хехехехехНа ваков ден да дремеш на форум и да бистриш политика треба стварно да си отиден скроз со паметот.
Реалноста е таа,лутете се колку сакате
*дреме на форум
За отворени листи се речиси сите нема потреба од анкета, може да се дискутира за изборните единици, дали да биде една или шест, но отправин треба да се објаснат предностите што ги има една единица, а кој се маните што има 6, без убаво да знаат што гласаат, секој ќе гласа од рекла казала муабети.Може модераторите да направат една форумска анкета во однос за/против една изборна единица и отворени листи?
Мислам дека за отворени листи се речиси сите,
значи би можело да се стави само за единиците, ама отпрвин треба убаво да се објасни што нуди една единица, а што шест, онака од слушање ќе се гласа фушерајски.
Од мобилен...Па муабет е и дека имаме најдобро здравство во Европа, што не значи дека е вистина, нели?![]()
Апасиев кажа, нема контакт помеѓу Левица и есдеес, нема предизборна коалиција. Левица како партија е против предизборни коалиции и рекоа дека ќе коалицираат со есдеес само и само доколку освојат (еден два пет колку и да се) мандати и тие нивни мандати се потребни за да се бутне дпмне од власт.Од мобилен...
Не викам не, али кажа колегата кој е 100% поупатен од мене.
За отворени листи се речиси сите нема потреба од анкета, може да се дискутира за изборните единици, дали да биде една или шест, но отправин треба да се објаснат предностите што ги има една единица, а кој се маните што има 6, без убаво да знаат што гласаат, секој ќе гласа од рекла казала муабети.
Клучот наречен „изборен модел“ОТВОРЕНИ ЛИСТИ (12)
Општи податоци за проектот
Потребата од постојана еволуција на изборниот систем наложува тој повремено да се менува и усовршува. Со оваа промена тој ќе овозможи поголемо ниво на вклученост и заинтересираност на граѓаните за изборите. Исто така, унапредувањето на изборниот систем позитивно ќе влијае врз зајакнувањето на внатрепартиската демократија, намалувањето на степенот на централизираност во политичките партии, како и повисокото ниво на одговорност на политичките претставници пред граѓаните.
Воведувањето на системот на отворени листи би имало неколку предности: ќе им овозможи на граѓаните да изберат точно за кој/и кандидат/и сакаат да гласаат што ќе ги зголеми легитимитетот и одговорноста на избраните претставници; ќе го зголеми нивото на внатрепартиска демократија што ќе доведе до поголемо влијание на локалните ограноци на партиите врз централата; ќе го зголеми квалитетот на предложените кандидати и, соодветно, нивните кампањи; ќе воведе систем на заслуги при креирањето на листите, со што ќе се намалат шансите за кандидирање на слаби кандидати, партиски послушници итн.
Цел на проектот
Да ја подигне свеста кај граѓаните за системот со отворени листи како модалитет на пропорционалниот изборен систем. Преку системот на отворени листи, граѓаните, покрај тоа што гласаат за предложените листи на кандидати, ќе можат да гласаат и индивидуално за поединечните кандидати на листите.
Специфични цели
Овој проект е финансиски поддржан од: Амбасадата на Кралството Холандија, Амбасадата на Соединетите Американски Држави и Амбасадата на Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска.
- Зголемување на свеста на јавноста и собирање на јавна поддршка за концептот за отворени листи;
- Поттикнување на масовна дебата во сите сфери на општеството за значењето на претставувањето на пропорционален систем со отворени листи;
- Лобирање за измена и надополнување на Изборниот законик, во насока на воведување на пропорционален систем со отворени листи.
А за мене одговор?За отворени листи се речиси сите нема потреба од анкета, може да се дискутира за изборните единици, дали да биде една или шест, но отправин треба да се објаснат предностите што ги има една единица, а кој се маните што има 6, без убаво да знаат што гласаат, секој ќе гласа од рекла казала муабети.
Знаеме што се отворени листи и било кој да прашаш ќе ти рече ОК.
Тебе те заборавив, кажи што сакаш да ти кажам?А за мене одговор?![]()
Да го погледнеш договорот кој го направил твојот идол и да кажеш што мислиш за двојазичноста и продавањето на државата.Знаеме што се отворени листи и било кој да прашаш ќе ти рече ОК.
Додека за една изборна единица ќе има цензус, речиси секаде во светот е 4%, пр. претходните избори тоа ќе беше 47500 гласа АА и ДПА немаше да влезат во собранието,
Значи пак големите партии ќе одлучуваат што на нив им е најдобро.[DOUBLEPOST=1491056273][/DOUBLEPOST]
Тебе те заборавив, кажи што сакаш да ти кажам?
Не ми го отвори тој документ, незнам што пишува и од кој е потпишан.Да го погледнеш договорот кој го направил твојот идол и да кажеш што мислиш за двојазичноста и продавањето на државата.
Секако тоа извадокот што го копирав значи дека лажам и дека сам сум го напишал тоа?Не ми го отвори тој документ, незнам што пишува и од кој е потпишан.
Секако тоа извадокот што го копирав значи дека лажам и дека сам сум го напишал тоа?
Инаку лажеш за тоа дека не ти го отвара, глумиш за да не признаеш дека тие што ги браниш веќе го договориле тоа. Ќе испаднеш коњ ако признаеш.
Добро, ако вработените сакаат да протестираат, можат после или пред работното време. Во спротивно нема плати. Звучи фер!?Учениците имаат право на протести, не им бранам јас, ама ако не сакаат изостаноци, пред или после часови.