Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
22 јули 2016
Мислења
1.748
Поени од реакции
750
Не знам колку е нереално некој да бара враќање на имот кога би биле двете држави во рамки на ЕУ. Друга работа е што добар дел од имотите ги превземале роднини на истите кои не биле наклонети кон комунистите или знаеле да се прилагодат на ситуацијата.
Освен ова, друга опасност од нас за нив не постои. Немаат репарации овде, не не загрозиле воено претходно.
Тоа се празни изговори. Мислам и дека проблемот со името е само изговор за да блокираат.[DOUBLEPOST=1500928579][/DOUBLEPOST]Јас друго се прашувам.. еднаш влезени во ЕУ и НАТО што или кој може да не спречи да си вратиме знаме на Вергина, да си ја применуваме државата, нацијата назад како Македонски?

Член од
24 април 2008
Мислења
11.086
Поени од реакции
12.640
Тоа е точно, но сендвич популацијата нема што тука да се буни, пошто не се бунеше ни пред тоа.
Е па сега и ти си до сендвич популацијата или не ?

Ако не си, по логика на нештата треба да си го кажеш твоето - поддржуваш или не поддржуваш амнестирани терористи во власта ?

Јас никогаш ниту сум ги поддржувал, ниту планирам да ги поддржувам, а бидејќи гледам дека од 2002 година па наваму сите влади имале амнестирани терористи за министри, заменици министри и не знам какви други позиции, воопшто не планирам да поддржам ниту една од тие досегашни влади, вклучувајќи ја и актуелната влада.

Амнестиран терорист може да биде министер на одбрана, ама држење говор на настан никако?
Што се однесува до мене, не може да биде амнестиран, туку само на суд за да му се суди за воени злосторства.

Оди кажи им на американците да потпишат рамковен договор со Ал Каеда, во знак на мирољубиви мултиетнички односи после 11 септември 2001.

Тоа се празни изговори. Мислам и дека проблемот со името е само изговор за да блокираат.

Јас друго се прашувам.. еднаш влезени во ЕУ и НАТО што или кој може да не спречи да си вратиме знаме на Вергина, да си ја применуваме државата, нацијата назад како Македонски?
Може бе, Стојан Андов едно време велеше дека може, ќе менуваме име, знаме, химна, грб, како чорапи, денес еден пар, утре друг пар.

Член од
22 јули 2016
Мислења
1.748
Поени од реакции
750
Што се однесува до мене, не може да биде амнестиран, туку само на суд за да му се суди за воени злосторства.

Оди кажи им на американците да потпишат рамковен договор со Ал Каеда, во знак на мирољубиви мултиетнички односи после 11 септември 2001.
16 години од настани 15 години како е пратеник и 4 од кога е мин.за одбрана.... ти текна дека требало да му се суди...

...ама затоа терористички напади во собрание, државен удар и обид за убиство на пратеници и иден премиер... пред 3 месеци, за тоа не ти текнува дека треба да им се суди?

Член од
24 април 2008
Мислења
11.086
Поени од реакции
12.640
16 години од настани 15 години како е пратеник и 4 од кога е мин.за одбрана.... ти текна дека требало да му се суди...
На мене тоа ми текнало уште во 2001 година, но нешто не гледам крвопијциве да се заинтересирани за задоволување на правдата - како што и ти самиот спомна, веќе 16 години по ред.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Ne....grcite baraat prvo crno na belo pa trganje na vetoto(de jure blokiranje)

Ke ti go citiram rimskiot istoričar Livij-"ako vo šuma sretniš Helen i volk......volkot zaobikoli go a Helenot ubi go"

So niv nemožiš da se pazariš ni tikvi da sadiš....od glava ke ti gi kršat
a грци и хелени се исто?

Член од
22 јули 2016
Мислења
1.748
Поени од реакции
750
На мене тоа ми текнало уште во 2001 година, но нешто не гледам крвопијциве да се заинтересирани за задоволување на правдата - како што и ти самиот спомна, веќе 16 години по ред.
Супер, верувам твојата желба ја изрази со глас против ВМРО што го ставија за мин. за одбрана.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Јас друго се прашувам.. еднаш влезени во ЕУ и НАТО што или кој може да не спречи да си вратиме знаме на Вергина, да си ја применуваме државата, нацијата назад како Македонски?
Богами не знам како ќе преживееме без тоа знаме. Лоша карма не бие од коа го сменивме.
И ден денешен не можам да разберам од кај се тие "емоции" што ви ги предизвикува тоа знаме, а никогаш не е претходно користено. Ни во НОВ, ниту во турско. Тодор петров го прешљака у боите на поранешното, кое имаше црвена и жолта боја по теркот на комунистичките СССР, Кина, Виетнам и сега крокодилски солзи по него.

Член од
22 јули 2016
Мислења
1.748
Поени од реакции
750
Богами не знам како ќе преживееме без тоа знаме. Лоша карма не бие од коа го сменивме.
И ден денешен не можам да разберам од кај се тие "емоции" што ви ги предизвикува тоа знаме, а никогаш не е претходно користено. Ни во НОВ, ниту во турско. Тодор петров го прешљака у боите на поранешното, кое имаше црвена и жолта боја по теркот на комунистичките СССР, Кина, Виетнам и сега крокодилски солзи по него.
Прашањето беше што ќе не спречи да си вратиме, знаме име итн еднаш влезени?

Член од
24 април 2008
Мислења
11.086
Поени од реакции
12.640
Супер, верувам твојата желба ја изрази со глас против ВМРО што го ставија за мин. за одбрана.
Хехе, кога гласачките ливчиња би биле доставувани до партијата за која си гласал, со најголемо задоволство ќе гласам и за едните и за другите на претстојниве локални избори - откако претходно ќе ги потопам гласачките ливчиња во некоја радиоактивна супстанца, нека се озрачат малку, ќе биде изненадување ако им 'рѓосаат коските кога и онака се безкичмењаци сите од прв до последен.

Поентата не е во историското потекло на тоа знаме, туку во срамот кој една нација го прифатила со тоа што дозволила менување на нејзиното знаме со цел да задоволи туѓ хир.

Од таа гледна точка, пастирот навистина дојде како заслужен господар, баш како што вели Александар Хамилтон.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Поентата не е во историското потекло на тоа знаме, туку во срамот кој една нација го прифатила со тоа што дозволила менување на нејзиното знаме со цел да задоволи туѓ хир.

Од таа гледна точка, пастирот навистина дојде како заслужен господар, баш како што вели Александар Хамилтон.
Срамот е поголем ако избереш погрешен симбол со кој немаш врска. Ние си дозволивме егејците да ни пикираат симбол. Комунистите не може, а егејците може? Со тоа лавот, кој де факто се користел и у среден век и подоцна (Поп Георгиев Беровски го има на знамето) отиде у к***ц т.е. у дпне (тоа му е исто) и сега они си измислија некој грб со црвен лав. Мислам....можеа албино хиена да изберат или некое друго непостоечко животно кое никогаш не се користело за симбол. Никако да се признае своја грешка. Сите други се криви, само таа шугава неписмена орда у дпне е правата.
За тоа ВМРО шо го силуваат како историско име да не праам муабет.

Пробај декстер да излезеш од конзервата у која живееш за да видиш дека има и други перспективи и перцепции.

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.359
Поени од реакции
24.060
Формирањето на влада не значи дека граѓаните дале најмногу поддршка на мнозинството. Ако ги собереш како бројка в Собрание да. Но, полегитимно мнозинство има оној кој како изборна понуда добил најголема поддршка. Но, кога некој (дури и пратеници в Собрание) ќе кажат дека народот се одлучил за „поразената“ коалиција на избори, тоа (едноставно нели) не е точно.
.
Рековме де. Немам јас проблем со оваа забелешка.
Јас сакам да потенцирам дека законот за пушење не смее да се менува во насока да им се дозволи на пушачите (кога веќе самите не се свесни, ниту на тоа ниво на култура и еманципација) да го загрозуваат здравјето и интегритетот на останатите луѓе во нивна близина. Затоа реков, кога некој во ресторан (затворен тип) запали цигара, тоа е слично (дури и полошо) како некој да изврши физиолошка потреба во истиот објект. Овој вториов барем нема здравјето да им го загрозува на другите.
Неможеш да се залагаш за демократија само кога тебе ти одговара. Ако мнозинствот граѓани гласаат или се изјаснат за нешто, другите едноставно треба да се помират со тоа до следното гласање. Нема тука ми чини не ми чини. И мене не ми се допаѓаат еден куп работи па народот така си одлучил и тоа е тоа. Така да ако на следните избори некоја партија или коалиција во програмата го има и тоа и граѓаните ја гласаат таа партија нема што тука многу да се мудрува туку да се исполни ветеното.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.086
Поени од реакции
12.640
Срамот е поголем ако избереш погрешен симбол со кој немаш врска. Ние си дозволивме егејците да ни пикираат симбол. Комунистите не може, а егејците може? Со тоа лавот, кој де факто се користел и у среден век и подоцна (Поп Георгиев Беровски го има на знамето) отиде у к***ц т.е. у дпне (тоа му е исто) и сега они си измислија некој грб со црвен лав. Мислам....можеа албино хиена да изберат или некое друго непостоечко животно кое никогаш не се користело за симбол. Никако да се признае своја грешка. Сите други се криви, само таа шугава неписмена орда у дпне е правата.
За тоа ВМРО шо го силуваат како историско име да не праам муабет.

Пробај декстер да излезеш од конзервата у која живееш за да видиш дека има и други перспективи и перцепции.
А ти во која конзерва живееш ?

Се согласувам дека првото знаме било онака избрано без некоја реална дебата за истото, исто како и сегашното, но тоа не го оправдува задоволувањето на хировите на гејците.

Нема да негирам дека ми е мило бидејќи пастирот и пвеводбениците не успеаа да го сменат грбот со нивната Дизниленд тврдина во облик на круна, но останува фактот дека за важни симболи какви што се државните и националните обележја, мора да има темелна дебата, која на крајот ќе заврши со референдум на кој граѓаните ќе кажат кратко и јасно ДА или НЕ, а како што тоа го немавме со Дизниленд тврдината на пастирот и пвеводбениците, исто така го немавме ниту со сегашниот вентилатор, ниту со Сонцето од Вергина.

Казаки

Атаманот - Army of Christ
Член од
2 септември 2011
Мислења
1.526
Поени од реакции
1.969
Плус ако западов реши да направи притисок врз Грција, ќе биде решено за пола саат. Доволно е да ги условат со кредитите што им ги доделуваат. Да видиш како за 24ч ќе сменат песна.
:lolzz::lolzz::lolzz::bravobe:

Вака во градинка не лажеа дека Дедо Мраз постои и дека штркот не донесол во фамилијата!

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom