Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Кога ќе стигнеме на ниво на Норвешка или други тогаш споредувај не.
до сега со поранешна власт бевме на ниво на босна, намибија, косово, палестина.....
Сега од кога дојде слободата одиме и целиме кон западно европски земји и нивни вредности[DOUBLEPOST=1503660575][/DOUBLEPOST]
Што правиме за оние што работат само прва смена?До 16 или до 17 се на работа.Кој ќе им испере?Стандард другар ништо друго.
Има ефтина струја од 10 навечер до 7 сабајле

V

viktora

Гостин
Што ако работиме 1 смена, тоа е проблемот? Имаш кој да пушти машина, едно копче е, да не цепидлачиме сега. Дали си задоволен од цената на струјата која ја качија од дрпмне? Од јули до октовмри 2006 (кога доаѓа преродбата) цената пораснала за 0.24 денари. Од тој период, сега е (скапата) 5.57 денари. За време на преродбата тоа е покачување над 130%. Дали си задоволен од таа цена, дали ти бил подобар стандардот кога е укината ефтината тарифа?
И уште едно прашање кое го поставувам третпат. Дали знаеш колку беше дрвото 2006, колку е сега?
Знаеш ли колку беше просечна плата во 2006?Колку горивата,маслото за јадење,станбен метар квадратен...нормално да се покачуваат.До пред десет години дрвата се движеа околу 2400-2500.Денес се околу 3300.Нормално ќе се зголеми цената кога се зголеми побарувачката на дрва. Многу што се грееа на струја се префрлија на дрвва.А тоа е благодарение на продажбата на ЕВН и зголемена цената на струјата.

Но ти не ми одговори.Знаеш ли кој ја продаде ЕВН?Сигурно во купопродажниот договор мора да постои дел каде се одредува растот на цената на електрична енергија.Кој го потпишал тој договор, Грујо?

Нормално и мене ми смета што е висока струјата но виновникот не е само тој што го напоменуваш цело време.Види кој ја продаде таа фирма и зошто.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
И уште едно прашање кое го поставувам третпат. Дали знаеш колку беше дрвото 2006, колку е сега?
А какви беа телевизорите компјутерите и мобилните кои под поранешната власт во 2006 му се нудеа на граѓаните на македонија а какви се сега?

V

viktora

Гостин
до сега со поранешна власт бевме на ниво на босна, намибија, косово, палестина.....
Сега од кога дојде слободата одиме и целиме кон западно европски земји и нивни вредности[DOUBLEPOST=1503660575][/DOUBLEPOST]
Има ефтина струја од 10 навечер до 7 сабајле
Значи и предходно сме ја имале евтината струја така?

А кога ќе стигнеме до ниво на западна европа тогаш споредувај.Сега се уште сме со Косово и Босна.

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.722
Поени од реакции
31.812
Босна ни е репер ?
шо е следно Како прават во Косово?
Јас сум со поглед кон Норвешка, Шведска, Германија...
,,,vo red e sekoj da ima svoj pogled ,,,
,,,no ako se imaat vo predvid momentalnite sluchuvanja a i neshto nanazad,,,,i za Norveshka i za Shvedska ke vazhi onoa,,,daleku im lepa kukja,,,,
,,,neka se vkluchat nekoi chlenovi shto se tamu,,,i poshteno da ni ja prenesat sostojbata vo tie zemji bez nikakva shminka i vadenje zoshto se bash tamu,,,,
,,,ne shto nekoj tuka ni servira bajki od Andersen,,,tuku vistinski informacii od prva raka,,,

k3b

Член од
17 декември 2010
Мислења
2.811
Поени од реакции
4.287
А кога ќе стигнеме до ниво на западна европа тогаш споредувај.Сега се уште сме со Косово и Босна.
Па нели бевме први во Европа и петти шести во светот? Нели секој ден пастирот ова го трубеше? Или сеа од кога дојде сдс на власт за 2-3 месеци паднавме на ниво на Косово и Босна така? :pos::pos:

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Значи и предходно сме ја имале евтината струја така?

Тоа беше погрешна политика на минатата власт која и доведе до овие катастрофални состојби во македонија. Зато шо им бешпе целта да бидеме еднакви со босна и косово и само се споредувавме со нив и ни велеа “Живееме подобро за 3% од косоварите сега можеме да удриме на раскош“ и потрошија милијарди евра на споменици стиропорен барок и скапоцени лимузини и мебели
Да гледаа да стигнат пример словенија, ќе запнуваа тие стотици милијарди евра да ги вложат во енергетика, инфраструктура земјоделие...
Во последни 10 години увоз на струја расте али никој од влада не застанал да рече “дај да го решиме проблемот“ па наместо уште 2-3 хидроцентрали кои не само шо ќе ги задоволеа сите домашни потреби за струја туку и ќе извезувавме струја, дадовме (за тие 10 години) над милијарда евра само за увоз на струја.
Али проблем е што централа и брани се градат со реални трошоци не може таму да кажеш “ова е бетонска брана“ а да ја направиш од стиропор, не е тоа споменик или 2 врби во вардар кои не коштаат ни 500 евра а да ги продадеш на народот за милион евра и да не знаеш после шо да правиш со ќарот во џепот

V

viktora

Гостин
Па нели бевме први во Европа и петти шести во светот? Нели секој ден пастирот ова го трубеше? Или сеа од кога дојде сдс на власт за 2-3 месеци паднавме на ниво на Косово и Босна така? :pos::pos:
Тебе некој ти се обрати?

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
,,,vo red e sekoj da ima svoj pogled ,,,
,,,no ako se imaat vo predvid momentalnite sluchuvanja a i neshto nanazad,,,,i za Norveshka i za Shvedska ke vazhi onoa,,,daleku im lepa kukja,,,,
,,,neka se vkluchat nekoi chlenovi shto se tamu,,,i poshteno da ni ja prenesat sostojbata vo tie zemji bez nikakva shminka i vadenje zoshto se bash tamu,,,,
,,,ne shto nekoj tuka ni servira bajki od Andersen,,,tuku vistinski informacii od prva raka,,,
знам јас им праќам на роднините во шветска по 300 евра месечно за да преживеат и молат да им средам документи за овде да дојдат, ми велат едно јадење едно спиење обезбеди ни па после ќе се снаоѓаме пошто овде не се издржва.

V

viktora

Гостин
Тоа беше погрешна политика на минатата власт која и доведе до овие катастрофални состојби во македонија. Зато шо им бешпе целта да бидеме еднакви со босна и косово и само се споредувавме со нив и ни велеа “Живееме подобро за 3% од косоварите сега можеме да удриме на раскош“ и потрошија милијарди евра на споменици стиропорен барок и скапоцени лимузини и мебели
Да гледаа да стигнат пример словенија, ќе запнуваа тие стотици милијарди евра да ги вложат во енергетика, инфраструктура земјоделие...
Во последни 10 години увоз на струја расте али никој од влада не застанал да рече “дај да го решиме проблемот“ па наместо уште 2-3 хидроцентрали кои не само шо ќе ги задоволеа сите домашни потреби за струја туку и ќе извезувавме струја, дадовме (за тие 10 години) над милијарда евра само за увоз на струја.
Али проблем е што централа и брани се градат со реални трошоци не може таму да кажеш “ова е бетонска брана“ а да ја направиш од стиропор, не е тоа споменик или 2 врби во вардар кои не коштаат ни 500 евра а да ги продадеш на народот за милион евра и да не знаеш после шо да правиш со ќарот во џепот
Јасно ми е.До пред грујо да дојде бевме на ниво на Шведска и Норвешка.
Се сложувам дека тие пари се премногу за проект како Скопје 2014,барокот не ми смета но премногу споменици.Но подобро стиропор фасада одколку она комунистичко сивило.Атракција ни беше чичко стоилко и таа ебена калдрма со некој си круг во средина.

И се сложувам дека тие пари можеа многу помудро да се искориста.
Но ако гледаме реално ВМРО крадеше но вложуваше.За разлика од СДС кој еба све по список државно,односно општествено и не ни вложи ни денар барем една дупка на Партизанска да закрпи.Топтан во џеб.[DOUBLEPOST=1503662534][/DOUBLEPOST]
Во ред бе копито. Кажи дали додека беше дпмне на власт бевме први во Европа? Тоа те прашувам.
Знам дека за времето на СДС бевме последни во Европа.А за времето на Грујо не знам зошто беше диктатура и немавме реални податоци.
Задоволен?

Последно уредено од модератор:

shutrak

opsenar
Член од
3 јуни 2011
Мислења
37.722
Поени од реакции
31.812
знам јас им праќам на роднините во шветска по 300 евра месечно за да преживеат и молат да им средам документи за овде да дојдат, ми велат едно јадење едно спиење обезбеди ни па после ќе се снаоѓаме пошто овде не се издржва.
,,,,nishto lichno,,,ti mi posluzhi kako shlagvort,,,,
,,,pobarav mislenje avtentichno a ne od tvoite rodnini,,,ako se ko tebe kaj i da odat za leb i voda ke trpat,,,,tiki parite od NVO se najslatko i najlesno zaraboteni,,,zatoa imash i za prakanje,,,

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Јасно ми е.До пред грујо да дојде бевме на ниво на Шведска и Норвешка.
Се сложувам дека тие пари се премногу за проект како Скопје 2014,барокот не ми смета но премногу споменици.Но подобро стиропор фасада одколку она комунистичко сивило.Атракција ни беше чичко стоилко и таа ебена калдрма со некој си круг во средина.

И се сложувам дека тие пари можеа многу помудро да се искориста.
Но ако гледаме реално ВМРО крадеше но вложуваше.За разлика од СДС кој еба све по список државно,односно општествено и не ни вложи ни денар барем една дупка на Партизанска да закрпи.Топтан во џеб.
Реално ако гледаме сме на дното на земјите во светот и пошироко.
Стиропорните фасади кои немаат врска ни со архитектура ниту имаат уметничка или градежна вредност и кои ќе се руинираат за 5-10 години не можат да надоместат то шо имаме запустено земјоделие недостаток на стуја, сиромаштија огромни дупки во здравствен и пензиски фонд.
Со таа архитектура во минатиот систем Македонија имаше 15% невработеност просечна плата од 35.000 денари, бесплатно здравство и школство ниска стапка на криминал, поголем сточарски фонд, поголемо производство, долг од 600 милиони долари и поголем број на странски туристи.
Ете посочи некој сегмент од реалниите потреби на народ за живот кој тој стиропор вреден како 2 електро централи плус гасификација на државата плус подобро здравство и социјално ни даде бенефит?[DOUBLEPOST=1503662897][/DOUBLEPOST]
,,,,nishto lichno,,,ti mi posluzhi kako shlagvort,,,,
,,,pobarav mislenje avtentichno a ne od tvoite rodnini,,,ako se ko tebe kaj i da odat za leb i voda ke trpat,,,,tiki parite od NVO se najslatko i najlesno zaraboteni,,,zatoa imash i za prakanje,,,
твоето мислење е спротивно на сите реални показатели во споредба на Шведска со Македонија. Од стандард од здравство од социјала од стопанство од БДП од школство
Кај нас ни сириец по влечки дојден од војна неќе да застане и остане

k3b

Член од
17 декември 2010
Мислења
2.811
Поени од реакции
4.287
Знам дека за времето на СДС бевме последни во Европа.А за времето на Грујо не знам зошто беше диктатура и немавме реални податоци.
Задоволен?
Како бе нереални? Нели до пред 2-3 месеци 11 години беа реалност. :pos::pos:

За време на грујо бевме убедливо први во Европа! А во светот го делевме третото место со Јапонија. Само, дојде Заев и за 2 месеци паднавме на ниво на Косово.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.888
Поени од реакции
12.421
Знаеш ли колку беше просечна плата во 2006?.
колку беше? Сметај дека имаше хранарина и превоз од 3600-5000 денари. Па пресметај колку е сега % качено, а колку цените на огревот.
До пред десет години дрвата се движеа околу 2400-2500.
не. 2011-2012 беше негде 2200-2500. Во 2006 отприлика 1500-2000 денари. Сега е 3400-3600, а скоро стигна и 4000 денари. Ти на дрва се грееш? оти не ги знаеш цените, затоа прашувам.
Многу што се грееа на струја се префрлија на дрвва.А тоа е благодарение на продажбата на ЕВН и зголемена цената на струјата.
цената е зголемена во октомври 2006, по доаѓањето на преродбениците. Во март е продадена, во октомври цената е зголемена. Во јули 2006 цената е 2.4, во октомври е 2.6.
Значи од 2006 до 2015, цената е зголемена за повеќе од двојно. Цената на дрвото достигна двојно повеќе од 2006, фирма која не е продадена на австријци па да не се замлатуваме со такви оправданија. Дали тебе повеќе ти одговараше стандардот со овие покачувања и со укинување на ефтината тарифа? Дали знаеш колку е качена платата оттогаш досега? 30-35%.
Дали знаеш дека последните години станавме се поголеми увозници на храна? Па и цените на храната отидоа ради тоа нагоре? А истовремено плаќавме од џеб за субвенции со што двојно ти ја качува цената на храната??

Последно уредено:
Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Нема помизерно нешто у државава кога ќе затворат кафана ради фискална сметка, нема. Листана на УЈП не ја пипаат, во УЈП криеле фирми од присилна наплата. Само кафаните го јадат курот. Та преку таквото ако не дал сметка. 50 фамилии живеат од тој бизнис. Јаките пари што ќе ги скрие Тренд од државата, страшна работа. Оние на Белизе и Кипар банки отворија денар данок не платија. Скапан протекторат фуј.
А зошто да не даде фискална сметка? И треба да бидат казнети, на почеток макар и опоменати. Тие свесно прават прекршок. За газдите да возат џипови, лимузини од по 50,000 евра, да летуваат, зимуваат луксузно... да имаат луксузен живот.
Но, нели СДСМ најголеми критики имаше за затворање на фирми. Да имало опомена, па казна, па... Ако е ова вистина, нешто не „штима“.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom