- Член од
- 7 септември 2016
- Мислења
- 21.499
- Поени од реакции
- 37.333
...мое мислење дека треба само да намалиш, никако да прекинеш кога веќе си во некоја кондиција, отокот ти е знак од телото дека се проптоваруваш со експлозивни вежби за кратко време( бркаш некој резултат?) а изгледа нема кој тоа да ти го каже, а самиот не си свесен оти си вљубеник на тоа што го правиш...Не е активна темава, ама ај да си ја пробам среќата.
Прилично активно се бавам со спорт долго време, повеќе години во континуитет. Трчам и планинарам. Два до три пати во неделата кеј со дистанци околу 10км, до 15-6км максимум или планинарски тури по 20-тина километри неколку пати месечно.
Ми варира килажата 2-3 кила, не повеќе.
Во последно време во горната зона на едното стапало ми се јавува минимален локализиран оток со звук и чувство на тетивата како да има зголемено триење. За викендов пројдов една супер тешка планинарска тура со над 2500 метри висинска качување и над 25км должина и немаше ништо од отокот, а вчера истрчав околу 9км со спринтови, скали и тогаш пак ми се појави. Ми се јавува само на трчање. Со кеса мраз за пола саат го снемува. Стварно ми е ова мистерија затоа што ниту сум паднал, ниту лошо згазнал - едноставно е само од себе.
Некој ако имал слично искуство нека пише. Дали да одам да го снимам или да прекинам со активностиве некој период....а не ми се праи пауза пошо ептен ме опушта ова психолошки.
никогаш немој да ставаш директно мраз на отокот туку ладни облози, може да дојде до спротивен ефект и да направиш некоја руптура или воспаление, остај тоа спортистите што стават мраз под принуда да го завршат натпреварувањето и тоа спортски лекари знаат како и колку...
инаку доколку мислиш дека таму каде ти се појавува отокот ти е слаба точка при спортско форсирање можеш предходно да го бандажираш со еластичен завој или евентуално еластична ортопедска чорапа зависи во кој дел ти се појавува отокот најчесто кај тркачите се овие места ...