Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.464
Поени од реакции
18.470
Не знам за вас, ама јас сум задоволен од новата влада, го укинаа екстерното, ја укинаа радиодифузната такса и сега уште законов да го укина за купување на алкохол и тамн ќе биде за мене.

B

Bafra

Гостин
Сега дека напиша курир и република правиш некој обид да ме етикетираш?
Еве стартно, на прес веројатно од денес, десно од Анѓушев седеше Ванчо Узунов, ич нема да ми смета да се направи рокада?!
Правиш безврска споредби, никој не го стави во ист кош со Ѕинго, никој не кажа дека е нискусен, олигарх, еве секоја чест на неговите претприемачки способности, и пак да се навратам на поентата, ако сака само искрено од некој алтруистички побуди, претприемач со предаторски инстинкт да помогне, може тоа да го направи од советодавна улога, може многу да придонесе, сигурен сум.
Не ја води дискусијата во правец на политичка препирка, ти веројатни читаш курир и република, па потоа депешеа на плусинфо и либертас и реплицираш.
Никој не ги спори тендерите во ЕЛЕМ или изградбата на мини ХЦ, нека бидат во негови компании, домашни да речам, ама и тоа о позицијата во една мала земја како нашата мене не ми стои.
Не е прашање што знаеме, прашање е што од тоа може да се докаже на суд, еве кој ќе докаже за тендерите под кои околности и како се одвивале?
Исто и сега.

Пак мешаш баби и жаби, никој не го стави дотичниот во ист кош со гореспоменатите, поентата е да не се повтори, тоја постави теа дека неговите претходници имале блиски роднини и пријатели како параван за нивни фирми, спомна и офшор компании и сл, за разлика од нив тој кажа дека е транспарентен и дека нема ништо незаконско кај неговите фирми и начинот на функционирање и развој, а со тоа никој не спори, не знам шо беше целта, поентата е дека со совјот капитал веќе има сфера на влијание, одредена моќ, сега се прави уште поголема концентрација на истата, тоа е проблемот. А веќе ја има, тоа е факт.

Е сеа едноставно, колкав дел од населението во Скандинавските земји има оф шор сметки, компании и избегнува плаќање даноци?
Не секој бара многу капитал и не знам шо, јас сум сигурен дека нас да не доведат во догледно време на ниво на Словенија, на нотар добар дел од гласачите би поднеле нотарски заверени изјави дека прифаќаат корупција од страна на државни фунцкионери.
Абе Клинчо се трудиш да бидеш неутрален и праведен ама слабо со резонирањето.
Врска тендерите КОЈ е одговорен, кај кого е моќта да одлучува и да ги доделува... па место да бараш вина кај Кочо барај кај другата страна. Тоа е проблемот со твоето размислување, очекуваш од 30 годишни министри и премиери да работат чесно, а бизнисмените одма ги етикираш со предатори. Среќно во животот, ама ни 1000 закони нема да го спречат лавот да улови антилопа.

Ти пречи бизнисмен да седи на чело, а 30годишни неиживеани, искомплексирани, неморални, приучени за министри и премиери тоа не ти пречи.
Политичарите од кариера од секогаш биле проблемот а не бизнисмените. Кај дел од бизнисмените има вина ама пак ОДГОВОРНОСТА за нивно не спречување и неказнување е кај политичарите и судиите.

Концентрација на моќ подобро кај некој докажан и што ги чува и инвестира парите тука а не како другите. Бране, Љубче, Мијалков да вратат парите тука и да отворат било какви бизниси подобри од Словенија ќе бидеме.
Словенија не ја донеле странци да изгледа убава туку народот сам од домашна култура. Ама само изгледа убава, народот не е баш среќен ;) .

Кај Венецијанските трговци, на чело на државата на секои 2-3 години ротирале најбогатите фамилии. Знаеле дека ако донесат закон на штета на другите фамилии а само нив да им одговара наредните ќе го сменат и ништо нема да добијат.

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.411
Поени од реакции
7.871
Абе Клинчо се трудиш да бидеш неутрален и праведен ама слабо со резонирањето.
Врска тендерите КОЈ е одговорен, кај кого е моќта да одлучува и да ги доделува... па место да бараш вина кај Кочо барај кај другата страна. Тоа е проблемот со твоето размислување, очекуваш од 30 годишни министри и премиери да работат чесно, а бизнисмените одма ги етикираш со предатори. Среќно во животот, ама ни 1000 закони нема да го спречат лавот да улови антилопа.

Ти пречи бизнисмен да седи на чело, а 30годишни неиживеани, искомплексирани, неморални, приучени за министри и премиери тоа не ти пречи.
Политичарите од кариера од секогаш биле проблемот а не бизнисмените. Кај дел од бизнисмените има вина ама пак ОДГОВОРНОСТА за нивно не спречување и неказнување е кај политичарите и судиите.

Концентрација на моќ подобро кај некој докажан и што ги чува и инвестира парите тука а не како другите. Бране, Љубче, Мијалков да вратат парите тука и да отворат било какви бизниси подобри од Словенија ќе бидеме.
Словенија не ја донеле странци да изгледа убава туку народот сам од домашна култура. Ама само изгледа убава, народот не е баш среќен ;) .

Кај Венецијанските трговци, на чело на државата на секои 2-3 години ротирале најбогатите фамилии. Знаеле дека ако донесат закон на штета на другите фамилии а само нив да им одговара наредните ќе го сменат и ништо нема да добијат.
Абе Бафрич, Бафрич, прво мешаш објективност и неутралност. Ова за Добро утро.
Не знам од каде, ама еве втор пат се обидуваш да наметнеш проблем со резонирањето кај мене, а притоа нудиш лав да биде чувар на антилопа?!
Никакоv закон нема да, a и неможе да го смени она што е генетски вградено кај лавот, само ќе паѓа во искушение секогаш кога вратот на антилопата ќе му биде во билизина, природно е тоа ;)
Веќе имаше нешто на темава, по малку непристојоно за мене, околу алкохоличар чувар на винарска визба, касниш некако, а и веќе паѓаш во шаблонот, читаш наслови на курир и република, потоа одговори за истите на плусинфо и либертас и правиш муабет., со почт кон вториве. Се обидуваш да се наметнеш од некој прагматичен аспект, ама не ти оди.

Никогаш не го ставив дотичниот во било каков контекст со разни љубчовци, бранковци, грујовци и триесетгодишни министри, ниту еднаш, ти го правиш тоа цело време а се обидуваш да ми го импутираш мене, ако веќе спомнав име конретно тоа беше Ванчо Узунов, на вчерашниот прес седеше до Анѓушев, ама тоа го „превиде“ затоа шо не ти оди во прилог да ја свртиме натаму дебатата.

Понатаму, не ми е јасно како тоа оваа последна декада беше карактеризрана од некои како време кога нема закон, ред и поредок, се случува системска ерозија и комплетно ставање на институциите на истито под нечија чизма, за баш во тој период се појави „Венецијански трговец“, реалзиран токму во тој период, по мене премногу рпави потези, јас би реков трасиран или проектиран, не верувам ич во случајности и сл кога се работи за тука, МКД.

Проблемот со досегашните е шо, како велиш самиот, 30 годишни министри на кои единствено искуство им е „зборено е со филјан чоек, ќе биди мунасипот“ формално образование стекнато на благо сумлив начин, некој очекува да бидат чесни, јас не сум тој, и да е вундеркинд кој доаѓа од Лондонска школа за економости, му недостига пак животно искуство за да менаџира реосор.
Ако велиме дека веќе има наука во него.

Досегашната практика вели дека сите без исклучок, политичката моќ кои ја имале во одреден момент, ја искористиле за стекнување на капитал, при што е направена концентрација на моќ, еве последен пример е Мaкпетрол, обид за преемање во Гестапо операција, каде сситемот се користи како полуга за вршење притисок а притоа на формално правно чист начин, се приоаѓа во преземање на компанијата, значи со алтани со све. Само да се направи кабает па да продава.
Да се разбериме тука, ова прилично незгодно, затоа шо се прави обид за изнуда на противправно стекнат капитал, украден да не речам, рекет на арамија. Од некој морален аспект гледано.
Значи со државна функција до приватен капитал.

Сега некој кој прилично успеал во такво време невреме, има капитал, ти му даваш и државна функција, и мене ми велиш слабо ти оди резонирање?
Да бевме држава каде јавен обвинител прави кариера со покренување обвинение за корупција против високо профилирани државни функционери, ок, ама тука кој бе Бафрич, уште неседнат во јавноста се лиферува инфо за судир на интереси.
Злоупотреба на позицијата, и вели тендерот е ставен на увид, формално правно е чист.
И на Трансмет се формално правни чисти, може некој да докаже под кои околности се одвивале тие тендерски постапки, кој може кај нас таква комплексна истрага да поведе, и да изгради случај кој тоа ќе го отслика, формално правно чисто, илузорно.
RICO или
Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act.
Досега се извоз, сега во кабинет тендери и концесии?

Како сакшнаречи го, дисперзија, дифузија на моќ, може и дисипација, ама по мој како таков резон, конкренто за кај нас е подбро решение од твоето лавот да биде чувар на антилопата.

Жал ми е шо немав време да бидам краток,

Последно уредено:
S

silmarillion

Гостин
Министерката за образование го запишала детето во приватна гимназија и уште вика дека бил првенец на генерација и дека добил стипендија као оправдање.

Незнам, можда векови треба да пројдат за да сфатиме дека функција носи одговорност и жртва. Поготово јавна функција која се финансира од народски пари.

Ако не сте спремни, а не сте, да го јадете курот со обичниот народ кој ве поставил на таа позиција, не сте достојни да ја имате таа позиција. Тотално разочарување и копи пејст на демагогиите на ВМРО. Отров држава.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.382
Поени од реакции
24.091
Не знам за вас, ама јас сум задоволен од новата влада, го укинаа екстерното, ја укинаа радиодифузната такса и сега уште законов да го укина за купување на алкохол и тамн ќе биде за мене.
И забраната за пушење во затворен простор. Јбг цело е кога има се ;)

V

viktora

Гостин
Министерката за образование го запишала детето во приватна гимназија и уште вика дека бил првенец на генерација и дека добил стипендија као оправдање.

Незнам, можда векови треба да пројдат за да сфатиме дека функција носи одговорност и жртва. Поготово јавна функција која се финансира од народски пари.

Ако не сте спремни, а не сте, да го јадете курот со обичниот народ кој ве поставил на таа позиција, не сте достојни да ја имате таа позиција. Тотално разочарување и копи пејст на демагогиите на ВМРО. Отров држава.
Ај добро утро.

Член од
12 март 2009
Мислења
20.652
Поени од реакции
16.855
Сеа баш тендерот во ЕЛЕМ и изградбата на мали хидроцентрали му е се за извоз :bravobe: и на Трансмет тендерите беа формално правно чисти, патем речено.
Чудо едно како се исти понудувачи со горе долу приближни цени, за сега драстичен пад да има на понудите, тоа е тоа влијание.
За тие пари, чисто се соменвам дека нема да се искористи позицијата, кој ќе докажи сега сега за изминатите тендери како се создале такви околности? Горе долу знаеме, ама може некој тоа на суд да го истурка?

Колку само банализираш, никој не спомна затворање на приватните бизниси, уште помалку државата да ги води, се работи за креирање на услови за фер игра, ти е еве како апла капиталист, либертаријанец се декларираш на други теми читам, треба да знаеш шо е пазарна економија.
Никој не го спори тоа како го стекнал капиталот, проблемот е судир на интереси, за вака мала земја ептен голем.

Водачот е добар колку и ентуражот т.е советниците, ако искрено сака да помогне без зголемувања на сферата на влијание од моменталната позиција, може токму од таа советодавна, вака не е баш нај, нај.
Никој без стажирање и пракса не стигнал да прави операција, ептен кога е аџеле само работата, а сега како гледам не е.
Мене лично ме загрижува некој со такво искуство, поткован на таа позиција, ретроспективно и Минчо Јорданов ја имаше истата во една Влада на СДСМ, не така одамна.

И да, социјализам, Скандинавски.
го пишав еднаш, на времето ЕЛЕМ објавил Тендер за набавка на тркалешти лежишта и ставил услов кафезот за куглиците да биде од месинг. Ова е класична техника, поскапа и поквалитетна, се уште ја користат, посебно реномираните производители од Јапонија ... Е сега шведскиот СКФ ја укинал таа технологија, утредента од излегување на Тендерот шведскиот амбасадор право во нашата влада и набргу мораше да се поништи Тендерот..( условот што тие не можат да го исполнат)
Ова го пишувам да се разберат проблемите со Тендерите. А сегашната партија на власт кога беше опозиција, перманентно ја клукаше ех владата Зошто нема успешен Тендер за хидроцентрали во Луково Поле, но истовремено нивните соросоиди ги клукаа лужето дека се загрозува стаништрето на Рисот...
Ај сега Рисот ќе биде поважен или Хидроцентралите ??
Ај сега што праиме со рудниците за Злато и загадувањето со Арсен ??
Иако перманентно се бришат податоци на интернет, сепак народот памти...

B

Bafra

Гостин
Проблемот со досегашните е шо, како велиш самиот, 30 годишни министри на кои единствено искуство им е „зборено е со филјан чоек, ќе биди мунасипот“ формално образование стекнато на благо сумлив начин, некој очекува да бидат чесни, јас не сум тој, и да е вундеркинд кој доаѓа од Лондонска школа за економости, му недостига пак животно искуство за да менаџира реосор.
Никогаш не го ставив дотичниот во било каков контекст со разни љубчовци, бранковци, грујовци и триесетгодишни министри, ниту еднаш, ти го правиш тоа цело време а се обидуваш да ми го импутираш мене, ако веќе спомнав име конретно тоа беше Ванчо Узунов, на вчерашниот прес седеше до Анѓушев, ама тоа го „превиде“ затоа шо не ти оди во прилог да ја свртиме натаму дебатата.
Па што тогаш си против некој како Кочо да биде на позиција. Кочо не е исто со Трифун или други што лапнаа оформени фирми па ги уништија.

Ванчо Узунов сум го слушнал чак пат и мислењата му се ОК, но пак ќе кажам НЕМА искуство од реален сектор, дај му кибрит да продаде ако успее бујрум.

А врска тендери и концесии тоа е друг муабет, т.е. намали го влијанието на државата во економијата. Таа треба да биде чувар на редот и поредокот а не најголем работодавач :D

Како бе да учи во државно школо па нели ќе има КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ :D
На тие што им е шеф, тие да го оценуваат :P

S

silmarillion

Гостин
Како бе да учи во државно школо па нели ќе има КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ :D
На тие што им е шеф, тие да го оценуваат :P
А затоа Мијалков си ги прати синовите у Монако на факултет. Good guy Мијалков. Или можда и они стипендисти ко на Десковска малиот? Све бре капацитети се изродија на родителите метнати.

B

Bafra

Гостин
А затоа Мијалков си ги прати синовите у Монако на факултет. Good guy Мијалков. Или можда и они стипендисти ко на Десковска малиот? Све бре капацитети се изродија на родителите метнати.
Па друже ако Мијалков не е капацитет, незнам кој е. Толку фирми да контролираш во Македонија стварно треба да си струја :D
Паметните бизнисмени, ретко кои дозволуваат децата од почеток да бидат во нивните фирми, прво ги праќаат во други фирми.
И што има лошо децата ако се во странство. Ако таму се снајде значи колку толку го бива. Овде паразит може да стане.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Џабе му е се ако секој ден не го возат на школо со службен блиндиран мајбах од миљон евра со уградени екрани иа седишта како додаток за деца

НГ: Да… ја ги видов сите три пошто овој го одвоив, тој терај го, ќе видиш таму што треба, фул све…
ГЈ: Да де… па затоа и да видам попрецизно да биде ко шо треба ахах..пратете ми го вие…
НГ: И битно ми е позади, позади да има екрани… коа се возам со маливе…
ГЈ: Да да да…нема проблем, таму имаше у тој јас, се сеќавам и јас го листав, нема пробчем тој ќе го напраиме…
НГ: Друго ќе видиш тој е фул као за….
ГЈ: Да де да, не, не, не океј си е…
НГ: …се знае тоа…

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.411
Поени од реакции
7.871
Па што тогаш си против некој како Кочо да биде на позиција. Кочо не е исто со Трифун или други што лапнаа оформени фирми па ги уништија.

Ванчо Узунов сум го слушнал чак пат и мислењата му се ОК, но пак ќе кажам НЕМА искуство од реален сектор, дај му кибрит да продаде ако успее бујрум.

А врска тендери и концесии тоа е друг муабет, т.е. намали го влијанието на државата во економијата. Таа треба да биде чувар на редот и поредокот а не најголем работодавач :D

Како бе да учи во државно школо па нели:P ќе има КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ :D
На тие што им е шеф, тие да го оценуваат
НЕ сум против Кочо да биде на позиција, може советдавна, извршна не.
Може во некои други времиња, кога обвинителите ќе градата кариера на случаи со високо профилирани функционери.

Е сеа со Ванчо, не знам зошто ако не го бива ќибрит да продаде како велиш, Кочо на прес го седнал до него, тоа да му даде на тежина ми делува мене, не знам за тебе.
Не значи дека ако можеш да продадеш кибрит можеш да водиш фабрика за производство на истите.
Тоа исто ти доаѓа со искуството на Кочо во микро, а треба да води макро економија. Затоа Ванчо седи до него.

Имаше и некои шпекулации за тоа дека е интерна работа дисквалификацијата на Анѓушеви и Рашковски, битка на кланови за колачот, а и ич не ме чуди тоа.

Тендери и концесии кај нас не ми се ни прави муабет. Едноставно не вреди.

Други ликови а иста матрица.

Иначе глеам Мијалков некако ти е good villain, велиш како ставил под контрола толку фирми, безмалку цела земја, јас велам дека не е тоа наш проект, продукт, увезен е.
Само место увозна декларација ставија Мејд ин Маседониа.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.382
Поени од реакции
24.091
Имам чувство дека Бугарите некако се највесели на темата. Додуша и зошто не би биле.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom