Не, нема да губиш една година. Испитот е почеток на Јули, односно ако полагаш почеток на Јули, почнуваш со факултетот во Септември. Во Март/Април одиш во амбасадата и ти ги даваат сите информации.Ме интересира ако студирам Бугарија медицина дали треба да изгубам една година за јазикот
Дали важат оценките од сведителството и државната матура и што треба да имам претзнаења од прилика за приемниот испит што ќе го полагам
Полагањето се состои од 40-50 прашања и материјалот се минува за 1 месец. Не се губи ниту година, ниту семестар.@Mark123
Да, губиш една година заради полагање историја на Бугарија и за јазик...
Bugarija of course. Nema potreba od diskusija. Sofija ili Plovdiv se najdobri za medicina. I vo Stara Zagora ne e los, no podobro e Sofija/Plovdiv.Догодина здравје планирам да се запишам на медицински факултет
Се мислам дали да се запишам Скопје или Бугарија
Ако може да ми пишете некои што разбирате повеќе предности и мани
Кај вреди да се запишам повеќе
Скопје, секако.Догодина здравје планирам да се запишам на медицински факултет
Се мислам дали да се запишам Скопје или Бугарија
Ако може да ми пишете некои што разбирате повеќе предности и мани
Кај вреди да се запишам повеќе
па не го прати на фон па диплима да му дадат, го прати у конзилат во кој секој ден имаш милион луѓе молејќи за друга работа, зашто увиделе дека тоа ќе ги спаси од мизеријата тука.Сакам да прашам за процедурата за запишување на факултет во Бугарија. Пратив еден мој човек да остави податоци пред некој ден во амбасада во Скопје но изгледало некако многу глупаво. Му дале обичен лист и потполнувал на улица Име презиме телефонски број и факултет кој сакаш да се запишеш. Не влегувал низ никакви канцеларии. Преку железна порта го подал листот. Има некој искуство исто или?
Италија, Шпанија, Португалија ти се земји со доста попристапни цени споредено со Скандинавските. Е сега ги имаш пишано Венеција, Рим, Барселона што се мн популарни туристички места и таму сигурно нема да ти биде ефтино како да отидеш во некое друго не толку популарно место (Разгледај валенсија, кадиз, севиља во шпанија). Прашуваш дали е скапо, претпоставувам бараш некоја поефтина варијанта тогаш дефинитивно Скандинавија не е тоа, тука и студентскиот живот е скап, најмалку 1000 евра месечно ќе ти одат на основни трошоци.Има некој на Ca' Foscari универзитетот во Венеција? Скап е животот таму?
Или некој во Милано, Осло, Лисабон, Рим, Барселона, Шведска некаде?
*Исклучиво студии на Англиски јазик, не ми зе учо др. јазик Всушност почнав Норвешки да учам чат-пат, бев у Осло и мн. ми се допадна.
Open Doors конкурсот? Розево-лилјакова боја лого на ФБ?Здраво! Ме интересира дали некој студирал или студира во Русија? Баш ме интересира какви се цените за сместување, пат итн. Гледам дека има конкурс ама тоа е само за бесплатно студирање.
Не. Има конкурс објавено на страната на руската амбасада.Open Doors конкурсот? Розево-лилјакова боја лого на ФБ?