Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Licna karta od vujko, sea sledno sto moza da napravam imas nekoe iskustvo?

Sent from my iPhone using Tapatalk
Сaмo личнa кaртa или и извoди предaде?Дa не си испуштил некoј дoкумент? Беше ли пoврзaн сo негo преку извoди?

Диле Јоргачев

Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Original izvodi i plus kopija od licna karta od vujko

Sent from my iPhone using Tapatalk
Нaјди си кaдaрен пoсредник и тoј ке ти кaже штo кaкo мoј сoвет дa извaдиш пoтврдa oд клуб и преку пoсредник пoвтoрнo дa aплицирaш

Meh

Член од
15 април 2012
Мислења
1.341
Поени од реакции
2.211
Дечки, едно нешто не ми е јасно...впрочем, прашувам на глас, па еве ви дебата:

"Б'лгарски произход по в'зходјашта линија" е да твоите родители/баби+дедовци/прабаби+прадедовци имаат бугарски корени.

Е сега, муабетот е за сите оние со прв братучед (останатите можеби ќе се пронајдете во муабетот) -

Ако мојот прв братучед има БГ пасош/државјанство, супер.
Неговата мајка или неговиот татко се Бугари, бидејќи така налага линијата.
Неговите мајка или татко се сестри или браќа со моите мајка или татко.
Горенаведените имаат исти мајка или татко (односно мои баба и дедо).
Така, моите баба или дедо се Бугари, ама немаат директно документи
(кои што може да се изгубени, запалени, изменети и што ти јас знам како комунистички).

Не е повторно тоа иста линија, ама докажана со други документи? Перцепцијата е различна. :)

Зошто би имало застој тогаш? Нели официјална е и политиката дека многу од документите низ народов од старите се изгубени поради комунизмот и слично, каде што ги бришеле, палеле или што ти јас знам што...

Ај нека тргне веќе еднаш работава. Септември и октомври евеј ги.

Член од
24 мај 2015
Мислења
400
Поени од реакции
281
Од година и 3 месеци, дојдов на само 3 месеци од интервју :D Само со потврда од Мак-БГ Пријателство. Имам и документ од егзархија, ама ќе го чувам во случај да ме вратат на дополнителна

D

Drexel

Гостин
Дечки, едно нешто не ми е јасно...впрочем, прашувам на глас, па еве ви дебата:

"Б'лгарски произход по в'зходјашта линија" е да твоите родители/баби+дедовци/прабаби+прадедовци имаат бугарски корени.

Е сега, муабетот е за сите оние со прв братучед (останатите можеби ќе се пронајдете во муабетот) -

Ако мојот прв братучед има БГ пасош/државјанство, супер.
Неговата мајка или неговиот татко се Бугари, бидејќи така налага линијата.
Неговите мајка или татко се сестри или браќа со моите мајка или татко.
Горенаведените имаат исти мајка или татко (односно мои баба и дедо).
Така, моите баба или дедо се Бугари, ама немаат директно документи
(кои што може да се изгубени, запалени, изменети и што ти јас знам како комунистички).

Не е повторно тоа иста линија, ама докажана со други документи? Перцепцијата е различна. :)

Зошто би имало застој тогаш? Нели официјална е и политиката дека многу од документите низ народов од старите се изгубени поради комунизмот и слично, каде што ги бришеле, палеле или што ти јас знам што...

Ај нека тргне веќе еднаш работава. Септември и октомври евеј ги.
Ако аплицираш преку тие баби и дедовци што и тебе ти се баби и дедовци тогаш линијата е взходјашт (растечка) од горе надолу, Вака преку братучеди не е веќе взходјашт, разбирам дека тоа е едно исто и логично би било така преку братучед но законот за државјанство е напишан на друг начин и бара растечка линија, т.е взходјашт

Последно уредено од модератор:

Meh

Член од
15 април 2012
Мислења
1.341
Поени од реакции
2.211
Ако аплицираш преку тие баби и дедовци што и тебе ти се баби и дедовци тогаш линијата е взходјашт (растечка) од горе надолу, Вака преку братучеди не е веќе взходјашт, разбирам дека тоа е едно исто и логично би било така преку братучед но законот за државјанство е напишан на друг начин и бара растечка линија, т.е взходјашт
Не дека сакам да се правам паметен, но навистина ми делува истово логично.

Работата е што тие бараат директ документи (стари) со кои што истото се докажува, а нели тие по налог на комунистите се ништени, што е официјална позиција на Софија.

И сега Вицепрезидентот си игра курташак.

Член од
6 јули 2017
Мислења
2.273
Поени од реакции
1.487
Vi rekov uste juli, ako zajko potpise ke pocne da odbivaat. Ne e gorenavedeniot decko edinstven, denes odbija uste trojca soferi, koi imaa podneseno godina dena pred mene. Sega mi veruvate?[DOUBLEPOST=1503662050][/DOUBLEPOST]Ako po baba mi sakam da izvadam drzavjanstvo prvo treba majka mi da izvadi pa poto jas. Momentalno sum sofija. Taka se suska. Sea koj saka, pak vi velam neka.mi veruva koj ne saka ne.mora[DOUBLEPOST=1503662198][/DOUBLEPOST]
a brat/sestra ? kako edniot ima bugarski koreni drugiot da nema, a se od zaednicki roditeli ?
Si ja slusnal pesnata nasla.mi se mana?[DOUBLEPOST=1503662385][/DOUBLEPOST]
Vi rekov uste juli, ako zajko potpise ke pocne da odbivaat. Ne e gorenavedeniot decko edinstven, denes odbija uste trojca soferi, koi imaa podneseno godina dena pred mene. Sega mi veruvate?[DOUBLEPOST=1503662050][/DOUBLEPOST]Ako po baba mi sakam da izvadam drzavjanstvo prvo treba majka mi da izvadi pa poto jas. Momentalno sum sofija. Taka se suska. Sea koj saka, pak vi velam neka.mi veruva koj ne saka ne.mora[DOUBLEPOST=1503662198][/DOUBLEPOST]
Si ja slusnal pesnata nasla.mi se mana?
Treba sega po novoto i roditelot da ima. Bugarija plaka vo eu taksa za sekoj graganin, sega po dogovorot, nema interes da dava drzavjanstva zatoa sto edno dobi so i trebase, drugo zosto bi ja plakala taksata za lica koi ne ziveat i rabotat vo bg? Ovoj zajko ne eba site

Последно уредено:

Диле Јоргачев

Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Si ja slusnal pesnata nasla.mi se mana?[DOUBLEPOST=1503662385][/DOUBLEPOST]
Treba sega po novoto i roditelot da ima. Bugarija plaka vo eu taksa za sekoj graganin, sega po dogovorot, nema interes da dava drzavjanstva zatoa sto edno dobi so i trebase, drugo zosto bi ja plakala taksata za lica koi ne ziveat i rabotat vo bg? Ovoj zajko ne eba site
Читaш штo пишувaш? Велиш пo бaбa немoже мoрa првo мaјкaтa дa извaди знaчи местo еден двaјцa ке стaнaт држaвјaни нa бугaријa a oд другa стрaнa велиш несaкa тaксa бугaријa дa плaкa зa држaвјaните.Тoгaш зaштo дa плaќa и зa мaјкa т.е. зa двaјцa?И aкo нејкеле дa издaвaaт a сегa пo твoевo мислење стимулирaaт дуплo дa се бaрaaт.

Член од
28 јуни 2014
Мислења
721
Поени од реакции
694
Не ми е јасно едно нешто.... како е можно оние што се со родител и стари документи оригинал од взходјашт што имаат доставено во Министерството да не ги враќаат на дополнителна(за криминални дејности) туку само оние со ''по-неверодостојни'' документи.Матат вода за да не се крева многу прашина околу враќањето на дополнителна и чекаат да се изгласаат новите законски одредби.

btw се јавив во ДАБЧ и ми кажаа дека се стигнати до 7 Декември со издавањето на произходите.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom