Независност на Каталонија

• Креатор на темата Креатор на темата gjoko-mkd
  • Време на започнување Време на започнување
Но истото аналогно да важи и да се примени и за опресираните кавкаски републики во Русија и за стотиците малцинства во Кина како ујгури, монголци и пред се тибетанци, за малцинствата во Иран и во Сирија па да видиме до каде ќе стигнеме. Убаво пишува @Ставрогин , висок економски развој, благосостојба, нит нешто им фали, нит некој јазик и култура им забранува, шо кур му менува на еден каталонец дали ќе живеел во автономна каталонија во рамките на шпанија или во независна каталонија. Ама баш ништо не му менува.
Работата е што малцинствата во тие азиски држави (особено Кина, Русија и Иран ги спомна 2 светски сили и 3 нуклеарни сили) тешко дека може да дојдад до независност баш заради тоа што свеста не им е на тоа високо ниво како на малцинствата во Европа. На тие Ујгурите во Кина дури и Кинески знамиња им закачиле во џамиите за да ја гледаат Кина додека се клањаат накај Мека. Русите (Путин) стави марионетски председател на Чеченија му даде 95 % слобода што сака да прави само да е мирно и последниве 20 години немаме прочитано за инцидент (освен изолирани исламски радикали).
За културната слобода 100% нема да може да ја имаат бидејќи и ние (сите народи во екс-ЈУ , но највеќе Словенците и ние Македонците) 100% сме немале слобода да се развиваме без надзор од Белград.
Темите со проблемите од минатото помеѓу федеративните народи биле строго забранети и поради тоа за Тиквешкото и Охридското востание против СХС и царска Југославија ги дознавме дури после 10 години од распадот.[DOUBLEPOST=1506870277][/DOUBLEPOST]
Ипак не е исто и у Хрватска и у Босна живеаа/живеат голем број на срби.
Муабетот не ми беше за тоа туку според него за правото за репресија на војската и полицијата врз малцинството.

За 5-10 год. очекувајте ваков референдум за Иљирида ... :kafence:

Не би рекол дека тибетанците и чеченците немаат свест за независност (немаат сега заради тоа што се опресирани и со марионетски водачи) со оглед дека воделе војни за независност, многу повеќе од каталонците кои всушност никогаш со оружје не се бореле за своја држава.

Еве еден пример кој е од Галиција, но слободно може да се примени и на Каталонија. Семејство од Мадрид се сели во Галиција поради работа на некој од родители, детето поаѓа на училиште, но се јавува проблем неможе да ги разбере книгите на Гелего и јазикот на кој зборува учителката, никогаш не е учило Португалски/Галего. И дига рака на сред час да и напомене на учителката да зборува Еспањол. Кој е правилниот одговор, што треба да направи учителката, како ќе реагираат останатите 30 деца во паралелката, родители и слично. Што ќе се случи доколку на факултетот дојде професор од Мадрид и ги држи прдавањата на Шпански. Гледате дека не е толку лесно кога живееш во федерација, што би било кога Словенец/Хрват во бивша Југа дојде во МКД и го побара истото?

Што имаш ти против тоа општина Боговиње да стане Република Боговиње?
Апсолутно ама баш ништо. Што е до мене цел западен дел од републиката слободно може да си се оддели по можност мирно и на референдум оти ако има војна само ќе се усрамиме. Не верувам дека некој ќе земи да се закрени и да гини за тој дел од републиката. Ете ти на пример би кренал оружје по твоите браќа Албанците ако сакаат да се отцепат.

Апсолутно ама баш ништо. Што е до мене слободно цел западен дел од републиката слободно може да си се оддели по можност мирно и на референдум оти ако има војна само ќе се усрамиме. Не верувам дека некој ќе земи да се закрени и да гини за тој дел од републиката. Ете ти на пример би кренал оружје по твоите браќа Албанците ако сакаат да се отцепат.
Би кренал.

Пике гласаше, или го дигнаа на клоци полицајците?

Да бе, џуџено колумбиско негово ќе му дозволи да гласа, сигурно снимаат по некое ново клипче со орални игранки, па ќе го држи така до крајот на денот.

Каталонците се пички кои не заслужуваат држава, не пукнале со пушка векови, не сакаат да падне крв, а бараат држава.Не бидува така.
Баскијците дадоа реки крв, убиваа, напаѓаа, беа убивани и на крај се помирија со фактот дека нема да имат држава поради силината на противникот и почнаа да се борат како Баскија да биде поубаво место за живеење.Баскија е плус поделена помеѓу Шпанија и Франција.
Ако толку сакат Каталонците држава пушката у шума, бомбите и напади, ако не нека си ќутат.Ептен ми се антипатични.

Јас не. Баш напротив со две раце ќе им потпишам само нека кажат каде и кога. Но да одиме чекор по чекор. Прво да им овозможиме некој вид на автономија со јасно дефинирани граници со право на отцепување. Вака некако многу матна е работата, можи и Струмица да ја побараат. Затоа колку повеќе гласови добијат на локалните и еден ден на парламентарните толку подобро за сите.

Апсолутно ама баш ништо. Што е до мене слободно цел западен дел од републиката слободно може да си се оддели по можност мирно и на референдум оти ако има војна само ќе се усрамиме. Не верувам дека некој ќе земи да се закрени и да гини за тој дел од републиката. Ете ти на пример би кренал оружје по твоите браќа Албанците ако сакаат да се отцепат.
И јас сум за делба, но веќе е касно, после 2004, кога се случи поделбата на поранешната општина Чаир на два дела, Чаир и Бутел, како и мал дел на општина Центар, со припојување кон новата општина Чаир и припојување на планинскиот регион Сарај кој дефенитивно не е Скопје кон главниот град, се изгуби таа можност. Доколку беше ситуацијата на почетокот на 90тите кога Илирите живееле во планинските села на западот, таа можност беше реална.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom