Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
15 септември 2014
Мислења
232
Поени од реакции
129
Здраво,

јас сум нова на форумов.
Поднесов документи за државјанство уште во 2012. И еве заглавена сум веќе 5 години.
На статусот ми стои: По преписката Ви предстои да б'де изв'ршен финален експертен преглед преди да б'де разгледана от С'вета по гражданство. (вака стои веќе повеќе од година дена).
Бев на дополнителна проверка и однесов документи и на шалтер ми рекоа супер ти се ќе искочи за 5 месеци. Ништо не се случи.
Би ве замолила за совет, што да правам. Дали да одам во Софија или тука да прашам во амбасадата. Ако може да ми кажете мислење?
Isprati e-mail vo ministerstvoto i prasaj sto se slucuva so tvoeto dosie...mail imas na stranata na ministerstvoto..srekno :)

Член од
10 март 2009
Мислења
1.300
Поени од реакции
1.161
fala na informacija

I mene prvin mi kaza posredniko deka ne treba ama jas si pisav email sam bez da znae toj i mi vratija isto so poraka od bugarija pa mu ja pokazav i toj samio prasa vo bg i mi kaza deka treba da nosemo dokumenti eve deneska si izvadiv utre i od strumica i ponedelnik vo bugarija pa so bide neka bide
Poleka :D toa ne e se
Dokumentite na makeodnski treba da bidat prevedeni i legalizirani. Ako preveduvas tuka togas legalizacija ti e 15 evra od dokument vo ambasada a ako preveduvas vo Sofija ekspres usluga so legalizacija e okolu 35 evra od eden dokument[DOUBLEPOST=1499351141][/DOUBLEPOST]e posle toa duri gi nosis vo MP[DOUBLEPOST=1499351272][/DOUBLEPOST]druga vazna rabota za strumica. Ne e pecatnica za uverenija BKKS. Vcera mislam nekoj pobara link onlike od statistikata na naselenieto spored koja se izdava uverenie od BKKS. Mnogu e vazno dali na mestoto na raganje na tvojot predok naselenieto e celo ili mnozinstvo barem zapisano kako bugarsko. Ako mnozinstvo e grcko ili tursko nisto ne pravis

Последно уредено:
Член од
27 септември 2010
Мислења
737
Поени од реакции
453
Bi ve zamolila za vase mislenje za mojata situacija.
Dokumentite mi se podadeni 11.2015, na intervju 05.07.2016, od April/2016 sum na finalna. Broj 12xxx. Dokumentite za poteklo mi se od prva bratucetka koja veke podolgo vreme ima bg pasos. (Orginalnite izvodi od mene, bratucet, majka, vujko i baba mi se odneseni uste pri vadenjeto na proishodot).
Spored toa sto go sledam na forumot najverojatno i mene ke mi se smeni statusot vo dopolnitelna proverka. Go prasav posrednikot mi rece deka poubavo bi bilo zatoa sto sum so dokumeti od prv bratucet da odnesam i posmrtnica od prababa/dedo,(verojatno vo mojot slucaj ke treba posmrtnica od majkata na babami koja e rodena pred 1918 g) megu toa prvo da cekam dodeka ne mi se smeni statusot. Sega se mislam dali da cekam da mi se smeni ili da odnesam pred vreme dokumenti dopolnitelno posmrtnicata pred da me stavat na dopolnitelna proverka?
Ne se znae dali treba ili ne da odneses eve nekoj vikaaat treba nekoi ne . Ja bi te zamolil ako imas nekoja promena na statusot da SPODELIS deka i jas sum so isti dokumenti avgust sum na intervju fala mn i so sreka

Член од
28 јуни 2014
Мислења
721
Поени од реакции
694
Ke ve zamolam nekoj ako saka sa objasni kako se davaat dopolnitelni dokumenti vo Sofija?
* Dali treba nekakva molba i kade se zema?
* Dali ke me pustat bidejki nemam termin za da gi dostavam?
* Dali treba da se najavam na lugeto na vrata deka sum samo za dopolnitelni dokumenti?
* Dali ima guzvi kako porano redici i koj del od denot e najubavo da se otide?
Еве ти молба само треба да напишеш на блгарски сите документи ги кои прилагаш(пр.акт за раждане/смрт на баба ми таа и таа и за сите останати изводи и посмртници на истиот начин).
Ќе те пуштат без проблем.На врата секако ќе те прашаат за што си дојдена ќе им кажеш и ќе ти побараат пасош и ако има повеќе народ ќе ти речат да почекаш ако нема многу ќе те пуштат одма.Оди од сабајле,нема многу народ.
На сликата кадешто е црвениот знак со напишаната улица Аксаков 5 таму треба да ги поднесеш дополнителните документи. PRAvo.JPG

Attachments

Член од
1 октомври 2011
Мислења
828
Поени од реакции
785
Сега му пишував пак на посредникот. Му кажав дека доста луѓе со статус Преписката е разгледана от С'вета по гражданството. Извадена е за доп'лнителна проверка, им пишале во министерство и им рекле да однесат документи и го прашав дали ќе треба да носам. Повторни ми врати дека засега нетреба ништо да се носи.

Член од
25 јуни 2017
Мислења
30
Поени од реакции
7
Dokumentite na makeodnski treba da bidat prevedeni i legalizirani. Ako preveduvas tuka togas legalizacija ti e 15 evra od dokument vo ambasada a ako preveduvas vo Sofija ekspres usluga so legalizacija e okolu 35 evra od eden dokument[DOUBLEPOST=1499351141][/DOUBLEPOST]e posle toa duri gi nosis vo MP[DOUBLEPOST=1499351272][/DOUBLEPOST]druga vazna rabota za strumica. Ne e pecatnica za uverenija BKKS. Vcera mislam nekoj pobara link onlike od statistikata na naselenieto spored koja se izdava uverenie od BKKS. Mnogu e vazno dali na mestoto na raganje na tvojot predok naselenieto e celo ili mnozinstvo barem zapisano kako bugarsko. Ako mnozinstvo e grcko ili tursko nisto ne pravis
toa e rabota na posredniko on mi vrse taa rabota za prevod i legalizacija i toj gi nose dokumentite

Член од
28 јуни 2014
Мислења
721
Поени од реакции
694
Здраво,

јас сум нова на форумов.
Поднесов документи за државјанство уште во 2012. И еве заглавена сум веќе 5 години.
На статусот ми стои: По преписката Ви предстои да б'де изв'ршен финален експертен преглед преди да б'де разгледана от С'вета по гражданство. (вака стои веќе повеќе од година дена).
Бев на дополнителна проверка и однесов документи и на шалтер ми рекоа супер ти се ќе искочи за 5 месеци. Ништо не се случи.
Би ве замолила за совет, што да правам. Дали да одам во Софија или тука да прашам во амбасадата. Ако може да ми кажете мислење?
Што однесе како дополнителни документи?
Инаку пиши на овој маил a_landzhev@justice.government.bg објасни му ја ситуацијата што-како,дај му твои податоци и види што ќе ти каже.Ако не ти одговори ништо конкретно тогаш најдобро е да се иде на шалтер да се праша.

Член од
3 октомври 2014
Мислења
30
Поени од реакции
47
Ne se znae dali treba ili ne da odneses eve nekoj vikaaat treba nekoi ne . Ja bi te zamolil ako imas nekoja promena na statusot da SPODELIS deka i jas sum so isti dokumenti avgust sum na intervju fala mn i so sreka
Чекајте си статус, дефинитивно. Не избрзувајте. Можно е да е само променет статусот бидејќи е поминат периодот за кои тие гарантираат дека ќе ги проверат документите (оној период што го гарантираат од 12 до 18 месеци), но и немора да значи дека е така.

Од 2016 година донеле закон кој потомство се докажува со предци. Значи мајка / татко / брат / сестра па се до стринке тетке најверојатно паѓаат во вода или дополнитена проверка до нареден статус да донесеш дополнителен документ. Имам случај од другар со кој заедно вадиме, тој има докоменти од татко. Вратен е на дополнителна. Јас имам од брат и сум ратен на дополнителна.

Така да, пак се стега приказнава за пасош.

Член од
13 јули 2015
Мислења
9
Поени од реакции
1
Ние што сме од 2014 преку братучеди ,треба ли да носиме дополнителен документ(посмртница од предок 1918г) ,ја сум на финален преглед и бев повеке од 18 месеци на дополнителна,постои ли можност пак да не вракаат на доплнителна па уште чекање.Доколку некој има информација ке ве молам за одговор.Фала однапред Поз

Член од
23 јуни 2017
Мислења
9
Поени од реакции
11
Не знам тоа што пишувате колку проверуваат, дали го искуцуваат бројчето, разгледување на ваши документи итн итн.. пред да ви се врати на емаил. Вака сега: Брат ми живее и работи Бугарија 15 години и за поубаво да се разбере вчера им се јави, за што значи дополнителна проверка и дали треба документација да се носи. Го префрлија директно кај тие што се одговорни за преглед на документациј(зошто побарал некој одговорен кој може да му даде точна информација), им го кажал бројчето и го провериле, провериле и документација значи без да им каже сите информации му ги потврдиле, дека крштеница од баба, крај 20ти фебруар интервју, брат со државјанство.. Му рекле дека НЕ ТРЕБА документи да се носи, дека е се во ред дека происходот е во ред, само дека се чека.. не инсистирал на дополнително инфо, доволно е тоа.. Иначе происходот ми е изваден преку Бугарска амбасада каде што заверката беше на начин што конзулот се потпишуваше дека е валидна на оригинал.

Член од
10 март 2009
Мислења
1.300
Поени од реакции
1.161
Не знам тоа што пишувате колку проверуваат, дали го искуцуваат бројчето, разгледување на ваши документи итн итн.. пред да ви се врати на емаил. Вака сега: Брат ми живее и работи Бугарија 15 години и за поубаво да се разбере вчера им се јави, за што значи дополнителна проверка и дали треба документација да се носи. Го префрлија директно кај тие што се одговорни за преглед на документациј(зошто побарал некој одговорен кој може да му даде точна информација), им го кажал бројчето и го провериле, провериле и документација значи без да им каже сите информации му ги потврдиле, дека крштеница од баба, крај 20ти фебруар интервју, брат со државјанство.. Му рекле дека НЕ ТРЕБА документи да се носи, дека е се во ред дека происходот е во ред, само дека се чека.. не инсистирал на дополнително инфо, доволно е тоа.. Иначе происходот ми е изваден преку Бугарска амбасада каде што заверката беше на начин што конзулот се потпишуваше дека е валидна на оригинал.
Moze da mi kazes kade da baram da ne povrzat da se javam sakam i jas utre

Член од
30 март 2017
Мислења
61
Поени од реакции
127
Dali dokolku si na finalna treba da se dostavat dopolnitelni dokumenti?

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Сaмo штo влегувaм у МК се врaќaм oд МП. Пoднесувaa женa ми и брaт ми зa интервју преку пoсредникoт мене штo ми среди.Му зaпнaв зa дoкументите пoчнa сo прст дa пoкaжувa кaкo вo прoизхoдите ги пишувa сите дoкументи.Ајде рече влези и ти и нa шaлтер 3 и викa нa тaa oбјaсни му и ти јaс три пaти му кaжaв.Се пoзнaвaa.Тaa службеничктa ми рече декa немa пoтребa истo ги пишувaлo вo прoизхoдoт a aкo тoлку сaкaм дa ги дoстaвaм мoже кoгa ке ми прaвaт интервју,дa ги дoнесaм и ке ги вметнaт вo препискaтa.Истo тaкa рече декa е тoa нaјмaл прoблем,туку декa прoблемoт е вo тoa штo нoн стoп нештo менувaaт и пoсле испaгaлo плус дoкументи пoтребни.Нa крaј рече дoдекa дoјдеш ти нa интервју мoже све дa биде сменетo,сегa зa сегa ништo не нoси, a спoмнa и декa интервјуaтa мoжнo е дa се пoместaт нaнaзaд пo некoј месец.НЕ БЕШЕ КАФЕКУВАРКА НИТУ ХИГИЕНИЧАРКА,иaкo личнo немaм прoтив тие прoфесии

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom