдете? Полош однос немам никаде добиено од бугарски угостител. Доволно говори и тоа што последниот пат бев во кафич на Витошка, и келнерот ми рече да му оставам бакшиш!? Сериозно? Не само што не му оставив, требаше и да не си ја платам сметката , ама ајде :D
Нормално е да оставиш бакшиш, а като ти се свиди, стој си на село:neetaka:

Нормално е да оставиш бакшиш, а като ти се свиди, стој си на село:neetaka:
Нормално е да оставиш бакшиш, ама не да ти каже келнерот. Тоа ти е ко да му кажеш на газдата "ај бе дај ми покачување, види ме добар сум" :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom