http://fokus.mk/progresivniot-danok-mozhe-seriozno-da-udri-po-srednata-klasa/
Бранимир Јовановиќ наведува три аспекти зошто е прогресивниот данок поправеден.
„Прво, тој е солидарен, тој е своевиден трансфер од оние кои имаат повеќе кон оние кои имаат помалку, па затоа е похуман и поправеден од рамниот данок. Како што е праведно, на пример, ако јас немам пари, а сестра ми има, таа да ми помага на мене, така е исто и со прогресивниот данок.
НЕ е исто, бидејќи сестра ти директно тебе ти ги дава а не на корумпираните политичари и неписмени советници.
А праведно ли е да му земеш на некој кој чесно си ги заработил. Против устав е, против божја заповед.
Второ, даноците се цената која ја плаќаме за јавните добра и услуги, а бидејќи побогатите многу повеќе ги користат јавните добра и услуги, логично е и тие да плаќаат повисоки даноци.
А да направиме споредба кавлитет на јавното добро и услуга која ја добиваме и цената која ја плаќаме. Плус плаќаат повеќе, поголеми приходи поголем износ на данок плаќа, а и создава нова додатна вредност во општеството.
Трето, рамниот данок води до пораст на нееднаквоста, што многу добро се гледа од податоците, кои покажуваат дека учеството на најбогатите 1% во вкупниот доход кај нас нагло порасна по воведувањето на рамниот данок. Нееднаквоста, пак, има штетни економски и општествени последици, па затоа прогресивниот данок е правичен, затоа што води до подобри ефекти за целото општество“, појаснува тој.
А да преземат мерки како сиромашните да ги направите побогати ??? А не само комунистички мерки
Јовановиќ подвлекува дека приходите во буџетот мора да се зголемат, а ова е најбезболниот начин да се направи тоа.
„Не можеме да се развиваме како држава без да ги зголемиме буџетските приходи. Јавноста треба да сфати дека ние имаме навистина ниски даноци, едни од најниските во Европа, кои резултираат со ниски буџетски приходи. Не може со ниски буџетски приходи да се обезбедат квалитетни јавни услуги. За да се инвестира во образование и здравство, потребни се пари, а најдобар начин да се обезбедат тие пари е преку воведување на прогресивен данок“, посочува тој.
Па ЗАРАБОТЕТЕ бе пари ако Ви требаат. Отвори фабрика прави профит и искористи го за што сакаш. Уствари имавме фабрики но државата од секогаш била ЛОШ менаџер.
А замисли, онака само замисли да ги НАМАЛАТ ТРОШОЦИТЕ т.е. да намалат администрација. Ист прилив во буџет ќе имаат а помалку трошоци па ќе има пари за се.
Администрацијата треба да е "СЛУГА", а не газда. Ама ние сме глупави па ќе си останеме со пиперки и патлиџани.