vidi, ko prvo lazes ko cigan, zasto nikade ne rekov deka nekoj treba da se uapsi, kade toa sum go rekol ?
vlagas u diskusija so izmislen moj muabet, vtoro, koga rekov mediumi, mislev na site, a ne samo na mediumi koi zastapuvaat odreden tabor, a kaj nas sekoj medium zastapuva ili eden, ili drug tabor, so toa sto nekoj e apla naklonet i go dopira dnoto, a nekoj ne i probuva nekako (bez golem uspeh ) da balansira, ama toa e vise drug muabet.
E sea sto ti ne si mozel da go procesuiras mojot stav i da go ukapiras, toa ne e moj problem najiskreno, ti izglea si eden od onie sto pagaat na muabetite od infomax i kurir ko onoj za izvestajot od wikileaks, kade se zborese deka zaev sorabotuval so teroristite od kumanovo, klasika falsifikat dokument, probieni odma od start, i seuste gledam niz netov lugevo pagaat na taa fotografija, ili ... za navodni poplavi u strumica so stavena fotografija od slovenija.
Tuka nema spas, ako si del od takvata publika batali diskutiranje, teraj si kako znaes i umees, daleku ke stignes.
Грешка моја, неубаво ти го протолкував напишаното
Ime, prezime, familija, pokrenuvanje na postapka ...
.
Било како било што предлагаш ти за ваквите медиуми и за тој што ја пуштил таа информација во јавност, да сме начисто.
Друга работа, јас не спомнав нити викиликс, нити терористи во Куманово, нити поплави во Струмица. Ти посочив на јасен пример каде некој јавно, на национални медиуми шири дезинфомрации, смислено шпекулира и лажи, ништо полоши или подобри од за тие што ти тука се нервираш. Каков е твојот став околу тоа. Дали треба тој некој или некои да сносат одговорност?
Значи батали викиликс, батали лажни слики , поплави курци палци. Имаш на јутуб ( ги постирав претходно) каде човек, настрана тоа лидер на опозиција и сегашен Премиер свесно шпекулира и лажи на национален медиум со цел на манипулација на гласачите, очигледно вклучувајќи те и тебе.
Јас отворено ке ти кажам мојот став е дека одговорното лице на тој медиум кој свесно дозволил да се шират такви информации, личност кој на социјални мрежи или било каков медиум свесно шири лажни информации кривично да одговара дури и со казна затвор во зависност од потенцијалната штета која ја предизвикал со таквата информација.
Кој е твојот став околу оваа проблематика ?[DOUBLEPOST=1502667301][/DOUBLEPOST]
@gjoko-mkd уште го чекам твојот став околу ова. Значи настрана закони и прописи. Твое мислење дали тоа е во ред или не е?[DOUBLEPOST=1502668372][/DOUBLEPOST]
Не реков ја да поминат неказнето, но твоето размислување е полицијата да пука по секое бедно циганче кое краде во локалната продавничка. Статистиките впрочем кажуваат дека голем дел од т.н ситен криминал е расветлен и сторителите се казнети и тоа со затворски казни, особено откако е на сила новиот закон за одмерување на казни. Нас конечно ни треба пример на правосилно и извршно казнување на крупен криминал, тоа е она што цела јавност го очекува, а не тривијалности како колку твитерџии се вработиле во влада или курот на министерот за култура.
Неможам да се сложам со овој твој заклучок, дека голем дел се казнети. На своја кожа го имам осетено тоа и тоа неколку пати. Полицијата едноставно не се замара ако не е предизвикана поголема материјална штета, па дури и тогаш. Кражби и обивање на станови и куќи е редовна појава, а арамиите најчесто малолетни деликвенти, наркомани стануваат се подрски и подрски. Луѓето се приморани да поставуваат разноразни алармни уреди, системи за дојава и што ли уште не за да се заштитат. Зошто ако законот функционира. Ти можеби си мал ама јас ги памтам времињата кои рака на срце не беа баш така оддамна кога без страв можев да го оставам точакот во влезот без да го заклучам, кога колата немаше аларам, кога без страв можев да си се движам било каде било кога и низ било кое мало , кога клучот го остававме под черџе и одевме на одмор и се си беше на своето место кога ке се вратев. Кога имавме респект кон полицијата( милицијата). Ајде да те видам сега направи било што од тоа . Зборувам за временска дистанца од преку сила 25 -30 години