Независност на Каталонија

• Креатор на темата Креатор на темата gjoko-mkd
  • Време на започнување Време на започнување
Ок ама Југославија и СССР во деведесетите беа ривали на САД , а Шпанија денес им е другарче од НАТО . Затоа нема логика САД да имаат интереси од распад на Шпанија. Колку што знам нема ни некаков спор меѓу нив.
Југославија „ривал“ на САД?
Не зезај сега... :)

Инаку ако веќе бараме влакна, САД ни со СССР (или Русија) никогаш немаат водено (официјална) војна. Од друга страна со Шпанија и тоа како имаат војувано.
https://en.wikipedia.org/wiki/Spanish–American_War
https://www.loc.gov/rr/hispanic/1898/intro.html[DOUBLEPOST=1507039305][/DOUBLEPOST]
Па ако на некои овде им е дозволено да се расфрлаат со секакви небулози зошто пак и мене да не ми биде дозволено да го искажам мојот став по тоа прашање?
Не искажуваш став. Ниту па критикуваш (со аргументи) туѓи ставови.
Не дискутираш. Само се глупираш со лош сарказам, произволно етикетираш туѓи мислења (без обид да ги демантираш со аргументи), и иронијата да биде поголема: притоа и се жалиш на офтопици и глупирање.

не си ме разбрал, јас не велам дека си глуп, само дека така изгледапш овде на форуум со твоите глупости шо ги пренесуваш од други глупаци со кои се дружиш и разменуваш информации.

1. Си тврдел дека шаховница во време на СФРЈ беше најстрого забранета
- ти покажав дека шаховницата била на грбот на република Хрватска

2. Си тврдел дека хрвати командувале во ЈНА со усташки команди како на пример ЗБОР
- ти покажав дека команда ЗБОР беше регуларна ЈНА команда која се иупотребуваше секојдневно

Ти не си ги живеел тие времиња, појма немаш за нив освен ако некој нешто ти каже, па така често вака млад и неискусен те искористуваат и злоупотребуваат постарите
Лет....ова ти што го кажуваш јас го осетив во Септември 1990 кога заминав во ЈНА.

Но после тоа работите се сменија....
јас лично го има почуствувано она што сега го чуствуваат ``различните`` шпанци....да почуствуваш кој е ``ваков`` а кој ``онаков`` шпанец.
Имено на почетокот на војниот рок во 1990...за мене и сите останати, босанските војници ги чуствуваме за нормално-босанци...

неколку месеци покасно....веќе ги разликувавме кои босанци се срби, кои се хрвати...а кои се муслимани. До тогаш сите беа ``босанац``
После тоа дојде препирката со хрватите.....и тогаш започнаа овие работи кои ти ги кажував....тогаш сватив дека Врачар од Книн бил Србин.....а Денис Руње од Лика бил хрват и носеше џомбалица направена како шаховница.

тоа тогашно време беше деклалирано како симбол на независна Хрватска, бидејќи тие официјалното знаме го сменија противуставно со шаховницата(не грбот ти што го прикажуваш...знамето!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)...и така шаховницата стана симбол на хрватската самостојност

А за глупоста што ја кажуваше ти и оној мамјмунот искомплексиран што седи само на интернет наместо да брка женски(неможи бидејќи има бубуљици од кои се срами)....доволно е да ти кажам дека во 1989 и 1990 пролетта...твоето битолско ЕМУЦ мене ме испрати на републичко такмичење каде јас како кичевчанец ја претставував Битола...и после 17 години и освоив 1-во место. Школото на челосо дир. Нино и Благој Трајков ме награди со 10 дена летовање во Лептокарија.

ако не веруваш....прашај ги професорите Јани Сирвини....Пецо по пракса....Илчо по мерење, Благој, Акузот...(сеуште некои ме поздравуваат преку луѓе...).....од другарите Трапанот, Цефката....Дрогришки...Милан со пекарата...

така да не летај, кој и каде и што прожиевал

Југославија „ривал“ на САД?
Не зезај сега... :)

Инаку ако веќе бараме влакна, САД ни со СССР (или Русија) никогаш немаат водено (официјална) војна. Од друга страна со Шпанија и тоа како имаат војувано.
https://en.wikipedia.org/wiki/Spanish–American_War
https://www.loc.gov/rr/hispanic/1898/intro.html[DOUBLEPOST=1507039305][/DOUBLEPOST]
Не искажуваш став. Ниту па критикуваш (со аргументи) туѓи ставови.
Не дискутираш. Само се глупираш со лош сарказам, произволно етикетираш туѓи мислења (без обид да ги демантираш со аргументи), и иронијата да биде поголема: притоа и се жалиш на офтопици и глупирање.

Пробав да дискутирам, мислев дека дека е возможно да се води некаква дискусија која ќе биде издржана и на ниво. Го искажав моето мислење на темата и бев доведен до ситуација да се спуштам на такво ниво, да користам "лош" сарказам, не по моја воља. На такво ниво ја спуштате дискусијата, кој ви е виновен оти сите ве реметат и никој не ве зема за сериозно?

Плус никого не етикетирав, не спомнав имиња...е сега ако ти си ја имаш мувата на капата па се пронајде во некои од работите тоа си е твој проблем.

Инаку и ова е оффтопик. Се извинувам на членовите кои сакаат да дискутираат на темата. Принуден сум да реплицирам а знам дека ликов нема да остане должен и на ова ќе врати со некој од неговите бисери. Затоа се извинувам и во негово име, се чини оти е изгубен случај и му нема спас па покажете малку разбирање, доколку е возможно да се разбере нешто од неговите глупости.

Aко си бил во ЈНА сигурно барем по 3 пати на ден си слушал команда ЗБОР! (Вод, Чета.... у две врсте ЗБОР или само ЗБОР)
а ти викаш дека тоа била усташка команда
и шо сакаш повеќе...
и шаховница сосема слободно си ја користеа и на грбот дури и во центар на загреб им седеше за цело време на СФРЈ огромна на покривот на црквата свети марко, и на дресовите на Динамо - Загреб....
Не ги памтиш тие времиња

Лет....ова ти што го кажуваш јас го осетив во Септември 1990 кога заминав во ЈНА.

Но после тоа работите се сменија....
јас лично го има почуствувано она што сега го чуствуваат ``различните`` шпанци....да почуствуваш кој е ``ваков`` а кој ``онаков`` шпанец.
Имено на почетокот на војниот рок во 1990...за мене и сите останати, босанските војници ги чуствуваме за нормално-босанци...

неколку месеци покасно....веќе ги разликувавме кои босанци се срби, кои се хрвати...а кои се муслимани. До тогаш сите беа ``босанац``
После тоа дојде препирката со хрватите.....и тогаш започнаа овие работи кои ти ги кажував....тогаш сватив дека Врачар од Книн бил Србин.....а Денис Руње од Лика бил хрват и носеше џомбалица направена како шаховница.

тоа тогашно време беше деклалирано како симбол на независна Хрватска, бидејќи тие официјалното знаме го сменија противуставно со шаховницата(не грбот ти што го прикажуваш...знамето!!!!!!!!!!!!!!!!!!!)...и така шаховницата стана симбол на хрватската самостојност

А за глупоста што ја кажуваше ти и оној мамјмунот искомплексиран што седи само на интернет наместо да брка женски(неможи бидејќи има бубуљици од кои се срами)....доволно е да ти кажам дека во 1989 и 1990 пролетта...твоето битолско ЕМУЦ мене ме испрати на републичко такмичење каде јас како кичевчанец ја претставував Битола...и после 17 години и освоив 1-во место. Школото на челосо дир. Нино и Благој Трајков ме награди со 10 дена летовање во Лептокарија.

ако не веруваш....прашај ги професорите Јани Сирвини....Пецо по пракса....Илчо по мерење, Благој, Акузот...(сеуште некои ме поздравуваат преку луѓе...).....од другарите Трапанот, Цефката....Дрогришки...Милан со пекарата...

И каква врска има сето ова со фактот дека професорот ги месел цицињата на твојата женска додека ти ја чуваше кубурата за зол час?

Aко си бил во ЈНА сигурно барем по 3 пати на ден си слушал команда ЗБОР! (Вод, Чета.... у две врсте ЗБОР или само ЗБОР)
а ти викаш дека тоа била усташка команда
и шо сакаш повеќе...
и шаховница сосема слободно си ја користеа и на грбот дури и во центар на загреб им седеше за цело време на СФРЈ огромна на покривот на црквата свети марко, и на дресовите на Динамо - Загреб....
Не ги памтиш тие времиња

``Док сам ја служио на стражи``......вероватно ти си бркал женски...па веротватно и повеќе паметам за тоа време...а најмалку бидејќи скоро секоја втора ден бевме под узбуна....успат, третина од војничките другари ми погинаа на фронтовите

Еве нешто да се потсетиш, што било а што не било дозволено...

``Prva zastava Republike Hrvatske, ona koja je uz suze u očima skoro cijele nacije podignuta na Trgu svetog Marka 25. srpnja 1990. godine bila je istovjetna onoj uz koju se predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović fotografirala s grupom iseljenika u dalekoj Kanadi. Izgledu te zastave tada su prigovorili samo oni koji su se kasnije s oružjem u rukama odmetnuli protiv Hrvatske.``

``Hrvatska je 1990. vratila je u upotrebu staru trobojnicu sa šahovnicom od 25 crvenih i bijelih polja. Inačica nove zastave Republike Hrvatske prvi je put službeno istaknuta 30. svibnja 1990. na trgu bana Jelačića, a od 21. prosinca imamo zastavu kakva je i danas - sa grbom i krunom na njemu oblikovanom od povijesnih grbova hrvatskih zemalja.``

Лет....во 1990 бевме СФРЈ а не независна Хрватска....таа се отцепи во 1991

Пробав да дискутирам, мислев дека дека е возможно да се води некаква дискусија која ќе биде издржана и на ниво. Го искажав моето мислење на темата и бев доведен до ситуација да се спуштам на такво ниво, да користам "лош" сарказам, не по моја воља. На такво ниво ја спуштате дискусијата, кој ви е виновен...
Всушност ти само напиша некаква никако-неаргументирана теза дека независноста на Каталонија е спонзорирана од Русија. Твое право е да пишуваш неаргументирани „теории на заговор“ :), но исто така било чие (и мое) право е да ти одговорам со спротивно мислење, се разбира поткрепено со аргументи.

Како одговор, следно од тебе беше овој пост, кој да се нарече "лош сарказам“ е всушност еуфемизам од моја страна - но ете јас барем се обидов да бидам културен и да не кажам отворено каков куп ретардирани глупости од офтопик си напишанал (упс).

Риалити чек: Концептот за дискусија на форум, е кога ќе изнесеш некоја теза, како на пример дека независноста на Каталонија е спонзорирана од Русија, дека повеќе од сигурно ќе се најде некој кој има спротивно мислење од твоето. Кога на изнесени аргументи одговараш со ова подолу, тоа не е дискусија, туку е офтопик од ситнополитичко какање:
Абе сигурно е за тоа. И ние ете сме во центарот и сега се смена власта и масоните и соросоидите на чело со сатаната ционистичка го поставија Зајко за владетел и се дури е тој на власт судбината на светот ќе виси на конец. Но не за долго! Грујо наскоро ќе направи камбек и ќе го спаси човештвото, ќе го внесе во старо новата ера и ќе се отворат рајските порти, реки од мед и млеко ќе протечат, Македонија ќе се гасифицира и Вардар ќе ја освои Лига Европа. Оти Самсоненко е пратен од Путин, царот сесловенски да му помогни на братскиот народ Македонски напатен и да го прослави светото име Македонско.
Уште полошо е што и ситнопартиска дневна политика мешаш во сосема несоодветна тема. О иронијо, па уште и се повикуваш и жалиш на офтопик, и нефер дискутирање. :eek:

Плус никого не етикетирав, не спомнав имиња...
Дап, никој ништо не виде, и никој ништо не прочита. :свиркам:
Принуден сум да реплицирам а знам дека ликов нема да остане должен и на ова ќе врати со некој од неговите бисери. Затоа се извинувам и во негово име, се чини оти е изгубен случај и му нема спас па покажете малку разбирање, доколку е возможно да се разбере нешто од неговите глупости.

``Док сам ја служио на стражи``......вероватно ти си бркал женски...
Стража не се служи, стража се дава.
Се служи војска.
Секој втор ден узбуна??
и тоа се прикаски за мали деца како и оние за “мртва стража“ или за водникот кој загинал скокајќи на ПТ мина, или за она “мене ни мајоро не смееше ништо да ми каже“ сето то се легенди на кои денес се палите вие децата
Војска си има редовни планирани активности, да беше воопшто војска тоа ќе знаеше, си има одреден број на часови и теми кои треба да се поминат, секој старешина си има и распоред и кој кога и каде држи настава, дали во училница или пред павиљон или на полигон... узбуна секој втор ден не е предвидена. Предвидено е проверка на борбена готовост повремено со давање на узбуни, најчесто само да се земи опрема униформа и се построи пред павиљон или поседне положај во касарна. Таа може да се повтори и неколку пати ако не се постигнат задоволителни резултати. Ако си имал секој втор ден узбуна - си бил слаб неспособен војник

Секој пост се повеќе и повеќе се заглибуваш во сопствени фантазии и сништа дека си бил во ЈНА или дека си бил дури и роден во тоа време.

``Док сам ја служио на стражи``......вероватно ти си бркал женски...па веротватно и повеќе паметам за тоа време...а најмалку бидејќи скоро секоја втора ден бевме под узбуна....успат, третина од војничките другари ми погинаа на фронтовите

Еве нешто да се потсетиш, што било а што не било дозволено...

``Prva zastava Republike Hrvatske, ona koja je uz suze u očima skoro cijele nacije podignuta na Trgu svetog Marka 25. srpnja 1990. godine bila je istovjetna onoj uz koju se predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović fotografirala s grupom iseljenika u dalekoj Kanadi. Izgledu te zastave tada su prigovorili samo oni koji su se kasnije s oružjem u rukama odmetnuli protiv Hrvatske.``

``Hrvatska je 1990. vratila je u upotrebu staru trobojnicu sa šahovnicom od 25 crvenih i bijelih polja. Inačica nove zastave Republike Hrvatske prvi je put službeno istaknuta 30. svibnja 1990. na trgu bana Jelačića, a od 21. prosinca imamo zastavu kakva je i danas - sa grbom i krunom na njemu oblikovanom od povijesnih grbova hrvatskih zemalja.``

Лет....во 1990 бевме СФРЈ а не независна Хрватска....таа се отцепи во 1991
Добро бе, 100 години сте на форумов, уште не сфативте дека Лет 3 трола? :icon_lol:
Џабе се правдаш, џабе објаснуваш, на крајот пак нема да бидеш во право (според него). Некогаш се случувало во една иста тема да почне да брани став кој до пред неколку страни го напаѓал, зависно на каков форумски клен ќе налета.

Дај доста го тупите на темава, живи шаховницата мочана.

Добро бе, 100 години сте на форумов, уште не сфативте дека Лет 3 трола? :icon_lol:
Џабе се правдаш, џабе објаснуваш, на крајот пак нема да бидеш во право (според него). Некогаш се случувало во една иста тема да почне да брани став кој до пред неколку страни го напаѓал, зависно на каков форумски клен ќе налета.

Дај доста го тупите на темава, живи шаховницата мочана.
И ти го третираш како дете а тој запна да докажи дека е средновечен маж, учесник и сведок во критичните настани од поновата историја.
Му ја расипуваш играта, остај го нека се помачи нека прогугла уште некој податок кој ќе го пруисвои како негов сопствен

темава ви е промашена. зборите дали референдумот е законски или не ,а зашто никој не зборува зошто дојде до референдумот? Дојде од иста причина поради која се распадна и СФРЈ (горе некој пиша што е сличност меѓу шпанија и југославија), а тоа е економска,исто како што београд беше центар каде се собираше кајмакот после смртта на тито исто е денес со каталонија, една од најразвиени провинции во ЕУ, а кајмакот го собира мадрид
Ако го собира кајмакот мадрид зошто тогаш е најразвиена провинција во ЕУ?

И ти го третираш како дете а тој запна да докажи дека е средновечен маж, учесник и сведок во критичните настани од поновата историја.
Му ја расипуваш играта, остај го нека се помачи нека прогугла уште некој податок кој ќе го пруисвои како негов сопствен

Let...ne se pravi nepotrebno na Tošo....znaeš deka na PP pravevme muabet za bitolskiot život na krajot na 80-tite...taka da ti si trol...a ne jas....

A za toa so šahovnicata dali bila zabraneta ili ne vo 1990/91...koga ke proguglaš ušte malkz očekuvam javno da mi se izviniš

Akp si tolku siguren..aj na kladba...koj izgubi da se izgubi i od forumov?

Ili ne ti stiska?

A za toa so šahovnicata dali bila zabraneta ili ne vo 1990/91...koga ke proguglaš ušte malkz očekuvam javno da mi se izviniš

Akp si tolku siguren..aj na kladba...koj izgubi da se izgubi i od forumov?

Ili ne ti stiska?

a467e6adf89890f88fbc9cf8637bf1c8.ed628c56b11bd63682cdedf91581a420.jpg Coat_of_arms_of_Split_(SRC).svg.png e529b87d11d7ac91054bb5e1245aee4ff1d847a5.jpg St_Marks_Church_Zagreb.jpg 1200px-GNK_Dinamo_Zagreb.svg.png

Фудбалски клуб Динамо, амблем му е шаховница со буква Д уште од 60 сетите па до денес (таа слика е од 1981) , грбот на хрватска и во СФРЈ и денес е со шаховница, грбот на град сплит е со шаховница, црква свети Марко во Загреб е со шаховница и за време на СФРЈ и денес....
И велиш била забранета
хахахаааа

Има разлика од оваа шаховница и таа од владеењето на усташите , таа од усташите почнува со бело поле.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom