Дискусија за Атеистите, Исламот, Христијанството и останати убедувања

redfogv

Царица
Член од
10 мај 2017
Мислења
2.271
Поени од реакции
2.031
Па баш и не верувам во чуда. Повеќе верувам во Пауловиот ефект. Ако има Бог, не верувам дека тој не би му помогнал на некој атеист само затоа што е атеист. Дури и атеисти сум забележал понекогаш велат фала Богу кога ќе се извлечат од некоја тешкотија како на пример кога че положат испит. Но тоа е само потсвесно останато. Според мене Бог повеќе би се сетил во тешка ситуација на некој атеист што прави добро отколку на религиозен што прави зло. Како што се вели и во -Панонски легенди-
Цитирам:
"...Не само со вера, но и со добри дела треба да му се служи на Бога. Оти верата без дела е мртва, и отпаѓаат тие што мислат дека го познаваат Бога, а со делата се оттргнуваат од него..."

За ако се однесуваме добро. Ако сите луѓе допринесат за тоа да биде светот подобро место за живеење тогаш ние сами сме го направиле тоа, а не Бог. Кога се случува она што се случува во моментов во светов кога ние размислуваме како да наштетиме на некого, грабање за власт, богатење преку фотељата и др. тогаш и светот че си биде ваков каков што е па ќе страдаат и тие што не се такви.
Јас мислам дека се зависи од тоа како ќе се поставиме. Ако ти си го губиш времето во пикање на носот во туѓите животи нормално е дека твојот ќе помине туку така бидејки не му се посветуваш. И кога ќе видиш на крај џабе ти поминало времето. Тие на кои си им се упикувал ќе се сеќаваат на убавите спомени поминати со некого а ти не си створил такви спомени.

Sent from my SM-G318H using Tapatalk
Da,sekako deka e vazno covekot da pravi dobri dela.Ako site stanat mrzlivi i loshi,planetava kje bide unishtena.

Bodhidharma

Член од
17 септември 2011
Мислења
10.783
Поени од реакции
15.399
Претпоставував дека можеби има нешто врска со будизам затоа спомнав реинкарнација.

Bodhidharma поправи ме ако згрешив у везе со тоа дека имаш нешто со будизмот.

Немам нешто многу со будизмот. Тоа со името на форумов и аватарот ти е само глумење идентитет на форум....по некад е интересно, тоа е.
Она малку нешто што е посебно во целата приказна е уствари перцепцијата, односно состојбата во која се ставаш односно медитација.
Со тие типови на луѓе(со таа перцепција) имам многу нешто заедничко....не мора да се будисти, или зен монаси.....може да се најобични офчари од некое село у планина.
Ако некоја група на луѓе во поголем процент ја погодила суштината на нештата тоа се зен будистите.
Ќе ти одвојам нешто од Ошо
“I'm simply saying that there is a way to be sane. I'm saying that you can get rid of all this insanity created by the past in you. Just by being a simple witness of your thought processes.

It is simply sitting silently, witnessing the thoughts, passing before you. Just witnessing, not interfering not even judging, because the moment you judge you have lost the pure witness. The moment you say “this is good, this is bad,” you have already jumped onto the thought process.

It takes a little time to create a gap between the witness and the mind. Once the gap is there, you are in for a great surprise, that you are not the mind, that you are the witness, a watcher.

And this process of watching is the very alchemy of real religion. Because as you become more and more deeply rooted in witnessing, thoughts start disappearing. You are, but the mind is utterly empty.

That’s the moment of enlightenment. That is the moment that you become for the first time an unconditioned, sane, really free human being.”
А за реинкарнација може да знаеме може не....не е толку битно ако од друга страна знаеме за инкарнација. Суштината на секоја мистерија лежи во оваа појава(ако воопшто постои).

D

dARK_ElementaL

Гостин
Еве го делот од твојот допис уште еднаш, а уште еднаш е и моето барање за негово подобјаснување:

„„...Не сум манипулиран затоа што јас не наметнувам никакви мои ставови и мислења ниту пак верувања на никого...„.

Некако не ти иде...

А просто е; како ти остануваш резистентен на влијанијата од околината, а не дали ти влијаеш на околината.

[DOUBLEPOST=1506875259][/DOUBLEPOST]

...а убо‘ ти напишав дека на форумов доаѓаш неподготвен до таа мера, што непрекидно „набадаш„ произволни и неточни ставови.
Останувам резистентен со тоа што не дејствувам во ничије друго име освен во мое. Не дозволувам на некој да ми кажува што да правам јас у мојот живот. Ако сакам ќе го направам ако сакам нема. Не се покорувам на никого. Немам никаков господар да ми кажува што е ок а што не, освен јас.Не сум ничиј роб, освен на себе.
Повеќе бев нечиј роб кога бев религиозен и тоа не Божји туку на некои што ме убедуваа дека морал секој да биде религиозен. И демек они ќе го убиеле и Тито ако живееле во тоа време зашто бил атеист. Па дури и јас го посакував тоа повеќе од нив. Според нивната логика и Бог тоа би го сакал. Истото и јас го мислев. Во моментов не се замарам со такви глупости. На себе си служам на себе си наредувам.
Тука се и наметнувањата кои ги спомнав. Поради тие другите што им ги слушав глупостите, ја наметнував и јас религијата на други. Бидејки и јас бев уверен во тоа што го збореа. Сега не ми е гајле за тоа кој е религиозен, кој е атеист. Ги почитувам и двата типа ако не ме замараат.

Па ти и на други им збориш дека не знаеле дека погрешно заклучувале. Кажи кој е неточен став. Кое од следниве:
-За Александар Мкд-ски.
-За тоа дека во очите на паганот и ти си паган.
-Дека не можеш туку така да ги наречеш паганските богови, паднати ангели или демони.
-Дека некој паган можеби си е обичен тип што си ја гледа секојдневната работа.
-Дека некој паган можеби е чесен, не краде, не убива.....
Дека Бог не би ги земал предвид неговите други дела и дека би го осудил само затоа што е паган.
-Дека Бог може да прати ангел за да му рече на паганот да не биде паган.
-Дека без разлика што смртта е само телесна нема потреба од убивање.
???

D

dARK_ElementaL

Гостин
Немам нешто многу со будизмот. Тоа со името на форумов и аватарот ти е само глумење идентитет на форум....по некад е интересно, тоа е.
Она малку нешто што е посебно во целата приказна е уствари перцепцијата, односно состојбата во која се ставаш односно медитација.
Со тие типови на луѓе(со таа перцепција) имам многу нешто заедничко....не мора да се будисти, или зен монаси.....може да се најобични офчари од некое село у планина.
Ако некоја група на луѓе во поголем процент ја погодила суштината на нештата тоа се зен будистите.
Ќе ти одвојам нешто од Ошо
“I'm simply saying that there is a way to be sane. I'm saying that you can get rid of all this insanity created by the past in you. Just by being a simple witness of your thought processes.

It is simply sitting silently, witnessing the thoughts, passing before you. Just witnessing, not interfering not even judging, because the moment you judge you have lost the pure witness. The moment you say “this is good, this is bad,” you have already jumped onto the thought process.

It takes a little time to create a gap between the witness and the mind. Once the gap is there, you are in for a great surprise, that you are not the mind, that you are the witness, a watcher.

And this process of watching is the very alchemy of real religion. Because as you become more and more deeply rooted in witnessing, thoughts start disappearing. You are, but the mind is utterly empty.

That’s the moment of enlightenment. That is the moment that you become for the first time an unconditioned, sane, really free human being.”
А за реинкарнација може да знаеме може не....не е толку битно ако од друга страна знаеме за инкарнација. Суштината на секоја мистерија лежи во оваа појава(ако воопшто постои).
Па да глумење на форумот исто како моето име и титулата под него. Мрачен паладин беше суштество од анимето yugioh. Мојата слика е уствари тој.

Да така е. Не мора да се будисти или монаси. Јас како атеист практикувам медитација и вежби со дишење и истегнување. И кога бев религиозен(христијанин) истото го правев. Чакрите ги имаат сите луѓе не само будисти и монаси.

За реинкарнација. Од атеистичка гледна точка јас мислам дека не постои. Но и не мора да значи.

D

dARK_ElementaL

Гостин
Da,sekako deka e vazno covekot da pravi dobri dela.Ako site stanat mrzlivi i loshi,planetava kje bide unishtena.
Таа веќе почна да се уништува постепено. Со сите тие бомбардирања, озонските дупки, глобалното затоплување, езерцата ќе ни се извријат( ). Радијација од сите тие бомбардирања. Уште ако се пуштат по две три атомски или хидрогенски си е***** мајката сите. И да се спаси планетава, од радијацијата сите ќе погинеме. Само лебарките ќе останат они се отпорни на радијација. После они ќе владеат. Радијацијата ќе им помогне да мутираат и ќе бидат како X-men. Ќе имаат своја влада.

- Доволно е за сега теории на заговор.

redfogv

Царица
Член од
10 мај 2017
Мислења
2.271
Поени од реакции
2.031
Таа веќе почна да се уништува постепено. Со сите тие бомбардирања, озонските дупки, глобалното затоплување, езерцата ќе ни се извријат( ). Радијација од сите тие бомбардирања. Уште ако се пуштат по две три атомски или хидрогенски си е***** мајката сите. И да се спаси планетава, од радијацијата сите ќе погинеме. Само лебарките ќе останат они се отпорни на радијација. После они ќе владеат. Радијацијата ќе им помогне да мутираат и ќе бидат како X-men. Ќе имаат своја влада.

- Доволно е за сега теории на заговор.

Momentalno ludiot lider na Severna Koreja e najgolemata zakana za ziviot svet.
Dobro ti e ova za lebarkite. :pos::pos::pos::pos::pos:

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Останувам резистентен со тоа што не дејствувам во ничије друго име освен во мое. Не дозволувам на некој да ми кажува што да правам јас у мојот живот. Ако сакам ќе го направам ако сакам нема. Не се покорувам на никого. Немам никаков господар да ми кажува што е ок а што не, освен јас.Не сум ничиј роб, освен на себе.
Повеќе бев нечиј роб кога бев религиозен и тоа не Божји туку на некои што ме убедуваа дека морал секој да биде религиозен. И демек они ќе го убиеле и Тито ако живееле во тоа време зашто бил атеист. Па дури и јас го посакував тоа повеќе од нив. Според нивната логика и Бог тоа би го сакал. Истото и јас го мислев. Во моментов не се замарам со такви глупости. На себе си служам на себе си наредувам.
Тука се и наметнувањата кои ги спомнав. Поради тие другите што им ги слушав глупостите, ја наметнував и јас религијата на други. Бидејки и јас бев уверен во тоа што го збореа. Сега не ми е гајле за тоа кој е религиозен, кој е атеист. Ги почитувам и двата типа ако не ме замараат.
А ш‘о велиш, од кај ти доаѓа твето самодејство во свое име или може и Вселената зависи од твоето мислење?...[DOUBLEPOST=1506957271][/DOUBLEPOST]
Па ти и на други им збориш дека не знаеле дека погрешно заклучувале. Кажи кој е неточен став. Кое од следниве:
-За Александар Мкд-ски.
-За тоа дека во очите на паганот и ти си паган.
-Дека не можеш туку така да ги наречеш паганските богови, паднати ангели или демони.
-Дека некој паган можеби си е обичен тип што си ја гледа секојдневната работа.
-Дека некој паган можеби е чесен, не краде, не убива.....
Дека Бог не би ги земал предвид неговите други дела и дека би го осудил само затоа што е паган.
-Дека Бог може да прати ангел за да му рече на паганот да не биде паган.
-Дека без разлика што смртта е само телесна нема потреба од убивање.
???
Сите наведени ставови ти се погрешни, ама ме мрзи да ти ги образложувам еден по еден...

D

dARK_ElementaL

Гостин
А ш‘о велиш, од кај ти доаѓа твето самодејство во свое име или може и Вселената зависи од твоето мислење?...[DOUBLEPOST=1506957271][/DOUBLEPOST]

Сите наведени ставови ти се погрешни, ама ме мрзи да ти ги образложувам еден по еден...
Самодејството во свое име ми доаѓа од идејата јас да ја преземам одговорноста ако направам грешка а не да кажувам изговори дека некој друг ме натерал, некој бог или било кој.
Незнам дали зависи Вселената од моето мислење. Прашај ја тоа нејзе, јас не сум ја прашувал.

-Ако веќе кажуваш дека некој има погрешни ставови тогаш образложи, а не само да кажуваш погрешно е и толку.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Самодејството во свое име ми доаѓа од идејата јас да ја преземам одговорноста ако направам грешка а не да кажувам изговори дека некој друг ме натерал, некој бог или било кој.
Незнам дали зависи Вселената од моето мислење. Прашај ја тоа нејзе, јас не сум ја прашувал.

-Ако веќе кажуваш дека некој има погрешни ставови тогаш образложи, а не само да кажуваш погрешно е и толку.

А што рече, како забележуваш дека си згрешил или и тоа е чисто лична проценка, заснована на самиот себе, без користење „надворешен„ референцијален систем, како предмет за споредба?...

Вселената, за среќа, не зависи од нечие мислење.

П.С.

За тебе е појќе од доволно што веќе знаеш дека сите твои ставови се погрешни па затоа и ти велам дека на форумов доаѓаш бос, без никакво предзнаење за и околу темава. Твоите мислења ќе си останат само твои и не можат да прејдат во никаква вистина, особено не на оваа тема.

redfogv

Царица
Член од
10 мај 2017
Мислења
2.271
Поени од реакции
2.031
А што рече, како забележуваш дека си згрешил или и тоа е чисто лична проценка, заснована на самиот себе, без користење „надворешен„ референцијален систем, како предмет за споредба?...

Вселената, за среќа, не зависи од нечие мислење.

П.С.

За тебе е појќе од доволно што веќе знаеш дека сите твои ставови се погрешни па затоа и ти велам дека на форумов доаѓаш бос, без никакво предзнаење за и околу темава. Твоите мислења ќе си останат само твои и не можат да прејдат во никаква вистина, особено не на оваа тема.
A,ti pa celo vreme se pravish pameten,no ne davash odgovori so konkretni objasnuvanja.Samo znaesh da gi omalovazuvash drugite i da im se potsmevash.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
A,ti pa celo vreme se pravish pameten,no ne davash odgovori so konkretni objasnuvanja.Samo znaesh da gi omalovazuvash drugite i da im se potsmevash.
Напротив; не се правам паметен, оти веќе сум (со сета моја скромност..), а „другите„ сами себе се омаловажуваат во доволна мера, така да нема(м) потреба да ги омаловажувам дополнително.

Еве, ти си паметна па дај напиши нешто паметно...

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Напротив; не се правам паметен, оти веќе сум (со сета моја скромност..), а „другите„ сами себе се омаловажуваат во доволна мера, така да нема(м) потреба да ги омаловажувам дополнително.

Еве, ти си паметна па дај напиши нешто паметно...
Така е,тоа е попска школа.Ама тоа не е христијански.Христијанството учи ако се понижиш,Бог ќе те издигне.Ако сам се воздигнуваш,Бог ќе те снижи.Ама тоа го немаме кај свештенството,тие не се однесуваат како свештеници,туку како племенски старешини.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Shit! F*uck!

Sub,

вакууму мој омилен...![DOUBLEPOST=1507055784][/DOUBLEPOST]
Така е,тоа е попска школа.Ама тоа не е христијански.Христијанството учи ако се понижиш,Бог ќе те издигне.Ако сам се воздигнуваш,Бог ќе те снижи.Ама тоа го немаме кај свештенството,тие не се однесуваат како свештеници,туку како племенски старешини.
Frater Barrabbas

пош‘о самиот се пофали дека си се изначитал све и свашта од верска литература од различно „потекло„, можам само да замислам како ти е у гла‘ата од таа непридона мешавина од различни доктрини.

Да, навистина, знам што учи мојата вера кога е во прашање гордоста и тоа го практикувам во мoето секојдневие, а тоа што некој смета дека ги потценувам другите, би било покорисно ако „другите„ се потрудат малку повеќе во муабетиве на темава. Миљон прашања се веќе поставени и веќе одговорени, така да бесмислено е се‘ да се почнува од почеток, оти одговорите се лесно достапни на форумов.

Последно уредено:

Kajgana Shop

На врв Bottom