Терористички напади во светот

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
26.496
Поени од реакции
35.239
Разликата е во тоа што сепак има начини за вистината да се протне кај нас и кај останатите таканаречени отворени држави, додека кај затворените држави од типот на Северна Кореја, вистината е казнива со закон.

Кај нас барем знаеме дека вистината се крие таму некаде меѓу лагите, но во затворените држави од типот на Северна Кореја, самото барање на вистината е казниво со закон.
Проблемот е што не знаеме како е во С. Кореја.
Кој всушност знае? Америчките медиуми? Пошто ако не од нив, од каде ти се информациите за Кореја?

За тоа ти зборувам, дека 99% од „информациите“ за Кореја доаѓаат од пропагандата на нивните непријатели. Истата пропаганда која без ниедна ронка докази не убедува дека Русија им ги наместила изборите за Претседател таму кај нив во САД. :)

Никако не мислам дека во Кореја е супер, ама од друга страна целосно сум воздржан кон сите срања што излегуваат во меинстрим медиумите.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.092
Поени од реакции
12.657
Проблемот е што не знаеме како е во С. Кореја.
Кој всушност знае? Америчките медиуми? Пошто ако не од нив, од каде ти се информациите за Кореја?

За тоа ти зборувам, дека 99% од „информациите“ за Кореја доаѓаат од пропагандата на нивните непријатели. Истата пропаганда која без ниедна ронка докази не убедува дека Русија им ги наместила изборите за Претседател таму кај нив во САД. :)

Никако не мислам дека во Кореја е супер, ама од друга страна целосно сум воздржан кон сите срања што излегуваат во меинстрим медиумите.
Се согласувам, но за мене доволен проблем е фактот дека станува збор за затворена држава, а како што веќе спомнав, затворените држави имаат многу неубава историја со многу неубави последици по нивните граѓани со политиките кои ги водат.

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Франција, уште еден обичен ден.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.452
Поени од реакции
5.143
ас никаде не ги спомнав вонземјаните, ти ги спомна.

И не очекувај на глупав коментар - како твојот - да не наидеш на глупава реплика.
Глупав коментар на глупаво мислење.
Колку што има вистина во твоето мислење, толку има и во моето.
Ако десетици и десетици милиони жртви во многубројни војни не се последица на државите и религиите тогаш мора да се вонземјаните, нели?[DOUBLEPOST=1503256383][/DOUBLEPOST]
:pos:
Толку си воздржан што ги цитираш во секој втор пост.

Последно уредено:
Член од
24 април 2008
Мислења
11.092
Поени од реакции
12.657
Глупав коментар на глупаво мислење.
Колку што има вистина во твоето мислење, толку има и во моето.
Ако десетици и десетици милиони жртви во многубројни војни не се последица на државите и религиите тогаш мора да се вонземјаните, нели?
Тоа си е твоето мислење.

Јас на војните гледам како на последица на човечката алчност и себичност, како што рекол Жан Жак Русо:

" Првиот човек кој поставил ограда на парче земја, го нарекол своја приватна сопственост, и нашол луѓе доволно прости за да му веруваат, е основачот на современото цивилно општество, а со тоа и главниот виновник за сите војни и злосторства во историјата на човештвото " .

Религијата и државата се појавуваат подоцна, откако човекот открива како да ги манипулира тие кои размислуваат поинаку од него.

Освен ако овој човеков за кого зборува Русо бил вонземјанин, според твојот начин на размислување.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.452
Поени од реакции
5.143
Тоа си е твоето мислење.

Јас на војните гледам како на последица на човечката алчност и себичност, како што рекол Жан Жак Русо:

" Првиот човек кој поставил ограда на парче земја, го нарекол своја приватна сопственост, и нашол луѓе доволно прости за да му веруваат, е основачот на современото цивилно општество, а со тоа и главниот виновник за сите војни и злосторства во историјата на човештвото " .

Религијата и државата се појавуваат подоцна, откако човекот открива како да ги манипулира тие кои размислуваат поинаку од него.

Освен ако овој човеков за кого зборува Русо бил вонземјанин, според твојот начин на размислување.
Не е мое мислење.
Правото на секој на сопствено мислење не значи дека ја кажува уште помалку знае вистината. Во некој замислен свет можам да речам дека и тоа е твое мислење, ако мислиш дека тоа на некој начин го намалува или побива тврдењето на противникот.

Ако ти гледаш на војните како последица на алчноста, зошто не гледаш на државите и религиите како алатка за остварување на истите?

Одговорот е прилично едноставен, ако не постоеа религии и држави немаше во статистиките да има десетици, па и стотици милиони мртви.

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.415
Поени од реакции
23.267
^^ Да, да само со државен атеизам ќе завладее мир и просперитет. Милионите жртви на атеистичките режими не се бројат, тие се колатерална штета се разбира.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.092
Поени од реакции
12.657
Не е мое мислење.
Правото на секој на сопствено мислење не значи дека ја кажува уште помалку знае вистината. Во некој замислен свет можам да речам дека и тоа е твое мислење, ако мислиш дека тоа на некој начин го намалува или побива тврдењето на противникот.

Ако ти гледаш на војните како последица на алчноста, зошто не гледаш на државите и религиите како алатка за остварување на истите?

Одговорот е прилично едноставен, ако не постоеа религии и држави немаше во статистиките да има десетици, па и стотици милиони мртви.
Ти велиш така, јас велам дека човечката алчност и себичност е клучна за војните и човечките злосторства.

Твојата теорија е иста како поборниците против оружјето во САД, кои велат дека оружјето убива, а како што знаеме, оружјето убива единствено ако биде искористено за нечие убиство, бидејќи ниту ножот сам пресекува нечии вени или нечиј врат, ниту пиштолот/пушката пука самиот/самата од себе.

Како што оружјето не убива, туку тие кои го користат оружјето за убивање се вистинските убијци, така и државите - а особено секуларните држави - не убиваат, туку тие кои ја користат државата за убивање се вистинските убијци.

А кога сме кај религијата, како што веќе спомнав, религијата од поодамна е чиста формалност, а не кауза или оправдание за започнување на војни или извршување на злосторства.

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.452
Поени од реакции
5.143
Ти велиш така, јас велам дека човечката алчност и себичност е клучна за војните и човечките злосторства.

Твојата теорија е иста како поборниците против оружјето во САД, кои велат дека оружјето убива, а како што знаеме, оружјето убива единствено ако биде искористено за нечие убиство, бидејќи ниту ножот сам пресекува нечии вени или нечиј врат, ниту пиштолот/пушката пука самиот/самата од себе.

Како што оружјето не убива, туку тие кои го користат оружјето за убивање се вистинските убијци, така и државите - а особено секуларните држави - не убиваат, туку тие кои ја користат државата за убивање се вистинските убијци.

А кога сме кај религијата, како што веќе спомнав, религијата од поодамна е чиста формалност, а не кауза или оправдание за започнување на војни или извршување на злосторства.
Глупава паралела. Како држава или религија јас можам да натерам илјадници луѓе да одат и убиваат за мене преку индоктринација.
Оружјето не можам да го натерам да убива за мене.

Овие што газат луѓе тоа не го прават заради што се алчни и себични.
Оружјето им е избор, комбе, нож, бомба... Впрочем за тој дел со оружјето се согласувам со тебе до некаде.
Мнозинството луѓе не одат да убиваат и гинат заради алчност или себичност.

^^ Да, да само со државен атеизам ќе завладее мир и просперитет. Милионите жртви на атеистичките режими не се бројат, тие се колатерална штета се разбира.
Добро, само потврдуваш тоа што и јас го велам. Препрочитај се, велиш ДРЖАВЕН атеизам и атеистички РЕЖИМИ. Хитлер беше христијанин, во Втората светска војна не е од религиозен карактер и жртвите на таа војна не може да се препишат на Христијанството.

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.415
Поени од реакции
23.267
Добро, само потврдуваш тоа што и јас го велам. Препрочитај се, велиш ДРЖАВЕН атеизам и атеистички РЕЖИМИ.
Па веќе кога велиме Христијанството, Будизмот, Хиндуизмот итн се виновни иако војни во нивно име се немаат водено веќе подолго време зошто да не го изоставиме атеизмот? Луѓе отсекогаш користеле национализам, религија, интернационална пролетерна револуција, расизам итн итн за да залажат народ. Тука си имаме одличен пример, Пастирот максимално одеше на лажен национализам/патриотизам и многу луѓе се уште слепо му веруваат.

Хитлер беше христијанин, во Втората светска војна не е од религиозен карактер и жртвите на таа војна не може да се препишат на Христијанството.

Да, Хитлер бил Христијанин исто колку што бил и Сталин.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.092
Поени од реакции
12.657
Глупава паралела. Како држава или религија јас можам да натерам илјадници луѓе да одат и убиваат за мене преку индоктринација.
Оружјето не можам да го натерам да убива за мене.

Овие што газат луѓе тоа не го прават заради што се алчни и себични.
Оружјето им е избор, комбе, нож, бомба... Впрочем за тој дел со оружјето се согласувам со тебе до некаде.
Мнозинството луѓе не одат да убиваат и гинат заради алчност или себичност.
Твојата теорија со вонземјаните е глупава паралела, но сепак и тоа е твое право на лично мислење.

Ова за државата или религијата која може да натера илјадници луѓе да убиваат преку индоктринација важи само за тоталитарните и теократските општества, во спротивно треба да објасниш како и зошто мнозинството црнци не им се придружија на идиотите од Црните животи се важни, или зошто белците не им се придружуваат на Кју Клукс Клан и слични бели расисти.

Секуларизмот е клучот против индоктринацијата, и фала му на Бога, одлично функционира во секуларните држави.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.876
Поени од реакции
12.408
Покрај толку крв, кај нас не беше ни регистрирана веста за мароканецот Хасан во Турку кој им помогнал на неговата жена и на жената која подоцна починала. И самиот тој избоден
https://off.net.mk/vesti/svet/herojot-od-teroristichkiot-napad-vo-turku?utm_source=mkd.mk&utm_medium=block-sidebar&utm_campaign=vo-komshii
ретко и за почит
British man stabbed while defending victims in Finland terrorist attack says he’s ‘no hero

Human

Explorer
Член од
10 октомври 2009
Мислења
12.452
Поени од реакции
5.143
Па веќе кога велиме Христијанството, Будизмот, Хиндуизмот итн се виновни иако војни во нивно име се немаат водено веќе подолго време зошто да не го изоставиме атеизмот? Луѓе отсекогаш користеле национализам, религија, интернационална пролетерна револуција, расизам итн итн за да залажат народ. Тука си имаме одличен пример, Пастирот максимално одеше на лажен национализам/патриотизам и многу луѓе се уште слепо му веруваат.
Атеизмот е само отсуство на верување во религии, оттука отсуство не може да биде виновно за ништо.
Тоа што долго време немало крстоносци не значи дека се е во ред и дека со тоа на некој начин се оправдуваат злосторствата направени во минатото.
Како и да е, тука е Исламот да потврди дека религиите се користат како оправдување за масовни убиства, што неретко преминуваат во геноциди.

Твојата теорија со вонземјаните е глупава паралела, но сепак и тоа е твое право на лично мислење.

Ова за државата или религијата која може да натера илјадници луѓе да убиваат преку индоктринација важи само за тоталитарните и теократските општества, во спротивно треба да објасниш како и зошто мнозинството црнци не им се придружија на идиотите од Црните животи се важни, или зошто белците не им се придружуваат на Кју Клукс Клан и слични бели расисти.

Секуларизмот е клучот против индоктринацијата, и фала му на Бога, одлично функционира во секуларните држави.
Пак со тоа мое твое мислење. Не е секое мислење исто.
Некој има мислење дека во рајот летаат еднорози, а друг има мислење дека ракетниот погон може да не однесе до други планети.
Едното со другото мислење имаат комплетно различна тежина или со други зборови, едниот е тежок идиот.

Да, реков дека теоријата со вонземјаните е глупава, но ништо поразлична од твоето тврдење (еднорози).

За остатокот од постот, фала што го потврдуваш она што јас го велам.

Kajgana Shop

На врв Bottom