Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
3 април 2017
Мислења
44
Поени од реакции
19

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Незнaе чoвек штo дa пoмисли више тaмaм ке се чудиш кoлку дoлгo се чекa зa укaз и нa финaлнa,сеa пoчнaa кaкo печурки прекрaтени дa никнувaaт.Немa ден дa не се јaви некoј прекрaтен...А дoбри вести вo меѓувреме oд сите стрaни дoaѓaaт

Член од
6 јануари 2015
Мислења
1.308
Поени од реакции
1.249
епа ФАЦИ дојдов и до таа фаза ви се придружувам и јас во чекалната,,,моето интервју помина и мислам дека пројдов ЛОШО,,не е исто како претходниот пат,,други простории и проширени додадени прашања,моето интервју и на човекот после мене траеше 40 мин.за некое чудо ГУЖВА немаше многу,,само имаше за подигање укази и закажување интервју,закажуваја за крајот на април 2018,,80 посто беа от косово и албанија некој србин,руси и наши..разговарав со неколку посредници се пожалија дека нема нови апликанти,има само добри зборови дека ке се смени нешто,времето ке покаже,,...разочаран сум,,,,,,која ГОЛГОТА

Член од
17 август 2016
Мислења
506
Поени од реакции
580
Другари може да ми помогнете како на темава да ги најдам прашањата за интервјуто, незнам каде да најдам тоа датотеки, прикачувања, attachment или како и да ги викате Ч)...знам дека некои членови ги прикачуваа како фајлови ама незнам како да стигнам до нив...поззз
1. ЗА КАКВО ИСКАШ ДА СТАНЕШ Б'ЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН/КА?
-ЗАштОТО ИМАМ Б'ЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО САМОС'ЗНАНИЕ И СЕ ЧУВСТВАМ Б'ЛГАРИН
-МОИТЕ БАБА И ДЕДО А И МОЈОТ ТАТКО СА Б'ЛГАРИ ПО НАРОДНОСТ, ИМАМ Б'ЛГАРСКА НАРОДНОСТ, НАЦИОНАЛНОСТ И ПРОИСХОД И ИСКАМ И ГРАЖДАНСТВОТО ДА МИ Б'ДЕ Б'ЛГАРСКО.

2. НА КАКВО ОСНОВАНИЕ КАНДИДАТСТВАШ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА Б'ЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО?
-НА ОСНОВАНИЕ Б'ЛГАРСКИ ПРОИСХОД. (происход значи потекло)

3. ИМАШ ЛЕ РОДНИНИ В Р.Б'ЛГАРИја?
-ДА или НЕ (реци праву истину)

4. МАјКА ТИ И БАштА ТИ ИМАТ ЛЕ Б'ЛГАРСКИ ПРОИСХОД?
-ДА, МОЈОТ ТАТКО

5. КАКВА НАРОДНОСТ ИМАШ?
- Б'ЛГАРСКА.

6. КАКВА НАЦИОНАЛНОСТ?
- Б'ЛГАРСКА.

7. КАКВО ТИ Е ГРАЖДАНСТВОТО?
-МАКЕДОНСКО.

8. КОја Е СТОЛИЦАТА НА Р.Б'ЛГАРИја?
-ГРАД СОФИја.

9. ДАЛИ штЕ ЖИВЕЕШ В Р. Б'ЛГАРИја?
-ДА.

10. ОС'ЖДАН ЛИ СИ?
-НЕ.

11. КАКВО штЕ СЕ ПРОМЕНИ К'М ТЕБ ОТКАТО СТАНЕШ Б'ЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН/КА?
-штЕ СЕ ПОТВ'РДИ МОЕТО Б'ЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО САМОС'ЗНАНИЕ,
- штЕ Б'ДА ПРИЗНАТ ЗА Б'ЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН ОТ МОјаТА РОДИНА Р. Б'ЛГАРИја ЗАштОТО ИМАМ Б'ЛГАРСКИ ПРОИСХОД, НАЦИОНАЛНОСТ И НАРОДНОСТ И ТАКА ГРАЖДАНСТВОТО штЕ МИ СТАНЕ Б'ЛГАРСКО.
- Б'ЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ СА БИЛИ МОИТЕ ПРЕДЦИ –Б'ЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН штЕ СТАНА И САМИ'Т АЗ.

12. ДАЛИ ЗНАЕШ КОј Е ПРЕЗИДЕНТ НА Р. Б'ЛГАРИја?
-РУМЕН РАДЕВ
13. КОј Е МИНИСТ'Р ПРЕДСЕДАТЕЛ (ПРЕМИЕР)?
-БОЈКО БОРИСОВ

14. КОј Е МИНИСТ'Р НА ПРАВОС'ДИЕТО?
-ЦЕЦКА ЦАЧЕВА

15. КАК СЕ КАЗВА ХИМНАТА НА Р.Б'ЛГАРИја?
-МИЛА РОДИНО.

Основни официални празници
Дата - Официално име - Бележки

1 јануари

Нова година

3 март

Ден на Освобождението на Б'лгарија от османско иго
национален празник

пет'к (март - мај)
Велики пет'к (Разпети пет'к)
денјат се определја според православнија календар (през 2013 г. празник'т е на 3 мај)
с'бота (март - мај)
Велика с'бота (Страстна с'бота)
денјат се определја според православнија календар (през 2013 г. празник'т е на 4 мај)
неделја и понеделник (март - мај) Великден

дните се определјат според православнија календар (през 2013 г. празниците са на 5 и 6 мај)
1 мај

Ден на труда и на международната работническа солидарност

6 мај

Гергьовден, Ден на храбростта и Б'лгарската армија

24 мај

Ден на б'лгарската просвета и култура и на славјанската писменост

6 септември

Ден на С'единението на Б'лгарија

22 септември

Ден на Независимостта на Б'лгарија

1 ноември

Ден на народните будители

неприс'ствен за всички учебни заведенија
24 декември

Б'дни вечер

25 и 26 декември

Рождество Христово (Коледа)

ОВО ЈЕ ТЕКСТ – ПИТАЊА И ОДГОВОРИ ЗА ИНТЕРВЈУ КОЈИ МИ ДАО ПОСРЕДНИК

-ZASTO STE DOJDENI TUKA ????DA APLICIRAM ZA BLGARSKO GRAZDANSTVO
-KOI STE STO STE ????SE PREDSTAVUVAS IME PREZIME KAJ ZIVEEES SO STO SE ZANIMAVAS
-STO RABOTIS I STO IMAS ZAVRSENO OBRAZOVANIE
-DALI PATUVATE CESTO ZA BLGARIJA???ДА. РАБОТАМ ВО БУГАРИЈА ЗА БУГАРКСА ФИРМА..... DA AKO IMATE ODENO I KADE ZNAES TUKA MNOGU E HUBAVO BLGARIJA E EVROPEJSKA DRZAVA I MNOGU NI SE DOPAGA TUKA
DALI IMATE RODA(RODNINI) AKO IMATEDA AKO NE NE
DALI PLANIRATE DA ZIVEETE TUKA ????DA TUKA E PO STABILNO EVROPEJSKA DRZAVA E
SO KOI SREDSTVA BI ZIVEELE ???KE KAZETE NIE IMAME IMOT VO MAKEDONIJA BI GO PRODALE BI NASLE RABOTA TUKA
STO KE PROMENI BLGARSKIOT PASOS ZA VAS VO ZIVOTOT???MNOGU NESTA IZMISLETE SI I IVIE A EVE I OD MENE PA STE SE OSECAME KATO EVROPEJCI
KAK SE OSESTATE ILI STO STE PO PROIZHOD ILI KAKVA STE NARODNOST!!!!!!!!!!!!!!!!!!NAJBITNO PRASANJE OD SVE KE KAZETE BLGARI

Б'ЛГАРСКИ ОФИЦИАЛНИ ПРАЗНИЦИ
1 јануари - Нова година
3 март - Ден на Освобождението на Б'лгарија от османско иго - национален празник
1 мај - Ден на труда и на международната работническа солидарност
6 мај - Гергьовден, Ден на храбростта и Б'лгарската армија
24 мај - Ден на б'лгарската просвета и култура и на славјанската писменост
6 септември - Ден на С'единението
22 септември - Ден на Независимостта на Б'лгарија
1 ноември - Ден на народните будители - неприс'ствен за всички учебни заведенија
24 декември - Б'дни вечер
25 и 26 декември - Рождество Христово
Велики пет'к, Велика с'бота и Великден - неделја и понеделник, които в с'ответната година са определени за празнуването му[DOUBLEPOST=1496809678][/DOUBLEPOST]
Незнaе чoвек штo дa пoмисли више тaмaм ке се чудиш кoлку дoлгo се чекa зa укaз и нa финaлнa,сеa пoчнaa кaкo печурки прекрaтени дa никнувaaт.Немa ден дa не се јaви некoј прекрaтен...А дoбри вести вo меѓувреме oд сите стрaни дoaѓaaт
Па немојт на ред да дојдат од тие шо само зафаќет место тука и шо кукат од 2016 шо се лелел леле чекале 3 месеци,5 месеци на финална...... и тие шо чекет за указ 3 месеци...
А тие од 2012, 2013, 2014????.... тие немет проблеми....
....И может се појче од 2000 лани шо ги прекратвеа... и тие исто немет проблем ......ги немаше нигде да ни се јавет..... да ни пишвеа нешо..... и сега наеднаш како печурки никнеле.... ? замисли ти та работа.......
'м настојаштија момент в министерството има образувани 19 хил. преписки, които предстои да б'дат разгледани в С'вета по гражданство. Това каза зам.-минист'р'т на правос'дието Десислава Ахладова на заседание на Комисијата по политиките за б'лгарите в чужбина, предаде репортер на Агенција „Фокус“. Тја објасни, че една от основните причините за забавјането е натовареността на служителите от дирекција „Б'лгарско гражданство“ поради голјам број неприклјучили преписки от миналите години (2012, 2013, 2014) и увеличенија број на пост'пвашти молби. (тиа се тие прекратвените)....

Последно уредено:

Meh

Член од
15 април 2012
Мислења
1.341
Поени од реакции
2.211
епа ФАЦИ дојдов и до таа фаза ви се придружувам и јас во чекалната,,,моето интервју помина и мислам дека пројдов ЛОШО,,не е исто како претходниот пат,,други простории и проширени додадени прашања,моето интервју и на човекот после мене траеше 40 мин.за некое чудо ГУЖВА немаше многу,,само имаше за подигање укази и закажување интервју,закажуваја за крајот на април 2018,,80 посто беа от косово и албанија некој србин,руси и наши..разговарав со неколку посредници се пожалија дека нема нови апликанти,има само добри зборови дека ке се смени нешто,времето ке покаже,,...разочаран сум,,,,,,која ГОЛГОТА
Април 2018 или август?

Оти ако е април, тоа е ОК.

Во однос на твојот случај, не знам што да ти кажам. Се надевм дека на крај сето ќе испадне ОК. Претпоставувам дека проширената верзија на интервјуто си го имал, она што се кажуваше пред некоја страна на форумов, а јас не верував.

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
1. ЗА КАКВО ИСКАШ ДА СТАНЕШ Б'ЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН/КА?
-ЗАштОТО ИМАМ Б'ЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО САМОС'ЗНАНИЕ И СЕ ЧУВСТВАМ Б'ЛГАРИН
-МОИТЕ БАБА И ДЕДО А И МОЈОТ ТАТКО СА Б'ЛГАРИ ПО НАРОДНОСТ, ИМАМ Б'ЛГАРСКА НАРОДНОСТ, НАЦИОНАЛНОСТ И ПРОИСХОД И ИСКАМ И ГРАЖДАНСТВОТО ДА МИ Б'ДЕ Б'ЛГАРСКО.

2. НА КАКВО ОСНОВАНИЕ КАНДИДАТСТВАШ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА Б'ЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО?
-НА ОСНОВАНИЕ Б'ЛГАРСКИ ПРОИСХОД. (происход значи потекло)

3. ИМАШ ЛЕ РОДНИНИ В Р.Б'ЛГАРИја?
-ДА или НЕ (реци праву истину)

4. МАјКА ТИ И БАштА ТИ ИМАТ ЛЕ Б'ЛГАРСКИ ПРОИСХОД?
-ДА, МОЈОТ ТАТКО

5. КАКВА НАРОДНОСТ ИМАШ?
- Б'ЛГАРСКА.

6. КАКВА НАЦИОНАЛНОСТ?
- Б'ЛГАРСКА.

7. КАКВО ТИ Е ГРАЖДАНСТВОТО?
-МАКЕДОНСКО.

8. КОја Е СТОЛИЦАТА НА Р.Б'ЛГАРИја?
-ГРАД СОФИја.

9. ДАЛИ штЕ ЖИВЕЕШ В Р. Б'ЛГАРИја?
-ДА.

10. ОС'ЖДАН ЛИ СИ?
-НЕ.

11. КАКВО штЕ СЕ ПРОМЕНИ К'М ТЕБ ОТКАТО СТАНЕШ Б'ЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН/КА?
-штЕ СЕ ПОТВ'РДИ МОЕТО Б'ЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО САМОС'ЗНАНИЕ,
- штЕ Б'ДА ПРИЗНАТ ЗА Б'ЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН ОТ МОјаТА РОДИНА Р. Б'ЛГАРИја ЗАштОТО ИМАМ Б'ЛГАРСКИ ПРОИСХОД, НАЦИОНАЛНОСТ И НАРОДНОСТ И ТАКА ГРАЖДАНСТВОТО штЕ МИ СТАНЕ Б'ЛГАРСКО.
- Б'ЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ СА БИЛИ МОИТЕ ПРЕДЦИ –Б'ЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН штЕ СТАНА И САМИ'Т АЗ.

12. ДАЛИ ЗНАЕШ КОј Е ПРЕЗИДЕНТ НА Р. Б'ЛГАРИја?
-РУМЕН РАДЕВ
13. КОј Е МИНИСТ'Р ПРЕДСЕДАТЕЛ (ПРЕМИЕР)?
-БОЈКО БОРИСОВ

14. КОј Е МИНИСТ'Р НА ПРАВОС'ДИЕТО?
-ЦЕЦКА ЦАЧЕВА

15. КАК СЕ КАЗВА ХИМНАТА НА Р.Б'ЛГАРИја?
-МИЛА РОДИНО.

Основни официални празници
Дата - Официално име - Бележки

1 јануари

Нова година

3 март

Ден на Освобождението на Б'лгарија от османско иго
национален празник

пет'к (март - мај)
Велики пет'к (Разпети пет'к)
денјат се определја според православнија календар (през 2013 г. празник'т е на 3 мај)
с'бота (март - мај)
Велика с'бота (Страстна с'бота)
денјат се определја според православнија календар (през 2013 г. празник'т е на 4 мај)
неделја и понеделник (март - мај) Великден

дните се определјат според православнија календар (през 2013 г. празниците са на 5 и 6 мај)
1 мај

Ден на труда и на международната работническа солидарност

6 мај

Гергьовден, Ден на храбростта и Б'лгарската армија

24 мај

Ден на б'лгарската просвета и култура и на славјанската писменост

6 септември

Ден на С'единението на Б'лгарија

22 септември

Ден на Независимостта на Б'лгарија

1 ноември

Ден на народните будители

неприс'ствен за всички учебни заведенија
24 декември

Б'дни вечер

25 и 26 декември

Рождество Христово (Коледа)

ОВО ЈЕ ТЕКСТ – ПИТАЊА И ОДГОВОРИ ЗА ИНТЕРВЈУ КОЈИ МИ ДАО ПОСРЕДНИК

-ZASTO STE DOJDENI TUKA ????DA APLICIRAM ZA BLGARSKO GRAZDANSTVO
-KOI STE STO STE ????SE PREDSTAVUVAS IME PREZIME KAJ ZIVEEES SO STO SE ZANIMAVAS
-STO RABOTIS I STO IMAS ZAVRSENO OBRAZOVANIE
-DALI PATUVATE CESTO ZA BLGARIJA???ДА. РАБОТАМ ВО БУГАРИЈА ЗА БУГАРКСА ФИРМА..... DA AKO IMATE ODENO I KADE ZNAES TUKA MNOGU E HUBAVO BLGARIJA E EVROPEJSKA DRZAVA I MNOGU NI SE DOPAGA TUKA
DALI IMATE RODA(RODNINI) AKO IMATEDA AKO NE NE
DALI PLANIRATE DA ZIVEETE TUKA ????DA TUKA E PO STABILNO EVROPEJSKA DRZAVA E
SO KOI SREDSTVA BI ZIVEELE ???KE KAZETE NIE IMAME IMOT VO MAKEDONIJA BI GO PRODALE BI NASLE RABOTA TUKA
STO KE PROMENI BLGARSKIOT PASOS ZA VAS VO ZIVOTOT???MNOGU NESTA IZMISLETE SI I IVIE A EVE I OD MENE PA STE SE OSECAME KATO EVROPEJCI
KAK SE OSESTATE ILI STO STE PO PROIZHOD ILI KAKVA STE NARODNOST!!!!!!!!!!!!!!!!!!NAJBITNO PRASANJE OD SVE KE KAZETE BLGARI

Б'ЛГАРСКИ ОФИЦИАЛНИ ПРАЗНИЦИ
1 јануари - Нова година
3 март - Ден на Освобождението на Б'лгарија от османско иго - национален празник
1 мај - Ден на труда и на международната работническа солидарност
6 мај - Гергьовден, Ден на храбростта и Б'лгарската армија
24 мај - Ден на б'лгарската просвета и култура и на славјанската писменост
6 септември - Ден на С'единението
22 септември - Ден на Независимостта на Б'лгарија
1 ноември - Ден на народните будители - неприс'ствен за всички учебни заведенија
24 декември - Б'дни вечер
25 и 26 декември - Рождество Христово
Велики пет'к, Велика с'бота и Великден - неделја и понеделник, които в с'ответната година са определени за празнуването му[DOUBLEPOST=1496809678][/DOUBLEPOST]
Па немојт на ред да дојдат од тие шо само зафаќет место тука и шо кукат од 2016 шо се лелел леле чекале 3 месеци,5 месеци на финална...... и тие шо чекет за указ 3 месеци...
А тие од 2012, 2013, 2014????.... тие немет проблеми....
....И может се појче од 2000 лани шо ги прекратвеа... и тие исто немет проблем ......ги немаше нигде да ни се јавет..... да ни пишвеа нешо..... и сега наеднаш како печурки никнеле.... ? замисли ти та работа.......
'м настојаштија момент в министерството има образувани 19 хил. преписки, които предстои да б'дат разгледани в С'вета по гражданство. Това каза зам.-минист'р'т на правос'дието Десислава Ахладова на заседание на Комисијата по политиките за б'лгарите в чужбина, предаде репортер на Агенција „Фокус“. Тја објасни, че една от основните причините за забавјането е натовареността на служителите от дирекција „Б'лгарско гражданство“ поради голјам број неприклјучили преписки от миналите години (2012, 2013, 2014) и увеличенија број на пост'пвашти молби. (тиа се тие прекратвените)....
Тoa велaм и јaс дoбри вести oд сите стрaни a мнoгу прекрaтени.Дaли се тие прекрaтени oд пoрaнo или сеa пoчнaле дa прекрaтувaaт

Последно уредено:
Член од
27 септември 2010
Мислења
737
Поени од реакции
453
ZASTO LOSO BRATE STO BESE TOLKU STRASNO NE BEA LI OVIE PRASANJATA STO PRASUVAA TOLKU LOSO KAZI PO DETALNO U AVGUST SUM I JAS STRAV ME FAKA

Член од
2 октомври 2015
Мислења
27
Поени од реакции
34
Zdravo na site,
I jas sakam da prasam za Intervju....imam vo Skopje za nekolku dena...
Znae li nekoj da napise dali se istite prasanja kako onie pogore (pretpostavuvam vo Belgrad)? Ako nekoj bil posle 1 juni 2017 bi ve zamolila da napise nesto poveke za intervjuto vo Skopje.... Kolku vreme trae i dali treba kolku sto moze da se zboruva na bugarski? Prasuvaat li nesto poveke od pogore napisanoto?
Pozdrav i odnapred blagodaram

Sprite

Bayern Fanatic
Член од
23 јули 2007
Мислења
447
Поени од реакции
36
Zdravo na site,
I jas sakam da prasam za Intervju....imam vo Skopje za nekolku dena...
Znae li nekoj da napise dali se istite prasanja kako onie pogore (pretpostavuvam vo Belgrad)? Ako nekoj bil posle 1 juni 2017 bi ve zamolila da napise nesto poveke za intervjuto vo Skopje.... Kolku vreme trae i dali treba kolku sto moze da se zboruva na bugarski? Prasuvaat li nesto poveke od pogore napisanoto?
Pozdrav i odnapred blagodaram
Јас пред две години бев, прашањата се тие горе поставени, интервјуто е на шалтерот и како муабет и запишува што кажуваш, кратко траеше, после тоа е процедурата за документи плаќање и сл. Со среќа[DOUBLEPOST=1496836202][/DOUBLEPOST]Дали некој вадел изводи или друг документ од негов роднина дедо татко и слично од бугарски институции, конкретно ми треба извод до 1920 година да извадам, искуство и совет некој???

Член од
8 февруари 2016
Мислења
400
Поени од реакции
396
Pepi kako mislis "nema novi aplikanti"? Od mk? Paga interesot? A koi se "dobrite zborovi" mozes da podobjasnis???,,, site cekame na toa. Sto ti kazaa posrednicite okolu vrakanjava na doplnitelna, gledam na forumov luge so pasos od brat, sestra, pa se vrateni na dopolnitelna?

Член од
10 март 2009
Мислења
1.300
Поени од реакции
1.161
telefonot za zakazvanje termin vo ambasada moze da go napise nekoj?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom