Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Da mu go pusis na ljockata.
Слични муабет веројатно на времето кажуваа и за Брашнарови Ченто.....
Така да историјата не можиш да ја судиш и цениш од денешно време и со денешно размислување.
македонија доброволно влезе во сојуз со другите републики во југославија, после заедничка борба против фашизмот.
Белград немал големо влијание на внатрешни работи на републики. пошто гледам дека појма немаш, на кратко ќе те информирам. во претседателсво на СФРЈ седеле ист број на пратеници и од македонија и од Србија и од Хрватска и Црна ггора и Босна и Словенија и Косово и Војводина. Еден Македонец, еден Србин.
Македонија си имаше своја влада, претседател на влада (со свои минисри - секретари), собрание, закон, знаме химна, полиција (милиција) па дури и републички вооружени сили (теритоијална одбрана)
Си имала свои граници, сама решавала за изградба за инвестирање... (освен во стратешки капацитети од интерес на целата СФРЈ.
Кога ќе влеземе во ЕУ ќе имаме веројатно помалце права како самостојна држава од колку што имавме во време на СФРЈ, а и условите ќе бидат многу посурови.
Али тоа е историја, глобални движење кои и нас не понесоа како скршена гранка во надојдена река.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.296
Поени од реакции
15.446
Кога ќе влеземе во ЕУ ќе имаме веројатно помалце права како самостојна држава од колку што имавме во време на СФРЈ, а и условите ќе бидат многу посурови.
Ејјјј...........пресечи нешто...да се согласиме за една работа.....:aplauz:

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.402
Поени од реакции
4.266
Makedonskata drzava e prvpat sozdadena na 8 septemvri 1991 godina,toa e tretiot Ilinden.Pogresno e da se narekuva ASNOM sozdavanje na makedonska drzava,toa e samo pogolemi prava i ramnopravnost so ostanatite republiki.Seta direktiva doagjala od Belgrad.Ako togas imalo makedonska suverenost,zosto zaludno stradale Panko Brasnarov,Cento?
Правиш голема грешка. СФРЈ беше федерација што значи сојуз на држави. Бевме држава СРМ во составот на Југословенската федерација. Имавме сопствено собрание, влада, полиција, образование, академија на науки, институти за се и сешто, химна, грб, знаме.... држава со сите нишани. На федерацијата во чие раководство имаше од сите републики, беа пренесени надворешната политика, војската, глобалната економија.... и на тој начин имавме силна војска, јака надворешна политика, солидна економија. Сега кога немаме заедничка војска и надворешна политика приметуваш дека сме вејка на ветрот? Бевме рамноправни со сите други републики и директиви од Београд стигаа и во Србија и во Хрватска и во Словенија.... во целата федерација, исто како што од Вашингтон стигаат директиви во Тексас, Калифорнија, Њујорк, Аризона...во сите САД.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.402
Поени од реакции
4.266
По прости сметки ако за 3 години "окупација" дјадо ти е убил 2 ма војници то за 25 години ср'бска окупација трјабва да е убил нај-малко 20 с'рби като не забравјаме и 500 те турски гроба за 500 гподини турско.Твоето лозе е истинско гробиште като копаш с мотиката само кости ли вадиш? Ужас!
Па Македонија тие таква земја, кај да копнеш- коски. На некои коски како на пример на 12те деца од Ваташа плачеме, на некои како оние на твоите татари се мочаме, барем таа дилема ни е разјаснета од дедовците и прадедовците- каде да мочаме.

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Така да историјата не можиш да ја судиш и цениш од денешно време и со денешно размислување.
македонија доброволно влезе во сојуз со другите републики во југославија, после заедничка борба против фашизмот.
Белград немал големо влијание на внатрешни работи на републики. пошто гледам дека појма немаш, на кратко ќе те информирам. во претседателсво на СФРЈ седеле ист број на пратеници и од македонија и од Србија и од Хрватска и Црна ггора и Босна и Словенија и Косово и Војводина. Еден Македонец, еден Србин.
Македонија си имаше своја влада, претседател на влада (со свои минисри - секретари), собрание, закон, знаме химна, полиција (милиција) па дури и републички вооружени сили (теритоијална одбрана)
Си имала свои граници, сама решавала за изградба за инвестирање... (освен во стратешки капацитети од интерес на целата СФРЈ.
Али тоа е историја, глобални движење кои и нас не понесоа како скршена гранка во надојдена река.
Sedel Kolisevski i site predavnici od Makedonija kako nego,koi zatvoraa i ubivaa patrioti na Goli Otok.Ja ubivaa makedonstinata i zatoa ne mlati slama deka bilo dobro.Dobro bilo samo za UDBA -site i spionite vo Jugoslavija.Procitaj za stradanjata na Dragan Bogdanovski,Mane Jakovleski.Proklet ti i taa tvoja Jugoslavija.

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.411
Поени од реакции
7.871
Oпаа, ние ќе учиме дека Александар е грк а грците дека Александар е Македонец
Ние на шо јазик ќе учиме дека Александар е грк?

Шо мубаети, за национализам, бугарофилство?
Или едноставно поискрено се залагале за Македонија, па се ујдисале апашите како колишевски, абаз и една убава удбашка местенка?
Единствен грев им бил што биле чесни македонци, патриоти.

По твојата логика за ценење на историјата од друга временска перспектива сам кажа, оправдуваш политички прогон, логори и сл.

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.402
Поени од реакции
4.266
Това го знам. Но не е точно. След решението на коминтерна започва да се с'здава македонска нација.И тук преди да дојде Тито или Темпо основна ролја имат б'лгарските комунисти. Венко Марковски, никола Вапцаров и други известни комунистически поети с'здават "Македонски литературен клуб: и Вапцаров којтпо в ионтерес на истината нјама нито едно стихотворение на вашата книжовна норма или дијалект преди да се кодифицира даже отива при партијнија си р'ководител којто нјама ништо обшто с областта Македонија и му го чете. Шеф'т не одобрјава. И Вапцаров пише друго. за ваше с'жаление пак на б'лгарски книжовен език. Много е доб'р като поет . в превод звучи доста зле :)[DOUBLEPOST=1506635811][/DOUBLEPOST]
Да ама директивите "бугари треба мрзити" не идваха от Скопие поне език'т ми се струва с'рбох'рватски:)
Директивата да ги мразам бугарите ми е дадена директно од дедо ми кој никогаш не бил комунист ниту знаел на карта да го најде Белград, кој бил тепан од српски учител а два пати бил претепан од твоите ,,ослободители,, и за влакно не бил стрелан, потоа бил ранет во битка со вашите хитлерски сојузници. Така да немој да сереш на форумов, никој овде не ве сака, сите овде на вас гледаат како на нешто гнасно, нешто што е за подбишега, нешто навредливо.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Sedel Kolisevski i site predavnici od Makedonija kako nego,koi zatvoraa i ubivaa patrioti na Goli Otok.Ja ubivaa makedonstinata i zatoa ne mlati slama deka bilo dobro.Dobro bilo samo za UDBA -site i spionite vo Jugoslavija.Procitaj za stradanjata na Dragan Bogdanovski,Mane Jakovleski.Proklet ti i taa tvoja Jugoslavija.
Зато ти велам еден ден во некоја Илирида или Дарданија ќе се слават хероите кои биле прогонувани, измачувани и убивани од “славомакедонски фашисти“

Југославија беше воља на мнозинството, на Голи оток се одеше за разбивање на југославиа и за подршка на информбирото о залагање за советска интервенција.
Имаше и невини луѓе кои отидоа таму накодошени лажно пријавени... такви има и денес по затворите и во Македоноја и низ светот.
Во рамките на СФРЈ, Македонија имаше и подобар живот и подобар стандард и помалце стрес од колку сега речиси 30 години после осамостојување.
Работници се здобија со станови, купуваа коли, носеа фамилии на море по одмори и не заклучуваа ноќе куќи и станови. Појма немавме кој е министер кој е пратеник а кој е градоначалник. Не не интересираше. Имавме западна култура комбинирана со социјалистички идеји за рамноправност и еднаквост.
Она со шо денес се гордеат швеѓаните.

S

silmarillion

Гостин
Добро ајде другарски сеа малце, кој го прелажа Дејан Јовановски дека треба да искочи од сенката на мртвата кошаркарската кариера и да стане јавна фаца и не само тоа него кандидат за Центар!? Значи кој е тој душман што му го насанка ова? За нас постарите навијачи на Работнички го памтевме Дејан како фаца од прва половина на 90тите и се тоа ок, пар титули славје...толку. Кој го прелажа да го извади овој чивас подочњак на телевизија? Па Шилегов изглеа ко мало дете за овој бе. Српче честито мандат иако си ми далеку од достоен градоначалник на најважната општина. Али ако направиме преглед, ова се ултра најслабите избори во поглед на кандидати одржани било кога. Српче, Дејан Јовановски, Семо, Јохан, Темел мали, Богац, Стевче, Коце, Шилегов...ми зе ри ја. Али тоа ни е сликата на државата од секој аспект. Медиокритет би било пофалба.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Единствен грев им бил што биле чесни македонци, патриоти.

По твојата логика за ценење на историјата од друга временска перспектива сам кажа, оправдуваш политички прогон, логори и сл.
Па ако е така да ги бришиме од историја Александар кој освојувал други земји и вршел геноцид, да осудиме ВМРО кое на смрт осудувало и ликвидирало луѓе, гемиџиите...
Само оние кои се чисто демократски и кои правеле хумани и племенити работи без насилство без омраза без негирање на други да ги оставиме да се угледаме на нив

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.411
Поени од реакции
7.871
Па ако е така да ги бришиме од историја Александар кој освојувал други земји и вршел геноцид, да осудиме ВМРО кое на смрт осудувало и ликвидирало луѓе, гемиџиите...
Само оние кои се чисто демократски и кои правеле хумани и племенити работи без насилство без омраза без негирање на други да ги оставиме да се угледаме на нив
Прво не ми одговори на шо јазик ќе учиме дека Алекасндар е грк?

Сеа гледај дека колишевски и абаз ги поистоветуваш со Александар Велики или со целокупна органзиација како ВМРО, таму бил и ќосето и Делчев, значи не можи, не спомнав јас СКМ, спомнав двајца лигуши шо нажалост биле дел, уште пожалосно е шо биле влијателен дел.
Не мешај, поентата ми е дека им сместија удбашка местенка чисто опортунистички и владееа децении како владееа тие ликови после тоа, никој од АСНОМ не преживеа ерата на лазо козарот.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Немoжеш дa спoредувaш бaби и жaби.Кaкo си тргнaл ке пoчнеш дa ги спoредувaш гемиџиите сo некoи екстремисти oд плaнинскa бурa

Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.402
Поени од реакции
4.266
Да Ваташа е зверство но и ние в Б'лгарија имаме едно село јастребино к'дето жандармеријата убива деца.А ти знаеш ли колко војводи и отделни хора се самоубиват в'в Вардарска Македонија за да не попаднат в плен след борба с многократно прев'зхождашти ги ср'бски чети? Нешто ми се струваш обл'чен с патологичен антиб'лгариз'м и светла лјубов к'м југославија и братјата ти от север:)
Tоа што ваши војводи и четници се самоубивале во вардарска македонија кога биле сардисани од србите е работа меѓу вас и србите, бугарите гинеле за интерсеите на бугарија а србите за интересите на србија, никој бугарин ниту србин не загинал за интересите на Македонија и на Македонците. Дури и македонците кои биле регрутирани во бугарската и српската војска и биле приморани да се убиваат брат со брат гинеле за ваши и српски интереси а не за македонски. Мајка им ја барале вашите војводи во Вардарска Македонија?

Член од
16 јануари 2014
Мислења
2.342
Поени од реакции
1.619
Добро ајде другарски сеа малце, кој го прелажа Дејан Јовановски дека треба да искочи од сенката на мртвата кошаркарската кариера и да стане јавна фаца и не само тоа него кандидат за Центар!? Значи кој е тој душман што му го насанка ова? За нас постарите навијачи на Работнички го памтевме Дејан како фаца од прва половина на 90тите и се тоа ок, пар титули славје...толку. Кој го прелажа да го извади овој чивас подочњак на телевизија? Па Шилегов изглеа ко мало дете за овој бе. Српче честито мандат иако си ми далеку од достоен градоначалник на најважната општина. Али ако направиме преглед, ова се ултра најслабите избори во поглед на кандидати одржани било кога. Српче, Дејан Јовановски, Семо, Јохан, Темел мали, Богац, Стевче, Коце, Шилегов...ми зе ри ја. Али тоа ни е сликата на државата од секој аспект. Медиокритет би било пофалба.
Тоа е друже, замисли и убиецот Јохан е кандидат за градоначлник, тоа е уште поболно.
Треба да си направи кампања ... JOHAN THE KILLER !

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom