Дали мислите дека религијата е манипулативна алатка на човечката свест?

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.515
Оти бегаш? Поставувам претешки прашања?

Бараше докази за „рамна Земја„, ама нејќеш да ги видиш? Полесно ти е да гледаш пренос за топчеста Земја? Па и НАСА и „рамноземјаните„ се повикуваат на своите орбитери, тогаш, оти резултатите им се целосно спротивни?

Не, не сум Зоте. Од самиот почеток, од моето зачленување, сум MIKI1.
Хаххаха, кои докази бе Мики, тие докази се на исто ниво како и доказите за твојот госпо, докази во видеа направени од батки што не знаат што да прават со својот живот?
Која научна институција ги прифати и призна тие докази? Не е сама НАСА на планетава, па да не лажи бе Мики, пола свет испрати сателити да ја кружат, ти најде да докажуваш каква е :pos:

Оди до кај роднините во Острејлија, во прекуокеански лет јас ти гарантирам дека ќе ја видиш закривеноста, ете тоа е во најмала рака што може да ти го покажеме за да го видиш со очите.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Хаххаха, кои докази бе Мики, тие докази се на исто ниво како и доказите за твојот госпо, докази во видеа направени од батки што не знаат што да прават со својот живот?
Која научна институција ги прифати и призна тие докази? Не е сама НАСА на планетава, па да не лажи бе Мики, пола свет испрати сателити да ја кружат, ти најде да докажуваш каква е :pos:

Оди до кај роднините во Острејлија, во прекуокеански лет јас ти гарантирам дека ќе ја видиш закривеноста, ете тоа е во најмала рака што може да ти го покажеме за да го видиш со очите.
“Ха-ха„?...

Високоумие е у прашање, нели?

И што ти велиТ високоумието, кога и од каде ја виде Земјава во нејзиниот топчест облик? Толку ли е тешко прашањево? Или, полесно ти е да се „фатиш„ за (псевдо)научни пресметки, кои лесно стануваат замка и манипулативно средство за разумот?

А оти ти не појш до Плутон, оти „верувам„ дека ко ќе појш „таму„, најубо ќе бидиш дали Сонцето се вртит околу Земјава или е обратно?...

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.755
Поени од реакции
4.526
Твојата логика е само твоја, не е универзална, што значи дека твојата „логика„ може да пати од субјективизам и од грешки.

Докази за „рамната Земја„ се лесно достапни на Интернет, ама нејќеш да ги видиш, оти ако ги видиш, ќе мораш да ја признаеш својата досегашна заблуда пред самиот себе, а и пред другите на форумов.

Ќе можеш? Не...[DOUBLEPOST=1495560096][/DOUBLEPOST]

Сега, ќе причекам да ми кажеш кога и до која позиција ја виде Земјава во топчест облик?

Ќе можеш да ми одговориш? Не можеш?

Знам дека не можеш, но затоа можеш да изнесуваш посредни разно-разни „докази„ во кои можеш самиот да веруваш дека се „као„ точни, затоа што имаат призвук на научност...

На моето вродено око, твоите пресметки не му се од никаква корист.[DOUBLEPOST=1495560175][/DOUBLEPOST]

Веќе ти одговорив, ама не ти „пасуе„; нештата кои не си ги ни барал, не можеш ни да ги најдеш.

Просто е...
Секако дека да. Тоа сум го пишал повеќе пати само на оваа тема. Грешките се дел од животот јас не се плашам од нив, религијата се плаши дека некоја си замислена „совршена вистина“ ќе биде разоткриена како најголема лага.

Нормално дека било чив поглед на светот пати од субјективизам, но тоа е не причина да не се обидеме да најдеме заеднички јазик.

Како што кажав не сум сретнал докази за рамна земја од релевантен извор(и не таксистите не се релевантен извор)

П.С Некако мислам дека имаме и различна дефиниција за доказ.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Секако дека да. Тоа сум го пишал повеќе пати само на оваа тема. Грешките се дел од животот јас не се плашам од нив, религијата се плаши дека некоја си замислена „совршена вистина“ ќе биде разоткриена како најголема лага.
Не си ласкај; мојата вера поаѓа од неменливи и од Бога објавени вистини, за разлика од твоето сциентистичко идолопоклонство, кое се заснова на човечки вистинчиња, со рок на траење од пар децении...[DOUBLEPOST=1495563112][/DOUBLEPOST]
Нормално дека било чив поглед на светот пати од субјективизам, но тоа е не причина да не се обидеме да најдеме заеднички јазик.
Може и заеднички јазик; еве на пример, дека верата е извор и основа за сите научни, философски и уметнички достигнувања.[DOUBLEPOST=1495563152][/DOUBLEPOST]
Како што кажав не сум сретнал докази за рамна земја од релевантен извор(и не таксистите не се релевантен извор)
А НАСА е релевантен извор? За кого и според кого?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.319
Поени од реакции
12.334
Може и заеднички јазик; еве на пример, дека верата е извор и основа за сите научни, философски и уметнички достигнувања.
Но не се Христијанството или исламот како вери и религии извор и основа на нешто што е поврзано со истражување и сомнеж!

Верувањето дека нешто е така како што мислиме дека е, е извор и основа за истражување, проверување и надминување на погрешното мнение кое сме го имале до тој момент. Таквото верување е надеж дека сме разбрале нешто подобро, нема врска со богови и религии, со архиереи и „старци“ по манастири.

Така да, тука го нема твоето верување чија основа лежи во религијата и догмата.

Христијанството не дозволува истражување. Дури и има забрана да не правиме слики на она што е горе на небото! Како е така е. Се се врти околу земјата - ок, се се врти околу земјата!

Да, токму боговите ќе забранат на човекот да не ја истражува својата суштина и се она што постои!
Ха, го погодија :)

Се мислам дека неуки, глупи, неспособни луѓе измислија механизми да го заробат човекот кој што бара повеќе и знае дека има повеќе од оваа планета со се сите богови и луѓе на неа :)

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Од самиот почеток, од моето зачленување, сум MIKI1.
Освен кога не си Молерот или Ставропулос. :)

@Кеплер @smihajlo
Пак ќе ве прашам, ама навистина прашувам. Каква е поврзаноста на облик на земја со темава? Не дека ја нема туку ме интересира мислење. И која врската со постоењето на богови (ма кои тие и да биле), или непостоењето?

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.863
Поени од реакции
4.815
Не си ласкај; мојата вера поаѓа од неменливи и од Бога објавени вистини,
Zamisli miki on si laska! :ROFLMAO::ROFLMAO:

Може и заеднички јазик; еве на пример, дека верата е извор и основа за сите научни, философски и уметнички достигнувања.
Tacno....Verata e taa sto gi potikna site naucnici da pocnaat da izmisluvaat raboti samo da go najdat patot do boga ...zatoa denes letaat raketi avioni i ostali raboti.Komjluterite gi izmislija za polesna komunikacija so boga...Nemase muzika i umetsnost pred da se rodi hristijanstvoto jali budizmot...ups greska ...popraveno! Laskajte si vie kolku sakate ama miki e u pravo be... poso on trga od nemenlivi i od boga objaveni vistini...podocna prepraveni ama edans ko niednas de!

smihajlo

Superposition, Relentless
Член од
11 август 2010
Мислења
3.755
Поени од реакции
4.526
Не си ласкај; мојата вера поаѓа од неменливи и од Бога објавени вистини, за разлика од твоето сциентистичко идолопоклонство, кое се заснова на човечки вистинчиња, со рок на траење од пар децении...[DOUBLEPOST=1495563112][/DOUBLEPOST]

Може и заеднички јазик; еве на пример, дека верата е извор и основа за сите научни, философски и уметнички достигнувања.[DOUBLEPOST=1495563152][/DOUBLEPOST]

А НАСА е релевантен извор? За кого и според кого?
За мене е. Како што кажав достигнувањата, придонесот и репутацијата сами зборуваат за тоа која е НАСА.(Дали некој од инает не се согласува е друг муабет)

Верата можеби има улога, но далеку од тоа дека е извор и основа за сите достигнувања. Прилично сум сигурен сите тие научници, философи и уметници кои поминале низ пекол пролеале крв, пот и солзи не се согласуваат со твоиве аргументи.

Вистината си го наоѓа патот. Како што кажав науката остава простор за грешки од грешките се учи. Некои теории се побиени ама некои се стари 3000+ години за разлика од ова имаш еден куп религиски „вистини“ кои се побиени.(Природни појави изедначени со богови, лов на вештерки и уште еден куп други работи)

Јас загрижен сум дека тие од Бога објавени „вистини“ се всушност измислици од луѓе. За мене библијата(и повеќето свети книги) се далеку од релевантен извор.

Друга работа што е факт. Еве да речеме дека Бог пред 2000 години се јавил и ја напишал светата книга. Од тогаш до денес толку луѓе избришале, додавале, измениле работи што денес имаш буквално сосем трета книга која најверојатно нема благе везе со почетната верзија.

Од една страна има корисни работи во библијата(не кради, не лажи, почитувај ги родителите итн)

Од друга страна има омаловажување на жените, дозвола за робовладетелство итн.(За овој дел ќе кажам НЕ БЛАГОДАРАМ)

Реално не ми е потребна света книга за да знам дека не треба да убивам така да можеби во некое друго време религијата имала некоја едукативна корист ама денес во голем дел застарена и непотребна.

Lester Freamon

A man of focus, commitment, sheer will...
Член од
14 јануари 2015
Мислења
16.238
Поени од реакции
36.515
“Ха-ха„?...

Високоумие е у прашање, нели?

И што ти велиТ високоумието, кога и од каде ја виде Земјава во нејзиниот топчест облик? Толку ли е тешко прашањево? Или, полесно ти е да се „фатиш„ за (псевдо)научни пресметки, кои лесно стануваат замка и манипулативно средство за разумот?

А оти ти не појш до Плутон, оти „верувам„ дека ко ќе појш „таму„, најубо ќе бидиш дали Сонцето се вртит околу Земјава или е обратно?...
Јас ти кажав како да ја видиш, јас од ауроплан ја имам видено дека не е плоча, толку очигледно се гледа над водните површини во далечината дека има заоблување што и бебе да лажиш нема да ти верува дека е рамна.
Временски зони, различни констелации на ѕвезди, сенката што ти ја фрла на површината на месечината за време на лунарните еклипси, насока на делување на гравитацијата...
Сликите ич да не ти ги спомнуваме, остај тие на фотошоп седат и ги закривуваат ;)
Иначе според вас флатерите ние ротираме околу сонцето или тоа околу нас? Колку е далеку сонцето? Кружи плочата или фиксна е на грбот на желки и слонови?

Не ми се верува дека пак губам време да се објаснувам на оваа тема :toe:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Јас ти кажав како да ја видиш, јас од ауроплан ја имам видено дека не е плоча, толку очигледно се гледа над водните површини во далечината дека има заоблување што и бебе да лажиш нема да ти верува дека е рамна.
Временски зони, различни констелации на ѕвезди, сенката што ти ја фрла на површината на месечината за време на лунарните еклипси, насока на делување на гравитацијата...
Сликите ич да не ти ги спомнуваме, остај тие на фотошоп седат и ги закривуваат ;)
Иначе според вас флатерите ние ротираме околу сонцето или тоа околу нас? Колку е далеку сонцето? Кружи плочата или фиксна е на грбот на желки и слонови?

Не ми се верува дека пак губам време да се објаснувам на оваа тема :toe:
Кеплер,

и други, не само ти, имаат летано со „аероплано‘„ своите летови ги имаат забележано како видео-запис и истите се достапни на Интернет и од записите не се гледа никаква закривеност...

Апологетите на закривеноста од Земјата, токму тој видлив недостаток (!!!) од видливо закривување, го бранат со смешни и посредни „толкувања„!

Сите астрономски појави, кои ги набројуваш, истите (!) тие појави, „рамноземјаните„ ги објаснуваат на поинаков начин; значи, не ги негираат, туку поинаку ги објаснуваат!

И конечно, немаш потреба да губиш време со мене...[DOUBLEPOST=1495623651][/DOUBLEPOST]
За мене е. Како што кажав достигнувањата, придонесот и репутацијата сами зборуваат за тоа која е НАСА.(Дали некој од инает не се согласува е друг муабет)
За мене, не е авторитет.[DOUBLEPOST=1495623800][/DOUBLEPOST]
Верата можеби има улога, но далеку од тоа дека е извор и основа за сите достигнувања. Прилично сум сигурен сите тие научници, философи и уметници кои поминале низ пекол пролеале крв, пот и солзи не се согласуваат со твоиве аргументи.
smihajlo,

Вселената постои пред твоето раѓање...Така, историски е познато дека најпознатите научници од поблиското минато, и тоа како верувале во Бога, иако ја истражувале природата. Уметниците и философите пак, дотолку повеќе!

Ќе ти текне...[DOUBLEPOST=1495623948][/DOUBLEPOST]
Вистината си го наоѓа патот. Како што кажав науката остава простор за грешки од грешките се учи. Некои теории се побиени ама некои се стари 3000+ години за разлика од ова имаш еден куп религиски „вистини“ кои се побиени.(Природни појави изедначени со богови, лов на вештерки и уште еден куп други работи)
Дај наведи пар религиски вистини, кои се побиени...Обиди се.

Еве една религиска вистина; Бог Е Творец на се‘ видливо и невидливо, Која наука и на каков начин ја поби наведенава религиска вистина?[DOUBLEPOST=1495624052][/DOUBLEPOST]
Јас загрижен сум дека тие од Бога објавени „вистини“ се всушност измислици од луѓе. За мене библијата(и повеќето свети книги) се далеку од релевантен извор.
.
Велиш дека не се извор на вистини?

Полека, полека...Па и самиот велиш дека науките патат од грешки па зашто тогаш им веруваш?...:icon_lol:[DOUBLEPOST=1495624124][/DOUBLEPOST]
Друга работа што е факт. Еве да речеме дека Бог пред 2000 години се јавил и ја напишал светата книга. Од тогаш до денес толку луѓе избришале, додавале, измениле работи што денес имаш буквално сосем трета книга која најверојатно нема благе везе со почетната верзија.
Потполни си во криво; Црквата е автор на Светата Книга а не Бог и Црквата не додава и не одзема од она кое веќе е запишано.[DOUBLEPOST=1495624194][/DOUBLEPOST]
Од друга страна има омаловажување на жените, дозвола за робовладетелство итн.(За овој дел ќе кажам НЕ БЛАГОДАРАМ)
.
Па ако си машко, што потреба имаш да се поистоветуваш со жените?...:icon_lol:[DOUBLEPOST=1495624269][/DOUBLEPOST]
Реално не ми е потребна света книга за да знам дека не треба да убивам така да можеби во некое друго време религијата имала некоја едукативна корист ама денес во голем дел застарена и непотребна.
Религијата е неменлива и има трајна корист, за разлика од твојата „мобиљка„, која ја мењаш за „најнов модел„ по 3 пути годишно...:icon_lol:

Последно уредено:

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Религијата е неменлива и има трајна корист, за разлика од твојата „мобиљка„, која ја мењаш за „најнов модел„ по 3 пути годишно...:icon_lol:
Прашај ги египѓаните кои 4000 години имаа религија, и во чија чест издигнаа храмови и пирамиди, како денес ја чуствуваат таа религија и дали се уште ја користат.
Христијанството е тазе религија, не е нити постара од многу други ниту е подолговечна.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Освен кога не си Молерот или Ставропулос. :)

@Кеплер @smihajlo
Пак ќе ве прашам, ама навистина прашувам. Каква е поврзаноста на облик на земја со темава? Не дека ја нема туку ме интересира мислење. И која врската со постоењето на богови (ма кои тие и да биле), или непостоењето?
Има врска; да го разјасниме насловот од темава и да видиме кој, на кој начин и со кого манипулира.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.863
Поени од реакции
4.815
Вселената постои пред твоето раѓање...Така, историски е познато дека најпознатите научници од поблиското минато, и тоа како верувале во Бога, иако ја истражувале природата. Уметниците и философите пак, дотолку повеќе!

Ќе ти текне...
Tacno stravot cuda pravi....ne veruvas ne veruvas ama ...hop na oginot...i aj ne veruj de!

Дај наведи пар религиски вистини, кои се побиени...Обиди се.

Еве една религиска вистина; Бог Е Творец на се‘ видливо и невидливо, Која наука и на каков начин ја поби наведенава религиска вистина?
Koj kaza taka bog? Kako ti znaes deka bog e tvorecot i bas toa e vistinata?
PS: Nemoj samo so..... taka pisuva u nekoja kniga so duhovni zabeleski!

Потполни си во криво; Црквата е автор на Светата Книга а не Бог и Црквата не додава и не одзема од она кое веќе е запишано.
Prvin im ja ukradovte na evreite pa izvadovte vasa verzija\testament! ....Da od togas navaka ne smenivte nisto!

Па ако си машко, што потреба имаш да се поистоветуваш со жените?...:icon_lol:
Hmmm...Znaci spored tebe treba samo maskite da vospituvaat deca?

Tacno teska altka za manipulacija koja donese mnogu vojni i zrtvi! Primer Manchester pred nekolku dena!

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Tacno stravot cuda pravi....ne veruvas ne veruvas ama ...hop na oginot...i aj ne veruj de!

Koj kaza taka bog? Kako ti znaes deka bog e tvorecot i bas toa e vistinata?
PS: Nemoj samo so..... taka pisuva u nekoja kniga so duhovni zabeleski!

Prvin im ja ukradovte na evreite pa izvadovte vasa verzija\testament! ....Da od togas navaka ne smenivte nisto!

Hmmm...Znaci spored tebe treba samo maskite da vospituvaat deca?

Tacno teska altka za manipulacija koja donese mnogu vojni i zrtvi! Primer Manchester pred nekolku dena!
Суб,

а бе кај си до сега? Почна да ми недостасуе твоево празнословие...Онака, колку да разбие монотонија на форумов.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.863
Поени од реакции
4.815
Суб,

а бе кај си до сега? Почна да ми недостасуе твоево празнословие...Онака, колку да разбие монотонија на форумов.
Vakvi poraki na PP! Ne begaj sea od temata!

Kajgana Shop

На врв Bottom