Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Работата е што малцинствата во тие азиски држави (особено Кина, Русија и Иран ги спомна 2 светски сили и 3 нуклеарни сили) тешко дека може да дојдад до независност баш заради тоа што свеста не им е на тоа високо ниво како на малцинствата во Европа. На тие Ујгурите во Кина дури и Кинески знамиња им закачиле во џамиите за да ја гледаат Кина додека се клањаат накај Мека. Русите (Путин) стави марионетски председател на Чеченија му даде 95 % слобода што сака да прави само да е мирно и последниве 20 години немаме прочитано за инцидент (освен изолирани исламски радикали).Но истото аналогно да важи и да се примени и за опресираните кавкаски републики во Русија и за стотиците малцинства во Кина како ујгури, монголци и пред се тибетанци, за малцинствата во Иран и во Сирија па да видиме до каде ќе стигнеме. Убаво пишува @Ставрогин , висок економски развој, благосостојба, нит нешто им фали, нит некој јазик и култура им забранува, шо кур му менува на еден каталонец дали ќе живеел во автономна каталонија во рамките на шпанија или во независна каталонија. Ама баш ништо не му менува.
Муабетот не ми беше за тоа туку според него за правото за репресија на војската и полицијата врз малцинството.Ипак не е исто и у Хрватска и у Босна живеаа/живеат голем број на срби.
Меси гласаше?
Ако мислиш на Лионел Меси, тој е Аргентинец, нема право на глас во Каталонија.
Има шпанско државјанство
Апсолутно ама баш ништо. Што е до мене цел западен дел од републиката слободно може да си се оддели по можност мирно и на референдум оти ако има војна само ќе се усрамиме. Не верувам дека некој ќе земи да се закрени и да гини за тој дел од републиката. Ете ти на пример би кренал оружје по твоите браќа Албанците ако сакаат да се отцепат.Што имаш ти против тоа општина Боговиње да стане Република Боговиње?
Би кренал.Апсолутно ама баш ништо. Што е до мене слободно цел западен дел од републиката слободно може да си се оддели по можност мирно и на референдум оти ако има војна само ќе се усрамиме. Не верувам дека некој ќе земи да се закрени и да гини за тој дел од републиката. Ете ти на пример би кренал оружје по твоите браќа Албанците ако сакаат да се отцепат.
Пике гласаше, или го дигнаа на клоци полицајците?
Јас не. Баш напротив со две раце ќе им потпишам само нека кажат каде и кога. Но да одиме чекор по чекор. Прво да им овозможиме некој вид на автономија со јасно дефинирани граници со право на отцепување. Вака некако многу матна е работата, можи и Струмица да ја побараат. Затоа колку повеќе гласови добијат на локалните и еден ден на парламентарните толку подобро за сите.Би кренал.
И јас сум за делба, но веќе е касно, после 2004, кога се случи поделбата на поранешната општина Чаир на два дела, Чаир и Бутел, како и мал дел на општина Центар, со припојување кон новата општина Чаир и припојување на планинскиот регион Сарај кој дефенитивно не е Скопје кон главниот град, се изгуби таа можност. Доколку беше ситуацијата на почетокот на 90тите кога Илирите живееле во планинските села на западот, таа можност беше реална.Апсолутно ама баш ништо. Што е до мене слободно цел западен дел од републиката слободно може да си се оддели по можност мирно и на референдум оти ако има војна само ќе се усрамиме. Не верувам дека некој ќе земи да се закрени и да гини за тој дел од републиката. Ете ти на пример би кренал оружје по твоите браќа Албанците ако сакаат да се отцепат.