Може некој да ми го протолкува наодов и да ми каже збор два околу сериозноста на ова? Не сум задоволен од докторов што како ми објасни и од понеделник ќе барам некој друг доктор да ги види резултативе, ама не можам да чекам до тогаш вака.
Прегледај го приврзокот 175603
Спондилозата претставува заболување кое настанува поради дегенеративни промени на ‘рбетот и тоа :
- Цервикална спондилоза – заболувањето е локализирано во пределот на вратот;
- Торакална спондилоза – заболувањето е локализирано во средниот дел од ‘рбетот;
- Лумбална спондилоза – заболувањето е локализирано во долниот дел од грбот (лумбално).
сликата укажува лоцираната болка и кој вратен пршлен е кривец за тоа :
дегенеративни промени на ‘рбетот примарно е на интервертебралниот диск (структура поставена измеѓу два пршлена која има улога на „амортизер“ на ‘рбетот) и зглобната ‘рскавица.Со тек на времето настануваат промени во интервертебралниот дискус, како загуба на еластичноста и намалување на целокупната маса, со што се зголемува можноста за директен контакт измеѓу засегнатите прешлени
,
Tomasova kravata се применува при дисторзија на вратни пршлени, цервикална артроза и цервикална дископатија!
Херниран интервертебрален дискус - доколку поради која било причина настане расцеп на дискусот, централниот дел пролабира и прави притисок на околните нерви и структури
, Задебелување на лигаментите, лигаментите се структури кои имаат за задача да ги поврзуваат коските една со друга, доколку настане задебелување на лигаментите кои ги поврзуваат вратните пршлени, се ограничува движењето на вратот и се намалува флексибилност...
вратните пршлени кои се спомнати на ртг наод Ц5 Ц6 Ц7 и пожелно би било да носиш како и да немаш голем избор значи носење на ортопедско помагало за вратните пршлени, примена на нестероидни антиревматици, аналгетици, миорелаксанти, ладни облози, и кога ќе се смират болките се применува физикална терапија и блага масажа и вежбање..[DOUBLEPOST=1502475395][/DOUBLEPOST]
Божееее.
Многу работи ми се појасни сега.
како на пример што?
@Anon