Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
7 ноември 2011
Мислења
3.416
Поени од реакции
4.323
Овој договор со Бугарија не е ништо во однос на тоа што не чека оваа есен со Грците. Со овој договор не решаваме ништо во однос на ЕУ и НАТО. Овој договор е само лубрикант за к.... што ке го примиме од Грција по што ке бидеме примени во НАТО и експресно ке ги почнеме преговорите со ЕУ. Но тоа е тоа, или под тие услови ке влеземе во НАТО и ЕУ или ке се распаднеме во сопствените гомна, арамилак и сиромаштија. Тоа е кога сопствениот народ ке го доведеш во таква сиромаштија и очај да повеке не си ја сака државата....

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Сакаш да кажеш дека "Трето полувреме" не е вистинит?
Што е следно, Бугарите биле ослободители?
Не се р'чкај со мене.
Знам што трици имаш изедено за партизаните и НОВ и не ми врти зборови. Ако баш сакаш да знаеш добар дел од пациентите со кои со-членуваш во дпне имаат дедовци кои бугарскиот окупатор со леб и сол го имаат пречекувано.

А приказната од филмот е филувана.
Меѓу другото истата обработува тематика во која е уклучено еврејско семејство, а имаш и за нив пар пути просрано. Така да не се џиткај многу.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Тoa сo пoжaрoт е вистинa.Вoлкoвo вo мoментoт е без струјa,a Ѓoрче и Влaе мирисa нa чaд
Дотичниот вчера се размафта со еден принтскрин од фејсбук статус како мајка на три деца дреме на фејсбук место да си ја гаси куќата, а „гласала за сдс и нема веќе да гласала за сдс“.
Знам дека има пожари....и идиоти што долеваат нафта на истите.

Член од
22 јули 2016
Мислења
1.748
Поени од реакции
750
Дај бе нека му објасни некој на @Nekojx некој работи околу меѓудржавни договори и нивното непочитување. Греота е вака да си гае лажни илузии.
земи читај договорот јасно си има клаузула за излез од него.
а можеш и да видиш грција, пример за почитување на меѓ. договори.
за да не лупеташ, не за друго.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Много добро отговори. Препорачуваме на журналистката со прашането да посети Бигорскиот манастир, тамо да обеснат монасите зашто БГ слави Илинден.
Борисов даже J се извини. :)

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Не се р'чкај со мене.
Знам што трици имаш изедено за партизаните и НОВ и не ми врти зборови. Ако баш сакаш да знаеш добар дел од пациентите со кои со-членуваш во дпне имаат дедовци кои бугарскиот окупатор со леб и сол го имаат пречекувано.
Знаеш викаш? А знаеш ли дека дедо ми бил партизан?

А приказната од филмот е филувана.
Меѓу другото истата обработува тематика во која е уклучено еврејско семејство, а имаш и за нив пар пути просрано. Така да не се џиткај многу.
Сега ќе речеш дека Евреите од Македонија отишле на одмор, а Бугарите биле ослободители?

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Немој бе Никола шо збораш. Договор кој го мислеја дипломати, политиколози, експерти и кој ли знае кој уште што му е тоа работа и тоа со години Ти си го ѕирнал онака на брзина и си заклучил дека е Ок. :bravobe:
А шо да му прам бе Владе, да зеам да го анализирам ебаниот договор со Бугарија?
Ние уште за то иаме време, да се замараме со секој договор шо ќе го потпишвит Заев?
Вака да бевте загрижени Грујо ко ја уби транспарентноста убо ќе беше. Туку него го остајвте да се убиет од крадење "зад затворени врати", да договарат имиња на државава ко пред коперација да е седнат со две гајби пиво. Тогаш не ги читавте договорите пошо и да сакавте не беше можно. Никој жив не смееше да писнит и името да им го спомнит на братучедите.
А сега сите скокаме ко петлиња...
Ајде ти се молам.. немат доволно материјал за "работа" и ај сеа ќе се фатиме за тој договорот ко пијан за стап.

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387
Знам дека има пожари....и идиоти што долеваат нафта на истите.
Ја го видов Грујо вчера со канистер полн со Супер-98 како го истураше врз пожарот.
И тоа све намерно за да се оцрни Владата и Заев.

Член од
22 јули 2016
Мислења
1.748
Поени од реакции
750
Много добро отговори. Препорачуваме на журналистката со прашането да посети Бигорскиот манастир, тамо да обеснат монасите зашто БГ слави Илинден.
Борисов даже J се извини. :)
Балканот точно е најбедното место во Европа, дека наместо за Економија да работиме, од име на јазик што го има друг (или име на земја), се прават проблеми и блокади.
Чисто лудило.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.343
Поени од реакции
24.018
А шо да му прам бе Владе, да зеам да го анализирам ебаниот договор со Бугарија?
Ние уште за то иаме време, да се замараме со секој договор шо ќе го потпишвит Заев?
Вака да бевте загрижени Грујо ко ја уби транспарентноста убо ќе беше. Туку него го остајвте да се убиет од крадење "зад затворени врати", да договарат имиња на државава ко пред коперација да е седнат со две гајби пиво. Тогаш не ги читавте договорите пошо и да сакавте не беше можно. Никој жив не смееше да писнит и името да им го спомнит на братучедите.
А сега сите скокаме ко петлиња...
Ајде ти се молам.. немат доволно материјал за "работа" и ај сеа ќе се фатиме за тој договорот ко пијан за стап.
Не реков да го анализираш ама ти веќе си го проанализирал онака на брзина и си заклучил дека е супер. Зошто е супер само ти си знаеш и евентуално Бугарите. Го читам Фми свршва на договорот, а не морам да ти ги доловувам неговите ставови. Не се некоја тајна. Инаку дај потсетиме што тоа смена ВМРО во овие 11 години. Име, знаме, некој меѓународен договор како овој со Бугарите? Памтам го добивме спорот во меѓународниот суд на правдата околу Грција која исто така во еден договор на времето нудеше ништо и за возврат доби се, а и тоа што го нудеше не го исполни па сега ти види, размисли. Да не испадни по некоја деценија некој нови дечки како еден куп тука на форумот што се мислат елита и интелектуален врв на форумот да прашуваат зошто ова вака, зошто она така па да треба да им црташ ко ние сега што памтиме повеќе од 10 години.[DOUBLEPOST=1501619640][/DOUBLEPOST]Не лупетам јас ич не се секирај. Туку викаш ти некој анонимус на форум што се сети на цел експертски тим на Бугарите не им текна. Хммм. Ептен глупи ко така испаднаја. Исто како и Грците. Ко влеговме во Еу пред 22 години и име си вративме, и знаме и устав. Абе маме им расплакавме. Пишман се прат шо потпишаја договор со нас. А па на бугарите никој не им кажа какви махери сме ние во тие работи, а тие пак заспани и наивни со цел ум потпишаја. Ги ебавме и нив, само уште да влезиме во Еу и готови се. Ццццц колку наивни деца има то чудо едно.

Последно уредено:
Член од
1 ноември 2005
Мислења
2.142
Поени од реакции
1.256
Ако под странски служби подразбираме ЕУ, САД и нивните партнери, тогаш да.. овде завршува приказната.
А тоа работи под директива на "странските служби" фала богу што е така. Видовме шо се дешават ко ќе некој не работи по наредба. Паторот ќе го турија пошо глумеше Шериф Брендо.
Сега ќе глумит Идриз Бег.
Nishto Patorot ne glumeshe a ushte pomalku ke glumi Idriz Beg. Si sledeshe instrukcii od Brisel i Vashington od tochka do zapirka i ke si zhivee "happily ever after" so debelo nagraden "minat trud.
Ostana narodot da si misli deka izleguva na izbori i neshto ke smeni, demokratija, Sonce na Slobodata i slichni nebulozi i iluzii.
Jas ne znam i zoshto Makedonija voopshto ima vlada koja ama ich nishto ne odluchuva i nema mokj neshto da stori za drzhavata. Drzhavni/nacionalni interesi se tie shto ke gi nalozhi Brisel, Vashington a nashite poltronchinja politichari samo izvrshuvaat. Hmmm, dogovorot megju Bugarija i Makedonija mislish ke mozheshe da pomine bez amin od Brisel ili USA? Demek sednale nashive slepci i b'lgarskite i ke pravat istoriski dogovor?
Izleze edna mala grupa da protestira za US armijata, da kazhe deka "Carot e gol". Gi ispoapsija po kusa postapka, na carot Bejli ne mu godelo...Demek so novava vlada na gragjanite slobodata niz ushi im teche, tolku shto ja ima.

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.411
Поени од реакции
7.871
Izleze edna mala grupa da protestira za US armijata, da kazhe deka "Carot e gol". Gi ispoapsija po kusa postapka, na carot Bejli ne mu godelo...Demek so novava vlada na gragjanite slobodata niz ushi im teche, tolku shto ja ima.
Ај напиша шо напиша, сериозно мислиш дека би повлекле ваков потег кој не носи ништо друго освен негативен публицитет?

Само прашање е кој издаде наредба, полицајците на своја рака тоа не го направиле сигурно, командна одговорност кој има за тоа. И ќе видиме што како...

Ионака години се води некоја антизападна агенда, кобајаги неутралност ќе глумиме а во суштина приказната е беговите не го даваат вилаетот, има раја уште за стрижење.

Кој знае колку им е криво договорот што го преговараа, подготвуваа др да го потпише.

LepiDzoni

Profesionalen ulichen cigan
Член од
25 јули 2014
Мислења
1.387
Поени од реакции
3.594
Gadno se izvalkaa SDSM so nasilstvovo.
Narodot sega vekje definitivno ne gi gleda kako zrtvi i macenici na gruevizmot.
Mnogu los pad iskreno,

B

Bafra

Гостин
Став на Бигорскиот манастир

За Договорот за пријателство помеѓу Р. Македонија и Р. Бугарија
  • 19 јули/1 август 2017 лето Господово
Оградувајќи се однапред од каква било партиска и политичка припадност, наклонетост, протежирање нечија страна и сл., како монашко братство кое повеќе од 20 години верно ѝ служи на светата Македонска православна црква – Охридска архиепископија и на Татковината Република Македонија, би сакале и ние јавно и транспарентно да го искажеме нашиот став во поглед на Договорот за пријателство, добрососедство и соработка меѓу Република Македонија и Република Бугарија.

Бидејќи пропагандните отрови вбризгувани во поединечната и колективна свест на македонскиот човек и народ од територијата на денешна Р. Македонија во текот на скоро еден век полека го губат своето погубно дејство, настапи време кога можеме слободно да го кажеме своето мислење за некои важни државни прашања, но и без страв и фрустрации да погледнеме во нашето национално минато и да дознаеме дека македонската самобитност и државност се крепат на подвигот и крвта на недобројните наши родољупци и херои на слободата. Лесниот и нецензуриран достап на историските извори денес, ни овозможува да проѕреме длабоко во историскиот бит на Македонецот, непосредно, лично, без никакви идеолошки призми и матрици. Затоа, крајно време е со здрави и трезвени очи да погледнеме во блесокот на нашата сјајна историја, која самата по себе, без никакви додавки, криења, извртени толкувања и сл., нè прави да бидеме горди Македонци, достоинствени носители на европските цивилизациски придобивки.

Меѓутоа, културниот идентитет и националната посебност, колку и да звучи парадоксално, подразбираат и заедништво и испреплетеност со други идентитети и посебности. Пример за таква историска симбиоза се македонскиот и бугарскиот народ. Таа вродена вековна близост се пројавува во многу значајни сегменти од општественото живеење: јазик, фолклор, култура, настани, дејци… Впрочем, да не заборавиме и дека нашите два народа имаат една цивилизациска лулка, заеднички крштелен купел – имено, мисијата на Светите Браќа Кирил и Методиј и особено на нивните свети ученици, покрстувањето за време на Светиот Рамноапостолен цар Борис-Михаил и почетокот на заедничката писменост. Тоа ни дава право, или подобро кажано, обврска да го негуваме тоа духовно сродство и близина, без притоа, се разбира, да се негираме и омаловажуваме едни со други во нашите културни особености. Всушност и брат со брат се разликува, и семејство со семејство, и град со град, и област со област, и говор со говор… Но, не смееме да дозволиме различностите да станат главниот фактор во нашите меѓусебни односи и причина за омраза и раздор. Напротив, многу повеќе се нештата што нè обединуваат, а и самите различности треба да ги гледаме како наследство од нашето заедничко суштествување.

Врз основа на ова, сметаме дека Договорот за пријателство, добрососедство и соработка меѓу Република Македонија и Република Бугарија, чиј зародиш треба да го лоцираме уште во почетоците на независната и самостојна македонска држава, е природна последица на историските текови. Тој просто не е само потпис на една влада и премиер и друга влада и премиер, туку логичен и ненаметлив исход на културните и општествени збиднувања во двете држави. Според наше мислење, договорот е срочен во духот на европското право, без двосмислени политички фрази, без никакви навреди, потценувања или превагнувања на едната или другата страна. Дополнителен аргумент за неговата полезност е и суштинската потреба да се има најблизок соработник и сосед пријател, особено за дејствување во меѓународно поле. Во контекст на ова, сметаме за потребно да потсетиме дека Р. Бугарија беше првата земја што ја призна Р. Македонија и што изврши дипломатско влијание за Русија да ја признае. Исто така, таа беше земјата што значително помогна Македонија да не дојде до финансиски крах, кога во 1994 година беше воведено трговско ембарго кон нашата држава. Дополнително, посебно значаен факт е тоа што во договорот заедничката историја се јавува не како јаболко на раздорот, ами како мост кој „ги поврзува двете држави и нивните народи“.

Замолувајќи ги сите читатели нашиот став да не биде злоупотребен за политички цели и надмудрувања, ќе завршиме со краткиот, но многу длабок и прекрасен псалм на светиот цар и пророк Давид за благословената братска љубов:

Колку е убаво и колку е мило кога браќата живеат заедно! Тоа е како миро врз главата што се лее по брадата, брадата Аронова, што се лее по полите од одеждата негова; како роса ермонска, која паѓа на горите Сионски, зашто Господ дал благослов и живот вечен (Псалм 132).

Монасите и монахињите заедно со нивниот Старец, Архимандрит Партениј,
од Свештениот Бигорски манастир.

http://bigorski.org.mk/stavovi/za-dogovorot-za-prijatelstvo-pomegju-makedonija-i-bugarija/

Господ да чува Бигорскиот манастир!
Stom duvloto na pedofili, orgii, narkodileri, peralna za pari kazuva deka dogovorot e OK, 100% ke naebeme :D

Samo nasata crkva ima ime po grad Ohridska I K ne im chue, site drugi se vikaat po drzavite I ke mi kazuvate za cesnite nameri na nasite vladici predavnici.
Hk pu :sick:

Bas da vidime sto ke ni donese Zaev od Crna Gora so Pens :cool: .

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom