V
viktora
Гостин
Кратенка од Тесалоника(не Тесалоники).Тоа е име на жената на Касандер,по нејзе е именуван градот.[DOUBLEPOST=1494707254][/DOUBLEPOST]Што значи зборот Солун на македонски?
Во 354 година пред Христа, Филип Втори Македонски (по неуспешниот обид од претходната година) успеал воено да ја освои грчката област Тесалија, којашто тогаш била бранета од Грците Фокијци. Војната против Грците во Тесалија не била воопшто лесна и траела повеќе месеци, но на крајот завршила со победа на Македонците.Се потврдува со кои жители живеат денеска.
Јас само ме интересираше зошто Солун го гледате како историски Македонски град. После ти почна за косово да ме прашуваш, не знам зошто....
Наскоро по оваа победа, на Филип Втори му се родила ќерка. Во чест на освојувањето на Тесалија, Филип ја крстил својата ќерка Тесалоника. Практично, името Тесалоника е сложенка, составена од зборот „тесало“ (кратенка од Тесалија) и суфиксот „ника“. Ова име во слободен превод значи „победникот над Тесалијците“, т.е. де факто - „победникот над Грците во Тесалија“.[DOUBLEPOST=1494707740][/DOUBLEPOST]
Мене ме интересира само зошто мислите дека сте правите потомци на илирите.Се потврдува со кои жители живеат денеска.
Јас само ме интересираше зошто Солун го гледате како историски Македонски град. После ти почна за косово да ме прашуваш, не знам зошто....
Прво илирските племиња живееле од денешна Црна Гора па нагоре покрај Јадранското приморје.
Последно уредено од модератор: