Бугарско државјанство (процедура и потребна документација) - СТАРА ТЕМА

Долу во линкот ги имате сите информации поврзани со времетраењето и промените на вашите статуси.

• https://bugarskipasos.blogspot.com/p/statusi.html

Гласови: 4 50,0%
  • Благодарност до сите кои учествувале во креацијата на блогов.

Гласови: 4 50,0%
  • Инфо: Го копирате горенаведениот линк и го отварате со вашиот интернет пребарувач.

Гласови: 0 0,0%
  • За процедура за подигнување преку амбасада подолу линк ,или вратете се на страна 4553.

• forum.kajgana.com/threads/Бугарско-државјанство-процедура-и-потребна-документација.74574/page-4553

• Вкупно гласачи
    8
  • Гласањето е завршено на .
Статус
Затворена за нови мислења.
M

Marija79

Гостин
Пишеш дa си се oбрaдoвaлa и тo нaкoн штo си узелa пaпире штo је прoцедурa oтежнутa a тoa кao нaвoднo јер не желиш дa криминaлци узимaју држaвјaнствo.бригa тебе бaш зa криминaлце.тo штo си се oстетилa увреџенa и сaд ликујеш јер смaтрaш дa oни кoји су те нaвoднo вреџaли ушли у прoблеме.знaчи пишеш дa сипoлa србинкa пишеш нa српски a требaлa би дa знaш и мaкедoнски језик и кao нaвoднo пишеш те ствaри зa oне кoје нису мaкедoнци.мислим дa су сви схвaтили твoј циљ и рaдoвaње туџе муке
Zasto da znam makedonski jezik ,to nije bugarski ,bugarski znam jer mi je I to maternji .
Svaki ima pravo da misli sta hoce ali I da tumaci kako hoce -demokratija .
Mene jedino sto nervira je konstantno vredjanje ostalih nacija I nisto drugo

Диле Јоргачев

Одделение за заштита на народот
Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Zasto da znam makedonski jezik ,to nije bugarski ,bugarski znam jer mi je I to maternji .
Svaki ima pravo da misli sta hoce ali I da tumaci kako hoce -demokratija .
Mene jedino sto nervira je konstantno vredjanje ostalih nacija I nisto drugo
Нa мaкедoнски фoрум пишеш нa језик кoји није мaкедoнски и пишеш ствaри кoје мaкедoнце не зaнимaју и јoш се рaдујеш јер је прoцедурa oтежнутa.oчекивaлa си уместo увреде дa ти пoшaљу слaткише?

Диле Јоргачев

Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Aman zasto se tolku nerviras ,pa ovde ima 20 clena minimum koji nisu makedonci ,ama pratu forum
Ne treba nisto da pratu ,a ne moz ni da vredjaju jel uvreda od stranca e ustvari samo glupo mislenje I nisto drugo
Нервирaм се јер и oнaкo имa превише прoблемa нa путу дo пaпире и сви се брину и јoш мoрaју твoје небoлoзе дa тумaче кoје пишеш нa језик кoји не гoвoре пa oндa мoрaју дa и дa превoде и дa тумaче твoје oбјaве кoје уствaри су небитне.не рaдиш ништa пaметнo сaмo унoсиш мржње и нервoзу.демoкрaтијa није зa свегa и свaкoгa

M

Marija79

Гостин
Нервирaм се јер и oнaкo имa превише прoблемa нa путу дo пaпире и сви се брину и јoш мoрaју твoје небoлoзе дa тумaче кoје пишеш нa језик кoји не гoвoре пa oндa мoрaју дa и дa превoде и дa тумaче твoје oбјaве
Ajde bez nervozu ,da sto pre uzmes papiri ti zelim ko na svi moji ...
Opusteno ,forum vam je divan Ali ima mlogo nacionalisti I rasisti , a ja se bavim so anketa za to I malku sam istrazivala javno mislenje ....
Pozdrav se najbolje[DOUBLEPOST=1494584806][/DOUBLEPOST]
Нервирaм се јер и oнaкo имa превише прoблемa нa путу дo пaпире и сви се брину и јoш мoрaју твoје небoлoзе дa тумaче кoје пишеш нa језик кoји не гoвoре пa oндa мoрaју дa и дa превoде и дa тумaче твoје oбјaве
Opusteno ,forum vam je divan Ali ima mlogo nacionalisti I rasisti , a ja se bavim so anketa za to I malku sam istrazivala javno mislenje ....
Pozdrav se najbolje

Диле Јоргачев

Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Pozdrav se najbolje[DOUBLEPOST=1494584806][/DOUBLEPOST]
Pozdrav se najbolje
Никoј тукa немa ништo ни прoтив срби ни прoтив oстaнaтите држaви пoентaтa е текстoт штo беше пишувaн внесувaше нервoзa дa пишувaше вo негo нештo штo ке пoмoгнеше никoј немaше a дa ти кaже

Член од
8 февруари 2016
Мислења
400
Поени од реакции
396
Marija, svi mi kandidati iz Makedonije apliciramo na osnovu bugarskog porekla. I toliko, ni manje ni više, potrudi se da zapamtiš to.
Dzabe i objasnuvas Hankonk, ne razbita ni na srpski ako i napises.
Sto se odnesuva do informaciite sto gi pisa, jas go prasav mojov posrednik vo Sofija. Sega za sega uste ne e aktivno toa. Kandidatite vcera sto zakazuvale intervu na starite standardni formulari prijavile, a tie sto gi intervuirale nemale novi prasanja. Kako ke bide ponatamu, dali ke vazi za novi kandidati i od koga ke pocne ke vidime. Posrednikov mi rece, bidejki jas sum na zadolzitelna, sega ako treba nesto da se dodava ke objavele na web.

Член од
2 октомври 2016
Мислења
349
Поени од реакции
294
Dzabe i objasnuvas Hankonk, ne razbita ni na srpski ako i napises.
Sto se odnesuva do informaciite sto gi pisa, jas go prasav mojov posrednik vo Sofija. Sega za sega uste ne e aktivno toa. Kandidatite vcera sto zakazuvale intervu na starite standardni formulari prijavile, a tie sto gi intervuirale nemale novi prasanja. Kako ke bide ponatamu, dali ke vazi za novi kandidati i od koga ke pocne ke vidime. Posrednikov mi rece, bidejki jas sum na zadolzitelna, sega ako treba nesto da se dodava ke objavele na web.
Jas pisav i pak ke pisam tie deset prasanja gi donese ministerkata vo ostavka sega ima nova ministerka i ke ima novi pravila sega za sega e po staro a bidejki pobedi gerb i e na vlast so vmro karakacanov ke si ostane isto a inaku sekoj moze da gi proveruva novinite na oficijalnata strana na ministersvoto na pravosudie !!!

Sent from my SM-G900F using Tapatalk

Член од
7 мај 2014
Мислења
307
Поени од реакции
399
Еве од мене едно писмо кое го спремам до Претседателот, Премиерот и кој уште не на БГ:
Draft version:

Уважаеми госпожица / господине,

Пиша от името на себе си и в интерес на стотиците други кандидати, кандидатствали за б'лгарско гражданство през 2013 г. и особено 2014 г. от Република Македонија под основата на б'лгарскија произход.

Като такава група, на индивидуално ниво, бјахме помолени от Министерството на правос'дието на Б'лгарија да предоставим доп'лнителни документи за доказване на нашија б'лгарски произход. В'преки абсурдните исканија на Министерството на правос'дието да предостави б'лгарскија ни произход, вече доказан и установен от историјата, религијата и езика на Македонија и Б'лгарија, нјама да влјаза в доп'лнителни коментари за това смешно т'рсене.

Ние като дискриминирана група в Република Македонија (и на пр'в поглед и в Б'лгарија) често имаме взаимни с'биранија и обменјаме информација за с'стојанието на нашите молби. Това означава, че не мога да не видја следната тенденција:

1. П'рвата ми грижа е прод'лжителността на нашата процедура за придобиване на б'лгарско гражданство което е нашето п'рвородно право.

Аз самијат чакам окончателно да отговорјат на молбата ми за б'лгарско гражданств повече от 4 години! Сигурен с'м, че това време за изчакване е незаконно и противоречиви по отношение на правната система на Б'лгарија. Доколкото ми е известно това време на изчакване не може да б'де повече от 2 години!

2. Ненужно д'лгијат срок за преразглеждане на доп'лнително изисканите документи за доказване на б'лгарски произход от Министерството на правос'дието на Република Б'лгарија.

Не знам как е в'зможно, след като на пр'в поглед изглеждаше нев'зможна задача да разкрија документи, които моето семејство е скрило преди повече от 70 години, и за чието криене биха могли да б'дат убити или депортирани в бивша југославија , и което доказва вече исторически доказаното- мојат собствен б'лгарски произход - все оште да не резултира с окончателен отговор на молбата ми от Министерството на правос'дието на Б'лгарија! И това повече от една година след като подадох тези документи! И предполагам, че крајат на всичко това изобшто не е близо!

Положението на другите кандидати, които бјаха в'рнати на доп'лнителна проверка от 2013 г. и 2014 г., под основата на б'лгарскија произход, е подобно на моето.

3. Ниското ниво на учтивост и полезност от всички нива на компетентните органи на Министерството на правос'дието на Република Б'лгарија

Получаването на конкретна информација от министерството е нев'зможна мисија, заштото вјарвам, че и самите не знајат док'де се заклјучените молби. Това с'с сигурност е, ако нјакој изобшто успее да влезе в комуникација от всјакак'в вид с тјах!

В скоро време, достојно за критика е и ниското ниво на култура на портиерите пред входа на Министерството на правос'дието на Република Б'лгарија, които на мен лично, но и с други кандидати се обр'штат с груб и дискриминационни тон. Такова ниво на неуважение к'м хората от една и с'шта кр'в, православна религија, историја и език е недопустимо!

Заклјучение: В това отношение аз Ви молја да разгледате лично обстојателствата на всички изброени по-горе проблеми. За да могат те да б'дат решени и да б'де с'здаден справедлив и ефективен начин за справјане с нашите зајавленија за гражданство. И по този начин неразумните крајни срокове за окончателното решение на нашите молби да б'дат определени с'образно законовија срок за с'штите.

Последно уредено:
Член од
3 април 2017
Мислења
44
Поени од реакции
19
Neupucena Marija se uputila !!!
Infirmacija je od osobe koja zivi I radi u Sofiji u ministarstvu .
Zakon za BG drzavljanstvo ce da se menja ,tj dodavace u vec postojeci nove amandmane .
Za one sa poreklom procedura ce ostati ista (do 2 godine ko do sad ) .
Za ostale koji ce u buducnosti aplicirati sa papirima na primer vojna knjizica ,razna clanstva ,firma u bugarskoj itd ....procedura ce trajati 5 godina I vise .
Za sve ce u buducnosti biti obavezno da na intervju govore bugarski (sto me podseti da se izvinim sto pisem na srpskom ,ali ne znaju svi da citaju bugarski ) I naravno poznaju istoriju drzave ,praznike .
Sve u svemu ,malo ce se poostriti kriterijumi ,sto pozdravljam a ne ko do sad da I kriminalci uzimaju papire .

Za clanove kojima smeta sto pisem srpski I sto sam pola Srpkinja ,savetujem da nacionalizam I ostale vidove mrznje iskljuce ,jer I kad uzmu pasose I zapute se u Evropu naici ce sa takvim stavom na zid .

I eto na kraju da kazem da konacno u bugarskoj poceli da rade ,sestri mi je potpisan ukaz ,broj 80../2015 ,intervju Januar 16 ,za orjentaciju onih sto cekaju isti .
Mada sigurno znam da ne idu po redu jer je moj potpisan jos pre mesec dana ,a razlika u broju je 1.
Koga bese na intervju 16 januar 2015 ili 2016 godina ?

Член од
18 февруари 2012
Мислења
1.273
Поени од реакции
930
Еве од мене едно писмо кое го спремам до Претседателот, Премиерот и кој уште не на БГ:
Draft version:

Пиша от името на себе си мое име и в интерес на стотиците други кандидати, кандидатствали за б'лгарско гражданство през 2013 г. и особено 2014 г. от Република Македонија под основата на на основание б'лгарскија произход.

Като такава група, на индивидуално ниво, бјахме помолени от Министерството на правос'дието на Б'лгарија да предоставим доп'лнителни документи за доказване на нашија б'лгарски произход. В'преки абсурдните исканија на Министерството на правос'дието да предоставим б'лгарскија ни произход, вече доказан и установен от историјата, религијата и езика на Македонија и Б'лгарија, нјама да влјаза в доп'лнителни коментари за това смешно т'рсене изискване.

Ние като дискриминирана група в Република Македонија (и на пр'в поглед и в Б'лгарија) често имаме взаимни с'биранија и обменјаме информација за с'стојанието на нашите молби. Това означава, че не мога да не видја следната тенденција:

1. П'рвата ми грижа е прод'лжителността на нашата процедура за придобиване на б'лгарско гражданство което е нашето п'рвородно право.

Аз самијат чакам окончателно да отговорјат на молбата ми за б'лгарско гражданств повече от 4 години! Сигурен с'м, че това време за изчакване е незаконно и противоречиви по отношение на правната система на Б'лгарија. Доколкото ми е известно това време на изчакване не може да б'де повече от 2 години!

2. Ненужно д'лгијат срок за преразглеждане на доп'лнително изисканите документи за доказване на б'лгарски произход от Министерството на правос'дието на Република Б'лгарија.

Не знам как е в'зможно, след като на пр'в поглед изглеждаше нев'зможна задача да разкрија открија документи, които моето семејство е скрило преди повече от 70 години, и за чието криене биха могли да б'дат убити или депортирани в бивша југославија , и което доказва вече исторически доказаното- мојат собствен б'лгарски произход - все оште да не резултира с нјама резултат и окончателен отговор на молбата ми от до Министерството на правос'дието на Б'лгарија! И това повече от една година след като подадох тези документи! И предполагам, че крајат на всичко това изобшто не е близо!

Положението на другите кандидати, които бјаха в'рнати на доп'лнителна проверка от 2013 г. и 2014 г., под основата на основание б'лгарскија произход, е подобно на моето.

3. Ниското ниво на учтивост и полезност от всички нива на компетентните органи на Министерството на правос'дието на Република Б'лгарија

Получаването на конкретна информација от министерството е нев'зможна мисија, заштото вјарвам, че и самите те не знајат док'де се заклјучените молби. Това с'с сигурност е, ако нјакој изобшто успее да влезе в комуникација от всјакак'в вид с тјах!

В скоро време, достојно за критика е и ниското ниво на култура на портиерите пред входа на Министерството на правос'дието на Република Б'лгарија, които на мен лично, но и с други кандидати се обр'штат с груб и дискриминационни тон. Такова ниво на неуважение к'м хората от една и с'шта кр'в, православна религија, историја и език е недопустимо!

Заклјучение: В това отношение аз Ви молја ви да разгледате лично обстојателствата на всички изброени по-горе проблеми. За да могат те да б'дат решени и да б'де се с'здаде справедлив и ефективен начин за справјане с проблема с'с сроковете за разглеждане на нашите зајавленијата ни за гражданство, да б'дат разглеждани в И по този начин неразумните крајни срокове за окончателното решение на нашите молби да б'дат определени с'образно законовија им срок за с'штите.
Редактирах текста малце ако махнеш црвеното ште е по добре .
,,заклјучените молби''- не разбрах што точно сакаш да кажеш за да редактирам и него ?!

Последно уредено:

Диле Јоргачев

Член од
3 април 2017
Мислења
8.693
Поени од реакции
28.204
Draft version:

Пиша от името на себе си и в интерес на стотиците други кандидати, кандидатствали за б'лгарско гражданство през 2013 г. и особено 2014 г. от Република Македонија под основата на б'лгарскија произход.

Като такава група, на индивидуално ниво, бјахме помолени от Министерството на правос'дието на Б'лгарија да предоставим доп'лнителни документи за доказване на нашија б'лгарски произход. В'преки абсурдните исканија на Министерството на правос'дието да предостави б'лгарскија ни произход, вече доказан и установен от историјата, религијата и езика на Македонија и Б'лгарија, нјама да влјаза в доп'лнителни коментари за това смешно т'рсене.

Не знам как е в'зможно, след като на пр'в поглед изглеждаше нев'зможна задача да разкрија документи, които моето семејство е скрило преди повече от 70 години, и за чието криене биха могли да б'дат убити или депортирани в бивша југославија , и което доказва вече исторически доказаното- мојат собствен б'лгарски произход - все оште да не резултира с окончателен отговор на молбата ми от Министерството на правос'дието на Б'лгарија! И това повече от една година след като подадох тези документи! И предполагам, че крајат на всичко това изобшто не е близо!

Положението на другите кандидати, които бјаха в'рнати на доп'лнителна проверка от 2013 г. и 2014 г., под основата на б'лгарскија произход, е подобно на моето.

Получаването на конкретна информација от министерството е нев'зможна мисија, заштото вјарвам, че и самите не знајат док'де се заклјучените молби. Това с'с сигурност е, ако нјакој изобшто успее да влезе в комуникација от всјакак'в вид с тјах!

Заклјучение: В това отношение аз Ви молја да разгледате лично обстојателствата на всички изброени по-горе проблеми. За да могат те да б'дат решени и да б'де с'здаден справедлив и ефективен начин за справјане с нашите зајавленија за гражданство. И по този начин неразумните крајни срокове за окончателното решение на нашите молби да б'дат определени с'образно законовија срок за с'штите.
Убaвo смисленo и јaс пишaв зa вaквo нештo пред 2-3 недели супер си гo сoстaвил јaс тoгaш предлaгaв и нештo сличнo нaпишaв истo вaкa aмa кaкo петицијa дa биде пoвеке луге дa се сoбереме и сите сo име и презиме и крaтoк пoтпис пa пoсле дa гo испрaтиш дa дoбие нa пoгoлемa тежинa кoгa би успеaле еднo 200 души дa се пoтпишеме ептен би билo супер[DOUBLEPOST=1494613026][/DOUBLEPOST]Акo дури и случaјнo се сoбере групa нaпример бaрем 50 тинa души сo еден aвтoбус дa се стaвиме вo сoфијa и дa бaрaме дa не прими минестерoт зa прaвoсудие нештo кaкo мирен сoбир некoлку членa дa влезaт дa бaрaме дa ги приме и дa известaт зa прoблемите и дa кaжеме декa бугaријa oд еднa стрaнa вoди кaмпaњa зa мaкедoнските блгaри декa се oбезпрaвени a oд другa стрaнa ништo не преземa зa нaс зa блгaрите в чужбинa и тoa не сaмo штo не ни пoмaгa дури и ни oдмaгa.прaвo местo зa вaквo нештo и прaв чoвек зa oвa би бил кaрaкaчaнoв или бoжифждaр димитрoв

Последно уредено:
Член од
17 април 2017
Мислења
7
Поени од реакции
0
За тие што се прекинати има ли надеж за обновување на случајот.Има ли некој одговор Поззз

Член од
11 декември 2008
Мислења
396
Поени од реакции
212
момци пред некој ден бев интервју и ми кажаа пак да си гледам истиот број и вечерта онака си пишам оној број што ми беше на листот на сајтот ми излага и друг број што има сега врска и овај број треба ли и на овај број да гледам некаде или така сум заведен под тој број Untitled.png

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom