Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Jas ti zboruvam za globalni raboti....ti za provizii koi segde gi ima(seti se koj gi dobi rudnicite i telekomite vo Kosovo)
Ličen prijatel mi e poranešen gradonačalnik na eden grčki grad(kum na eks.minister od Sds)... i kažuva kaj niv za sekoja investicija državata(členka na EU) ti dava 2% od investicijata...a ovde se pravime mutavi
Чекај, да се разбереме, значи во ред е ако си премиер и ако те фатат како крадеш да НЕ поднесеш оставка и да не одговараш кривично?

Член од
22 јули 2016
Мислења
1.748
Поени од реакции
750
Овие вмровците како да се разбудиле од 16 годишен сон па го гледаат Талат во собрание и се чудат. :)

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.312
Поени од реакции
15.474
Toгаш Вардарска Македонија или Северна Македонија.
Можеби е најдобро Северна Македонија, пошто само едно име Македонија претпоставува дека е една и целосна, а кога ќе се определи дека е Северна или Долна... тогаш се кажува јасно дека е таа само еден дел од поголема Македонија и дека има и други делови, така да истроиски секогаш ќе биди потсетник на поделеноста на земјата
A što pravime so 7-mata točka od posledniot predlog koj glasi:
-Pridavkata "makedonski vo istoriski kontekst(učebnici, literatura....) ke se koristi vo soglasnost so pozitivnata preporaka od komisija formirana od prvata i vtorata strana"...

Što znači deka vo site čitanki za upotrebata na " makedonskiot narod se krena na vostanie"......"makedoncite od Bitola".....

treba da barame soglasnost od Grcija....t.e. brišenje na sve što e makedonsko od site učebnici

PS. Da beše samo imeto Kiro...Branko..Ljubčo.....Grujo....ke go rešea do sega

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Шо све паторот изнакажа, па 450 000 идиоти отидоа и гласаа за него.
И сегa тoa ке прoдoлжи сo сменети улoги, a требaше дa не биде тaкa.Сегa други 350.000 ке испaднaт идиoти

Член од
24 април 2008
Мислења
11.086
Поени од реакции
12.640
Абе они не се патриоти како Груевски и не ни можат да знаат од тој аспект кој е подобен а кој не, Секако дека најмеродавен за ова е Груевски .
А Груевски рече - океј е Талат, толку океј што ќе го стаиме за одбрана да биде министер.
И готово, нема тука трте мрте, барем ти знаеш, кога господинот Груевски ќе рече или одлучи нешто, тоа станува автоматски - природен закон.
Јасно е тоа, ама господинот Груевски сега е само господин Груевски, не е повеќе господин господин Груевски, сега некој друг е господин господин и по логика на нештата тој понов господин господин наводно ги донесува одлуките и треба да одлучи дали сака да праќа амнестиран терорист да говори на годишнина од историски настан.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.312
Поени од реакции
15.474
Чекај, да се разбереме, значи во ред е ако си премиер и ако те фатат како крадеш да НЕ поднесеш оставка и да не одговараш кривично?
Ne go opravduvam toa...no vakvi muabeti ne mi se omilena tema...toa e samo prepukuvanje za mene...

Site zemale provizija ili nudele provizija(Frčko 1 milion na Kiro za imeto....faktografirano vo knigata "Makedonija e sve što imame) pa vlakno ne im fali

I Hilari e fatija so 35 milioni provizija(de jure za govor od 40 minuti)...pa ke staneše američki preCednik

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
A što pravime so 7-mata točka od posledniot predlog koj glasi:
-Pridavkata "makedonski vo istoriski kontekst(učebnici, literatura....) ke se koristi vo soglasnost so pozitivnata preporaka od komisija formirana od prvata i vtorata strana"...

Što znači deka vo site čitanki za upotrebata na " makedonskiot narod se krena na vostanie"......"makedoncite od Bitola".....

treba da barame soglasnost od Grcija....t.e. brišenje na sve što e makedonsko od site učebnici

PS. Da beše samo imeto Kiro...Branko..Ljubčo.....Grujo....ke go rešea do sega
додека не се договорат комисиите, ќе се користат постоечките учебници и литература, и така можеме уше 2-3 века...

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Фaкт е декa Грувски не удaви,и сеa некoјси кaкo дaвеник зa слaмкa се фaтиле зa чaмецoт нa Зaев,a тoј преку истиoт систем нa Груевски плaнирa дa јa вoди држaвaвa

Член од
22 јули 2016
Мислења
1.748
Поени од реакции
750
Ne go opravduvam toa...no vakvi muabeti ne mi se omilena tema...toa e samo prepukuvanje za mene...

Site zemale provizija ili nudele provizija(Frčko 1 milion na Kiro za imeto....faktografirano vo knigata "Makedonija e sve što imame) pa vlakno ne im fali

I Hilari e fatija so 35 milioni provizija(de jure za govor od 40 minuti)...pa ke staneše američki preCednik
Не дека бранам некој, напротив, сите земале но овие го претераа. Плус забегаа со децении веќе истите на власт. Крајно време беше за промена.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.357
Поени од реакции
84.579
Јасно е тоа, ама господинот Груевски сега е само господин Груевски, не е повеќе господин господин Груевски, сега некој друг е господин господин и по логика на нештата тој понов господин господин наводно ги донесува одлуките и треба да одлучи дали сака да праќа амнестиран терорист да говори на годишнина од историски настан.
Тоа е точно, но сендвич популацијата нема што тука да се буни, пошто не се бунеше ни пред тоа.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Дали нашата позиција во преговорите "за името" е јасно дефинирана?
Во смисол, кои се нашите барања за малцинството во Грција? Имотите на исселените дали се предмет на преговорите? Мене овие параметри не ми се познати.

Што се однесува до придавките, ако е географска, нели е логично и Грција да напраи отстапка и да си ја крсти покраината "јужна" или "долна"?
Според мене, ако веќе се кити името, а де факто ќе дојде денот, помалку болно би била додавка која би го изразило државниот карактер како "народна, демократска" отколку географска. За другите идентитетски прашања, да бидам искрен, не би прифатил ниту дискусија за нив, затоа што мислам дека се посензитивни. Знам дека мојов став ќе навреди многу хард-кор ликови овде, ама тоа е.
Го спомнав моментот со имотите заради тоа што Грција како еден од главните аргументи за целава блокада инсистира дека ние имаме експанзионистичка, иридентистичка и не знам си каква политика, која задира во нивниот интегритет. Со самиот факт што ние имаме проблем од сличен карактер со албанците, со две раце би им ги потпишал поклон имотите на егејците и би им гарантирал неменување на граници, ако тоа е некаков гарант за понатамошно неопструирање од нивна страна. Прашање дали воопшто нашите "мудри" преговарачи воопшто ја користат оваа тема.

Член од
22 јули 2016
Мислења
1.748
Поени од реакции
750
Дали нашата позиција во преговорите "за името" е јасно дефинирана?
Во смисол, кои се нашите барања за малцинството во Грција? Имотите на исселените дали се предмет на преговорите? Мене овие параметри не ми се познати.

Што се однесува до придавките, ако е географска, нели е логично и Грција да напраи отстапка и да си ја крсти покраината "јужна" или "долна"?
Според мене, ако веќе се кити името, а де факто ќе дојде денот, помалку болно би била додавка која би го изразило државниот карактер како "народна, демократска" отколку географска. За другите идентитетски прашања, да бидам искрен, не би прифатил ниту дискусија за нив, затоа што мислам дека се посензитивни. Знам дека мојов став ќе навреди многу хард-кор ликови овде, ама тоа е.
Го спомнав моментот со имотите заради тоа што Грција како еден од главните аргументи за целава блокада инсистира дека ние имаме експанзионистичка, иридентистичка и не знам си каква политика, која задира во нивниот интегритет. Со самиот факт што ние имаме проблем од сличен карактер со албанците, со две раце би им ги потпишал поклон имотите на егејците и би им гарантирал неменување на граници, ако тоа е некаков гарант за понатамошно неопструирање од нивна страна. Прашање дали воопшто нашите "мудри" преговарачи воопшто ја користат оваа тема.
Грција глуми лудило. И никој не паѓа на изговорите, но фактот блокада останува. Никој не паѓа на изговор дека сме биле воена безбедносна закана! за нив на пример.
Значи и нема ништо да смени ветување уверување откажување кога нивите аргументи се само изговор за целта - блокада.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Грција глуми лудило. И никој не паѓа на изговорите, но фактот блокада останува. Никој не паѓа на изговор дека сме биле воена безбедносна закана! за нив на пример.
Значи и нема ништо да смени ветување уверување откажување кога нивите аргументи се само изговор за целта - блокада.
Не знам колку е нереално некој да бара враќање на имот кога би биле двете држави во рамки на ЕУ. Друга работа е што добар дел од имотите ги превземале роднини на истите кои не биле наклонети кон комунистите или знаеле да се прилагодат на ситуацијата.
Освен ова, друга опасност од нас за нив не постои. Немаат репарации овде, не не загрозиле воено претходно.

Член од
8 јануари 2012
Мислења
10.312
Поени од реакции
15.474
додека не се договорат комисиите, ќе се користат постоечките учебници и литература, и така можеме уше 2-3 века...
Ne....grcite baraat prvo crno na belo pa trganje na vetoto(de jure blokiranje)

Ke ti go citiram rimskiot istoričar Livij-"ako vo šuma sretniš Helen i volk......volkot zaobikoli go a Helenot ubi go"

So niv nemožiš da se pazariš ni tikvi da sadiš....od glava ke ti gi kršat

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom