ne biva ni toa, potkrovjeto mi e gratis ne plativ ni denar za nego, cenite za kvadrat se isti na sekoj sprat, samo sto posledniot kat go dobiva i potkrovjeto gratis, ako smenam stan isto kako da sum go frlil gratisot.Ко ќе дојде есен или зима, шитни го и купи си стан на подолни спратови
podobro da go koristam za skladiste ako ne go biva za ziveenje otkolku da go nemam
i jas go pomisliv istoto dve muvi so eden udar, no potrebni se iljadnici evra za ova koi sega gi nemam, a i so subvenciite imase ogromni skandali lani taka da niso od toaДа имаш пари да си ставиш сончеви колектори, кај читав субвенции за ставање колектор даваат гуглај
bob, fala za detalniot opis.Со тоа што кажуваш дека гипсот е прежежок, само потврдуваш дека изолацијата, а и самиот кров е погрешно изведена.
Имаш се што ти треба за на кровот, само ти треба да си најдеш мајстор и тоа поинаку да го прередиш. Исто така викаш дека имаш 20цм изолација............, со таа изолација кровот треба да ти биде одлично изолиран, а не утнат, како што ти викаш.
Внатрешното ставање стиропор како изолација може да ти направи само контра ефект. Ем ќе го ,,пригушуваш" воздухот во собите, ем ѕидовите ќе се потат од влагата во воздухот. А викаш дека гипсот е загреан на 40 степени, што значи дека на тој гипс ти неможеш да лепиш стиропор, затоа што стиропорот не е љубител на топло.
Има многу мајстори кои ова така го изведуваат за кога ќе врне да не се слуша тропање, притоа сметајќи дека и покрај терволот ќе се оладува лимот, но тоа не е тоа. Правилниот распоред на еден кров е (одејќи од внатре кон надвор):
1. Гипс картон
2. Фолија
3. 5цм тервол (подобрена изолација/изолирање на гредите)
4. 10цм тервол (главна изолација на кров)
5. ОСБ табла/даски
6. Парапропусна воднонепропусна фолија
7. Летвички
8. Лим
Еве приказ преку слика...
Прегледај го приврзокот 125357
На тој начин ќе имаш одлична изолација, а и ќе има вентилирање под лимот, што значи дека нема да има никаков проблем со загревање. За ладење на просториите уклучи клима или вентилатор и гајле немаш.
Ако ова ти е премногу сложено, само врз надворешниот слој тервол стави парапропусна воднонепропусна фолија, врз нејзе летвички, а врз нив лимот.
ovaj e rasporedot kaj mene:
1 gips
2 plasticen najlon
3 10-15 sm tervol izmegu gredite
4 letvicki
5 crna hartija
6 5 sm tervol
7 crna hartija
8 lim
ovaj raspored go kazuvam od sekavanje koga se gradese sto se sekavam od prilika, ne sum 100 % siguren za dvata sloja na crna hartija, no eden imase definitivno.
vo vrska so moznosta za pogresna konstrukcija, se somnevam vo loso postaven tervol izmegu gredite i dupki vo najlonot/hartijata taka sto strui zezok vozdux nasekade.
za ventilacijata, ne e mozna bidejki iako mozebi ima nekoj santim prostor izmegu limot i drvenata konstrukcija, na vrvot i na dnoto na krovot nema ostaveno takva moznost za da vlezi/izlezi vozdux.
isto taka nemozam da pravam golemi zafati kako prereduvanje ili rekonstrukcija od baren 3 pricini, krovot e zaednicki na cela zgrada i ima uste nekolku godini garancija od tecenje ako go razmontiram pa posle teci ili slicno ke si imam problemi so kuken sovet/gradeznicite, edinstveno se mozni mali i neznacitelni zafati koj ke pominat onaka kako da ne sum napravil golema rabota, zboruvav so gradeznicite go razbiraat problemot, ne se potgotveni da si gi ispravat greskite, pa zatoa bi mi dozvolile da napravam sitni izmeni pod uslov da ne ostetam nisto ili da ne promenuvam od koren, za toa vikaat deka mora oni da go pravat, a za toa da im platam sekako.
od se sto istrazuvav denes na net, najdobra mi zvuci opcijata so alumin folija (bidejki reflektira 88 % od soncevite zraci) i e relativno evtina i lesna za lepenje.
sega ostanuva da najdam evtina samolepliva (ako postoi takva) ili evtino lepilo za nelepliva.
ako nekoj znae nesto za ova dobro bi mi dosla informacija.