Дежурна Ординација! #2

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Благодарам за исцрпниот одговор и објаснување.Јас сум редовен крводарител, значи годишно дарувам 4 пати крв, значи не е мојата желба да "пуштам крв од телото" туку е пракса со години.Е сега за мојата терапија конкретно, на Реуматологија ми дадоа да пијам имуносупресив иако не е утврдено кој вид на артрит го имам зошто појавува некои вредности на крвна слика ама не дава целосно што и како е, го пиев месец и половина и прекинав скоро месец и повеќе бидејќи не гледав некои резултати и не пијам ништо веќе и сакав да дарувам крв но поради твојот совет ќе почекам и ќе се консултирам со реуматологот.
Теоретски со артрит доживотно не би смеел да даруваш крв, со самата склоност кон автоимуни заболувања не е баш препорачливо дарување и доколку отидеш јасно нагласи на трансфузиологија дека имаш таква историја. Верувам дека и самите трансуфизиолози ќе ти објаснат зошто не треба.
Со пиење месец и половина имуносупресив не може да очекуваш фантастични резултати (освен ако дозата не била прилично висока), тие работи бараат многу време и трпение, но секако консултирај се со добар реуматолог кај нас и/или некаде во странство. Моја сугестија за најблизок солиден оддел за реуматологија е во болницата Токуда во Софија.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.499
Поени од реакции
37.332
Благодарам за исцрпниот одговор и објаснување.Јас сум редовен крводарител, значи годишно дарувам 4 пати крв, значи не е мојата желба да "пуштам крв од телото" туку е пракса со години.Е сега за мојата терапија конкретно, на Реуматологија ми дадоа да пијам имуносупресив иако не е утврдено кој вид на артрит го имам зошто појавува некои вредности на крвна слика ама не дава целосно што и како е, го пиев месец и половина и прекинав скоро месец и повеќе бидејќи не гледав некои резултати и не пијам ништо веќе и сакав да дарувам крв но поради твојот совет ќе почекам и ќе се консултирам со реуматологот.
...појава на некои вредности на крвна слика??? ...не е утврдено кој вид артрит?....не си гледал некои резултати и сам си го прекинал...или ?
јас мислам дека ова преставува несериозен пристап на решавање на здравствениот проблем! :([DOUBLEPOST=1504731821][/DOUBLEPOST]
Може ли од болки во вратот да ме боли и глава?
МОЖЕ!
но не од болките на вратот, туку од промените што ги имаш на вратот (највероватно докажано со ртг снимка) од што имаш болки и на вратот комбинирано повремено со болки и на главата!

а може да немаш болка на врат туку само главоболка, а причината да бидат промени кај вратните пршлени! ...зависно од тежината на вратните промени и болката е со различен интензитет и некогаш зафаќа болка на чело, теме со што болката се смирува со примена на нестероидни антиинфламаторни лек кетопрофен, диклофенак или ибупрофен како и фиксирање на вратот со Шансова кравата (дневно до еден час носење)...

Последно уредено:
Член од
4 март 2009
Мислења
604
Поени од реакции
442
...појава на некои вредности на крвна слика??? ...не е утврдено кој вид артрит?....не си гледал некои резултати и сам си го прекинал...или ?
јас мислам дека ова преставува несериозен пристап на решавање на здравствениот проблем! :([DOUBLEPOST=1504731821][/DOUBLEPOST]
МОЖЕ!
но не од болките на вратот, туку од промените што ги имаш на вратот (највероватно докажано со ртг снимка) од што имаш болки и на вратот комбинирано повремено со болки и на главата!

а може да немаш болка на врат туку само главоболка, а причината да бидат промени кај вратните пршлени! ...зависно од тежината на вратните промени и болката е со различен интензитет и некогаш зафаќа болка на чело, теме со што болката се смирува со примена на нестероидни антиинфламаторни лек кетопрофен, диклофенак или ибупрофен како и фиксирање на вратот со Шансова кравата (дневно до еден час носење)...

Правев тестирања но нема покачени вредности кои би покажале постоење на некој вид на артрит, покачена е вредноста ANA-Hep2(IFA) +1:80 од имунолошката лабараторија инаку другите резултати се ок.Значи јас ги прекинав зошто ми јавуваа повраќање, мачнини и вртоглавици а мојот реуматолог е во странство подолго време и неможев да се консултирам, сега имам преглед за две недели.

PIRATIC

diplomiran klozetar
Член од
26 јануари 2012
Мислења
7.854
Поени од реакции
6.495
МОЖЕ!

Јас правев MR на глава и вратен рбет и наодот ми беше следен, немам никакви проблеми што се однесува до главата(мозоците) но пишува дека имам дегенeрација, лордоза, апланација и артрозни промени на следниве вратни пршлени од C3 до C7 !
Значи првите два вратни пршлени Axis и Аtlas ми се ок, но на следните пет пршлени се забележани промени !
Возможно ли е поради тие промени на пршлените од C3-C7 да имам веќе цела година скоро секојдневни вртоглавици, зашеметување, темнина или пак магла пред очите, понекогаш и чувство на притисок како и главоболка во челниот дел од главата !

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.499
Поени од реакции
37.332
Јас правев MR на глава и вратен рбет и наодот ми беше следен, немам никакви проблеми што се однесува до главата(мозоците) но пишува дека имам дегенeрација, лордоза, апланација и артрозни промени на следниве вратни пршлени од C3 до C7 !
Значи првите два вратни пршлени Axis и Аtlas ми се ок,но на следните пет пршлени се забележани промени !
Возможно ли е поради тие промени на пршлените од C3-C7 да имам веќе цела година скоро секојдневни вртоглавици, зашеметување, темнина или пак магла пред очите, понекогаш и чувство на притисок како и главоболка во челниот дел од главата !

Lordoza, Skolioza, Aplanacija

од лево кон десно со зелено- нормално држење, со понатамошно искривување на вратните пршлени...
lordoza - закривување, а aplanacija - исправување тоа значи дека таму каде треба да имаш искривување кај тебе е рамно-право, а таму кај треба да биде рамно право кај тебе е закривено односно :
ако ја погледнеме кичмата (рбетниот столб) од назад треба да биде на прв поглед „права“ никако искривена што би било појава на т.н. skolioza

,
или lordoza како наодот кај тебе, дали горе вратна дали доле лумбарна имаме поистакнато искривување на рбетот кое се гледа странично, а нормално треба да биде поисправено ...

значи, ако сега ја погледнеме кичмата од страна да би била нормална не треба да биде права туку да има три кривини и тоа на врат према напред, во средина граден дел према назад, па доле кај крстот према напред КАЈ ТЕБЕ ТУКА Е РАМНО значи ги немаш тие кривини односно не ти се доволно искривени туку се рамни и затоа ја имаш појава наречена АПЛАНАЦИЈА, а таму каде треба да биде исправено на кичмата кај тебе имаме искривување лордоза !
тие кривини се значајни за сите спортски активности да бидат како да речам елегантни, убави и складни при трчање, скокање па дури и при само обично одење што преставува телесен амортизер како амортизерот на колата, е сега ако тие амортизери се исправени (апланација) т.е. нема кривини кичмата тогаш директно истата има „удари’ при сите спортски активности и при одење и доаѓа до болки на кичмата и сега ако на тоа се додаде и дегенеративни промени на самите пршлени кои бараат исправување, а ваму се бара искривување е затоа човекот никогаш не може да најде конечно решение на овие здравствени проблеми и затоа велиме цели живот ќе имаме болки на кичмата на екстремитетите, здрвување на екстремитетите,

све до вртоглавици и проблеми со рамнотежата оралната терапија во комбинација со физикалната терапија може само да ги ублажи овие дегенерации промени, може да извесен период бидеме и добри да немаме никаков проблем, па да за извесен период повторно се вратиме на почеток... значи нема спас!

НО, ако ние не можеме да ги исправиме тие кривини каде веќе настанале промените СО ТЕЛЕСНИ СЕКОЈДНЕВНИ ВЕЖБИ можеме да ги подобриме другите параметри кои имаат улога како амортизери на самата кичма како и зголемување на флексибилноста со што ќе се намали притисокот на нервните завршетоци кои се едни од причинители на болките...

на сликата се гледа вратните пршлени чиј промени во закривување ќе ги „потфати“ нервните завршетоци со што се појавува силна болка, а доколку доаѓа до зафаќање на вратна (вертебрална) артерија со што се пореметува доводот на крв во горните делови, па и во глава ете ти беља и реакција на телото со вртоглавица, зашеметување, темница или замаглен вид, па дури до целосен прекин на довод на крв во мозокот со што доаѓа до губење на свест, често пати овие промени се толку силни што нагонот на повраќање, мачнина, зашеметување па дури и зуење во ушите ќе се препише на нешто друго како сомневање на покачување на крвен притисок или проблеми со срце при што често се дава терапија за тоа, а всушност причината е сосема друга што бара поинаков третман...
мој совет :
обавезно вежби ако не секојдневни барем три пати во неделата тоа да ти биде како било која друга физиолошка потреба, барем два пати примена на физикална терапија во текот на годината, секогаш во домашни услови кога ќе седиш дали пред компјутер, дали седејќи правиш други работи што бара спуштање на главата (вратот) нанапред да си носиш Шансова кравата која ќе гарантира да не се „доискриви“ вратните пршлени...
п.с.
да внимаваш како спиеш и каква перница користиш, пожелно е да спиеш на анатомска перница, што значи правилно држење на вратот за време на спиење...

Последно уредено:

коцка

Curiouser and curiouser!
Член од
12 јули 2005
Мислења
7.170
Поени од реакции
13.780
Дечки, дали кај нас постои DaTscans за паркинсон?

Vlatko_Gjorce

Ѓубре
Член од
17 април 2009
Мислења
2.558
Поени од реакции
2.521
Што да се напијам за стомачни грчеви?

Од завчера почнаа, преку ден сум добар ама секоја вечер околу 7-8 наеднаш ќе ме фатат (по)јаки, не се трпат...матичнава еднаш коа го имав истиов проблем ми рече Линекс да земам ама тогаш само еден ден имав јаки грчеви и коа се напив за 10-15 минути ми поминаа скроз ме пушти тогаш, ама еве сега од завчера ги пијам Линексов (на 12 саати по една) и слабо ефект да не кажам никаков...и, стомаков ко подуен го осеќам...
Месец и пол пијам и Дигестон за подобро варење зашто прошлиот пат покрај грчеви имав и гасови по цел ден, ама и од овие не гледам некаков ефект...

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.737
Поени од реакции
18.483
Што да се напијам за стомачни грчеви?

Од завчера почнаа, преку ден сум добар ама секоја вечер околу 7-8 наеднаш ќе ме фатат (по)јаки, не се трпат...матичнава еднаш коа го имав истиов проблем ми рече Линекс да земам ама тогаш само еден ден имав јаки грчеви и коа се напив за 10-15 минути ми поминаа скроз ме пушти тогаш, ама еве сега од завчера ги пијам Линексов (на 12 саати по една) и слабо ефект да не кажам никаков...и, стомаков ко подуен го осеќам...
Месец и пол пијам и Дигестон за подобро варење зашто прошлиот пат покрај грчеви имав и гасови по цел ден, ама и од овие не гледам некаков ефект...
https://www.iherb.com/pr/Now-Foods-Peppermint-Gels-90-Softgels/16549

https://www.iherb.com/pr/Jarrow-Formulas-Jarro-Zymes-Plus-Vegetarian-60-Veggie-Caps/7230

И кисела зелка секој ден за 2 недели нов

Бегај од глутен и млеко

Vlatko_Gjorce

Ѓубре
Член од
17 април 2009
Мислења
2.558
Поени од реакции
2.521
Млеко избегавам одамна, и не само тоа, еден куп работи ми сметаат...
Ќе пробам колку можам пократко -

Проблемиве со стомаков почнаа пред 7-8 години.
Пред 6 години се испитав у државна - крв, столица, ехо, колоноскопија - ништо не ми најдоа.
Тоа време, приметив дека ми смета на пр. мрсни теста како пита, бурек, тиганици...ако изедев такво нешто, стомаков одма ќе ми се подуе и ми тежи. Исто и на пр. пиво или газиран сок, и пола чаша само да се напијам, стомаков ќе почнеше да ме врти. У последниве 6 години, секоја година све повеќе работи ми сметаат на пр. млеко, какао...или било што од благиве што содржи млеко/какао, чоколади, сладолед, итн.
Оваа година стомаков ме растури, секој месец-два пролив, у јуни цел месец имав пролив и 2-3 недели гасови и грчеви, послаби појаки па ќе ме пушти, и така по цел ден...
У јули се испитав пак, сега у воена - крв, столица, колоноскопија - пак ништо не ми најдоа...Тој специјалистот на инфективна некако ич незаинтересиран глеаше само да ме откачи и да ми ували скапи апчиња Дигестон-ов 700ден, по негово мислење пошто сум имал гасови сум имал проблем со варење само тоа ми кажа...
Последниве 2-3 недели пак иам проблеми, пак пролив секоја недела, грчевиве у понеделник ми почнаа али послаби беа се трпеа, од завчера почнаа појаки...

Значи проблем постои, не знам кај да идам повеќе какви испитивања да направам :jajce:, ме праат хипохондрик дека 2 пати се испитав и ништо не ми најдоа :tapp:

Anon

/b/ House /b/
Член од
13 декември 2007
Мислења
16.733
Поени од реакции
27.720

Пред 6 години се испитав у државна - крв, столица, ехо, колоноскопија - ништо не ми најдоа.
Тоа време, приметив дека ми смета на пр. мрсни теста како пита, бурек, тиганици...ако изедев такво нешто, стомаков одма ќе ми се подуе и ми тежи. Исто и на пр. пиво или газиран сок, и пола чаша само да се напијам, стомаков ќе почнеше да ме врти. У последниве 6 години, секоја година све повеќе работи ми сметаат на пр. млеко, какао...или било што од благиве што содржи млеко/какао, чоколади, сладолед, итн.
Оваа година стомаков ме растури, секој месец-два пролив, у јуни цел месец имав пролив и 2-3 недели гасови и грчеви, послаби појаки па ќе ме пушти, и така по цел ден...
У јули се испитав пак, сега у воена - крв, столица, колоноскопија - пак ништо не ми најдоа...Тој специјалистот на инфективна некако ич незаинтересиран глеаше само да ме откачи и да ми ували скапи апчиња Дигестон-ов 700ден, по негово мислење пошто сум имал гасови сум имал проблем со варење само тоа ми кажа...
Последниве 2-3 недели пак иам проблеми, пак пролив секоја недела, грчевиве у понеделник ми почнаа али послаби беа се трпеа, од завчера почнаа појаки...

Значи проблем постои, не знам кај да идам повеќе какви испитивања да направам :jajce:, ме праат хипохондрик дека 2 пати се испитав и ништо не ми најдоа :tapp:
IBS / leaky gut веројатно.
Google away.

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.737
Поени од реакции
18.483

Не си губи време со испитување, дијагнозата е таа горе што ти ја кажа anon, третман успешен се тие горе, број 1 причинител е лоша бактерија (дисабланс на цревната флора) и храната, можеш да станеш веган и да го решиш проблемот или да ги земеш продуктите од горе и да избегаваш одредени храни - ќе ти биде далеку подобро ама од време на време може да добиваш напади ако претераш со лоша храна.

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.499
Поени од реакции
37.332
...кога се има гасови чисто се сомневам дека нешто можи да се види било што на ехо што го спомнуваш дека ти направиле, лабораториско испитување на крвта во твојата ситуација би било пожелно околу јетрени ензими (трансаминази) и билирубинот кое би ни покажале како работат јетрата и жолчката пуштајќи ги жолчките киселини во цревата, како едни од причините за добро варење на храната, односно неправилно функционирање доведува до гасови, болки, проливи што ете ги спомнуваш дека ги имаш и на крај спомна колоноскопија што преставува ендоскопски преглед на дебелото црево кој открива патолошки промени на дебелото црево(што сигурно ги немаш), но и дијагностицирање кога имаме појава на крв во столица, менување на тврда столица па пролив, што мислам дека ги немаш тие симптоми и не знам колку е оправданоста на вакво испитување кај тебе и тоа по втор пат :(
малку даде опис на твојата состојба, па некако да се насочиме во некој правец, освен ja потенцираш исхраната, ама ај на овa твое стерилно опишување да дадеме мислење што би можело да биде :

1.) можна е болеста Целијакија кога протеинот глутен ( пченица и др.житарици ) предизвикува да имун системот го оштети тенкото црево со појава на болки и надуеност на стомакот, дијареа и замор значи се сомневаме дека си интолерантен на глутен па избегнувајќи го во исхраната состојбата би требало да се поправи! ( се прави тест на специфична антитела Transglutaminaska Antitela, IgA )
2.) твоите чести проливи малку ме потсетуваат на КРОНОВА БОЛЕСТ која преставува воспалителен процес на тенкото црево, (автоимуно нарушување) со појава на грчеви после јадење и болка на десна страна на долниот дел на стомакот и многуте чести течни столици, за да потоа прејде на други симптоми !
upload_2017-9-9_23-46-37.jpeg

но не спомнуваш никакви проблеми со зглобови, кичма итн, оти болестите на црева ете идат со промени и болки на зглобовите, сулфасалазин е лек за избор за проблемите на Кронова болест, но мора нели, да се потврди, но често пати болеста не дава симптоми кај младите над 20 год како ги очекуваат докторите со покачена температура и слузест, крвав измет па затоа го отфрлуваат овој факт, а само неколку таблетки ќе ја среди ситуацијата доколку е искусен докторот да дијагностицира ...
3.) можно да имаш т.н. НЕРВОЗЕН СТОМАК во состојба на стрес и нервози, симптомите се често подуеност, подригнување, тежина во стомакот, нагон за повраќање, грчеви, ладни и влажни раце, бледо лице, забрзана срцева работа што резултира со „недоварување“ на храната и појава на проливи, па да ситуацијата се смири со некое смирувачко средство или едноставно прошетка и бегање од реалноста и проблемите...
4.) може да имаш нетолеранција на Лактоза, како неспособност да дигестивниот тракт го разгради шеќерот од млечните производи при тоа доаѓа до мучнина, хронични проливи, силни гасови и повраќање и одредување е да самиот забележиш дали кога конзумираш таква храна имаш такви проблеми, како што самот кажа дека ти сметаат млечни производи...
5.) може да имаш и засилена функција на трироидна жлезда ( кога во организмот имаме повеќе од колку што треба хормонот тироксин, доаѓа до чести нервози, несоница, хроничен пролив и анксиозност) лабораториското испитување на Т3 и Т4 ќе го потврди тоа дали е од тоа таквата твоја состојба или не !

Е сега кога ќе ги разгледам сите опции ( со напомена да се проверат јетрените трансаминази и жолчката, билирубинот) ако навистина си имал во јуни цел месец пролив не е чудно да имаш некоја лесна форма на нетолeранција на лактоза, но поради целомесечен пролив што си го имал се сомневам и на лесна форма на Кронова болест, но нели докторите се за да одредат, ние со коментариве само си помагаме овде на форумов :)

Последно уредено од модератор:
D

Daedalus

Гостин
Наше мислење за тоа дали 220 волти убиваат?
Не е волтажата тоа што убива, туку амперажата. Статичен електрицитет кога те шиба (ти се десило кога си отварал врата), стига до неколку десетици илјади волти. Волтажата служи само за струјата да ја пробие мртвата кожа, таа е поврзана со силата со која иде полнежот. Битно е колку полнеж ќе ти помине.
Некој изложен кратко време на струја од нашава мрежа на 220 волти, може многу полесно да си помине од друг кој е изложен подолго.

Последно уредено од модератор:
Член од
28 декември 2011
Мислења
4.371
Поени од реакции
6.208
Не е волтажата тоа што убива, туку амперажата. Статичен електрицитет кога те шиба (ти се десило кога си отварал врата), стига до неколку десетици илјади волти. Волтажата служи само за струјата да ја пробие мртвата кожа, таа е поврзана со силата со која иде полнежот. Битно е колку полнеж ќе ти помине.
Некој изложен кратко време на струја од нашава мрржа на 220 волти, може многу полесно да си помине од друг кој е изложен подолго, пошто на другиов му поминала повеќе струја и поголем харам напраила, земено дека ако се укочил, некој го прекинал дотокот на струја, на време.
Зависи каде. На запад и струјата е послаба.

Kajgana Shop

На врв Bottom