Диети и слабеење

  • Креатор на темата Креатор на темата Дивајн
  • Време на започнување Време на започнување
Овошен шекер, во ред ли е да се користи?
10%20fruitin-430x430.jpg

product&product_id=165
 
Знае ли некој од прилика колку калории се трошат од Карпош , до Крст Водно и назад пешки? ( 30км )
 
Последно уредено:
3K


Не е во ред.
Некоја друга замена за обичниот шекер, или кафеавиот има ли?
За вештачките засладувачи исто имам слушнато дека се канцерогени и предизвикувачи на Алцхајмер и други болести.

И дали овошниот има барем некаква предност во однос на обичниот или е подеднакво штетен?
 
Некоја друга замена за обичниот шекер, или кафеавиот има ли?
За вештачките засладувачи исто имам слушнато дека се канцерогени и предизвикувачи на Алцхајмер и други болести.

И дали овошниот има барем некаква предност во однос на обичниот или е подеднакво штетен?
Стевија или мед
 

Ooops.....толку од препораките на докторите. Што ти прават модерни размазени индивидуи, да не смееш да им кажеш што е добро за нив lmao.
 
Здраво

Би сакала да ве прашам нешто подетално да ми кажете за таблетите од глукоманан.
Дали се добри и препорачливи за слабеење? Ги има ли некој користено?
Јас имам 20 години, висока сум 167 цм и имам 83 кг. Сакам да ослабам од 10 до 18 килограми. Немам никакви други болести во смисла на шеќер и слично.

Ви благодарам многу.
 
Здраво

Би сакала да ве прашам нешто подетално да ми кажете за таблетите од глукоманан.
Дали се добри и препорачливи за слабеење? Ги има ли некој користено?
Јас имам 20 години, висока сум 167 цм и имам 83 кг. Сакам да ослабам од 10 до 18 килограми. Немам никакви други болести во смисла на шеќер и слично.

Ви благодарам многу.

Нема да ти помогнат никакви таблети за слабеење, само здрава храна и физичка активност.
 
Повелеле
Мрсното добива сериозна научна почит
Иако ние мрсното го браниме со години (чисто од инат што нè отекоа со тоа здравите срања), сè почесто ветар во едра ни дава науката. Овојпат преку една гигантска студија, со преку 135.000 лица од најразлични земји. Вие другите, каде погрешивте?
Associations of fats and carbohydrate intake with cardiovascular disease and mortality in 18 countries from five continents (PURE): a prospective cohort study
Findings
During follow-up, we documented 5796 deaths and 4784 major cardiovascular disease events. Higher carbohydrate intake was associated with an increased risk of total mortality (highest [quintile 5] vs lowest quintile [quintile 1] category, HR 1·28 [95% CI 1·12–1·46], ptrend=0·0001) but not with the risk of cardiovascular disease or cardiovascular disease mortality. Intake of total fat and each type of fat was associated with lower risk of total mortality (quintile 5 vs quintile 1, total fat: HR 0·77 [95% CI 0·67–0·87], ptrend<0·0001; saturated fat, HR 0·86 [0·76–0·99], ptrend=0·0088; monounsaturated fat: HR 0·81 [0·71–0·92], ptrend<0·0001; and polyunsaturated fat: HR 0·80 [0·71–0·89], ptrend<0·0001). Higher saturated fat intake was associated with lower risk of stroke (quintile 5 vs quintile 1, HR 0·79 [95% CI 0·64–0·98], ptrend=0·0498). Total fat and saturated and unsaturated fats were not significantly associated with risk of myocardial infarction or cardiovascular disease mortality.
 
Последно уредено:
Повелеле
Мрсното добива сериозна научна почит
Иако ние мрсното го браниме со години (чисто од инат што нè отекоа со тоа здравите срања), сè почесто ветар во едра ни дава науката. Овојпат преку една гигантска студија, со преку 135.000 лица од најразлични земји. Вие другите, каде погрешивте?
Associations of fats and carbohydrate intake with cardiovascular disease and mortality in 18 countries from five continents (PURE): a prospective cohort study
Findings
During follow-up, we documented 5796 deaths and 4784 major cardiovascular disease events. Higher carbohydrate intake was associated with an increased risk of total mortality (highest [quintile 5] vs lowest quintile [quintile 1] category, HR 1·28 [95% CI 1·12–1·46], ptrend=0·0001) but not with the risk of cardiovascular disease or cardiovascular disease mortality. Intake of total fat and each type of fat was associated with lower risk of total mortality (quintile 5 vs quintile 1, total fat: HR 0·77 [95% CI 0·67–0·87], ptrend<0·0001; saturated fat, HR 0·86 [0·76–0·99], ptrend=0·0088; monounsaturated fat: HR 0·81 [0·71–0·92], ptrend<0·0001; and polyunsaturated fat: HR 0·80 [0·71–0·89], ptrend<0·0001). Higher saturated fat intake was associated with lower risk of stroke (quintile 5 vs quintile 1, HR 0·79 [95% CI 0·64–0·98], ptrend=0·0498). Total fat and saturated and unsaturated fats were not significantly associated with risk of myocardial infarction or cardiovascular disease mortality.


1. Нема јасно наведено спонзорство.

2. Нема наведено какви масти и какви јаглехидрати се споредуваат
 
не го знаеме ниту спонзорството на брдо "научни" истражувања кои придонесоа да личиме во исхраната на желки и телиња. ниту кој го финансира хроно, палео итн итн...Кој ги плаќал тие истражувања од пред 40-50 години е прашање.
накратко, треба малку ревизија на сегашните диети и сфаќања дека маснотиите се уошите, дека путерот бил негативецот.

https://www.sciencedaily.com/releases/2017/08/170829091027.htm
To be specific about moderate, the lowest risk of death was in those people who consume three to four servings (or a total of 375 to 500 grams) of fruits, vegetables and legumes a day, with little additional benefit from more.

As well, contrary to popular belief, consuming a higher amount of fat (about 35 per cent of energy) is associated with a lower risk of death compared to lower intakes. However, a diet high in carbohydrates (of more than 60 per cent of energy) is related to higher mortality, although not with the risk of cardiovascular disease.

These are the top messages
of two reports published today in The Lancet, both produced from a major global study led by researchers at the Population Health Research Institute (PHRI) of McMaster University and Hamilton Health Sciences in Hamilton, Canada.

"Moderation in most aspects of diet is to be preferred, as opposed to very low or very high intakes of most nutrients," said Salim Yusuf, principal investigator of the study and the director of the PHRI.
 
Последно уредено:
Се ова е само генерички булшит, додека не се најдат видовите на масти и јаглехидрати кои се тестирани, и ова е само 1 студија.

Што сакаш да кажеш со желки и телиња?[DOUBLEPOST=1505058243][/DOUBLEPOST]
...дебелење е само и само кога соодносот на внес на калории е поголем од потрошувачката, сакал спиел сакал не спиел 8 часа дневно :)

Добро е, барем знаеме дека докторите немаат соодветна едукација за нутрицизам, па нема да реагирам нешто посебно на ваков генерички пост.
 
Последно уредено:
Желките и телињата пасат трева. Во лудилото звано диети и здрава храна, ние од страв од маснотии. Забораваме дека тие т.н. стандарди биле воведени коа ја сум бил дете, пред 40 години и забораваме да се прашаме кој ги финансирал тие студии тогаш. Претходно путерот не бил здрав, одеднаш стана пожелен во исхраната. Маснотиите од животните не биле здрави, скоро "откриле" дека и тие се здрави. Едноставно е, како што напишав и јас и тие во студиите-потребна е ревизија на сфаќањата за исхраната. Не моеш да седиш 10 часа и да очекуваш дека само со некој си режим на храна ќе спречиш одредени заболувања, гоење и слично. Тоа е нонсенс.
 
Последно уредено:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom