Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Zavisi kade studiraat. Makedonija ima potpisano bilateralni dogovori so mnogu zemji i so samoto toa sto se osogurani ovde, istoto im vazi i vo stranstvo. Jas studirav taka vo Germanija, so makedonsko osiguruvanje. Ovde ako de osigurani preku tebe, samo vadite od fond za zdravstvo obrazec, dvojazicen e, na makedonski i na jazikot kade sto studiraat, i tolku. Tamu vo zdravstvenata kasa go menuvaat za potvrda samo.Zdravo Sakam da prasam ako znae nekoj da mi kaze za evropsko osiguruvanje kade se vadi vo Sofija Ili agencija od Sofija mi treba za decata oni studiraat vo stranstvo I imaat Bugarski Pasosi Puno pozdrav za site p.s izvinete prasanjeto e nadvor od temata
извини,но би прашал ако може,што улога игра тоа европско осигурување,за што служи..инаку интересна информација,извини стваро незнам.поздравZdravo Sakam da prasam ako znae nekoj da mi kaze za evropsko osiguruvanje kade se vadi vo Sofija Ili agencija od Sofija mi treba za decata oni studiraat vo stranstvo I imaat Bugarski Pasosi Puno pozdrav za site p.s izvinete prasanjeto e nadvor od temata
Мoже ли дa те прaшaм имaм истo нaјденo дoмa свидителствo зa венчaвaње oд блгaрскa екзaрхијa oд бaбa ми и дедo ми oд 43 тa гoдинa aмa презимињaтa се рaзлични oд тие вo умрениците дaли вo твoјoт дoкумент стoјaт истите птжрезимињa нa дедo ти и бaбa ти?дедo ми гo пишaле вo вечaницa бoжинoв зaштo тaткo му бoжин се викaл a бaбa ми aцевa зaштo aце се викaл тaткo и.кaкo беше кaј тебе сo исти презимињa или требaше дa дoкaжувaш декa се истите луге a сo рaзличнo презиме?
jas sum 881*/2015. intervju 4ti fevruari 2016Sabajle mi e smenet statusot od finalna vo potpisuvanje na viceprezidenta,
866*/2015 intervju 2 februari 2015.
Bev so izvod od vencanite originalen na bugarsko jazik od dedo mi i baba mi od 1943 godina!
Sega ima li jekoj pretstava posle ova uste kolku se ceka,i moze li da se pravat nekoj opstrukcii da mislam nesto negativno ne daj boze ili toa e toa garant dobivam ??
Arno si pishvet kako sho trebit... kaj nas e ime i prezime a kaj niv e ime pa imeto od tatkoto kako prezime i prezimeto.... eto primer.... biljana aceva mitreva.... ako po izvodite ko che gi prilozuvash oti stoit pr. tatko Ace i za nego tatko bozo che se dokazhvit lesno oti se tie.... ama pak prashaj nekoj sho e struchen dali trebit i svedoci kaj notar da izjavat nesho ili drugo da se naprajtМoже ли дa те прaшaм имaм истo нaјденo дoмa свидителствo зa венчaвaње oд блгaрскa екзaрхијa oд бaбa ми и дедo ми oд 43 тa гoдинa aмa презимињaтa се рaзлични oд тие вo умрениците дaли вo твoјoт дoкумент стoјaт истите птжрезимињa нa дедo ти и бaбa ти?дедo ми гo пишaле вo вечaницa бoжинoв зaштo тaткo му бoжин се викaл a бaбa ми aцевa зaштo aце се викaл тaткo и.кaкo беше кaј тебе сo исти презимињa или требaше дa дoкaжувaш декa се истите луге a сo рaзличнo презиме?
Вo умреницaтa нa дедo ми пишувa декa бoжин се викaл тaткo му пa вaљдa тoa е дoкaз декa е тaкa a истo и вo умреницaтa нa бaбa ми пишувa декa мoминскo презиме и е aцевa и тaткo и aце декa се викaлArno si pishvet kako sho trebit... kaj nas e ime i prezime a kaj niv e ime pa imeto od tatkoto kako prezime i prezimeto.... eto primer.... biljana aceva mitreva.... ako po izvodite ko che gi prilozuvash oti stoit pr. tatko Ace i za nego tatko bozo che se dokazhvit lesno oti se tie.... ama pak prashaj nekoj sho e struchen dali trebit i svedoci kaj notar da izjavat nesho ili drugo da se naprajt
Zdravo Jenny Toa shto go napisha see e vo red sin mi e vo Slovenija 5 god I dosega imase Mak osigurivanje preku mene preko nashiot fond I toj bese so Makedonski pasos Toj magistrirase vo Slovenija I od Oktomvri treba da odi Na praksa vo Svedska I toj aplicirase so Bugarski pasos znaeme kakvi benificii imaat studentite so evropski pasos I zatoa mu treba osiguruvanje I zatoa prasav tuka Na forumot Fala Puno shto se javi I sekoje dobro[DOUBLEPOST=1491638323][/DOUBLEPOST]Zavisi kade studiraat. Makedonija ima potpisano bilateralni dogovori so mnogu zemji i so samoto toa sto se osogurani ovde, istoto im vazi i vo stranstvo. Jas studirav taka vo Germanija, so makedonsko osiguruvanje. Ovde ako de osigurani preku tebe, samo vadite od fond za zdravstvo obrazec, dvojazicen e, na makedonski i na jazikot kade sto studiraat, i tolku. Tamu vo zdravstvenata kasa go menuvaat za potvrda samo.
Zdravo Pepi objasniv ke procitas malku pogore I napishav Na Jenny da ne pishuvam dva pati najverovatno ke odam za Sofija sledniot mesec tamu ke prasam kolku se plaka I kolku vreme vazi Puno pozdrav I sekoje dobroизвини,но би прашал ако може,што улога игра тоа европско осигурување,за што служи..инаку интересна информација,извини стваро незнам.поздрав
син ти има две државјанства и има право повторно да го користи македонското, без разлика што е со бугарски пасош запишан.Zdravo Jenny Toa shto go napisha see e vo red sin mi e vo Slovenija 5 god I dosega imase Mak osigurivanje preku mene preko nashiot fond I toj bese so Makedonski pasos Toj magistrirase vo Slovenija I od Oktomvri treba da odi Na praksa vo Svedska I toj aplicirase so Bugarski pasos znaeme kakvi benificii imaat studentite so evropski pasos I zatoa mu treba osiguruvanje I zatoa prasav tuka Na forumot Fala Puno shto se javi I sekoje dobro[DOUBLEPOST=1491638323][/DOUBLEPOST]
Zdravo Pepi objasniv ke procitas malku pogore I napishav Na Jenny da ne pishuvam dva pati najverovatno ke odam za Sofija sledniot mesec tamu ke prasam kolku se plaka I kolku vreme vazi Puno pozdrav I sekoje dobro
http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=559&langId=bg&utm_campaign=engagor&utm_content=engagor_Mzg1Njk1NA==&utm_medium=social&utm_source=twitterZdravo Jenny Toa shto go napisha see e vo red sin mi e vo Slovenija 5 god I dosega imase Mak osigurivanje preku mene preko nashiot fond I toj bese so Makedonski pasos Toj magistrirase vo Slovenija I od Oktomvri treba da odi Na praksa vo Svedska I toj aplicirase so Bugarski pasos znaeme kakvi benificii imaat studentite so evropski pasos I zatoa mu treba osiguruvanje I zatoa prasav tuka Na forumot Fala Puno shto se javi I sekoje dobro[DOUBLEPOST=1491638323][/DOUBLEPOST]
Zdravo Pepi objasniv ke procitas malku pogore I napishav Na Jenny da ne pishuvam dva pati najverovatno ke odam za Sofija sledniot mesec tamu ke prasam kolku se plaka I kolku vreme vazi Puno pozdrav I sekoje dobro
Fala Jenny imame vreme do Oktomvri ke odime za Sofija ke prasame kako odi Toa Pozdrav[DOUBLEPOST=1491640980][/DOUBLEPOST]син ти има две државјанства и има право повторно да го користи македонското, без разлика што е со бугарски пасош запишан.
Fala Masha Toa e Toa ke gi kontaktiram I ke odime za Sofija Puno pozdrav I sekoje dobrohttp://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=559&langId=bg&utm_campaign=engagor&utm_content=engagor_Mzg1Njk1NA==&utm_medium=social&utm_source=twitter
pishit ovde vo tekstot od koleska na forumov, mozhit che pomognit ama dali e to sho ti go barash vidi..... Za da se podigne ukazot nema potreba da se zakazuva elektronski, zatoa sto nema mnogu lugje. Najprvo treba da uplatite 50 leva za ukazot vo postenskata banka. Taa se naogja od Kostas kafe na kosot. Svrtete se so grb na Kostas kafe prodolzete do kraj na ulickata i levo. Tamu ke kazete deka uplakate za ukaz. Ke vi dadat urnek. Ke go popolnite. Provizija e 5 leva. Kaj 9.30 bev vo Ministerstvo za pravosudie (tamu kade sto bev i na intervju). Treba da imate ispecateno dekz brojot vi e odobren( ili protokolot ili od trsenje so status deka vi e potpisan ukazot). Na vrata ke ve prasaat dali imate zakazano elektronski i ve pustaat da odite na 5 kat. Tamu cekate red. Obicno primaat po dvajca. Go pokazuvate ispecatenoto i pasosot i dve fotografii da se novi ne isti kako na proishodot. Potoa vi go naogjaat dosieto. Ke vi dadat eden list na koj pisuvate ime i prezime, data na podiganje na ukazot, toa go popolnuvate na KIRILICA. Ke ve prasaat za adresa, mene ne me prasaa zosto veke ja napisav. Toa e sluzbena adresa na opstinata koja se naogja vo blizina. Istata adresa e istaknata na vlezot na 5 kat. Potpis i ke vi vratat orginalni dokumenti koi ste gi podnele za doplnuvanje. Od tamu odite i pravite dve kopii od ukazot i od pasoso ( slikata na pasosot i vlezot vo Bugarija). Ja barate opstina Sredec. Tamu zemate formulari na eden salter. Gi nosite na kasa da platite. Ako ne mozete da se snajdete ke vi gi popolnat. Normalno ke pocastite 5 leva. Popolnetite formulari gi kopirate. Ke se vratite i vi davaat kvitancija za toa deka ste platile. Obicno za 7 dena vi izleguva maticniot broj. Odite da go zemete vo opstina i odite na slikanje. Slikanjeto e na drug kraj na Sofija vo opstina Slatina. Adresata e ul. Shipkovacki prohod 67. Ova go znam zatoa sto soprugot se slikase. Nie se najdovme so garmin. Ako nemate garmin, mozebi e pametno da zemete taksi. Tamu se plaka za 3 dena 124 leva na lice mesto, za licna karta i pasos. Ve slikaat, za 3 dena go podigate pasosot. Ako planirate vednas da zaminete vo EU pozelno e da izvadite evropska zdravstvena karticka. Taa se vadi vo blizi a na opstinata kade sto ke se slikate. Za cena i ualovi ke vi kazam koga ke izvadam, zatoa sto bez l.karta ne ja davaat. Moze da vi pobaraat dvajca svedoci so bugarsko drzavjanstvo da potvrdat deka ste toa vie. Ke zamolite nekoj od tie sto cekaat, normalno znaete treba da pocastite nekoj lev. Ako na nekoj ne mu e jasno slobodno neka me prasa.
Cestitam, jas potpis cekam denes tocno 2 meseci
jas sum 881*/2015. intervju 4ti fevruari 2016
ti bese 2015 ili 2016 na intervju?
valjda sledna nedela kje ima nesto
cestito