Другари може да ми помогнете како на темава да ги најдам прашањата за интервјуто, незнам каде да најдам тоа датотеки, прикачувања, attachment или како и да ги викате Ч)...знам дека некои членови ги прикачуваа како фајлови ама незнам како да стигнам до нив...поззз
1. ЗА КАКВО ИСКАШ ДА СТАНЕШ Б'ЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН/КА?
-ЗАштОТО ИМАМ Б'ЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО САМОС'ЗНАНИЕ И СЕ ЧУВСТВАМ Б'ЛГАРИН
-МОИТЕ БАБА И ДЕДО А И МОЈОТ ТАТКО СА Б'ЛГАРИ ПО НАРОДНОСТ, ИМАМ Б'ЛГАРСКА НАРОДНОСТ, НАЦИОНАЛНОСТ И ПРОИСХОД И ИСКАМ И ГРАЖДАНСТВОТО ДА МИ Б'ДЕ Б'ЛГАРСКО.
2. НА КАКВО ОСНОВАНИЕ КАНДИДАТСТВАШ ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА Б'ЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО?
-НА ОСНОВАНИЕ Б'ЛГАРСКИ ПРОИСХОД. (происход значи потекло)
3. ИМАШ ЛЕ РОДНИНИ В Р.Б'ЛГАРИја?
-ДА или НЕ (реци праву истину)
4. МАјКА ТИ И БАштА ТИ ИМАТ ЛЕ Б'ЛГАРСКИ ПРОИСХОД?
-ДА, МОЈОТ ТАТКО
5. КАКВА НАРОДНОСТ ИМАШ?
- Б'ЛГАРСКА.
6. КАКВА НАЦИОНАЛНОСТ?
- Б'ЛГАРСКА.
7. КАКВО ТИ Е ГРАЖДАНСТВОТО?
-МАКЕДОНСКО.
8. КОја Е СТОЛИЦАТА НА Р.Б'ЛГАРИја?
-ГРАД СОФИја.
9. ДАЛИ штЕ ЖИВЕЕШ В Р. Б'ЛГАРИја?
-ДА.
10. ОС'ЖДАН ЛИ СИ?
-НЕ.
11. КАКВО штЕ СЕ ПРОМЕНИ К'М ТЕБ ОТКАТО СТАНЕШ Б'ЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН/КА?
-штЕ СЕ ПОТВ'РДИ МОЕТО Б'ЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО САМОС'ЗНАНИЕ,
- штЕ Б'ДА ПРИЗНАТ ЗА Б'ЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН ОТ МОјаТА РОДИНА Р. Б'ЛГАРИја ЗАштОТО ИМАМ Б'ЛГАРСКИ ПРОИСХОД, НАЦИОНАЛНОСТ И НАРОДНОСТ И ТАКА ГРАЖДАНСТВОТО штЕ МИ СТАНЕ Б'ЛГАРСКО.
- Б'ЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ СА БИЛИ МОИТЕ ПРЕДЦИ –Б'ЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН штЕ СТАНА И САМИ'Т АЗ.
12. ДАЛИ ЗНАЕШ КОј Е ПРЕЗИДЕНТ НА Р. Б'ЛГАРИја?
-РУМЕН РАДЕВ
13. КОј Е МИНИСТ'Р ПРЕДСЕДАТЕЛ (ПРЕМИЕР)?
-БОЈКО БОРИСОВ
14. КОј Е МИНИСТ'Р НА ПРАВОС'ДИЕТО?
-ЦЕЦКА ЦАЧЕВА
15. КАК СЕ КАЗВА ХИМНАТА НА Р.Б'ЛГАРИја?
-МИЛА РОДИНО.
Основни официални празници
Дата - Официално име - Бележки
1 јануари
Нова година
3 март
Ден на Освобождението на Б'лгарија от османско иго
национален празник
пет'к (март - мај)
Велики пет'к (Разпети пет'к)
денјат се определја според православнија календар (през 2013 г. празник'т е на 3 мај)
с'бота (март - мај)
Велика с'бота (Страстна с'бота)
денјат се определја според православнија календар (през 2013 г. празник'т е на 4 мај)
неделја и понеделник (март - мај) Великден
дните се определјат според православнија календар (през 2013 г. празниците са на 5 и 6 мај)
1 мај
Ден на труда и на международната работническа солидарност
6 мај
Гергьовден, Ден на храбростта и Б'лгарската армија
24 мај
Ден на б'лгарската просвета и култура и на славјанската писменост
6 септември
Ден на С'единението на Б'лгарија
22 септември
Ден на Независимостта на Б'лгарија
1 ноември
Ден на народните будители
неприс'ствен за всички учебни заведенија
24 декември
Б'дни вечер
25 и 26 декември
Рождество Христово (Коледа)
ОВО ЈЕ ТЕКСТ – ПИТАЊА И ОДГОВОРИ ЗА ИНТЕРВЈУ КОЈИ МИ ДАО ПОСРЕДНИК
-ZASTO STE DOJDENI TUKA ????DA APLICIRAM ZA BLGARSKO GRAZDANSTVO
-KOI STE STO STE ????SE PREDSTAVUVAS IME PREZIME KAJ ZIVEEES SO STO SE ZANIMAVAS
-STO RABOTIS I STO IMAS ZAVRSENO OBRAZOVANIE
-DALI PATUVATE CESTO ZA BLGARIJA???ДА. РАБОТАМ ВО БУГАРИЈА ЗА БУГАРКСА ФИРМА..... DA AKO IMATE ODENO I KADE ZNAES TUKA MNOGU E HUBAVO BLGARIJA E EVROPEJSKA DRZAVA I MNOGU NI SE DOPAGA TUKA
DALI IMATE RODA(RODNINI) AKO IMATEDA AKO NE NE
DALI PLANIRATE DA ZIVEETE TUKA ????DA TUKA E PO STABILNO EVROPEJSKA DRZAVA E
SO KOI SREDSTVA BI ZIVEELE ???KE KAZETE NIE IMAME IMOT VO MAKEDONIJA BI GO PRODALE BI NASLE RABOTA TUKA
STO KE PROMENI BLGARSKIOT PASOS ZA VAS VO ZIVOTOT???MNOGU NESTA IZMISLETE SI I IVIE A EVE I OD MENE PA STE SE OSECAME KATO EVROPEJCI
KAK SE OSESTATE ILI STO STE PO PROIZHOD ILI KAKVA STE
NARODNOST!!!!!!!!!!!!!!!!!!NAJBITNO PRASANJE OD SVE KE KAZETE BLGARI
Б'ЛГАРСКИ ОФИЦИАЛНИ ПРАЗНИЦИ
1 јануари - Нова година
3 март - Ден на Освобождението на Б'лгарија от османско иго - национален празник
1 мај - Ден на труда и на международната работническа солидарност
6 мај - Гергьовден, Ден на храбростта и Б'лгарската армија
24 мај - Ден на б'лгарската просвета и култура и на славјанската писменост
6 септември - Ден на С'единението
22 септември - Ден на Независимостта на Б'лгарија
1 ноември - Ден на народните будители - неприс'ствен за всички учебни заведенија
24 декември - Б'дни вечер
25 и 26 декември - Рождество Христово
Велики пет'к, Велика с'бота и Великден - неделја и понеделник, които в с'ответната година са определени за празнуването му[DOUBLEPOST=1496809678][/DOUBLEPOST]
Незнaе чoвек штo дa пoмисли више тaмaм ке се чудиш кoлку дoлгo се чекa зa укaз и нa финaлнa,сеa пoчнaa кaкo печурки прекрaтени дa никнувaaт.Немa ден дa не се јaви некoј прекрaтен...А дoбри вести вo меѓувреме oд сите стрaни дoaѓaaт
Па немојт на ред да дојдат од тие шо само зафаќет место тука и шо кукат од 2016 шо се лелел леле чекале 3 месеци,5 месеци на финална...... и тие шо чекет за указ 3 месеци...
А тие од 2012, 2013, 2014????.... тие немет проблеми....
....И может се појче од 2000 лани шо ги прекратвеа... и тие исто немет проблем ......ги немаше нигде да ни се јавет..... да ни пишвеа нешо..... и сега наеднаш како печурки никнеле.... ? замисли ти та работа.......
'м настојаштија момент в министерството има образувани 19 хил. преписки, които предстои да б'дат разгледани в С'вета по гражданство. Това каза зам.-минист'р'т на правос'дието Десислава Ахладова на заседание на Комисијата по политиките за б'лгарите в чужбина, предаде репортер на
Агенција „Фокус“. Тја објасни, че една от основните причините за забавјането е натовареността на служителите от дирекција „Б'лгарско гражданство“
поради голјам број неприклјучили преписки от миналите години (2012, 2013, 2014)
и увеличенија број на пост'пвашти молби. (тиа се тие прекратвените)....