Знаеш дека може истото да се примени и кај шеќерашите така? Како аргумент. Се слагам дека телото се враќа во првобитната состојба полека, или заоѓа во друга која не ни тук ни там. И истото може да се рече за луѓето што тренираат и билдаат мускули. Било кое ниво на мускулатура. Ако се престане, после одредено време се враќаат килограми или се губат мускулите и се враќаш на square one. Но едново се смета за негативна, другово позитивна работа. Зошто? Кога науката докажала дека и двеве работи влијаат позитивно врз психата на човекот кој се изложува на истите? Да, доживотен ангажман е, но ако истиот ги прави луѓето да се осеќаат полагодно во своја кожа и се постигнува некој психички баланс во однос на здравје, тогаш јас немам ништо против нити некој кој размислува логички би имал против.
Она со што не се сложувам, а се случува за жал, е да се дава зелено светло на лица кои не ги исполнуваат сите критериуми за транс особа, дури и најосновниот филтер, во однос на родова дисфорија. Тие критериуми и филтри постојат со причина и поради притисокот однадвор и од либералната мафија психијатрите кои оценуваат кое лице е навистина транс а кое не е се ептен попуштени, а како такви експерти некогаш се ставаат и луѓе кои го немаат соодветното образование за да можат да проценат такво нешто, туку завршиле психијатрија со некоја булшит пропратна насока како џендер стадиз и сл.
Исто така, сум нарекуван трансфоб заради ова и ред други работи за кои не се согласувам, а се применуваат практично веќе некое време и е загрижувачки, дури и за мене, како слободарски идеолог/класичен либерал. Пример, презентирањето на транс состојбата на премали деца кои уште не знаат доволно ни за својот ни спротивниот пол, е веќе им презентираш можност за промена на полови итн. - што на таква бујна имагинација и детска незрелост, одлуката да се смени пол не може да се сфати сериозно не повеќе од желбата да се стави наметка и да се биде Бетмен.
Едни од најпревртливите одлуки во однос на екс-транс лица (луѓе кои два до три пати се подложувале на хирургија), се помлади особи кои се продукт на современата либерална догма и на такви родители, кои можеби поаѓаат од добра воља, но причинуваат трајна штета понатаму кон своето дете со тоа што или одлучуваат за него, или го убедуваат додека расте дека не е машко туку женско и обратно. Или новово, ни тук ни там, или двете, или останатите 68 полови реформации кои искочија во етер. И ваквите мои ставови се окарактеризирани како трансфобни, а вашите сигурно би освоиле медал на чиста злоба
![Зелен :D :D](/styles/default/xenforo/smilies/biggrin.png)
.
Не се согласувам ни со целата драма која бара полиција за јазик и употреба на јазик. Што е по дефиниција цензура, но не и за неолибералнава хорда. Мене на пример ми пречи (и ќе го разберам секој хетеросексуалец кому му пречи истото), да се обраќа некому во машки род, а воопшто не презеле нешто околу тоа да изгледаат повеќе машки, и обратно, обраќање во женски род, на лице кое не се потрудило да изгледа поженствено или како беше терминот, колку-толку да "проаѓа". Да не зборам па за измислените родови Zim Zer, Zir итн. Едно е ако имаш вакви појави кои ти бараат да им се обраќаш во машки или женски род:
^ ова не е жена, и повеќе жал ми е за било кој што мисли дека прави добро дело што им удоволува на ваквите отколку за нив самите. Во ниеден универзум ова не е жена.
^ И ова не се мажи, ова се мушкоданки, благо речено. Ептен благо речено.
Прави примери има еден куп, кој да не ти е потенцирано, нема да знаеш дека родени билe како друг пол претходно:
&
На ваквите лица јас немам проблем да им се обраќам како женско или машко, затоа што и онака би претпоставил автоматски дека се машко или женско, без грам сомнеж. Не бара ментална гимнастика да менувам концепти и дефиници во глава за да му удоволам некому кој влужува нула напор да изгледа како што тврди дека е од внатре. Тоа со non-binary/neutral/combo ми е патетично и само укажува дека некој сака само внимание, а не да се осеќа удобно.