Независност на Каталонија

• Креатор на темата Креатор на темата gjoko-mkd
  • Време на започнување Време на започнување
Косово само во првите години после војната изградило повеќе патишта отколку 100 години српско владеење. Само еден показател за економските репресии. За другите да не навлегувам.

Можда со европски пари, не викам не.

Да, се збогати со осиромашен ураниум, што директно доведе до збогатување на Орце Камчев и Жан Митрев.
Јас сигурно не, но сигурен сум дека Косоварите пак таа цена би ја платиле ако би се вратило времето.
Подбро тоа отколку избркани со сила од своите домови и далеку повеќе убивани.[DOUBLEPOST=1507143461][/DOUBLEPOST]
Можда со европски пари, не викам не.
И југославија добила разна помош.

Sigurno ne bilo pricinata deka tecelo med i mleko...

Да беше така Албанија до сеа ќе беше поделена на иљадупецто село-држави. Дилање, курви, оружје светото тројство кое им требаше на америте. Си имаа потреба од дистрибутери. Уште пикапи бели да купеа со налепница возило за сопствени потреби.

Осуда за насилството на полицијата , од фламанскиот парламент .

Во меѓувреме реакција на некој малку порелевантен од Фламанскиот Парламент, Шин Фејн и независна Војвоџанска листа.

https://sdk.mk/index.php/svet/evropskata-komisija-ja-opravda-upotrebata-na-sila-vo-katalonija/

ЕВРОПСКАТА КОМИСИЈА ЈА ОПРАВДА УПОТРЕБАТА НА СИЛА ВО КАТАЛОНИЈА

„Ние ги обликувавме нашите демократски општества според три принципи: демократија, владеење на правото и човекови права. Тоа се три столба, кои не можат еден без друг. Регионалната власт на Каталонија одлучи да го игнорира законот кога го организираше референдумот во неделата“, изјави Тимерманс.

Тој ја бранеше и употребата на полициската сила.

„Да бидам јасен, насилството не ги решава политичките проблеми, тоа никогаш не е одговор или солуција. Сепак, должност на секоја влада е да го спроведува законот, а тоа понекогаш бара соодветна употреба на сила“, додаде Холанѓанецот.

Со други зборови, седи мадро да не носиш модро.

ЕУ си даде автогол со ова , Каталонците беа највеќе про ЕУ . :icon_lol:
Гледајте ги коментарите под ова соопштение на твитер , многумина допрва ќе ја увидат лицемерноста и двојните стандарди на ЕУ .[DOUBLEPOST=1507195087][/DOUBLEPOST]Каталонскиот претседател во синоќешното обраќање до јавноста го обвини шпанскиот крал Фелипе Шестти дека ја поддржува политиката на премиерот Маријано Рахој за која оцени дека била катастрофална за Каталонците.

„Сакам директно да му се обратам на Неговото Височество, на јазикот што го знам, што тој го разбира, знае и зборува. Вака не. Со вчерашната одлука изгубивте многу луѓе во Каталонија кои ве ценеа и кои ви помогнаа за време на тешките моменти на вашата институција. Луѓето очекуваа поинаков тон, покана за дијалог и договор“, рече Пучдемон.

https://www.slobodnaevropa.mk/a/28774884.html

Последно уредено:
Гледајте ги коментарите под ова соопштение на твитер , многумина допрва ќе ја увидат лицемерноста и двојните стандарди на ЕУ .

Јас не разбирам што ти е чудно. Ако го кршиш Уставот и законите на некоја земја, државата има обврска и апарат да те принуди да го почитуваш. Доколку тоа не постои тогаш имаме анархија.
Така функционира секоја нормална западна демократија. Rule of law е неприкосновено.

Јас знам дека малцинство од Каталонците се осеќаат како полу-богови и сметаат дека за нив шпанскиот устав и закони не важат и дека може да прават како што им е желба, ама на жалост не е така.

Јас не разбирам што ти е чудно. Ако го кршиш Уставот и законите на некоја земја, државата има обврска и апарат да те принуди да го почитуваш. Доколку тоа не постои тогаш имаме анархија.
Така функционира секоја нормална западна демократија. Rule of law е неприкосновено.

Јас знам дека малцинство од Каталонците се осеќаат како полу-богови и сметаат дека за нив шпанскиот устав и закони не важат и дека може да прават како што им е желба, ама на жалост не е така.

Rule of law е неприкосновено викаш ? И за Косово е неприкосновено ?

Го постирав ова на друга тема , еве и овде .

Многу ми се интересни повеќето овде као засекирани за Македонија што ќе било ако Каталонија се отцепела . :vrtioci:

По таа логика и Македонците биле сепаратисти во Отоманска империја , Кралство СХС и под бугарска окупација , како можеле независна држава да формираат за срамота , има да седат под окупација и да почитуваат територијален интегритет на окупаторите .

Гледајте ги коментарите под ова соопштение на твитер , многумина допрва ќе ја увидат лицемерноста и двојните стандарди на ЕУ .

Ако ова не го увиде до сега ја не знам кај живееш, цело време не дупат нас како сакаат.

Многу ми се интересни повеќето овде као засекирани за Македонија што ќе било ако Каталонија се отцепела . :vrtioci:

Мене уште поинтересни ми се тврдокорни фанови на Барса кои се осеќаат должни да ја бранат независноста на Каталонија и потајно се осеќаат како Каталонци.

Gora Euskadi i visca Catalunya lliure![DOUBLEPOST=1507195973][/DOUBLEPOST]
Ако ова не го увиде до сега ја не знам кај живееш, цело време не дупат нас како сакаат.

Ние го увидовме ги знаеме , ама овие од западот ќе увидат . Осуда за Ердоган што тепа протестирачи , а нема осуда за шпанска влада .

Rule of law е неприкосновено викаш ? И за Косово е неприкосновено ?

Го постирав ова на друга тема , еве и овде .

По таа логика и Македонците биле сепаратисти во Отоманска империја , Кралство СХС и под бугарска окупација , како можеле независна држава да формираат за срамота , има да седат под окупација и да почитуваат територијален интегритет на окупаторите .

Јас Косово како опасен преседан никогаш не сум го оправдал, напротив. Во Косово имаше граѓанска војна и еден куп срања.

Денешното модерно уредување на либерална демократија го познаваме од 20ти век после Втора Светска Војна. Пред тоа ретко каде имало избори и владееле кралеви и султани врз основа на верски книги. Тоа тогаш било друг свет и друго време, не може да се прави споредба со денес. Не ни постоеле многу од принципите што денес ги имаме како столбови на општественото уредување.

Само за споредба, Шпанскиот устав од 1978 е прифатен на референдум и во Каталонија со 2,7 милиони гласови ЗА од 4 и пол милиони гласачи. Со поголем број гласови и поголем одзив од овој сега на референдумот.

Не само што нема легалност, нема ниту легитимитет во бројки оваа Каталонска влада за глупостите што ги прави.

А зашто тогаш бунтовниците во Сирија ги подржува ЕУ ... и тие го кршат уставот на Сирија па никој не ги осудува. Или Асад е тиранин а овие во ЕУ "демократи" .
Притоа законите на кои се повикуваш НЕ важат за политичарите и не ги почитуваат. Во тој случај секој нормален човек има обврска да се побуни. Штета што полицијата секогаш ја брани власта без да размисли за иднината.

Шпанија има огромни финансиски проблеми, дури мислам ова со референдумот намерно сега е предизвикано за да се свртат проблемите на друга страна :cautious:

Мене уште поинтересни ми се тврдокорни фанови на Барса кои се осеќаат должни да ја бранат независноста на Каталонија и потајно се осеќаат како Каталонци.

Никој не се чувствува должен да брани некого , фундаментално право за слобода е Каталонците да имаат своја држава , Палестинците , Курдите итн.[DOUBLEPOST=1507196604][/DOUBLEPOST]
Јас Косово како опасен преседан никогаш не сум го оправдал, напротив. Во Косово имаше граѓанска војна и еден куп срања.

Денешното модерно уредување на либерална демократија го познаваме од 20ти век после Втора Светска Војна. Пред тоа ретко каде имало избори и владееле кралеви и султани врз основа на верски книги. Тоа тогаш било друг свет и друго време, не може да се прави споредба со денес. Не ни постоеле многу од принципите што денес ги имаме како столбови на општественото уредување.

Само за споредба, Шпанскиот устав од 1978 е прифатен на референдум и во Каталонија со 2,7 милиони гласови ЗА од 4 и пол милиони гласачи. Со поголем број гласови и поголем одзив од овој сега на референдумот.

Не само што нема легалност, нема ниту легитимитет во бројки оваа Каталонска влада за глупостите што ги прави.

Во 2006 е изгласан нов статут за автономна Каталонија на референдум , кој потоа е одбиен од Мадрид , а гадот Рахој тогаш како лидер на опозиција прави протести низ цела држава . Откако е тој на власт 7 години одбива разговор и преговори .
Не знам што браните десничарски фашист .

Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom