Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
7 септември 2016
Мислења
21.691
Поени од реакции
37.675
Објасни ми, еве на твој детски начин, со прости зборови, што има врска владата со згрешен оглас на приватна фирма?
... не знам за што се работи, но дефинитвно газдите на Сетек се симпатизери на ова власт со што со свој дел учествувале во спонзорирање (позади параван) на самата предизборна кампања на ова нова влада!

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
Diskusijata za spomenicite vo Skopje za tebe e politika? Jas obichno mrazam da odgovaram na prashanje so prashanje, ama ti taka diskutirash.
Не бе другар, не сум јас сендвич за да спинувам. Еве не сум јас ни архитект ни геолог, па ако може еве ти како експерт во таа област, објасни ми како се распукани по поплавите и земјотресите нови скапи градби кои треба да се тип топ а некои градби од пред 40 години немаат ни дамка што се вика од тие настани? И што ќе кажев, те прашав така затоа што кога тука се дискутираат влади, пратеници, избори, коалиции уставни, неуставни работи, гледам не се срамиш да дадеш коментар. Според тебе не треба ни ти да коментираш тогаш.

Што велиш при регистрација на форум секој да треба да аплоадира диплома од завршено високо образование и да коментира само во подфорумите во кои е стручен?

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
^^^ И јас тргнав да ја објавам оваа вест на Телма...

Пешевски во еден ден потпишал 86 концесии за отварање на рудници

Концесии за отворање на 86 рудници низ цела држава во 2012 година, потпишал поранешниот вицепремиер за економски праша Владимир Пешевски. Сите концесии биле потпишани во еден ден, тврди активистот од Граѓанската иницијатива „Спас за Богданци“ Јован Џалев во емисијата ПРОЦЕС на НОВА.

Вкупно 22 од овие концесии се на потегот од Кавадарци до Валандово, а останатите продолжуваат се до Старо Нагоричане, кумановско. Со ова, според Џалев, претходната власт од земјоделска, планирале да ја претворат Македонија во рударска земја.
Цепеницава у ѕидов позади ја напраил со главурдата кога му кажале дека му е задржан пасошот, не е дека неквалитетно се градело у негово време.

И ај бе некој вморон нека ја „оправда“ оваа штета (не мислам на пукнатинава, мада и таа е за дискусија). Кој ќе одговара и како би се надоместила таква штета со концесииве со нечие одење у затвор или било каква казна?
Напоредно со ова се лупаа у гради како давале субвенции за земјоделие. Што ќе развиваме - површински копови, изорани планини, испосечени или органско вино, праски и јаболки за Русија? Банално е да ги коментираме и тие, пошо 95% ги лапаа орце и компанија со фејк фирми за земјоделие со кои оставаа цели полиња необработени.

За овие треба нов Нирнбершки процес - сите у една судница, пренос на сите телевизии и без одлагање, без „болни“ судии, координации на одбрана - све на бандера на плоштад!

Ilumious

Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
И ај бе некој вморон нека ја „оправда“ оваа штета (не мислам на пукнатинава, мада и таа е за дискусија)
Ама ти архитект ли си што збориш вака.....? Oh wait :icon_lol:

Член од
7 септември 2016
Мислења
21.691
Поени од реакции
37.675
Не бе другар, не сум јас сендвич за да спинувам. Еве не сум јас ни архитект ни геолог, па ако може еве ти како експерт во таа област, објасни ми како се распукани по поплавите и земјотресите нови скапи градби кои треба да се тип топ а некои градби од пред 40 години немаат ни дамка што се вика од тие настани? И што ќе кажев, те прашав така затоа што кога тука се дискутираат влади, пратеници, избори, коалиции уставни, неуставни работи, гледам не се срамиш да дадеш коментар. Според тебе не треба ни ти да коментираш тогаш.
Што велиш при регистрација на форум секој да треба да аплоадира диплома од завршено високо образование и да коментира само во подфорумите во кои е стручен?
..потполно се сложувам, ете и мене ми кометираат не си за тука - не си за таму оди во медицина? зашто треба да бидам потиколог и историчар да постирам овде? или на др тема смеам т.е. не смеам, нели? :)

Ilumious

Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
..потполно се сложувам, ете и мене ми кометираат не си за тука - не си за таму оди во медицина? зашто треба да бидам потиколог и историчар да постирам овде? или на др тема смеам т.е. не смеам, нели? :)
Многу нормално.

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Ама ти архитект ли си што збориш вака.....? Oh wait :icon_lol:
Не сум психијатар, ама вморон можам да препознаам и без да му ја прочитам дијагнозата.[DOUBLEPOST=1500224119][/DOUBLEPOST]
Не го слушај него, продолжи и понатаму со хуморот. Верувај.
:lolzz:

Член од
1 ноември 2005
Мислења
2.142
Поени од реакции
1.256
Па прокисна нешто од оние градбине на кеј и овој со кофите беше викнат на вадење вода. Мислам и видеа се вртеа, лани август-септември негде.

Ааааааа на дипломирани архитекти им е дискутабилен проектот, голем удар за Pina :(
I ti sega mi davash linkovi od Dojche Vele, chitaj Soros, koi diskutiraat za Skopje? Soros go zabole za izgledot na Skopje chinam.
I za Ajfelovata kula se smeeja na vremeto, arno ama...

Член од
20 јули 2014
Мислења
3.359
Поени од реакции
8.910
Цепеницава у ѕидов позади ја напраил со главурдата кога му кажале дека му е задржан пасошот, не е дека неквалитетно се градело у негово време.

И ај бе некој вморон нека ја „оправда“ оваа штета (не мислам на пукнатинава, мада и таа е за дискусија). Кој ќе одговара и како би се надоместила таква штета со концесииве со нечие одење у затвор или било каква казна?
Напоредно со ова се лупаа у гради како давале субвенции за земјоделие. Што ќе развиваме - површински копови, изорани планини, испосечени или органско вино, праски и јаболки за Русија? Банално е да ги коментираме и тие, пошо 95% ги лапаа орце и компанија со фејк фирми за земјоделие со кои оставаа цели полиња необработени.

За овие треба нов Нирнбершки процес - сите у една судница, пренос на сите телевизии и без одлагање, без „болни“ судии, координации на одбрана - све на бандера на плоштад!
Сè додека не приложиш доказ за завршен Технолошко-металуршки или Земјоделски факултет, не си релевантен на темите за рударските концесии и земјоделските субвенции. :icon_lol::icon_lol::icon_lol:

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Сè додека не приложиш доказ за завршен Технолошко-металуршки или Земјоделски факултет, не си релевантен на темите за рударските концесии и земјоделските субвенции. :icon_lol::icon_lol::icon_lol:
Кога декстер може неговите мигренозни постови да ги претставува како "хумор", тогаш сам себе се прогласувам за надлежен по струкиве (со сета почит кон инжинерите).

Па нино праеше операција на отворено срце на апликација на мобилен, па "докторине" го слушаа ко телиња - што па ја да не се пробам у новиве предизвици.

Ilumious

Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.500
I ti sega mi davash linkovi od Dojche Vele, chitaj Soros, koi diskutiraat za Skopje? Soros go zabole za izgledot na Skopje chinam.
I za Ajfelovata kula se smeeja na vremeto, arno ama...
Од прашање за струки, на Сорос дојдовме, ајде нов спин :icon_lol: Ок, Сорос настрана, тргни настрана линковиве. Ти немаш очи да видиш дека со Охридското езеро нешто не е во ред, дека аквадуктот е поткопан, дека се испоплавија/испопукаа пола градби на кејон?

Е баш убаво од тебе што ја спомна Ајфеловата кула. Ајфеловата кула Французите ја имаат оставено да дојде до ова дереџе? Или како крстот наш, сијаличките да ги остават во состојба - една свети, три не светат?
https://forum.kajgana.com/threads/Милениумскиот-крст-на-Водно-гордост-и-бедотија.36669/

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Што е стварно апсурдно - во новата управна торта на водовод има во ентериерот некои детаљи кои, вакви арки кои демек потсетуваат на стариот аквадукт и истата чини (не знам веќе) 5-10 милиони еура, а овој автентичниов на километар од неа ќе се сруши кај да е.
Отишло ова у "историја" и "наследство" ќе била зградата на ЈП Водовод...која е бе таа логика? Да сме виделе сдс што праи сеа :facepalm: Мора да се праи притисок и ако не ги казнат за вакви работи - истите се соучесници во ова срање.

Член од
1 ноември 2005
Мислења
2.142
Поени од реакции
1.256

Zatoa shto tie gradbi "sednale" so vremeto. I tie gradbi pominale niz period koga trebalo da se saniraat ili popravaat kako rezultat na zemjotresi i poplavi. Pa sega so ovie promeni vo Skopje -20 zimata i +35 letoto, prashaj gi sopstvenicite na privatni kukji kolku popravki gi cheka. Dali ti znaesh deka London ako dozhivee meteoroloshki promeni kako na primer Toronto ili New York ili Moskva. ne daj bozhe, ednostavno ke krahira, cel vodovod ke im zamrzne, dali ti znaesh deka pri podolg period od -20 tvojata kukja ke se podigne 5cm najmalku, od temel...Skopsko e seizmichki aktiven region i posle 63 se shto se gradi treba da ispolni standardi da "izdrzhi" takov zemjotres. Spomenicite vo centarot go pominaa toj test. E sega za klimatskite promeni e drugo "dvajse".
Davam komentar koga drzhi voda i ne navleguvam mnogu vo megjupartiski raspravii, vladi, koalicii i.t.n.
Jas bi rekol deka pri registracija na forumov treba da se pomine IQ test.[DOUBLEPOST=1500225928][/DOUBLEPOST]
Од прашање за струки, на Сорос дојдовме, ајде нов спин :icon_lol: Ок, Сорос настрана, тргни настрана линковиве. Ти немаш очи да видиш дека со Охридското езеро нешто не е во ред, дека аквадуктот е поткопан, дека се испоплавија/испопукаа пола градби на кејон?

Е баш убаво од тебе што ја спомна Ајфеловата кула. Ајфеловата кула Французите ја имаат оставено да дојде до ова дереџе? Или како крстот наш, сијаличките да ги остават во состојба - една свети, три не светат?
https://forum.kajgana.com/threads/Милениумскиот-крст-на-Водно-гордост-и-бедотија.36669/

Znachi imame problem na ODRZHUVANJE na kulturnoto nasledstvo a ne samoto postoenje na toa kulturno nasledstvo.
Mostot vo New York ili San Francisko se bojadisuva postojano bez prestanok. Dodeka stignat do krajot vreme e da pochnat so odrzhuvanje od pochetok i taka non-stop.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom