Еве од мене едно писмо кое го спремам до Претседателот, Премиерот и кој уште не на БГ:
Draft version:
Уважаеми госпожица / господине,
Пиша от името на себе си мое име и в интерес на стотиците други кандидати, кандидатствали за б'лгарско гражданство през 2013 г. и особено 2014 г. от Република Македонија под основата на на основание б'лгарскија произход.
Като такава група, на индивидуално ниво, бјахме помолени от Министерството на правос'дието на Б'лгарија да предоставим доп'лнителни документи за доказване на нашија б'лгарски произход. В'преки абсурдните исканија на Министерството на правос'дието да предоставим б'лгарскија ни произход, вече доказан и установен от историјата, религијата и езика на Македонија и Б'лгарија, нјама да влјаза в доп'лнителни коментари за това смешно т'рсене изискване.
Ние като дискриминирана група в Република Македонија (и на пр'в поглед и в Б'лгарија) често имаме взаимни с'биранија и обменјаме информација за с'стојанието на нашите молби. Това означава, че не мога да не видја следната тенденција:
1. П'рвата ми грижа е прод'лжителността на нашата процедура за придобиване на б'лгарско гражданство което е нашето п'рвородно право.
Аз самијат чакам окончателно да отговорјат на молбата ми за б'лгарско гражданств повече от 4 години! Сигурен с'м, че това време за изчакване е незаконно и противоречиви по отношение на правната система на Б'лгарија. Доколкото ми е известно това време на изчакване не може да б'де повече от 2 години!
2. Ненужно д'лгијат срок за преразглеждане на доп'лнително изисканите документи за доказване на б'лгарски произход от Министерството на правос'дието на Република Б'лгарија.
Не знам как е в'зможно, след като на пр'в поглед изглеждаше нев'зможна задача да разкрија открија документи, които моето семејство е скрило преди повече от 70 години, и за чието криене биха могли да б'дат убити или депортирани в бивша југославија , и което доказва вече исторически доказаното- мојат собствен б'лгарски произход - все оште да не резултира с нјама резултат и окончателен отговор на молбата ми от до Министерството на правос'дието на Б'лгарија! И това повече от една година след като подадох тези документи! И предполагам, че крајат на всичко това изобшто не е близо!
Положението на другите кандидати, които бјаха в'рнати на доп'лнителна проверка от 2013 г. и 2014 г., под основата на основание б'лгарскија произход, е подобно на моето.
3. Ниското ниво на учтивост и полезност от всички нива на компетентните органи на Министерството на правос'дието на Република Б'лгарија
Получаването на конкретна информација от министерството е нев'зможна мисија, заштото вјарвам, че и самите те не знајат док'де се заклјучените молби. Това с'с сигурност е, ако нјакој изобшто успее да влезе в комуникација от всјакак'в вид с тјах!
В скоро време, достојно за критика е и ниското ниво на култура на портиерите пред входа на Министерството на правос'дието на Република Б'лгарија, които на мен лично, но и с други кандидати се обр'штат с груб и дискриминационни тон. Такова ниво на неуважение к'м хората от една и с'шта кр'в, православна религија, историја и език е недопустимо!
Заклјучение: В това отношение аз Ви молја ви да разгледате лично обстојателствата на всички изброени по-горе проблеми. За да могат те да б'дат решени и да б'де се с'здаде справедлив и ефективен начин за справјане с проблема с'с сроковете за разглеждане на нашите зајавленијата ни за гражданство, да б'дат разглеждани в И по този начин неразумните крајни срокове за окончателното решение на нашите молби да б'дат определени с'образно законовија им срок за с'штите.