Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.343
Поени од реакции
24.016
Да му се фатиш на стариот, мајмун еден
Види бе неблагодарна, мисли се заебавам. Е ај оди побарај крштениче, документ некој таква работа и види шо пиши. Само гледај да е пред 1945.
Ти ја крстиш таа ти прди ебате беља ебате.

Член од
28 август 2013
Мислења
4.487
Поени од реакции
13.694

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.411
Поени од реакции
7.871
Ти кажи ми прво како тоа ти се јавува амнезија кога станува збор за деполитизација на институции и борба со корупција?

Доста време Бејли или како мрсулка го вика хендлерот, посвети на тоа, ама и таа не пишува на овие теми, кобајаги за геополитика и сл, пере совест оти свршен чин е тука муабетот.
Не правиме меко Ш на квадрат муабети, ама да не навлегуваме ептен во демагогија кога партизација и корупција имаш за извоз.
*штабски штакор :)

Споредбата ја направи газда Бејли, не јас. Јас само ја коментирам, од аспект на демократските вредности кои истите тие САД така здушно ги промовираат во јавност (но само декларативно, никако и во пракса). Сеедно кој каде живее, нели демократските принципи се исти секаде?

А ако демократските принципи се исти секаде, тогаш какви се тие „правила“ кои важат само за Македонија. Какво е тоа правило дека најуспешната албанска партија МОРА да влезе во влада?
Зошто тоа квази правило не важи за најуспешните партии за другите народи, ете не само Македонците, туку и за Турците, Ромите, Србите, итн? Зошто тогаш воопшто постои концепт на давање мандат и формирање мнозинство? По таа квази логика влада/мнозинство треба автоматски да се формира од најуспешните партии, претставници на секој од народите кои живеат овде.

Тоа погоре го кажувам за да ја нагласам апсурдноста на „различните правила“ кои овде САД ни ги наметнуваат. Ни наметнуваат дека овде не мора да важат демократските принците кои важат секаде во светот, како тоа да е најнормалната работа на светот. Не е.

Во врска мојата „анти САД позиција“, не гледам како тоа е „лошо за дискусијата“. А за што да водиме дискусија, како најдобро да им се улижуваме на америчките хендлери? Нема да помогне, тие своите локални вазали не ги имаат одбрано врз основа на тоа дека најдобро пружаат политичко фелацио. Не, тие се одбрани заради други услуги кои ги обавуваат.
Македонците не можат да парираат никако, освен ако некако не знаеш како да не екстремизираш, да не направиш верски фанатици способни за сечење глави, убивање, силување, и сите други методи со кои Албанците се така успешни вазали за divide et impera стратегијата на САД во регионов.

Мојот став не е „анти САД“ од аспект на тоа дека не го сакам Американскиот Народ, или нивната култура. Јас сум противник на политиката која САД ја водат, политика врз која Американскиот Народ нема никакво влијание. Ниту па имаат влијание народните избрани претставници, како што гледаме од искуството на последниот POTUS, Трамп.
Значи според тебе е во ред формирање на Влада без да учествува политичка партија која освоила мнозинство од гласовите во гласачки места предоминантно населени со албанци?
Потребна е де јуре федеразлиација за креирање на инклузивност во мултикултурна демократија?
Не може со неформален договор?
Целта е политичките партии да не бидат базирани пер се на етничка припадност, тоа кај нас за едно сто години можеби ќе биде, ама ништо лошо нема во замислата како таква.

Другото што се однесува на геополитика неам коментар, гледај како другите силни земји настапуваат каде имаат интерес, значи уште сто пати да напишеш раздели па владеј или леб и игри на латински не менува ништо, така функционира светот, жал ми е ама тоа е тоа.
Ние никогаш нема да станеме примарни во поглед на интересите на ЕУ-петката, САД или Русија, ниту пака Кина, во однос на соседите, така да освен паричка за поткусурување друго ништо повеќе.
Историски, тоа што е погрешено на Берлински конгрес, Букурешт, делумно е исправено во Потсдам, и тоа не е гаранција за ништо. Југославија ти беше типичен пример за тоа омилен мелтинг пот изразот, само не опстои доволно долго.

Дискусијата е излишна само ако се согласам (согласиме) дека изборот е меѓу одделните куклари. Не е.
Но дури и да инсистираш да размислуваш во вештачките граници на наметнатиот бинарен систем (САД или Русија), зошто би избрал изборот на партнер кој во старт отворено работи против твоите државни и национални интереси? „Партнер“ кој со пуч и секако ти менува влади, и кој подржува, финансира, вооружува, и контролира, внатрешни терористички елементи?

Но со ова влегувам во наметнатите граници за одбирање и размислување, а тоа не го сакам.
Чисто ете пошто си го спомнал, земи го за пример Ердоган. Од аспект дека менува предиспозиции (и партнери) во однос на менувањето на условите во геополитичката атмосфера. Беше со Америте, па кога овие почнаа да ги финансираат Курдите (и му направија обид за пуч), а еве го со Русите. Можеби ликот е корумпиран до коски, ама на Турците, и не само тие од курдски доминираниот дел, им е најважно дека државата нема да се подели (и сите човечки несреќи што со децениии ќе следат од таков развој на настаните).
Прво далеку од тоа дека размислувам црно бело, меѓутоа не го менува фактот дека се се сведува на избор, ако за некој е САД агресор, за некој е Русија, Кина итн значи зависи во каква околност ќе се најдеш.
И да, за нас изборот е сведен на куклари, пошто неаме капаците за друго, за да размислуваш така треба силен систем, со исклучително функционални институции кои можат да останат имуни на геостратешко менување колосек, ние гледаш што имаме, и пак, во ред е теоретско поставување на пионите, во пракса играта е поинаква како што гледаш.

Еве нешто за Ердоган и зошто има толку отпор кон него, лично и јас не го сакам поради ова,
Turkey Drops Evolution From Curriculum, Angering Secularists

бев лани Турција и не ми се допадна воопшто тоа што го видов, еве сега оди уште подлабоко во образование со религија, каде ќе ги однесе ќе видиме, сите високи офицери кои беа затворени се школувани на престижни воени академии као Вест Поинт, Сен Сир или Сандхрст, тоа да расчисти малку сликата. Крајна цел е шеријат веројатно, по негов вкус ама, модифициран.

Се додека правеше што и како сакаше и никој не го замараше, и тој немаше проблем со никого, се додека не почнаа критики за загушување на јавно мислење и сл, па тогаш почна таа кобајаги промена на геостратешки колосек.

Повторно работите ги поставуваш бинарно, црно или бело, сдс или дпмне.
Работите не се толку едноставни. Изборот е толку ограничен само ако одиме по нивното, да мислиме тоа што тие сакаат да мислиме.
Нема врска никаква, дај кажи ти со кои инститиуции со кој ситем со која држава ти ќе правиш промена на геостратешки колосек?
Која самоодржливост ја имаме, кои ресурси, со што не разбирам, правиме сценарио за игран филм нискобуџетен или сапуница?
Дај накратко, нацртај ми, со кои безбедносни органи, со што ќе ги формираме неврзаните?
Сеа ќе седнат ќе се договорат. ќе се подели украденото и одиме нова епизода, ти мене ми отвораш дебата за геополитика?
Дај прво деполитизација на институции, борба со корупција па после неврзани, може?
Ама после тоа дури и некои етнички проблеми ќе исчезнат.

Како нема отстапки?
Има многу отстапки, но отстапките исклучиво само од македонска страна.

Еве и сегашната постапка за менувањето на законот за јазиците зошто е?
За остапки на Албанците кон Македоците?

Затоа немој, те молам, да лепиш такви етикети како шовинизам. Што имаше шовинистички во моето мислење? Лажев нешто? Не бев доволно „политички коректен“ во изразувањето?
Па луѓето самите себе се нарекуваат Шќиптари, а јазикот Шќипе. Нели всушност им давам комплимент, со тоа што покажувам макар малку поголемо разбирање на нивниот јазик и култура?

А соживот нема да има се додека продолжат да се применуваат двојни стандарди. Вака со постојаните еднострани отстапки кон малцинството, ќе има само привид на соживот. Глумење лудило, додека еднаш работите не излезат од контрола. Пошто дури и ваков кроток народ како Македонскиот има граница на трпението. Без разлика што многу од вас мислите дека не е така, но ако ништо друго настаните во Собранието ни покажаа старци и најобични луѓе како извршуваат насилство без контрола. Може кој сака може да рационализира преку објаснување кои се ликови го организирале тоа, но останува фактот дека крајниот извршител на настаните беше народот. 99.9% од луѓето таму беа обичен народ. Сеедно од кој биле подбуцнати, подбуцнувачите ги искористиле веќе постоечките чуства кои кај народот се присутни одамна. Кога ќе се достигне критична маса на незадоволството од срањата кои секојднево ни се случуваат, тогаш ќе нема запирање. Тоа го видовме во настаните во Собранието.
Само после ескалацијата, и укинувањето на двојните стандарди, кога ќе се престане со постојаното уценување и барање на секакви и се поголеми отстапки, само тогаш ќе настапи вистинска нормализација и соживот.
Ти не знам дали сериозно онаа удбашка местенка во Собрание сметаш дека некој народ влегол некаде да брани нешто, после сите видео записи достапни и ова да ми го напишеш нема шо понатаму да се дискутира. Борба за превласт, какви национални интереси и сл, нема ништо од тоа, гола борба за власт беше тоа, од пеење химни и провокации создавање до упадот.
Цел пратенички состав на ДПМНЕ беше присутен, шо не зедоа тие да се борат за таковината и за националните интереси?
Таму беа така?
Колку години се на власт, и тоа апсолутна власт, ама никој не праша зошто Албанија не не признава под уставно име?
Не побара јавно од политичките претставници на Албанците во МКД да побараат исти права за МКД во Албанија?
СЕга кога и Рама се замеша, полно право има да се бара реципроцитет преку тукашните Албански политичари за претходно споменатото, ама побитно е да добие тендер плус, да се контролира некоја институција плус него борба за национални интереси, така да безвеза е муабетот, не знам кај води, дај кажи шо треба да направиме?
Соживот мора да има, тоа е факт, е сега кој како и за што се бори не знам, ние ги бираме политичарите, ние си ги сносиме и последиците, ти кажав, да не правеле што правеле ништо од ова немаше да се случува.

Да не одиме од шупливо во празно, кажи шо конкретно предлагаш?

Член од
4 август 2017
Мислења
4
Поени од реакции
1
Оно се збореше дека Заев ќе ја свитка кичмата али овакво ширење чмар немам видено. Диво Насеље беше почеток, неуспешен благодарение на невиденото јунаштво на македонските единици. Штета што некој македонци заслепени од својата неписменост даваат подршка на оваквата политика. Шљајм.
Единствениот шлјам е Груевич и српските и србоманските му подржувачи.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.081
Поени од реакции
12.630
Нивниот одговор ќе биде:

Каде се казните од 5.000 евра за тие кои не го знаат рамковнистичкиот јазик ?

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Многу кљафтање даде. Тебе ова не ти смета?
Јас и "остали дудлачи" не се сеќавам дека ваква еуфорија не пукала за законов како тебе. Единствено што памтам дека паторот во 2015-та почнал со учк да го спрема законот и овој што е донесен е на база на нацрт од тој.
Као се кљафташ дека муртинскиот не излажал за законов, а мирна ти е душата дека паторот не мораше да го донесе истиот.
Брао бе дудлач!
:pos::pos::pos::pos::pos:

Член од
28 август 2013
Мислења
4.487
Поени од реакции
13.694
Јас и "остали дудлачи" не се сеќавам дека ваква еуфорија не пукала за законов како тебе. Единствено што памтам дека паторот во 2015-та почнал со учк да го спрема законот и овој што е донесен е на база на нацрт од тој.
Као се кљафташ дека муртинскиот не излажал за законов, а мирна ти е душата дека паторот не мораше да го донесе истиот.
Брао бе дудлач!
Oчекувано беше, само прашање на време... Не ми смета воопшто, јас не сум фашист...

"СМРТ НА ФАШИЗМОТ"

:pos::pos::pos::pos::pos::pos::pos:[DOUBLEPOST=1501878000][/DOUBLEPOST]
Нивниот одговор ќе биде:

Каде се казните од 5.000 евра за тие кои не го знаат рамковнистичкиот јазик ?
Не знам, се надевам ќе нема казни :)

Член од
4 август 2017
Мислења
4
Поени од реакции
1
За овој закон е виновна независността и самостојносста. Во обединета Бугарија со албанци 5% ова немаше да биде така. Препукуванјата се излишни. И Груич ке го примеше ова.

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Последно уредено:

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.411
Поени од реакции
7.871
Брао бе дудлач!
:pos::pos::pos::pos::pos:
А со ова колку ќе им се подобри животниот стандард на Албанците во МКД тоа чудо едно, како не возат, секоја чест.

Дека тие законски регулативи досега што се донесени ги почитуваат многу, па сега со новите ептен поќе, абе која вукојебина.

Топката си ја префрлаат и ние трчаме по неа како деца мали, толку беше од деполитизација на институции и борба со корупција.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.081
Поени од реакции
12.630
А со ова колку ќе им се подобри животниот стандард на Албанците во МКД тоа чудо едно, како не возат, секоја чест.

Дека тие законски регулативи досега што се донесени ги почитуваат многу, па сега со новите ептен поќе, абе која вукојебина.

Топката си ја префрлаат и ние трчаме по неа како деца мали, толку беше од деполитизација на институции и борба со корупција.
Ама гледаш законот бил подготвуван додека пастирот и пвеводбениците биле на власт, а вака зајко кукурајко и плавите жолтици ги поштедија пастирот и пвеводбениците од незадоволството на граѓаните поради ваквиот закон.

Деполитизација на институции и борба со корупција ?

Си го видел тоа во речникот на било кој од сегашните или поранешните крвопијци наречени политичари, власт и опозиција ?

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
M

macgowan

Гостин
Оти бе чоек ми го ебаваш рајатот со безвезе линкови. Ти рече најбогата партија на западната хемисфера, а тука вчера и денес ми постираш линкови кој колку донирал шо не едно те исто. Кога ќе речиш дека некој е најбогат се мисли колку тежи неговото богатство а не кој колку му донирал, поклонил и што ти јас знам. Мислам се разбираме до толку. Во ред тоа донации ти реков ми рече, собери ги на купче ако сакаш и додајги на вкупното богатство на двете партии и да споредиме. Шо туку ми ги потекваш мадињата со тоа кој колку донирал. Да речеше дека ВМРО е партија со најмногу донации во западната хемисфера ајде и така и така, пак ќе излажеше но барем ке ти држеа вода линковите, но ти рече најбогата партија. Така да или постирај нешто што би ти одело во прилог на тоа што го тврдиш или не се бламирај за џабе. Заврши шарената револуција и твитер демократијата каде врвеше се пошто целта го оправдуваше делото и врвеја глупости од типот фантоми, лажирани....
Дури вакви како тебе кои живеат во апсурдистанот на дрпмне имаат лице да млатат празна слама ќе ви го ебавам рајато.
А за да ладиш мадиња треба да ги имаш, а во изминативе години на унтергангот на пастирот дојдов до заклучок дека бранителите на 11 годишното оргијање на дрпмне останале без нив.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom