Almeida
поет, мрачна сила, гад
- Член од
- 15 февруари 2015
- Мислења
- 7.563
- Поени од реакции
- 19.993
Форматот на владеење не мора да значи дека мора да е таков. Национализацијата, репресивните мерки, стварање на такви нови елити - тоа не мора и не треба да го има.Maрксизмот е теорија која теоретски би делувала во цел свет на марксистички земји. Тој не функционира во земји опкружени со капитализам затоа што би подразбирал ограничувања во односи со други земји, Ни една држава не е самодоволна за себе секоја мора помалце или повеќе да соработува со други земји и ссср и југославија, требаа да имат економски финансиски воени културни и други соработки со капиталистички или дури и диктаторски држави за да опстанат.
Така да левицата освен ако не успее да воспостави марксизам во поголемиот дел на планетата - нема никакви шанси за успех поготову во мала и сиромашна Македонија. Не можеш да имаш марксистичко уредување базирано на капиталистички односи со некого.
Мене најмногу ме погодува раскурцувањето со природните богатства кои се сечии и се ничии. Приватизирање на компании кои работат со енергенси, инфраструктура, шуми, води е класичен грабеж и докажано не функционира. Како може Словенија да не дозволи електростопанството да се приватизира? Наспроти тоа, кај нас лавина кога ќе однесе некој електричен столб, па ЕВН го заболе стапот дека пола селана накај Дебар немаат струја по цел месец у зима, пошо не му е "рентабилно". Како може Норвешка да дели дивиденда по жител од нафтените наоѓалишта во Северно море? А кај нас една свиња, наказа, морална и физичка, пешевски да дели концесии да се преора државава со рудници и површински копови ко да е на мајка му.
Понатаму и во делот со работничките права и слободи сме на ниво меѓу феудализам и робовладетелство, што не смее да е така. Да не зборам за односи на плати во иста фирма меѓу менаџер и најниско платен вработен, која кај нас достигнува троцифрена разлика, а една капиталистичка Швајцарија донесе закон со референдум наречен "12" според кој истава разлика не смее да е над 12 пати.
Има многу аспекти. Поентата ми е дека не значи дека доаѓање на ваква партија на власт ќе значи праење паради, бесење мурали по град и јавно стрелање богаташи, туку посовесна работа со колективното и почовечки однос на власта кон обичните луѓе.