Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
22 јули 2016
Мислења
1.748
Поени од реакции
750
Не ми е гајле за нив, мене ми е гајле за Македонија.
Ниту мене, сакам да кажам нема смисла тоа што го тврдиш “ставање на целата иднина па парле хартија“.
НАТО е парче хартија ПЛУС за сигурност за иднината.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.354
Поени од реакции
84.577
За многу работи како на пример воени вежби, елементарна непогода, влошена состојба во некој регион итн.

Ах значи треба да ја оставиме целата наша држава, народ и иднина на лист хартија? Не, благодарам. Знаеш, има и интернационални закони за ненапаѓање на држави кои НАТО членките регуларно ги кршат, зошто си толку уверен дека истите оние кои илегално ака во спротивност од сите закони и договори, го окупираа Ирак, ја бомбардираа Либија и окупираат делови од Сирија би не заштитиле нас? Украина нели имаше сличен договор за нејзино нуклеарно разоружување, сите видовме колку и помогнаа САД и Русија.

Јас мислам дека не вреди да се придружиме поради фантомска и крајно нереална инвазија од Бугарија и Албанија а дури и да влеземе јас не ја оставам мојата верба на парче хартија.

Edit : Еве ти едно сценарио. Влегуваме во НАТО. САД и Албанија подржуваат терористи повторно, ние се обидуваме да ги разбиеме, организираме полиција, мобилизираме АРМ и повикуваме член 5. САД викаат диктаторот Заев/Груевски/Перо/Игор/whomever отвара оган на сопствениот народ. Влегува НАТО војска во Македонија и не окупира, се разбира во име на демократија и слобода и почнуваат да прават се што си сакаат. Што правиме ние во вакво сценарио?
А брао :aplauz:

:lolzz:

Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.387
Поени од реакции
23.216
Ниту мене, сакам да кажам нема смисла тоа што го тврдиш “ставање на целата иднина па парле хартија“.
НАТО е парче хартија ПЛУС за сигурност за иднината.
Напротив, нема да биде прво ниту последно парче хартија што НАТО го прекршиле. Јас не верувам слепо на никому.

Постување емоџи не е аргумент.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Не ми е гајле за нив, мене ми е гајле за Македонија.
Не те прашаа за кого ти е гајле, те прашаа дали мислиш дека Франција и Италија ја имаат ставено својата иднина на парче хартија.

Член од
22 јули 2016
Мислења
1.748
Поени од реакции
750
Edit : Еве ти едно сценарио. Влегуваме во НАТО. САД и Албанија подржуваат терористи повторно, ние се обидуваме да ги разбиеме, организираме полиција, мобилизираме АРМ и повикуваме член 5. САД викаат диктаторот Заев/Груевски/Перо/Игор/whomever отвара оган на сопствениот народ. Влегува НАТО војска во Македонија и не окупира, се разбира во име на демократија и слобода и почнуваат да прават се што си сакаат. Што правиме ние во вакво сценарио?
Ок реално сценарио за побуна на терористи и барање отцепување.
Итерпретацијата ти е грешна.
Прво ако сме член нема причина САД преку терористи да спроведува политики тука, бидејки сме на иста страна. тиа политики и поинаку можат да ги спроведат.
Второ нема реален пример дека САД направиле исто во друга НАТО членка.

Значи еве ќе прескокнам твоето тврдење кој го поттикнал тоа, и земам дека се случува.

САД викаат диктаторот Заев/Груевски/Перо/Игор/whomever отвара оган на сопствениот народ.
САД неможат така лесно да наречат диктаторско уредување на друга НАТО членка. Тоа би било минирање на НАТО како организација.
Можат ако не сме ;)

Влегува НАТО војска во Македонија и не окупира
Грешка, НАТО нема да застане на една или друга страна помеѓу две членки.
Во спротивно ако не сме член, а ја нападнеме АЛбанија итн точно тоа се обвзани да го направат. ;)

Значи во товјот пример, ако сме двете Албанија и Македонија членки на НАТО и Албанците кај нас дигнат револуција за делење или тероризам, најверојатно е дека НАТО ќе гледаат со сите средства да избегнат внатрешен конфликт помеѓу две членки.

Последно уредено:
Член од
14 ноември 2013
Мислења
7.387
Поени од реакции
23.216
Ок реално сценарио за побуна на терористи и барање отцепување.
Итерпретацијата ти е грешна.
Прво ако сме член нема причина САД преку терористи да спроведува политики тука, бидејки сме на иста страна. тиа политики и поинаку можат да ги спроведат.
Второ нема реален пример дека САД направиле исто во друга НАТО членка.

Значи еве ќе прескокнам твоето тврдење кој го поттикнал тоа, и земам дека се случува.

САД викаат диктаторот Заев/Груевски/Перо/Игор/whomever отвара оган на сопствениот народ.
САД неможат така лесно да наречат диктаторско уредување на друга НАТО членка. Тоа би било минирање на НАТО како организација.
Можат ако не сме ;)

Во спротивно ако не сме член, а ја нападнеме АЛбанија итн точно тоа се обвзани да го направат. ;)
Цело ова сценарио е фиктивно, не знаеме како ќе одговорат и како би се одвивало, исто како и фиктивната инвазија од Бугарија и Албанија.

Можат ако не сме ;)
Зошто да не можат, кој ќе ги спречи особено ако им е во интрес?

Можжеби нема. Дали можеш да гарантираш 100%? Или пак дека членка нема независно да застане на нечија страна? Никој не збори за напаѓање на Албанија.

Обично не е, али за тоа што го изнапиша е аргумент.
Верувам дека веруваш.

Последно уредено:
Член од
22 јули 2016
Мислења
1.748
Поени од реакции
750
Дали можеш да гарантираш 100%?
100% секако не постои. Тоа што е сигурно дека ќе бидеме побезбедни во НАТО отколку надвор.

Или пак дека членка нема независно да застане на нечија страна? Никој не збори за напаѓање на Албанија.
Ако НАТО членка застане воено на страна против друга НАТО земја (ние кога ќе бидеме член)
тоа би ја минирало целата алијанса.
Ние и маливе земји од регионот (албанија итн) сме многу неважни во споредба со целото НАТО
- превод, нема да остават да се ризикува целеат алијанса за тукашен конфликт
- превод ќе притиснат сите да нема конфликт тука.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.354
Поени од реакции
84.577
Договорите со странските инвеститори ќе станат достапни за јавноста
Договорите со старнските инвеститори во економските зони во земјава ќе станат достапни ја јавноста. Владата на Република Македонија на седница вчера усвои барање за декласификација на сите договори склучени како државна тајна.

СО ОДЛУКА НА ВЛАДАТА
Се враќа евтината струја преку ден
Владата на Република Македонија одлучи да ја врати евтината дневна струја на граѓаните. Со оваа одлука велат до таму, убедени се дека ќе се направи голем исчекор кон подобрување на еконоската состојба на граѓаните на Република Македонија, а истовремено ќе се поттикне домаќинско работење во јавните претпријатија.

Xibalba

Corona Australis
Член од
24 јануари 2012
Мислења
6.092
Поени од реакции
11.497
^ Лорде, ова е само замка, не знам дали ти кажале за 3.000-те муџахедини што чекаат на Шар планина, ги виделе деновиве како се возат со мерцедесот на ќерка му Заев и чекаат да нападнат на 2-ри Август во моментот кога Талат на говорницата на Мечкин камен ќе објави формирање на голема Илирида. Размисли малку со своја глава.

Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
Талат на говорницата на Мечкин камен ќе објави формирање на голема Илирида.
Стварно ова? :eek:
О не, @Inglourious Basterd брзо во одбрана на татковината. На браникот заедно со останатите патриоти.

Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
Ова не ми е јасно.
Кога па тебе ти било нешто јасно, па ова да не ти е.
Ќути си таму глеаш овој Заев ветуваше евтина струја, не исполни, ветуваше укинување на Рдт и тоа не исполни. И што е најважно вети оставка и не даде оставка. Уууу. :mad:

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Кога па тебе ти било нешто јасно, па ова да не ти е.
Ќути си таму глеаш овој Заев ветуваше евтина струја, не исполни, ветуваше укинување на Рдт и тоа не исполни. И што е најважно вети оставка и не даде оставка. Уууу. :mad:
Што има врска со мене тоа. Што тропаш глупости.
Јас единствено прашав да се издискутира околу овие укинувања кои се препораки на Европската Унија (ЕК). Ама нема такви јунаци, на форумов. Односно, верувам дека и никој и не бил запознат со овие факти.
А ветувањето за оставка го „заборави“. По тоа гледаш со што човек си имаме работи. Принципиелен човек си стои на зборот. Ама...
Туку, Заев твојата плата ќе ја прави минималец. Те издеградира. А толку го сакаш.

Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
Што има врска со мене тоа. Што тропаш глупости.
Јас единствено прашав да се издискутира околу овие укинувања кои се препораки на Европската Унија (ЕК). Ама нема такви јунаци, на форумов. Односно, верувам дека и никој и не бил запознат со овие факти.
А ветувањето за оставка го „заборави“. По тоа гледаш со што човек си имаме работи. Принципиелен човек си стои на зборот. Ама...
Туку, Заев твојата плата ќе ја прави минималец. Те издеградира. А толку го сакаш.
Заеби, ме пикнаа во Влада мене, не за џабе го фарбав Тодор Александров.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom