Ipsissimus
P.I.
- Член од
- 23 јули 2010
- Мислења
- 15.582
- Поени од реакции
- 12.949
Па реално е и тоа што јас го кажав. Овие луѓе што протестираат моментално, или враќаат услуга што добиле државна работа или се глупи и служат за нечиј интерес да не оди у затвор.Jas ziveam nadvor od mkd. Ne sum patriot. Kaj mene umre se toa posle 2001va. Togas dojdov vo mkd, podeliv licno pari na semejstvata na zaginatite vo dom na arm i red drugi raboti. Od togas natamu se e corba. Osven Vardar i Skopje nisto drugo ne me interesira, taka da uste ednas ne sum patriot.
Razlikata e sto jas sum realen, ne zavisam od nitu edna strana i gi gledam rabotite ko sto se. Glupavo e da zborime za sozivot i multikultura na balkanot koga sme nedoradnati za toa. Ednostavno toa tamu nikogas nema da bide toa. Nadvor site sme civilizirani i prifakame pravila na drzavata domakin uglavno ama na balkanot sme site zivotni. Nemam nisto protiv multijazicnost sekade kade toa ke pomogne. Ne mi smetaat web strani prevedeni na drug jazik. Ne mi smeta ako ima sluzba za prevodi da se koristi ako ne moze da razbere nesto klientot, nitu pak imam protiv da se iskaze na majcin jazik vo sud. Ima nekoj raboti i sto mi smetaat na primer preimenuvanje na toponimite, studiranje na drug jazik osven makedonski, upotreba na jazikot na malcinstvata na oficijalni dokumenti itn... Znaci sum protiv formalna dvojazicnost, ali sum za upotreba vo poveke sferi ko sto e sekade vo svetot, zboram za multikulturni drzavi. Ova sega e cekor kon toa i normalno sum protiv. Konkretno za se sto i vmro prifati i sprovede ne mi se dopaga ama za ova krivci gledam vo bucko i kompanija koga od ekonomija I okolijata ne go razrusija arachinovo vo 2001va. Isto i za propadnatiot referendumot za teritorijalna podelba...
На страна тоа што и сдсм и албанците тврдат дека нема менување устав, феферализации и слично, еве да не им веруваме, секој што има барем и основни познавања, знае дека устав неможе да се смени без двотретинско мнозинство во парламент! Исто важи и за име, симболи, федерализации и слично! Тогаш која е поентата што се блокира собранието? 67 пратеници се двотретинско мнозинство?
Очигледно е дека некој намерно одржува криза за свој лични интереси а не затоа што се притресува за Македонија.