Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.
S

silmarillion

Гостин
Кај ќе речиш, таму бев. Ти кај беше ? И каква врска има тоа со муабетот?
Оставија за момент политиката, овој муабет нема никаква врска со политика. На сите повеќе или помалце ни е јасно зошто Заев не ја објави конкретно оваа бомба ако воопшто ја имал и неговите постапки воопшто не ме изненадуваат барем околу тоа. И политичкиот дел завршува тука. Но зошто вие молчите и преќутно го одобрувате тоа наместо да инсистирате таа да излези на виделина каква и да била таа. Не се работи тука за некој тендер или кој што јадел во кафана па ајде нема везе. Работата беше барем според најавите многу поголема од тоа и во секој случај надпартиска. Верувам и ден денес си стојам на тоа дека не постои Македонец што да му се даде шанса нема на лице место да му пресуди на тој или тие кои се одговорни за тоа ма какви и да им биле мотивите па кој сака нека биди. Било ВМРОвец или СДСМовец , неутрален или било каков. Едноставно нема оправдување за такво нешто. Остај ние тука на форумот што си играме политика и што најчесто тепаме време и одвреме не време си ги мериме. Сериозно дали цената за необјавување на таа бомба ја плативме со тоа да Заев добие мнозинство во парламентот и да формира влада. Толку вредеја животите на децата? Една помочана коалиција. И тебе и на другите ви е ок тоа? Срамота.
Муабетот е ВМРОвски и е најсмешен на цел свет затоа се спрдачам со тоа.

Јас таа бомба сакав да ја објави прва, имаш можност пребарај по клучни зборови со мојот јузер, не е тешко. Она што ја би те прашал е, од кога на тебе снимките на Заев ти станааа релевантни, вистинити, и по кои можат да се превземат некакви дејствија? Зашто не беше вака грлат уште у сам почеток на објава на снимките? Зашто не упати јавен повик со тагнување на Serpico кој патем е Бетмен, на сите тие нивни протести јавно на микрофон да побара веднаш пуштање на снимката за Смилковско која ќе биде прифатена како автентична и вистинита?

Заев е калкулант сега пошто му ја даде Грујо шансата да калкулира со тоа што глумеше болен мајмун дека биле точни, полуточни и неточни разговори и дека биле лепени сечени монтирани снимани у комбе. Епа сеа, прво ќе се соберете у штаб ќе договорите стратегија па после ќе дејствувате. Ама знаеш, после 10 години максимално ебење се што оди на две нозе и кога ќе ти напраат кастрација одеднаш незнаеш кај тераш.

Животите на децата знаеш колку вредеа? Колку една частовка у Воденица за 500 еура ете толку вредеа. За тоа што точно се случило таму ќе се дознае кад тад, дали од Заев дали од некој трет. Дали стварно децава биле на гости у Ѓорче претходно, дали стварно е со нарачка за да се скријат некакви срања што ги правел некој трет а децава наводно снимиле со телефон. Ќе видиме што ќе се издеси. Ама нека не те гаѓаат вакви претпоставки, пошто вие 10 години на база на претпоставки шљифувани од Миленко и компанија зацрнивте фамилии и фамилии и одселивте многу наши блиски пошто тоа ви беше душевна храна. Сеа ќе ќутите и ќе пушите малце.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Сењор Хорхе Иванов е фикусот.

Бранко и Трајковски онака беа ОК, но можеа да бидат подобобри според мене. За Глигоров да не зборуваме.

Пример сите останати 6 кандидати во 2009 (макар и Љубе Бошковски) беа подобри од фикусот и дотичната. Во 2014, Пендаровски веројатно им беше еден од најдобрите потези на СДС во нивните 10,5 години опозиција.
Трајковски? Трајковски немаше капацитет ниту за функцијата заменик министер за надворешни работи. Да сме реални. Човекот имаше просечни способности, како илјадници „обични луѓе“. Можеше да си биде правник во некоја фирма и да си зема плата за од први до први. Не дека го мразам или имам нешто против него, ама кај нас речиси сите политичари превисоко летаат. Од нива во „високата политика“.[DOUBLEPOST=1500018066][/DOUBLEPOST]
Стево не е член на СДСМ и настапува како независен пратеник кој е дел од владеачкото мнозинство.
http://sobranie.mk/nezavisni-pratenici-2016.nspx

За Фрчкоски конкретно ми предаваше во втора година Меѓународно јавно право и ќе признаам дека беше еден од подобрите професори таму. Можеби како претседател не би бил најидеален, но во однос на фикусот е едно 100 класи над него. А што се однесува до него, истотака треба да знаеш дека тој е и еден од творците на нашиот Устав, на кој ти и останатите "независни интелектуалци" постојано се повикувате.
Стево може да се декларира како „независен“, ама не е.
На устав мора секој да се повикува, каков и да е уставот и кој и да го пишувал. Ако не чини, нека се менува. Тоа е основата на правна (демократска) држава. Но, овде, на форумов, се нема тој капацитет и повикување на устав се третира со потсмев. Додека не еволуираме во тој поглед, нема да сме „како што треба“.[DOUBLEPOST=1500018382][/DOUBLEPOST]
Јас навистина не знам каде има повеќе педери. Ама ме интересира како си дошол до емпириски податоци. ;)
Јас често се чудам колку вакви приватни податоци имаат луѓето. Веројатно од искуство знаат.

Последно уредено:

LepiDzoni

Profesionalen ulichen cigan
Член од
25 јули 2014
Мислења
1.388
Поени од реакции
3.595
Е па оставил доста дупки во Уставот професор Фрчко, кои за жал нема да бидат отстранети во блиска иднина.
Moze li vo kratki crti da napises koi se tie dupki vo ustavot od 91?

Klin

Колце
Член од
6 јануари 2014
Мислења
4.411
Поени од реакции
7.871
IMG_20170714_094636.jpg

Коњојадец

Каракамишева пираната сеа пошо нема финансиски приливи како што имаше, па нема да биде баш шугар моми ка шо беше, коа ќе ја снема ергелата млади пастуви, кобилата шу ќе праи? Во полн галоп због недостаток на коњски фалус...

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.361
Поени од реакции
24.081
Муабетот е ВМРОвски и е најсмешен на цел свет затоа се спрдачам со тоа.

Јас таа бомба сакав да ја објави прва, имаш можност пребарај по клучни зборови со мојот јузер, не е тешко. Она што ја би те прашал е, од кога на тебе снимките на Заев ти станааа релевантни, вистинити, и по кои можат да се превземат некакви дејствија? Зашто не беше вака грлат уште у сам почеток на објава на снимките? Зашто не упати јавен повик со тагнување на Serpico кој патем е Бетмен, на сите тие нивни протести јавно на микрофон да побара веднаш пуштање на снимката за Смилковско која ќе биде прифатена како автентична и вистинита?

Заев е калкулант сега пошто му ја даде Грујо шансата да калкулира со тоа што глумеше болен мајмун дека биле точни, полуточни и неточни разговори и дека биле лепени сечени монтирани снимани у комбе. Епа сеа, прво ќе се соберете у штаб ќе договорите стратегија па после ќе дејствувате. Ама знаеш, после 10 години максимално ебење се што оди на две нозе и кога ќе ти напраат кастрација одеднаш незнаеш кај тераш.

Животите на децата знаеш колку вредеа? Колку една частовка у Воденица за 500 еура ете толку вредеа. За тоа што точно се случило таму ќе се дознае кад тад, дали од Заев дали од некој трет. Дали стварно децава биле на гости у Ѓорче претходно, дали стварно е со нарачка за да се скријат некакви срања што ги правел некој трет а децава наводно снимиле со телефон. Ќе видиме што ќе се издеси. Ама нека не те гаѓаат вакви претпоставки, пошто вие 10 години на база на претпоставки шљифувани од Миленко и компанија зацрнивте фамилии и фамилии и одселивте многу наши блиски пошто тоа ви беше душевна храна. Сеа ќе ќутите и ќе пушите малце.
Затоа и ти нагласив остави ја за момент политиката на страна. Нема врска ова со политика. Во еден од претходните постови кажав зошто не реагирав на тоа. Зошто не го ни сфатив сериозно околу тоа , а и сега не го сфаќам па затоа не бев грлат.. Но тоа воопшто не значи дека нема да си го сменам ставот околу тоа во истиот момент ако излези таа бомба пошто види таа бомба во однос на другите е како да речам нуклеарна а другите се обични петарди. Дали ти ке го смениш ставот ако Заев реши дека нема потреба да ја објавува таа бомба или едноставно ве лажел и манипулирал?
Проблемот е зошто вие престанавте да бидите грлати и наеднаш ве снема откако Заев направи коалиција и стана премиер? Веќе кога спомнуваш штабови што ви рекоја вас од штабот? Ќутете си и пушете оти ке се расипи работата? Инаку немам штаб јас, не сум член на партија, нити сум одел на било кој протест, контрапротест, митинг. Не сум ги поддржал нити шарените нити тврдокорните на било кој начин ни тука ни во реалноста.
Така да не ми е јасно за што треба да ќутиме и да пушиме? Затоа што Заев реши да не си го исполни ветеното околу најјаката бомба од сите. Па не дека се испотепаја Бетмен и ајде опозицијата за тоа како што и сам забележа така да тие веќе си ќутат и си пушат околу тоа. И позицијата исто така од политички причини.Но зошто вие ќутите и пушите ? Под вие мислам грлатите. Народот. Остави ти позиција и опозиција, си имаат тие свои математики и виши интереси.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
Министерството за финансии официјално ќе се обрати до PayPal за да се отпочне постапката за воведување на услугата „прием на пари” (receive) во Македонија преку платежниот сервис PayPal.
http://skopjeinfo.mk/paypal-i-vo-makedonija-ministerstvoto-za-finansii-kje-otpochne-so-pregovori
- ова ќе биде добро, ако го напраат
Сега ќе биде многу јако пред локалните избори да го тргнат данокот на добивка од играчите во кладилниците. Ако и тоа го направат има еден епски кур да попуши ДПМНЕ на локалните избори.

S

silmarillion

Гостин
@мкд владе

И штаб и партија имаш и мислиш дека правиш добро за партијата со глупостиве што ги тресеш овде надевајќи се дека некој од повисоките ешалони ќе ти пријде во приватна порака да те праша за личен контакт за да те искористат за каузата. Таков вмровски неутрализам не ми продавај мене жити бога. Да не се праиме будали, штаб немаш и партија при очигледен криминал се праиш слеп, секако. За разлика од тебе, ја можам да кажам дека немам ни партија ни штаб што може да се види од моите постови кога не поштедувам никого пошто ми се преку кур дојдени сите.

Член од
23 март 2015
Мислења
7.011
Поени од реакции
1.983
Сега ќе биде многу јако пред локалните избори да го тргнат данокот на добивка од играчите во кладилниците. Ако и тоа го направат има еден епски кур да попуши ДПМНЕ на локалните избори.
А зошто само во обложувалниците да го тргнат? Што со останатите приходи? Тоа е дискриминација ако за едни добивки нема данок, а за други има.

Член од
19 март 2011
Мислења
18.984
Поени од реакции
40.199
А зошто само во обложувалниците да го тргнат? Што со останатите приходи? Тоа е дискриминација ако за едни добивки нема данок, а за други има.
Неписмен, имаш претстава колку е неправеден тој данок, или само колку да кажеш нешто? Тоа ти оди отприлика вака: Уплаќаш во Понеделник 1000 денари и ги губиш. Уплаќаш во Вторник 1000 денари и пак ги губиш. И така се до сабота губиш по 1000 денари. И во Недела успеваш да погодиш да речеме 3 коефициент и добиваш 3000 денари. Значи во текот на неделата си уплатил 7000 денари, си добил 3000 денари и минус си 4000 денари. И замисли ДПМНЕ ти ја даночи последната и единствена добивка од 3000 денари со 10%, иако си ти всушност зијан таа недела од 4000 денари. Те даночи на зијанот.

Мислам дека ова е елементарна математика која ќе можат да ја процесираат и твоите 8 мозочни клетки кои функционираат. Ако мислиш дека е и ова во ред, тогаш навистина треба да се удавиш во кофа со вода.

Последно уредено:

Almeida

поет, мрачна сила, гад
Член од
15 февруари 2015
Мислења
7.563
Поени од реакции
19.993
Билјана Ванковска воопшто не ми е миленичка, но нејзините статии држат вода. :D
Разликата меѓу нејзе и овој е во формата. Она се' полошо и полошо ги склопува обландите и е провидна до немај каде. Ја купија кога се обидоа да ја загрозат автономијата на УКиМ, кога членуваше истата како тројански коњ у професорскиот пленум.
Она што ти пишуе Ставрогин, дека истата на дугме ја викаа у анал5 да измислува „правни“ оправданија за сите спрдачини што ги праеше дпне со законите на очиглед на цел свет - тоа ич памет не треба да го согледаш - сервилност, лигавење, полтронство од професор еј? Што остануе за обичен народ...
Си го продала газот и тоа за ефтини пари...и сега „пишувала статии кои држат вода“. Која вода држи текст на човек, осуетен, делегитимиран, што ја сменил страната и седнал у скут на власта, а сега случајно „и смета“ новата власт. Која објективност, кое држење вода?
А статија што држи вода и јас ќе ти напишам. Битен е моментот и за што служи истата. Тоа се работи што се читаат меѓу редови.... и ако (сакаш да) приметиш истата е дежурен спинер, одвлекувач на внимание затоа што е конвертиран војник, па би било премногу очигледно, дури и за твојот сталеж да осетиш дека е купена.

Министерството за финансии официјално ќе се обрати до PayPal за да се отпочне постапката за воведување на услугата „прием на пари” (receive) во Македонија преку платежниот сервис PayPal.
http://skopjeinfo.mk/paypal-i-vo-makedonija-ministerstvoto-za-finansii-kje-otpochne-so-pregovori
- ова ќе биде добро, ако го напраат
Значи ќе остане само Сомалија без пејпал. Дури и Буркина Фасо или Гвинеја Бисао мислам дека го воведе.
Нека ми објасни некој од вмороните дали ваква работа е да се слави и восхитува на СДС или да се сере на дпне што од некакви лични интереси или затуцаност не сакаше да го направи ова. Сервисот го користат многу луѓе и многу луѓе беа жртви на тиранијата што ја спроведуваше алчната финансиска администрација за да задржи што е можно повеќе пари за луксузарењето на свињите у врвната власт преку разноразни даночења, сопки и репресии.

За тебе знаеме дека си најпаметниот овде кој си дозволува да ги навредуваш другите до бескрај. Штета за тебе што си се родил толку паметен во свет на глупаци.
Што скокаш како попарен за тоа што само потсетувам што Заев кажал. Рече, ако изгуби, следниот ден ќе се повлече од политиката. Следниот ден никој не може да формира влада, па други се причините што не се повлече. Чекаше да помине време да ВМРО ДПМНЕ „не успее“ да формира влада. Исто така, во менаџментот за исходот од изборите беше „искалкулирано“ дека СДСМ ќе победи (освои најмногу мандати), ама не им испадна математиката, ВМРО ДПМНЕ доби повеќе гласови од она што се очекуваше. Е сега, Заев „се лизна“ со изјавата, ама ја даде. Што ти е проблем тебе да ја прифатиш? Тој ја дал. Никој не му ја измислува. Ако не смее да се зборува за тоа, да се договориме дека е тоа забрането и да молчиме.
Мислам дека модераторите не навредуваат нас до бескрај што тебе ти со дозволуваат со трите вечни теми:
1. Заев да си даде оставка дека изгубил на избори
2. СЈО е неуставно
3. Ти си програмер, ама не компјутерски

да спроведуваш тортура овде, спин и офтопик (по потреба) на дневна база и влегување во лични конфликти со еден куп други членови на форумов.

Последно уредено:
Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
Види, ако сакаш да разговараш постојано како мајмун, џаби си на форумов. Немаш ништо кажано како човек. Данок на добивка се знае што е, морону кој го толкуваш ова сосема аматерски, како мајмун од Зоолошка. Имам уште нешто што знам за тебе, така да престани да навредуваш, да не разберат сите.
Ај баш да видиме ти како ќе го објасниш и протолкуваш и одбраниш тој закон. Не е фер други да ти даваат примери а ти само со два збора да си играш курташак. Ајде објасни.

Rokko

SiFU 師父
Член од
30 мај 2014
Мислења
714
Поени од реакции
299
Ова никогаш не било под знак прашање.
Чуму тоа глумењето дека се фамилијарни и ѓоамити нормални?
Не глумете лудило, со знамиња на протести ваши се шетаат. Јавно декларирани педери имате. Демек у ВМРО многу педери ама се кријат. Спинување само да се изврти фактичката состојба. Боки 13 за кого е??? Коче за кого е ??? ај да не ги редам и онака сум најголем противник, и јавно деклариран мрзач на перерлук, културно ЛГБТ.[DOUBLEPOST=1500027199][/DOUBLEPOST]
Ти си најголемиот испрдок на форумот, од такви како тебе ми е срам што сум човек. Ти објаснив дека тоа не е данок на добивка, туку данок на зијан, ама ти е страв да гугнеш еден единствен збор против ДПМНЕ.

Сендвич куртон, срам за човештвото.
Еве тие што се ВМРО може ли да си кажат дека се, или мора и ние да се пишуваме ДПМНЕ. Ти како предавник како се чуствуваш со нас Македонците. Убаво ти е да живееш во Македонија и да те води Црпнат.

Член од
24 април 2008
Мислења
11.086
Поени од реакции
12.642
Moze li vo kratki crti da napises koi se tie dupki vo ustavot od 91?
Немам никакви проблеми со Уставот од 1991 година, но тој повеќе не е на сила.

Јас го разбрав @NewForce дека Фрчко бил еден од творците на сегашниот Устав - од 2001 година, кој има дебела фалинка - нема конститутивна нација, туку етнички заедници.

Разликата меѓу нејзе и овој е во формата. Она се' полошо и полошо ги склопува обландите и е провидна до немај каде. Ја купија кога се обидоа да ја загрозат автономијата на УКиМ, кога членуваше истата како тројански коњ у професорскиот пленум.
Она што ти пишуе Ставрогин, дека истата на дугме ја викаа у анал5 да измислува „правни“ оправданија за сите спрдачини што ги праеше дпне со законите на очиглед на цел свет - тоа ич памет не треба да го согледаш - сервилност, лигавење, полтронство од професор еј? Што остануе за обичен народ...
Си го продала газот и тоа за ефтини пари...и сега „пишувала статии кои држат вода“. Која вода држи текст на човек, осуетен, делегитимиран, што ја сменил страната и седнал у скут на власта, а сега случајно „и смета“ новата власт. Која објективност, кое држење вода?
А статија што држи вода и јас ќе ти напишам. Битен е моментот и за што служи истата. Тоа се работи што се читаат меѓу редови.... и ако (сакаш да) приметиш истата е дежурен спинер, одвлекувач на внимание затоа што е конвертиран војник, па би било премногу очигледно, дури и за твојот сталеж да осетиш дека е купена.
Јас воопшто не се замарам со Билјана Ванковска за да кажам дека чини или не чини како личност, но дури и да не чини, сепак и расипаниот часовник 2 пати во деноноќието покажува точно време.

Па ако сега е тој период од деноноќието кога Ванковска покажува точно време, повели кажи нешто за абортираната револуција.

Еве на пример, за укинувањето на радиодифузната такса, наспроти денешниот апел на УЈП.

УЈП ќе блокира сметки за неплатена радиодифузна такса

Во одбрана на зајко кукурајко и плавите жолтици, но и за волја на вистината, УЈП и досега блокираше трансакциски сметки поради неплатена радиодифузна такса, но факт е тоа дека зајко кукурајко и плавите жолтици ветија укинување на радиодифузната такса, па пред некоја недела најавија дека ќе ја укинат во октомври 2017, па ако навистина планираат да ја укинат во блиска иднина, зошто УЈП би одела до вакви екстреми за 190 денари ?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom