Случувања во Македонија (Генерална дискусија)

За кого би го дале вашиот глас на парламентарните избори во април 2020?

• ВМРО-ДПМНЕ

Гласови: 64 19,0%
  • СДСМ

Гласови: 41 12,2%
  • ЛЕВИЦА

Гласови: 58 17,2%
  • БЕСА

Гласови: 1 0,3%
  • ДУИ

Гласови: 8 2,4%
  • АЛИЈАНСА ЗА АЛБАНЦИТЕ

Гласови: 1 0,3%
  • ДПА

Гласови: 0 0,0%
  • МАКЕДОНСКИ КОНЦЕПТ

Гласови: 5 1,5%
  • ИНТЕГРА

Гласови: 8 2,4%
  • ЕДИНСТВЕНА МАКЕДОНИЈА

Гласови: 3 0,9%
  • Некоја друга

Гласови: 9 2,7%
  • Нема да гласам или ќе го поништам ливчето

Гласови: 139 41,2%

• Вкупно гласачи
    337
Статус
Затворена за нови мислења.

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.043
Поени од реакции
83.482
Неќеш да ги мериш злоделата на Заев и Груевски, а сепак исти ти се.

Секој кој одбива да го признае она што и се случи на Македонија во изминативе десетина години, е предавник.

Vanlok

deus ex machina
Член од
30 мај 2009
Мислења
25.822
Поени од реакции
34.078
...во Руската Империја важеле истите правила - селаните биле мнозинство, но сепак биле закрепостени и како такви биле кметови, односно робови во сопственост на аристократите.
Единствен начин да ја стекнат својата слобода бил да служат 20 години во царската војска, што се сметало за компензација од страна на аристократот кон царот - поисплатливо отколку да плаќа воен данок, да не остане покус за некоја рубља, а на кметот му останува да трпи 20 години воена служба и реки крв, па ако преживее, станува слободен човек без земја и без имот, по што му следува или да му се врати на аристократот и да работи за покрив над глава и храна, или да се сели во град и да се надева дека ќе најде работа за да преживее, па можеби ќе заштеди доволно пари после неколку децении за да си овозможи сопствен покрив над главата.

Кметството во Русија било укинато во втората половина на 19-от век од страна на Александар II, познат како Александар Ослободителот, или последниот голем цар - како што го нарекуваат Русите, но сепак сега веќе поранешните кметови биле луѓе без земја и без имот, поради што им останувало или да останат да работат за аристократите за покрив над глава и храна, или да се селат во градовите во потрага по работа за да преживеат, со надеж дека ќе успеат да дочекаат да заштедат доволно пари за да си овозможат сопствен покрив над глава.

Бидејќи последниот руски цар Николај II бил алергичен на демократски реформи, исто како и неговиот татко и претходник Александар III, во 1917 година Русија била буре барут кое експлодирало со февруарската буржоаско-демократска револуција, а Владимир Илич Ленин и болшевиците си го дочекале својот момент со октомвриската социјалистичка револуција. Се останато е веќе позната историја.

По распаѓањето на Советскиот Сојуз, Литванија, Летонија и Естонија ги вратија старите дискриминаторски закони од пред 1940 година против руските малцинства кои живеат на нивните територии, а припадниците на руското малцинство во Естонија мораат да полагаат тест за државјанство или во спротивно нема да се стекнат со државјанство и со сите граѓански права кои им следуваат на естонските граѓани, иако се родени во Естонија исто како и нивните родители и нивните предци кои со векови на населувале таа територија.

Таквиот начин на третирање на малцинство кое живее на територијата на една држава е билет во еден правец и прашање на време е кога на некого ќе му пукне по некоја психолошка жичка во некоја од балтичките држави.
Историјата е секогаш фасцинантна.
Но во овој случај несоодветен ти е примерот. Нема ништо заедничко со системот на Хајнлајн. Твоево е типичен феуделен систем, со монарх, и со аристократија како владеачка класа. Крепостните селани после дваесет години служба добиваат само слобода (да не бидат врзани за имотот на аристократијата како крепостни селани).

Во системот на Хајнлајн владеачката класа се граѓаните, право на глас (и на државна функција) имаат само тие - граѓаните. А Граѓанин се станува само со 20 години воена служба за државата (служба од која не ја завршуваат ни третина од војниците заради војните).
Сосема различно од рускиот феудален систем. :)

Член од
24 април 2008
Мислења
10.984
Поени од реакции
12.428
Неќеш да ги мериш злоделата на Заев и Груевски, а сепак исти ти се.

Секој кој одбива да го признае она што и се случи на Македонија во изминативе десетина 26 (дваесет и шест) години, е предавник.
Поправено.

Член од
24 април 2008
Мислења
10.984
Поени од реакции
12.428
Историјата е секогаш фасцинантна.
Но во овој случај несоодветен ти е примерот. Нема ништо заедничко со системот на Хајнлајн. Твоево е типичен феуделен систем, со монарх, и со аристократија како владеачка класа. Крепостните селани после дваесет години служба добиваат само слобода (да не бидат врзани за имотот на аристократијата како крепостни селани).

Во системот на Хајнлајн владеачката класа се граѓаните, право на глас (и на државна функција) имаат само тие - граѓаните. А Граѓанин се станува само со 20 години воена служба за државата (служба од која не ја завршуваат ни третина од војниците заради војните).
Сосема различно од рускиот феудален систем. :)
Лесно е да се воодушевуваме на експериментите кои се напишани на хартија и чекаат да бидат спроведени во пракса, така беше и со комунистичкиот манифест, се до моментот кога болшевиците почнаа да го спроведуваат во пракса, па комунистичкиот експеримент со себеси донесе тоталитаризам и планини од безживотни тела, за да го дочека својот неславен крај на почетокот на 1990-те години.

Слично било со Спарта, каде што им ги земале децата како мали и ги фрлале во вода, па тие кои ќе преживеат ќе служат во војската, а тие кои нема да преживеат не се вистински спартанци.

И како што знаеме, денес не постои градот-држава Спарта.

Како што веќе спомнав, човечката психа не знае за пишаниот збор и пишаните закони.

Паул фон Хинденбург исто така знаел што зборува кога му рекол на Адолф Хитлер:

" Без експерименти, ве молам. Републиката не може да си ги дозволи " .

Но сепак во јануари 1933 започнува спроведувањето на нацистичкиот експеримент во Германија, кој траеше 12 години, а со смртта на Хинденбург во август 1934, нацистичкиот експеримент беше целосно ослободен од било каква активна или пасивна контрола, по што исто како и комунистичкиот експеримент, зад себеси остави планини од безживотни тела.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.494
Поени од реакции
24.740
Од септември најавуваат 12.000 минималец

Ova e veke dobar potez, ajde da vidime mada mozese i poveke....[DOUBLEPOST=1498655945][/DOUBLEPOST]
Па со Бугарија нема ништо погрешно. Си отиде човекот да ги подобри односите, да не случајно требаше да продолжи со тоа што го правеа патриотите.
Требаше да се охрабрат сендвичите и да не ги гласаат, после сите тие снимки што ги слушнаа, ама нив подобро им беше да викаат дека некој друг им го мести лидерот, да прават циркузи пред Дик, да протестираат, тоа им беше подобро. И што направија со тоа? Ништо, само што ќе ги изгубат работните места.

Kako be nema pogresno poklonuvanjeto pod spomenikot na car samoil e glupost od epski razmeri. Nemase potreba za toa. Sto konkretno podobri? Autopat, pruga koga?

A secenite/lepeni snimki za zaev gi zaboravas ili niv nema da gi komentirame? Imame premier aboliciran za finansiski kriminal koj na snimka bara mito, ama toa e glava u pesok i vikaj gi drugite sendvici lol... Toj narod trebal da glasa :pos:

Последно уредено:
Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
Ova e veke dobar potez, ajde da vidime mada mozese i poveke....[DOUBLEPOST=1498655945][/DOUBLEPOST]

Kako be nema pogresno poklonuvanjeto pod spomenikot na car samoil e glupost od epski razmeri. Nemase potreba za toa. Sto konkretno podobri? Autopat, pruga koga?

A secenite/lepeni snimki za zaev gi zaboravas ili niv nema da gi komentirame? Imame premier aboliciran za finansiski kriminal koj na snimka bara mito, ama toa e glava u pesok i vikaj gi drugite sendvici lol... Toj narod trebal da glasa :pos:
Па зошто за Заев да може да е доказ снимката а за Грујо не? Нека бидат за двајцата доказ снимките.
Па сендвичи се тие, се продале за еден сендвич и од пусти страв гласале за вмро, на крај пак ебани излегоа, ама тоа ти е сендвич народ живее тука.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.494
Поени од реакции
24.740

Zasto e negiranje na sopstvenata istorija i identitet. Da ne pisuvase bugarski na spomenikot ke nemase problem, vaka e glupost pogotovo ako ne bilo toa barano nitu ocekuvano. Istoto vazi i za ilinden. Jas nemam protiv slavenje praznici zaedno ama ne ona sto e nase i sveto. Koj bil porano na grobot na sandanski i kako sme pominuvale tamu znae dobro. Za nekoj raboti sepak treba da sme cvrsti.[DOUBLEPOST=1498656661][/DOUBLEPOST]
Па зошто за Заев да може да е доказ снимката а за Грујо не? Нека бидат за двајцата доказ снимките.
Па сендвичи се тие, се продале за еден сендвич и од пусти страв гласале за вмро, на крај пак ебани излегоа, ама тоа ти е сендвич народ живее тука.

Na zaev muabetot e konkreten i ima svedok deka e barano. Tuka se e jasno.

Na grujo ako se dokaze i rascisti deka e taka na primer da najdat finansiski trag od parite za mito da kazeme od kinezite, da apsolutno, i on i site umesani neka lezat. Zatoa go formiravme sjo. Do kaj se?

Последно уредено:

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.043
Поени од реакции
83.482
Zasto e negiranje na sopstvenata istorija i identitet. Da ne pisuvase bugarski na spomenikot ke nemase problem, vaka e glupost pogotovo ako ne bilo toa barano nitu ocekuvano. .
Колосална глупост да ти било поклонувањето на Заев, затоа што на споменикот пишува Самоил цар на Бугарија.
Што е погрешно во натписот Самоил цар на Бугарија?
Кажи ми како требало да пишува! Самоил цар на...?

Самоил бил цар на Бугарија. Неговото царство го носело тоа име. Доколку пишува поинаку ќе биде класична игнорантност.

kano

Farang
Член од
27 ноември 2014
Мислења
13.494
Поени од реакции
24.740
Колосална глупост да ти било поклонувањето на Заев, затоа што на споменикот пишува Самоил цар на Бугарија.
Што е погрешно во натписот Самоил цар на Бугарија?
Кажи ми како требало да пишува!

Самоил бил цар на Бугарија. Неговото царство го носело тоа име. Доколку пишува поинаку ќе биде класична игнорантност.

Zhabe zborime ako taka mislis.

Член од
2 септември 2010
Мислења
7.148
Поени од реакции
7.516
Zasto e negiranje na sopstvenata istorija i identitet. Da ne pisuvase bugarski na spomenikot ke nemase problem, vaka e glupost pogotovo ako ne bilo toa barano nitu ocekuvano. Istoto vazi i za ilinden. Jas nemam protiv slavenje praznici zaedno ama ne ona sto e nase i sveto. Koj bil porano na grobot na sandanski i kako sme pominuvale tamu znae dobro. Za nekoj raboti sepak treba da sme cvrsti.[DOUBLEPOST=1498656661][/DOUBLEPOST]

Na zaev muabetot e konkreten i ima svedok deka e barano. Tuka se e jasno.

Na grujo ako se dokaze i rascisti deka e taka na primer da najdat finansiski trag od parite za mito da kazeme od kinezite, da apsolutno, i on i site umesani neka lezat. Zatoa go formiravme sjo. Do kaj se?
Па кај е доказот дека Заев го земал митото? На збор ќе му веруваме на човекот кој беше со Заев на снимката?

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.043
Поени од реакции
83.482
Zhabe zborime ako taka mislis.
Како бе, така мислам?
Ја мислам дека цар Самоил бил цар на Бугарија? :pos:

Што има врска, ја што мислам за некој историски факт. Кога е факт, факт е. Дај леба ти, сврти ТИ кој сакаш историски извор, читни како се викало царството со кое владеел Самоил, па врати се да ни кажеш.

Последно уредено:

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
18.927
Поени од реакции
23.337
Ми кажаја, не се секирај...

мадина, искрено да ти кажам, ме заболе за бугарите. Нема ни да се трудам да се објаснувам со тебе. За гамад као тебе, кој се продаде на претходната власт за 7-8 илјадарки плата, стварно ли мислиш дека голема навреда е да му се смени име на држава, јазик, историја или да му се распадне државата? Ти си човек врз кого е извршена нужда - не знам како по-сликовито да ти објаснам, поточно константно е вршена нужда 11 години. Место да се срамиш што постоиш, ти скокаш ко петел некој. Од кај си наоѓате легитимитет да коментирате и вадите „ставови“ после поддршка на 11 годишен најгнасен режим? Мене ако ме прашаш, на твојата сорта би ви тетовирал полов орган на чело и би ви ги сошил устите за да се знае за век и веков кои сте биле и на кого сте му ракоплескале. Будала е човек да очекува срам од тебе и твои еквиваленти. Јас не можам да ти помогнам. Ако имаш некоја среќа, па кога ќе дојде медицинава до таму да може мозоци да пресадува, да ти тутнат од главата мозок од некој коњ може ќе ти се отвори светогледот барем малку па ќе има надеж и за тебе.

И да не ме банира пмс-параноја за постов нема да ме читаш многу, пошо немам многу време и не го следев форумов и без тоа.
Пробај да живееш во сегашноста. „Клучните моменти“ одамна поминаа, ама ти ги преспа - паторот е дел од историја со перманентен бан и популарноста кај да е, ќе дојде да му се мери во промили. Само пар идиоти ко тебе што немате доблест да ја прифатите реалноста ќе останете да го браните.

Темава у која прв советник на модераторот е лице со ментална попреченост од некое полунапуштено битолско село што фаќа само прва програма мтв и интернет на курбла, не е мегдан за сите. Ко Барселона или Манчестер да ги донесеш у истото село да играат на игралиште што го пасат коњи и паркираат трактори и да бараш да бидат мотивирани, да играат у формација и да трчаат ко луди. .
Пошто зборот сендвичи, небањати и на нив сличните се веќе зафатени и на нив полагаат авторско право шареноликите соросоидни комуњари редно е да ви се додели некое зборче кое доследно би ја опишувала вашата карактерна особина која особено дојде до израз во последните неколку недели.
Прво се мислев за ова но би рекол дека не ве опишува баш доследно

па се сетив на ова кое би рекол е како створено за вас. Тука како што може да се забележи сте прикажани во чопор што ви е природна состојба на делување а ја одсликува вашата способност за дијаметрално менување на ставовите брзо како што проперелот врти околу својата оска што во вашиот случај би бил Заев или СДСМ ( кој како си љуби ) и во исто време како си се вртите така и ја менувате и оската на насоченост во зависност од каде дува ветрот, нешто слично како сончогледите. Две во едно што би рекле;)

Биди ми поздравена пропелерка една вртлива :)

Björn

Does Your Mother Know?
Член од
14 август 2006
Мислења
45.043
Поени од реакции
83.482
Па кај е доказот дека Заев го земал митото? На збор ќе му веруваме на човекот кој беше со Заев на снимката?
Заев е ситен криминалец (во споредба со многу други од типот на Груевски, Мијалков, Бранко, Љубчо и други), кој беше неправедно аболициран од страна на Бранко, по истиот модел, по кој работеше фамилијата и нивниот приврзок Иванов и кој беше фатен како бара мито, на снимка. Он можда у иднина ќе ја достигне магнитудата на Груевски или Бранко (во искористување на својот народ и земја за своја сметка), али сега за сега, новиве што се на власт - добри работи прават (иако е рано, иако и Груевски делуваше така, на почеток, а види у што се претвори)
Со тоа кажано, Заев е далеку поприкладен кандидат за власт од двоецот Груевски/Мијалков, чии дела у однос на истите на Заев, се како Монт Еверест надвиснат над Панонска Низина.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom