Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

Tоni

ILLYRIAN
Член од
26 февруари 2009
Мислења
13.639
Поени од реакции
10.237
Прв пат слушам вакво нешто. Кажи нешто повеќе, ако не ти е мака.
Движењето Беса е оформено и финансирана од катарски и турски пари. Голем дел од оџите се инволвирани во ова движење.
Темелите на оваа партија се фрлени уште пред неколку години со разни невладини, хуманитарни и религиозни организации кои собираа млади луѓе, држеа верски предавања, посиромашните ги финансираа за да завршат факултети, делеа хуманитарни пакети за сиромашните семејства и разни други активности.
Сега конечно си ја формираа партијата.

Ако зборувам за Тетово има еден имам кој се приклучи кон сектата суфи или суфисти како ги викаат, си изгради огромно теќе во периферијата на градот и има свои следбеници.
Еден од главните луѓе на Беса и прв човек на печатницата Логос-А неодамна заедно со Ахмет Давутоглу беа во посета кај споменатиот имам во неговото теќе.

Водачите на движењето Беса беа дел од ДУИ, па едно време преминаа во Нова Демократија на Имер Селмани, па се вратија во ДУИ за да сега конечно излезат со нивна партија.

Движењето Беса игра на картата религија за да ги придобие гласовите на албанците. На минатите парламентарни избори купуваа гласови на големо, затоа излегоа посилни во посиромашните средини кај албанците.

Значи ова е првата партија кај албанците во Македонија која не е про-западно ориентирана.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.536
Поени од реакции
33.679
Интересно, но малку збунувачки - од религиозниот аспект. Јас колку што знам, во Катар државна религија е Вахабизмот (исто сунитска секта). А Суфите нели повеќе се како мистици/аскети во Суни (ама и во Шиа) Исламот?

Но од политички аспект, има логика. Катар и Турција се сојузници, и делат исти геополитички интереси. Турција е главен сојузник на Катар, во судирот со Саудијска Арабија, која ги држи под санкции. Плус Катар има амбиција да донесе гасовод до Турција, и преку неа во Европа.

...катарски и турски пари. Голем дел од оџите се инволвирани во ова движење....суфи или суфисти како ги викаат
Движењето Беса игра на картата религија за да ги придобие гласовите на албанците... првата партија кај албанците во Македонија која не е про-западно ориентирана.
[DOUBLEPOST=1507251577][/DOUBLEPOST]Интересно е која е агендата за Македонија, и зошто Суфизам, кога Вахабизмот веќе фаќа корени овде. Можеби пошто вахабистичките структури овде се под влијание на Саудијска Арабија...

Последно уредено:

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Друже не се замарај бе , глеаш тролови се , да беа луѓе ќе разбереa до сега.[DOUBLEPOST=1507240687][/DOUBLEPOST]
Нема потреба да те навредувам.
Господ те има казнето во умот, и самиот потврди дека за сендвич газот си го имаш дадено.
Јас ги гледам фактите и ги согледувам такви какви што се, не би рекол баш дека сум без мозок за разлика од твоето другарче што го браниш.
Немa ти штo дa речеш.Oтвoри лексикoн кaј ментaлнo зaoстaнaт дефеницијaтa ке видиш немa текст сaмo сликa твoјa е oбјaснувaњетo.

Tоni

ILLYRIAN
Член од
26 февруари 2009
Мислења
13.639
Поени од реакции
10.237
Интересно, но малку збунувачки - од религиозниот аспект. Јас колку што знам, во Катар државна религија е Вахабизмот (исто сунитска секта). А Суфите нели повеќе се како мистици/аскети во Суни (ама и во Шиа) Исламот?

Но од политички аспект, има логика. Катар и Турција се сојузници, и делат исти геополитички интереси. Турција е главен сојузник на Катар, во судирот со Саудијска Арабија, која ги држи под санкции. Плус Катар има амбиција да донесе гасовод до Турција, и преку неа во Европа.

[DOUBLEPOST=1507251577][/DOUBLEPOST]Интересно е која е агендата за Македонија, и зошто Суфизам, кога Вахабизмот веќе фаќа корени овде. Можеби пошто вахабистичките структури овде се под влијание на Саудијска Арабија...
Па има и вахабисти инволвирани во Беса особено во скопскиот регион, но главните луѓе на партијата се суфисти. Затоа и немаат баш голема подршка од вахабистите.
Тој имамот од Тетово си беше најнормален оџа, беше дел од ДПА, но по воспоставената врска со Турција доби финансиска моќ и почна да пропагира суфизам. Има на интернет за неговите активности, на фејсбук барај Throni или веб страната throni.org

Главен човек им е сопственикот на печатницата Логос-А.

За финансиите и агендата на Беса имаше и во еден од најголемите турски весници, но брзо се изгуби трагата.

Беса поголема подршка има од Куманово до Тетово. Од Гостивар до Струга се слаби.
Главната битка ќе се води за Тетово, па после за Чаир. Во некои рурални општини Беса се очекува да победат, а од Гостивар до Струга мислам дека нема да добијат ниту една општина.

Член од
16 јануари 2014
Мислења
2.342
Поени од реакции
1.619
Немa ти штo дa речеш.Oтвoри лексикoн кaј ментaлнo зaoстaнaт дефеницијaтa ке видиш немa текст сaмo сликa твoјa е oбјaснувaњетo.
Ај сеа ќе ве праќаат за мигрантите да штрајкувате, ќе добиеш сендвичи, без гајле.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
@Mikja @Aleksandar91

Што сакате бе? Да пишувам афирмативни постови за фамилијата?

Што не се реформираше дпне?
Зошто истите, осуетени, искомпромитирани ликови останаа во врвот на партијата?
Да навивам за нив само за да бидам "објективна опозиција"?

Да бе Микја, гневен сум. Ти си доволно време на темава и форумов за да знаеш од какви побуди пишувам, ама ти одговара да тераш инает. Ти си знаеш зошто. Кога го критикував изборот на кадарот на сдс за локалниве си скролаше преку постовите, а ако само збор напишам против најголемиот антимакедонец, предавник и крвник - ееее, тогаш алармот го палиш и дигаш паника. Кое ти е тоа "објективно коментирање", ако така пристрасно реагираш на критика против бандитите?
Ако мислиш дека "коректив на позицијата" се рекла-казала муабетите на gjoko од кичевската чаршија или конспиративните толкувања на иреал на пропагандни текстови на КУРир во тешко ментално растројство или кутриот рајан гигс кој не знае дека постојат повеќе пари од 35000 денари - мене у таа скупина не ме гледаш, ич не се секирај. Се знаеме овде добро кои сме.
Бркајте работа и двацата...

Диле Јоргачев

Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Ај сеа ќе ве праќаат за мигрантите да штрајкувате, ќе добиеш сендвичи, без гајле.
Бујрум aкo си глaден.Или се нaјaде нa фoрумoв?[DOUBLEPOST=1507267447][/DOUBLEPOST]
@Mikja @Aleksandar91

Што сакате бе? Да пишувам афирмативни постови за фамилијата?

Што не се реформираше дпне?
Зошто истите, осуетени, искомпромитирани ликови останаа во врвот на партијата?
Да навивам за нив само за да бидам "објективна опозиција"?

Да бе Микја, гневен сум. Ти си доволно време на темава и форумов за да знаеш од какви побуди пишувам, ама ти одговара да тераш инает. Ти си знаеш зошто. Кога го критикував изборот на кадарот на сдс за локалниве си скролаше преку постовите, а ако само збор напишам против најголемиот антимакедонец, предавник и крвник - ееее, тогаш алармот го палиш и дигаш паника. Кое ти е тоа "објективно коментирање", ако така пристрасно реагираш на критика против бандитите?
Ако мислиш дека "коректив на позицијата" се рекла-казала муабетите на gjoko од кичевската чаршија или конспиративните толкувања на иреал на пропагандни текстови на КУРир во тешко ментално растројство или кутриот рајан гигс кој не знае дека постојат повеќе пари од 35000 денари - мене у таа скупина не ме гледаш, ич не се секирај. Се знаеме овде добро кои сме.
Бркајте работа и двацата...
Сум ти лaјкнувaл јaс мнoгу пoстoви кoгa си плукaл пo вмрo и гвујo

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
А што има на тие снимки па да може Грујо да биде уценет? Како може да уцениш некој кој нема сторено ништо противзаконски? Малку не ти е контрадикторно тоа од една страна да си чист, да не си сторил никаков криминал а од друга страна некој да те уцени со некои снимки за некакви криминали?
Не е муабетот тоа. Закана, уцена е казниво дело.[DOUBLEPOST=1507273457][/DOUBLEPOST]
Во вторник, на 10ти октомври, во Владата на Република Македонија ќе се потпише договор помеѓу Владата, сопственикот и синдикатот на вработените за изградба на филтрите во Југохром, на задоволство на сите, на задоволство на вработените, на задоволство на еколошките друштва, на задоволство на газдата. Душата му ја извадиле од рекет на газдата, овие бандитите пред нас по 200, по 300 илјади евра.
Очекуваш дека Тетово ќе нема повеќе загадување? Јас не. Дури мислам дека нема многу да се разликува од минатите години. Односно, главните причини мислам дека не се тие.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.145
Поени од реакции
16.291
Бугарија му нуди пасош и помош на Едмонд Темелко

Најинтересно е ОВА:
Темелко кој во моментов е во истражниот затвор во Шуто Оризари за случајот „Титаник“ на Специјалното јавно обвинителство за изборни нерегуларности. Нему му беше одреден 30 дневен притвор затоа што не ги почитувал мерките на претпазливост, односно ја напуштил Македонија за да се појави на своето работно место во општината Пустец.

поголема глупост од СЈО и правосудниот систем сончоглед нема...

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Е Заев Заев, кога ја рушеа власта му се приклучија овие од беса и села во протестите ... А за овие од ДУИ велеше дека се соучесници со ДПМНЕ, сега замисли во прв круг се подржуваат меѓусебно.

Знае ли Заев дека Албанците повеќе од Македонците избраа промени ... 65% од албанците гласаа против ДУИ, како смее Заев да им го продолжи животот ?

Лицемерие, ајде го разбиравме кога беше принуден да состави влада со ДУИ , пошто без нив не можеше, ама зошто сега на локални зазема страна ? И тоа на страна на довчерашните соучесници на дпмне.

И најстрашното што ме разочара е тоа што еден член на едно семејство полно со криминалци ми се пофали дека имаат одлични односи со челници од СДСМ.

Судбина ни била изгледа, ако досега имавме само една политичка дружина криминалци, сега почнаа да се охрабрат и уличните криминалци кои се зближија со сегашната власт.

Ајде се надевам дека ова е само привремено додека се спуштат малце.

На криминалците местото им е по затвори, тие што одлежале а сакаат да се зближат со СДСМ, треба да се опоменат дека нема да бидат поштедени ако згрешат.
Не знам зошто се чудиш. Оваа власт е создадена од други сили, не на народот. Знаеме сите како се формираше влада до 2014 г.[DOUBLEPOST=1507273987][/DOUBLEPOST]
поголема глупост од СЈО...
СЈО е формирано надвор од уставните норми не за да брка нормална обвинителска работа, туку со тенденциозна цел и намена да уништат една политичка партија. Затоа... сé е можно, не мисли дека се глупавости. Ниту ги доживувај како обвинителство, туку институционализирана алатка за наведените намери.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.145
Поени од реакции
16.291
Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Сестра ти прашај ја, дали ме бива... Ej знаеш што имаат заедничко, она, и кондом? Епа, ако не ми се на стапот, тогаш се во мојот новчаник. На тебе е таква материјалистка метната, а?
Мислам дека претеруваш. Вакви работи не знам зошто не се санкционираат.

Диле Јоргачев

Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Е Заев Заев, кога ја рушеа власта му се приклучија овие од беса и села во протестите ... А за овие од ДУИ велеше дека се соучесници со ДПМНЕ, сега замисли во прв круг се подржуваат меѓусебно.

Знае ли Заев дека Албанците повеќе од Македонците избраа промени ... 65% од албанците гласаа против ДУИ, како смее Заев да им го продолжи животот ?

Лицемерие, ајде го разбиравме кога беше принуден да состави влада со ДУИ , пошто без нив не можеше, ама зошто сега на локални зазема страна ? И тоа на страна на довчерашните соучесници на дпмне.

И најстрашното што ме разочара е тоа што еден член на едно семејство полно со криминалци ми се пофали дека имаат одлични односи со челници од СДСМ.

Судбина ни била изгледа, ако досега имавме само една политичка дружина криминалци, сега почнаа да се охрабрат и уличните криминалци кои се зближија со сегашната власт.

Ајде се надевам дека ова е само привремено додека се спуштат малце.

На криминалците местото им е по затвори, тие што одлежале а сакаат да се зближат со СДСМ, треба да се опоменат дека нема да бидат поштедени ако згрешат.
Нaјреaлен пoст нa темaвa oд кoгa пoстoи.Се штo сум те цитирaл пoвлекувaм.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom