Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Ова се однесува на државните институции. Дека ќе ги казнат ако не го почитуваат законот.

Муабетот на Дпмне беше дека џандари на улица граѓани ќе прашувале и казни ќе пишувале по фирми ќе оделе и кој не знаел албански со пендреци ќе тепале и слично.
И ти сеa рaдуј се декa кaзни ке немa

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Добро, не се дери.
Друго сакав да прашам. Кога го гледав Заев на МТВ, мислам дека зборот дебата го повтори некои двеста пати. Впечатокот ми беше дека за секое посериозно прашање ќе има дебата. Под дебата ја лично подразбирам јавна дебата, не дома со семејството, у штаб или у влада. За договорот со Бугарија дебата немаше. За законот за двојазичност не само што ќе нема дебата, туку и ќе го залепат со европско знаменце, за да помине експресно. За становите за бегалците и новиот етноцид шо ни се спрема исто не гледам дебата нигде, а викаат дека со мои пари тоа ќе се градело, од буџет ќе се вадело, на други места ќе се кратело.
Прашај си го заев тоа.

За етноцидот што се изврши врз нашиот народ шо се иссели од овде у последниве 10 години, исто прашај некој друг....еве con dom прашај го. Он дудла у штаб, може чул нешто дур му се качуваат.

Последно уредено:
Член од
8 мај 2013
Мислења
11.879
Поени од реакции
36.927
И ти сеa рaдуј се декa кaзни ке немa
Ја нема што да се радувам или не.

Борбата за зачувување на национална држава беше изгубена 2001 година. Од тогаш Македонија по Устав е унитарна држава а е факто федерација.

Мене лично, правото да се обраќаат до администрација и државни органи на албански не ми пречи. Со тоа што сметам дека треба да сносат дополнителни трошоци за преводи и таксата да си биде соодветна.

Двојазични пари, униформи на полиција, пожарна или АРМ и слично се спротивни по Устав.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.370
Поени од реакции
30.781
Ма и ја ич нејќам али шо да праам? Ме прашал некој кај да ме родат? Само кога ова го зборев во време на ВМРОвска власт ми беше кажувано да си одам од државата, сте можеле наводно без мене. За денес, мојата желба да стане ваша поента у животот. Касните едно 15 години али ок, better later than never.
Твојата желба беше губење интегритет и достоинство? Сфаќаш дека сите заедно страдаме?
Која е таа наша поента и кои сме тоа ние?
Подобар си од земјава дипли? Не ти си ист како сите.
Гордеј се со сркоја нога што ќе те згази.
И груевска и заевска.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Ја нема што да се радувам или не.

Борбата за зачувување на национална држава беше изгубена 2001 година. Од тогаш Македонија по Устав е унитарна држава а е факто федерација.

Мене лично, правото да се обраќаат до администрација и државни органи на албански не ми пречи. Со тоа што сметам дека треба да сносат дополнителни трошоци за преводи и таксата да си биде соодветна.

Двојазични пари, униформи на полиција, пожарна или АРМ и слично се спротивни по Устав.
Дa aмa ти и тoј штo ти гo лaјкнaл пoстoт немoже дa не нaрекувaте штaбски вoјници и вмoрoни нaс кoј тoa ни сметa тaкa?

Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.780
Поени од реакции
8.235
Прашај си го заев тоа.

За етноцидот што се изврши врз нашиот народ шо се иссели од овде у последниве 10 години, исто прашај некој друг....еве con dom прашај го. Он дудла у штаб, може чул нешто дур му се качуваат.
Тоа шо сакаш да го наведеш како аргумент се вика тиранија. Ја за бегалциве се секирам. Тиранија и економска нестабилност има од осамостојување, со различен интензитет. Првата, ја трпеа едните, со среќна околност дека Австралија и Нов Зеланд тогаш се отворија за доселеници, втората ја трпеа другите, во услови на тешка партизација и скоро никаква економска перспектива. I concede your point. Ама не сум ни спорел. Од тиранија и економски крах бегал народ секогаш. Можеби, чисто заради муабет, да прашам како тоа ти знаеш дека се отселиле 600 000 народ со сигурност и да барам да ми ги дадеш сите со име и презиме, а не знаеш зошто Заев лажел дека ќе дозволи јавна дебата за прашања кои ќе не фрлат во демографски амбис, на среден рок.

Не бива за едните вака акламативно да се потврдува како у стан да ти ги правеле зулумите, а за другиве да се креваат раменици со реченици од типот "Прашај си го Заев."

Член од
24 април 2008
Мислења
11.079
Поени од реакции
12.630
Прашај си го заев тоа.

Еве гледам етноцидот запре, во татарска амбасада веќе трет месец по ред никој не дошол за да се распраша за издавање на татарско државјанство и на татарски пасош, па дури и жртвите на етноцидот се мислеле да се откажат од татарските државјанства и да се вратат во Македонија бидејќи слушнале дека дошол живот - за љубителите на двојазичноста и на таканаречените бегалци од блискиот исток и од северна Африка.

Член од
3 јуни 2013
Мислења
1.944
Поени од реакции
1.192
Еве гледам етноцидот запре, во татарска амбасада веќе трет месец по ред никој не дошол за да се распраша за издавање на татарско државјанство и на татарски пасош, па дури и жртвите на етноцидот се мислеле да се откажат од татарските државјанства и да се вратат во Македонија бидејќи слушнале дека дошол живот - за љубителите на двојазичноста и на таканаречените бегалци од блискиот исток и од северна Африка.
Нема враќање,може само на одмор.Се додека Македонија не биде ЕУ и НАТО,нема гаранција за подобар живот ни од СДСМ ни од ДПМНЕ.Јас знам колку работа требало за да се земат двеста евра во Македонија,додека тука има човечки права,и работна заштита,а се земаат 2000 евра.

Член од
20 јули 2014
Мислења
3.346
Поени од реакции
8.884
Џафери утре ќе ги распише локалните избори

Претседателот на Собранието на Република Македонија, Талат Џафери, утре напладне ќе ги распише локалните избори кои треба да се одржат на 15 октомври, соопштија од неговиот кабинет.

Изборната кампања, според најавите, треба да започне на 25 септември.

На изборите, ќе се бира градоначалник на Град Скопје, градоначалници на општините, како и членови на општинските совети. Досега, ниту една од партиите не излезе официјално со имиња на кандидати со кои ќе ја бараат довербата од граѓаните.

На 15 октомври, таман кога Грујо и другарите ќе бидат заглавени до гуша со срочишта. :D

S

silmarillion

Гостин
Твојата желба беше губење интегритет и достоинство? Сфаќаш дека сите заедно страдаме?
Која е таа наша поента и кои сме тоа ние?
Подобар си од земјава дипли? Не ти си ист како сите.
Гордеј се со сркоја нога што ќе те згази.
И груевска и заевска.
Аиии шо збориш бе сите заедно сме страдале? Жити мајка, кај беше бе да го кажеш ова од 2006та навака? СтрадаВМЕ, додека не ми текна колку е саат и да си креирам живот надвор од секојдневието и наци политиките на било која власт. Првиот момент кога видов дека Грујо прави армија на безкичмењаци одма знаев дека ни на СДС од транзиција нешто ќе му фали ни па ќе се постави како авторитет врз Албанците а уште па помалце дека има некаква визија за иднината на народот.

Да ти кажам сеиров како убаво ми легнува еј петка. Си има приватно здравство да не се замарам со политиката во државното, си има приватни пензиски фондови во странство да не се замарам со нашиве кои се пред колапс. Само треба да прогледаш и во огледало да си признаеш дека си дел од смрад народ, и дека едина опција ти е да се одделиш од него. На добар пат си.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.370
Поени од реакции
30.781
Аиии шо збориш бе сите заедно сме страдале? Жити мајка, кај беше бе да го кажеш ова од 2006та навака? СтрадаВМЕ, додека не ми текна колку е саат и да си креирам живот надвор од секојдневието и наци политиките на било која власт. Првиот момент кога видов дека Грујо прави армија на безкичмењаци одма знаев дека ни на СДС од транзиција нешто ќе му фали ни па ќе се постави како авторитет врз Албанците а уште па помалце дека има некаква визија за иднината на народот.

Да ти кажам сеиров како убаво ми легнува еј петка. Си има приватно здравство да не се замарам со политиката во државното, си има приватни пензиски фондови во странство да не се замарам со нашиве кои се пред колапс. Само треба да прогледаш и во огледало да си признаеш дека си дел од смрад народ, и дека едина опција ти е да се одделиш од него. На добар пат си.
Немав акаунт 2006, 2009 се приклучив, а ако ми ги прочиташ постовите ако не ти е мака ќе најдеш што бараш.

Con Artist

the man with the key
Член од
1 мај 2012
Мислења
5.342
Поени од реакции
21.700
Не бива за едните вака акламативно да се потврдува како у стан да ти ги правеле зулумите, а за другиве да се креваат раменици со реченици од типот "Прашај си го Заев."
Освен кревање раменици, не очекувај конструктивен одговор од партиски вошкар.

Пред неколку месеци, кога никој немавме појма за договорот со Бугарија, типов што си го цитирал фрлаше со дрвја и камења по Бугарите. Не можеше да ги замисли, ги колнеше и пцуеше дека биле фашисти, татари, ѓупци, вакви-такви.

Откако се потпиша договорот, свитка кичма. Почна да го брани Заев, да релативизира, да збори за иднина и един народ. Не смее да писне, ќути како дунде и трпи, и покрај тоа што бугарите играле фудбал со главата од дедо му, а на полувреме ја клецале баба му, пошто знае дека пискањето не му оди во прилог на неговиот пастир од Муртино.

:tvg:

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom