Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
1 ноември 2005
Мислења
2.142
Поени од реакции
1.256
Цел автопат од Ниш, Лесковац наваму е полн со БЈРМ, БЈРМ, БЈРМ...ко је кога "прекрстио"?
Каква анти-пропаганда се води против Заев лично (не сдс) во Србија е неверојатно. Мора луѓето да си ги доработат милионите што паторот им ги уплати.
Се прашувам што ли ќе остане во свеста на србите за нас и колку време ќе треба да се нормализираат односите само и само заради психопаторот и неговите лични интереси.
Znachi toa deka Zaev baral podrshka za da ja "prekrsti" Republika Makedonija e "fake news", anti Zaev propaganda. Breee shto se nakostreshija tolku protiv nego?. Sh'o im napravil cho'ekot tolku da go mrazat...

Член од
25 јули 2016
Мислења
1.084
Поени од реакции
950
Видовме тука добро кој мести избори со по 100 души на иста адреса и со давање лични карти на жители на албанија.
И уценување на членовите на нивната партија со донеси по 20 гласа за секој член од фамилија.
И еден куп други методи.
А со 5 милиони долари не се местат ни локални избори во Скопје не па парламентарни избори.

Член од
26 јануари 2007
Мислења
830
Поени од реакции
842
Темава е Mind Blown:pijanco::pijanco::pijanco:...Абе у Грујово време се знаеше, СДСМ и ВМРО, Субрата Рој и по некоја странска служба.. Сеа Бугари, Албанци, Срби, Американци, Руси, Германци, Холанѓани...Све сакаат да не поебат и да ни земат нешто у пм..
Ах бре луѓе, отворени граници не е да идете арбајтен или да црнчите у некоја странска држава, туку да го освоите светот со вашето знаење и амбиции..Кога немаш знаење ни култура, и кога некој сака да ти помогне, ко диви луѓе мислите дека некој сака да ви напакости и да ви земе нешто... :facepalm:[DOUBLEPOST=1501809514][/DOUBLEPOST]Ех тоа беа времиња, кога економијата цутеше, пријателства од секоја страна, а не сега Заев со Борисов да носи штетни договори за Македонија..

Attachments

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.372
Поени од реакции
30.786
Темава е Mind Blown:pijanco::pijanco::pijanco:...Абе у Грујово време се знаеше, СДСМ и ВМРО, Субрата Рој и по некоја странска служба.. Сеа Бугари, Албанци, Срби, Американци, Руси, Германци, Холанѓани...Све сакаат да не поебат и да ни земат нешто у пм..
Ах бре луѓе, отворени граници не е да идете арбајтен или да црнчите у некоја странска држава, туку да го освоите светот со вашето знаење и амбиции..Кога немаш знаење ни култура, и кога некој сака да ти помогне, ко диви луѓе мислите дека некој сака да ви напакости и да ви земе нешто... :facepalm:[DOUBLEPOST=1501809514][/DOUBLEPOST]Ех тоа беа времиња, кога економијата цутеше, пријателства од секоја страна, а не сега Заев со Борисов да носи штетни договори за Македонија..
Како процуте економијава во последниве 100 дена? Мене ми се чини исто.[DOUBLEPOST=1501824977][/DOUBLEPOST]
Абе добро тоа, ама еден да собереше храброст и да кажеше како ги влечеа по автобуси на 45 степени да се печат во Крушево. Сеа како демек нешто јаки па видете никој не дојде. Па никој не беше присилен да дојде, дојдоа тие што сакаа и можеа. На тие што им е жешко не дојдоа, за разлика од претходните пати кога и да умираш мора да бидеш таму да го пречекаш Грујо.
Сеа барем видовме како е да не те присилуваат да доаѓаш, и видовме кој повика на бојкот на прославата.
Мала бев ама се сеќавам и во времето на Бранко имаше организирани автобуси од секој град, концерти, кујни и разно на Мечкин Камен за Илинден. Се сеќавам оти баба ми и дедо ми ме имаат однесено барем 3 пати.
Го посетив Крушево годинава и освен словаци и американци и по некој залутан бугарин, други македонци освен крушевчани немаше.
Вајда годинава немаше оти поубаво е нозете во солена вода да ги шлапаш на 40 степени а не на планина со максимум 30 степени.

Последно уредено:
Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
Како процуте економијава во последниве 100 дена? Мене ми се чини исто.[DOUBLEPOST=1501824977][/DOUBLEPOST]
Мала бев ама се сеќавам и во времето на Бранко имаше организирани автобуси од секој град, концерти, кујни и разно на Мечкин Камен за Илинден. Се сеќавам оти баба ми и дедо ми ме имаат однесено барем 3 пати.
Го посетив Крушево годинава и освен словаци и американци и по некој залутан бугарин, други македонци освен крушевчани немаше.
Вајда годинава немаше оти поубаво е нозете во солена вода да ги шлапаш на 40 степени а не на планина со максимум 30 степени.
Па јас не спорам дека и Бранко носел со автобуси. Реков дека годинава никој не беше присилен, штом никој не бил присилен нормално е да дојдат тие што сакаат. Ти си отишла ете, присилена беше да одиш? Знам дека не.

Darling

High Value
Член од
5 јуни 2009
Мислења
14.372
Поени од реакции
30.786
Па јас не спорам дека и Бранко носел со автобуси. Реков дека годинава никој не беше присилен, штом никој не бил присилен нормално е да дојдат тие што сакаат. Ти си отишла ете, присилена беше да одиш? Знам дека не.
Кој ви кажува вакви работи со присилување?
На времето имаше концерти се сеќавам Тоше пееше па и многу македонски поп пејачи. Ја за да одам некаде треба да имам мотив.
Имало шо да се види, што сега Талат ли ќе го гледам како мачно чита?
Сите присилуват освен богот на земјата Заев. Ооокеј.

S

silmarillion

Гостин
– Пред одредено време присуствував во една земја која се вика Македонија. Таму дознав дека владата на САД позајмува пари од Кина и Саудиска Арабија и ги предава некаде во висина од 5 милиони долари во договори, трансферирани преку УСАИД во организации на Џорџ Сорос кои беа искористени да бидат манипулирани изборите на Балканот. И тоа е само во Македонија, не вклучувајќи ги соседните земји. – вели конгресменот Стив Кинг, кој е дел од комисијата за правосудство на Претставничкиот дом на САД кој бара затвор за Хилари Клинтон
Боље да оставеле со Руски пари да се манипулираат изборите. Браво за конгресменот, прав амер!

http://www.libertas.mk/foto-kurir-so-stari-fotografii-od-rusija-pravi-obid-za-pogolema-panika-od-pozharite/

Пееееер...фејк партија, фејк патриоти, фејк вести...фејкери сте биле фејкери ке умрете.

Последно уредено од модератор:

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Оти бе Алде од инает. Ова како многу други работи се изборни ветувања на Заев. И празнувањето заедно со Бугарите беше изборно ветување па не манав лајк на информацијата. Ти мана? Кај ојде да славиш? Со Талат или со Бојко. И интересна работа, сите овие ајде да ги наречам популистички мерки сега се најавуваат а за стапување во сила закажани се некаде октомври, ноември. Нешто битно ќе се случува тогаш или некоја коинциденција?
Ние по дома го славиме празникот.
Двајца вујковци на баба ми се загинати како комити, од кои едниот толку млад, немал ни семејство - па пошо нема многу слики, документи од нив, ги спомнуваме, се сеќаваме на нив. И во НОВ имам луѓе, сум ти кажал. Голем е празникот.
Не ми е баш по кеиф како се празнувал отсекогаш, ама ај. Откако еден истакнат сладоледџија го газеше "вентилаторот", уште у 90-ти години и го плукаа тогашниот претседател на државава, стана јасно каква партиска приредба си праите секоја година. Тоа што ги нема зомбијата кога организирано им е наредено да не го слават празникот многу кажува што точно тие славеле секоја претходна година.

Убаво се сеќавам кога бевте во офанзива за ТИРАНСКАТА ПЛАТФОРМА, кога ти напиша 50% од твојот форумски учинок. Тогаш ја владеевте материјата. Ги знаевте сите цаки, маани и места за сопнување во платформата затоа што паторот ја состави, предложи и прифати.
Сега немате материјал за договоров некако. Пукате се ќорци. Знаете дека нешто треба да се напаѓа, ама немате измислени аргументи. Тоа веројатно дека протуѓер работи на одбраната за своите случаи во суд и нема време да ви дели упатства.
Цел месец имавте нешто да смислите и не ви иде некако. Бојкотот на празникот е резил за вас. Знам дека е лицемерно од Талат да го цитира манифестот, ама тие што стаиле таму и на него му одржале лекција и сите ќе ве превоспитаат, колку и да сте диво племе. Сите има да си го изедете националистичкиот измет што го оставате позади себе.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Боље да оставеле со Руски пари да се манипулираат изборите. Браво за конгресменот, прав амер!

http://www.libertas.mk/foto-kurir-so-stari-fotografii-od-rusija-pravi-obid-za-pogolema-panika-od-pozharite/

Пееееер...фејк партија, фејк патриоти, фејк вести...фејкери сте биле фејкери ке умрете.
Едно не ми е јасно. Сдс толку ги боли к за PR, ко од бога да им е дадена власт у наредниве 100 години.Од пожарот на Матка цел град смрди на чад - објасни им на луѓето што се случува реално.
- У ДЗС директор е Шабан, чоек стаен од коалиционен партнер на дпне.
- Самата дирекција убеден сум дека е наполнета со лежачи што лапаат плата без работа.
- Инвентарот, возила, механизација биле или не биле набавувани во последниве 11 години (а и пред тоа)?
Јасно им е дека дневното информирање е претворено во лешинарење, па ако неќат да го имитираат популистичкото излегување на терен на паторот, нека излезат на прес конференција и нека објаснат како се справуваат со пожарите. Да не зборам шо дркаџиите у КУРир треба да ги репнат за лажно информирање, стварање паника и хистерија или што уште си го држат оној ратајкоски у мтв чија информативна програма уште нема прогласено пад на фашизмот. Затоа паторот десет години ги сереше - не даваше лош збор да се каже за него и кога тој ќе усере, а не па кога "сработил" нешто (додуша второво ретко беше).[DOUBLEPOST=1501828987][/DOUBLEPOST]
Ти прв, на претходните страни ги нарекуваш бугарите монголи. :D
Добра забелешка. Само немам време да ги читам постовите пред тоа, а може да ги избришал модераторот. Беа поприлично навредливи за нас како народ.

Бтв "Монгол", "Шошон", "Татар" се исто називи за народи или племиња и не би требало да се третираат како навреда.

Мојот став за нивните позиции и соништа ако те интересира - ете

Обично во моите постови имам тенденција да прикажувам некакви анти-бугарски чувства, кои кај мене се развиле од икс-причини, иако тоа се коси со некои мои други ставови околу национализмот, етничките судири - против кои сум целосно како личност. Кога би зборел од апсолутна позиција, без овој политички контекст, кој се провлекува последните два века, кон Бугарија и кон Србија и народите кои живеат во нив, би требало да сите да имаме покоректен однос (а и тие кон нас), пред се поради културните врски и сличности во јазикот, обичаите, па до некаде и самата антрополошка врска, физиономии исл. Но, (едно огромно „но“) тоа не може да се гледа така, затоа што главното поле за мегдан за поткусурување на овие два народи се случувало токму тука и не можам да си дозволам да развијам поголеми симпатии ниту кон едните, ниту кон другите. Едноставно, постојат неоспорни ѕверства кон невино македонско население и асимилација кои ниеден фејк-историчар и политичар не може да ги избрише и тоа се тие аргументи кои не држат на дистанца. Тука е многу важен фактор и нивното инсталирање прво во историското ВМРО, па и понатаму преку лажните врховисти и автономисти, до денешните квази-врховисти љуБчо, антони исл.
Кога е тема Бугарија, има тука неколку активни членови на темава и форумов, што си држат една линија која мора да признаам дека многу ме потсеќа на сендвичарската во македонските редови. И нормално е, некој жител на некое мало бугарско гратче, кое видело дека нема иднина у својата земја, попрво да гледа да фати магла од таму и да си живее понормален живот, посебно со можностите кои им ги дава пасошот по влезот во ЕУ, отколку да доаѓа на македонски форум и да им паламуди на фиромјаните дека сме с'штиот народ, несреќно поделен во две земји.
Овие податоци што ќе ги стаам, не мора да значи дека се многу веродостојни, ама на чоек со малку акал ќе му значат многу. Затоа ја напраив паралелата со вморонските сендвичи - фолклорот е сличен, со тоа што романтичарските приказни се поинакви, пошо и контекстот е различен, но суштината е таа. Не би праел паралела со исмејувањето на бандата на паторот со сиромашните Македонци од Пустец и нивното силување за изборни потреби, ама ете и тоа е на некој начин вклучување на проблем со соседна земја за дневнополитички потреби.
https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/bu.html
Прегледај го приврзокот 174994
Повеќе пати имам напишано дека колку и да паламудат, нашите татарски соседи во Втора светска војна ја промашија страната. Моментот кој и како носел одлуки за формирање на Република Македонија во рамки на СФРЈ, дали е наше чувство, дали е според правила на Коминтерната или поедини личности им ја оставам да си ја обесат на ѕид (ај да не речам нешто полошо), затоа што е историска шанса во која како народ сме се произјасниле и со нив приказната е завршена. Не би навлегувал околу тоа од каков тип е владеењето на бугарската фашистичка држава овде од 1941-45-та, затоа што доказите се безбројни и тие воопшто не би спроведувале репресивен систем кога расположението на народот би било наклонето кон нив.
Не би пишувал повеќе за нашата историја, врз која губат како држава влијание по 1945-та и очајно се обидуваат да го вратат, туку повеќе околу нивната скорешна историја. Секако имаме и добри искуства со нивни политичари како Георги Димитров и Стамболиски, кои се нормално од лева проминенција, ама нивните имиња не се највисоките пиедестали во модерна Бугарија.
Бугарија е држава, која во Европа е меѓу првите според катастрофалните демографски параметри. Тоа им е многу малку познато на луѓево овде, посебно на сендвичите - нели они чекаат изџвакано да им каже протуѓер дали надвор врне или е сончево.
Кон крајот на 1980-ти години, во Бугарија живееле повеќе од 9 милиони луѓе. Денес се 7 милиони со ваква структура - вкупно жители - значи етнички бугари се помалку од 5 милиони, скоро преполовено население. Покрај тоа што бележат негативен прираст, имаат и други параметри како број на разводи - деца родени во семејства со еден родител исл. кои не им одат во прилог. Познавајќи го прирастот кај ромската заедница и репресиите кои ги имале во комунистичката ера - убеден сум дека биле во многу помал процент во таа Бугарија отколку денеска - ете и ЦИА вика дека резултатот им е лажиран. Во овие податоци - поимот Македонци го нема, пошо не се ни дава како опција во нивниот попис.

Прегледај го приврзокот 174996

Треба само да се разбуричка по интернетов и лесно е да се врзе два со два, каков романтизам им се ветува на тие малку што се останати таму, наместо економски напредок и иднина. Не е ни чудо јавноста кај нив е преплавена со оние квази-историчари од калибарот на Каракачанов, кој по синдромот на мал полов орган, ствараат псевдо-научни теории за старост на блгарскиот народ, настанат во нано-секунди после биг-бенгот исл., а за жал, добар дел од тоа е влезено во учебниците и децата се трујат на дневна основа.
Тука доаѓа страшниот дел со нас и затоа постов го пишувам, не за фаќање сеир, туку дека ние сме на сличен пат. Секако дека не може да се сведе вината само на национализмот и дека само тој го предизвикува ова, ама тој е еден од главните предуслови. Верувам дека многу слична е сликата со Србија, Албанија и до некаде со Косово.

Еве уште еден текст, а ги има и безброј други на темава.
https://www.washingtonpost.com/news/in-sight/wp/2014/11/10/the-steep-decline-of-bulgarias-population-in-the-post-soviet-era/?utm_term=.f9ea28320b63

Мој личен совет до блгарските сендвичи кои продаваат историја овде на форумов е да си ѕирнат по дома што им се случува и да почне малку од малку да им доаѓа памет, а истото важи и за нашите ќосиња, чии резултати допрва ќе ги видиме од пописот, ако оваа влада успее да го направи.

Последно уредено:

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Како ќе ги наречеш изјавите на официјални бугарски политичари и евро пратеници што ширеа радикализам по бугарските медиуми?И сега еден филм ви пречел и бил провокација?Не дај боже слични изјави да изјавија македонските политичари по ваша логика до сега требаше да бидеме во војна.
Кога има провокациja не гледам проблем и другата страна да реагира и изпровоцира. Тоа е природно и ако осудувам сека провокациja от коja и страна да е.[DOUBLEPOST=1501831592][/DOUBLEPOST]
Пусти fmi. Првиот линк ти е за седница меѓу македонската и бугарската влада не за СР. А ако реално гледаме да, СР е првата и најважна за нас држава (ако ја оставиме историјата на страна) со која треба да држиме заедничка седница. Потоа се БГ и АЛ.
Оффф гледам не читаш добро што сум кажал. Па знам дека првиот ти линк за што беше.
Многу ми е интересно да ни образложиш,зашто СР треба да е прва држава?
Зарад ДПМНЕ Валево?

Ќе ме извиниш, ама сигурен си дека ми одговараш мене??!
Каде јас кажав дека Словенија спаѓа во она што се нарекува Балкан?? Словенија е дел од централноевропскиот културен круг, и нивниот менталитет е се само балкански не.
Но, не заборавај дека ние и вие различно се однесуваме кон Словенија, па и тие кон нас. Ние со нив бевме иста држава. Без разлика дека никогаш не се постигнало исто ниво на развој ние бевме дел од едно исто општество, и тука воопшто не се работи за червените и чорапогашниците кои беа одлика на прокурвареното источноевропско општество во распад.
Да, се е во платите и во животниот стандард. Денес животниот стандард во БГ, МК и СР е приближно ист. За разлика од животниот стандард во Словенија којшто е многу повисок. И јас имам сосема реална и основана причина за сомнеж дека Бугарија со нешто значајно може и сака да ни помогне во евроинтегративните процеси.
Не, на соседката по апартман мислев.
ДА, бевте во иста држава за 45 години,а со вас бевме во иста држава 500 години. Тоа е разликата.
Па кога мислиш,дека се е во платите и животниот стандарт - повели. Уште црпите искуство от Словениja,но тоа нема да ви проработи, зашто немате истите проблеми со нив.
Ке ме извиниш, статистиката зборува доволно каде и како.
Твое право е да се сомневаш...повели...сомневаj се. Jaс предпочитам да работам, а после да се сомневам.

1. Документите никогаш не се еднозначни.
2. Не знам дали дополвали. Тие не рекле дека дополваат, ова е само ваша интерпретација којашто може да биде, но може и да не виде точна.
3. Напротив, во етничка и национална смисла вие го прифаќате само вашето.
4. Не менуваме ние ништо и ничија национална припадност. Во нашата национална историја е опишано се. Но опишано е и тоа што не оди во прилог на вашето толкување на историјата. Ако еден човек се декларирал и како Бугарина и како Македонец/македонски Славјанин, или како Србин или заземал неутрална позиција спрема сите овие модерни национални конструкции, ти немаш право да тврдиш дека тој бил Бугарин, а останатото е само "дополнување". Капире?
5. Немој ни да помислуваш да спориш за денес.
1. Документите са факти. Како сметаш ти не са еднозначни?
2. Нема интерпретации овде. Има документ - има факт.
3. Прифакaме се,за кое има документи.
4. Пак ке кажам, не може да имаш документи дека човекот Х се подпишал като македонски бугарин или бугарин и ти да почнеш да ми вртиш...ама тоj во тоа време така морал да се попише. Не друже.
5. Мене да ме заплашуваш... извини, не си намерил црква да се прекстиш.

Грешка си. Ако го оценуваш расположението и мислењето на македонскиот народ според мислењето на десетината профитери платеници и корисници на разни странски фондови коишто се "домаќини" овде на Кајгана форумот, во голема заблуда си.
Најверојатно како и повеќето овде не ги следиш моите политички ставови, но без разлика на тоа освестувањето ќе дојде наскоро.
Не сме ние достојни за да си честитаме Илинден.
Не сум во грешка, ти сакаш да кажеш,дека ако во европската народна партиja биде замрзнато членството на ДПМНЕ по баране на ГЕРБ. тоа за тебе е удар врз целата држава и тоа е уцена. Не знам зашто мешаш македонскиот народ?!
Достоjнството се гради,а Илинден се слави,заштото е далбоко врежан во колективната мемориja на лугето.

Последно уредено:
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom