Другар, овој документ е од 1900 година, кога Македонија била под османлиско ропство. Авторот е Васил К'нчов долги години работи и учи во бугарските училишта во Солун и в Сјар, а од 1894 до 1897 година е главен училишен инспектор на одржување бугарската просвета во Македонија Бугарска егзархија. Неговите патувања како инспектор му дозволуваат да собере огромна по обем информации за населените места и етничкиот и религиозниот состав на населението во Македонија, претставена во "Македонија. Етнографија и статистика ". Покрај лични набљудувања и испитувања К'нчов користи и достапните дотогаш истражување и п'теписи за Македонија.
Еве и линк до книгата, секој може слободно да провери каков бил етничкиот карактер на населбата од к'де се предците му.
http://promacedonia.org/vk/index.html
Види, не ми треба на мене Бугарин да ми кажува во 1900 од каков состав била Македонија, патем ти викаш дека Македонија била во 1900 била под Османлиско ропство, епа Турците ќе кажат дека ја ослободиле, Србите во Вардарска Бановина исто не "ослободиле" а исто и Бугарите не "ослободиле".
А да не ги заборавиме и "автохтоните" т.е Албанците
Патем, дедо ми е роден во 1914, значи дедо му некои 40 години роден наназад исто и тој со сеќавања од тоа што го слушал од постарите. Јас таа историја повеќе ја почитувам отколку тој некојси "К'нчов"
Моите ниту имале некаква врска со Бугарите, ниту се осеќале за такви, ниту делот нивни е окупиран од Бугарите т.е Бугарија не воспоставила власт во тој дел и пак без проблем добив "произход" поради истата таа книга кај што според нејзе веројатно 102,5 % биле Бугари
Исто и на бугарската википедиа 109,8 % биле бугари
[DOUBLEPOST=1495479078][/DOUBLEPOST]
Вото ова време се водела борба меѓу Грци, Власи, гркомани од една страна и македонски Бугари од друга. Првите се нарекувале патриаршисти а вторите екзархисти. Патриаршистите со пари и чети од Грција добивале влијание, Србите и тие со пари и борбени единици напредували, повекето од предците ви се декларирале како екзархисти. Било е борба лута и сеопфатна на македонски бугари срешту сите други, се разбира и поради това загубиле.
Во тоа време Османлиското царство било на распаѓање а нажалост Србија, Грција и Бугарија порано формирале држави од Македонија. Така ти Бугарине ако си искрен ќе кажеш и за Бугарската пропаганда во Македонија што со пари и што со ќотек. Не за џабе останал кај народот изреката "бугарски ќотек"