Кајгана психолог

Ѕид на плачот

Намќорка
Член од
7 септември 2016
Мислења
143
Поени од реакции
68
ништо не вије,ќе саздрафите сигурно, ПОЛЕКА НО СИГУРНО. :)
Слушајте ми го зборо, све ќе помини... ШТО НЕ ПОМИНАЛО.
Ако не сега, послем некои две години,три... една, месец.... ЗАВИСИ ДО КАРАКТЕРО.
Душевната болка е многу тешка болка.

AAbrat

Член од
28 октомври 2015
Мислења
743
Поени од реакции
1.699
Другари од средно.
Луѓе кој до пред 2 години се дружевме многу. Излегувања,пијанки све и свашта. Цело лето поминавме во мој чамец ги возев исто така и секое излегување сите беа поканети од мене. Арно ама еве сега 2 години поминаја од средно образование и истиве другари (екипа од 3-4 машки) не ме викаат. Излегуваат за викенд и се договараат без мене. Истите кој ги возев цело лето со кајче 24/7 , истите што излегувале со мене на секоја забава , истите што им имам местено многу девојчина. Незнам како да реагирам . Вчера вечер се најдов случајно со нив и сите се поздравија со мене . Незнаев како да реагирам во мене огромен бес чуствував зошто не бев повикан на групната дружба. Дали да ги баталам да не разговарам или да разговарам или главата да му ја дупнам на еден од нив незнам... Кажете совет со вакви пријатели дали сте имале случај.

Ф

Флеш

Гостин
Некако како да е природен процес во ова време на македонско општество да си со луѓе кои си бил 8 години во основно,а живее или ат,ни здраво на улица или во автобус не ти прават.Се отуѓувате како странци,шо е лош процес,не по твоја вина,вина по нивна страна што не знаат за принцип.Истото се случува и после средно,едноставно тоа е.Менталитет на однесувањето.Денеска од основно,од моја страна ама баш со секого изгубив контакт,од средно ,со 4 души само,едното девојче отиде за Белгија,па можно е и со нејзе ќе се заборавиме.Не си ти виновен за тоа како се однесуваат,пробај пак да стапиш во контакт со нив,ако продолжат,знаеш дека се веќе за луѓе да ги избегаваш во иднина.Луѓето идат и доаѓаат,тоа сум го научил,ама ти мора да си во место најважно,поента да не се депресираш итн.Да опстоиш.

macko i

Локален шериф
Член од
8 јуни 2011
Мислења
2.876
Поени од реакции
1.633
Другари од средно.
Луѓе кој до пред 2 години се дружевме многу. Излегувања,пијанки све и свашта. Цело лето поминавме во мој чамец ги возев исто така и секое излегување сите беа поканети од мене. Арно ама еве сега 2 години поминаја од средно образование и истиве другари (екипа од 3-4 машки) не ме викаат. Излегуваат за викенд и се договараат без мене. Истите кој ги возев цело лето со кајче 24/7 , истите што излегувале со мене на секоја забава , истите што им имам местено многу девојчина. Незнам како да реагирам . Вчера вечер се најдов случајно со нив и сите се поздравија со мене . Незнаев како да реагирам во мене огромен бес чуствував зошто не бев повикан на групната дружба. Дали да ги баталам да не разговарам или да разговарам или главата да му ја дупнам на еден од нив незнам... Кажете совет со вакви пријатели дали сте имале случај.
Другар читам и си викам и мен ми се случува ова. Те искористиле , а всушност не сакат да те дружат по се што напиша мене така ми се чини. вистински пријателства во денешно време е реткост да не речам не постојат се е тоа имам корист од него. Незнам какво општество стануваме ама не ми се допаѓа воопшто. Не се замарај ќе запознаеш нови луѓе со кои можеби ќе развиеш подобри односи.

Член од
5 февруари 2007
Мислења
10.731
Поени од реакции
13.478
Другари од средно.
Поради преголемата моментална осетливост од твоја страна, најдобро е да оставиш проблемов да одлежи тро, што се вика со ладна глава да го решиш.
До тогаш запознавај ново друштво. Со овие нема целосно да раскрстиш. Но ќе дојде период кога ќе сфатиш дека годините дружба во младоста немаат некој битен карактер, побитно е моменталната состојба, овде и сега. Така ќе стекнеш нови пријателства кои ќе ти отворат пат за кој не си знаел порано.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Ве замолувам да ми дадете психолошко објаснување за следново однесување

Пред извесно време отворив тема на Кајгана со цел да ја рабијам лагата дека затоплувањето на дрва е штетно

Еден учесник во дискусиите најмногу беше против дрвото. Тврдеше дека тоа било отровно, имало незнам вакво согорување, па не знам какво било, па вадеше линкови како било штетно и се така, се најлошо.

Е сега што е тука интересно.
Тој до оваа грејна сезона, се топлеше на дрва. Значи тој лично, од искуство, знае дека нема ништо опасно и лошо ако се топлиш на дрва.
А сега кога веќе не се топли на дрва, стана најголем непријател на дрвата

Има и други примери на слично однесување.
Влегуваме во автобус и ако е гужва викаме да се стиснат тие во средина, за да ние влеземе.
А кога ќе влеземе, викаме, затвори мајсторе врата, гледаш дека нема место.

Како психологијта го објаснува и нарекува ваквото однесување?

Mr.MisteryMan

Шарлатан по природа
Член од
4 март 2017
Мислења
90
Поени од реакции
45

Пред извесно време отворив тема на Кајгана со цел да ја рабијам лагата дека затоплувањето на дрва е штетно

Еден учесник во дискусиите најмногу беше против дрвото. Тврдеше дека тоа било отровно, имало незнам вакво согорување, па не знам какво било, па вадеше линкови како било штетно и се така, се најлошо.

Тој до оваа грејна сезона, се топлеше на дрва. Значи тој лично, од искуство, знае дека нема ништо опасно и лошо ако се топлиш на дрва.

Влегуваме во автобус и ако е гужва викаме да се стиснат тие во средина, за да ние влеземе.

Ќе си кажувам и правам како што ќе ми текне мене и како мене ми одговара
- синдром.

VOLK2234

еврофоб и хомоскептик
Член од
16 септември 2008
Мислења
5.517
Поени од реакции
4.387

Еве ти уште еден пример:

Во дебата, еден познаник Македонец, во недостаток на аргументи, ми вика:
"Добро бе кажи ми зошто ти смета двојазичност, зошто толку ги мразиш Албанците?"
Го прашувам, дали планира да живее тука. Ми вели, па не, планирам во Холаднија да се иселам.
Му реков дека за некои работи им завидувам на албанците, и го направив од гомно подоле пред сите.

Се работи за себичност и малодушност.
Тоа се тие луѓе што ги горат мостовите позади себе, и луѓе што плукаат во стариот бунар.
Тоа е комшијата што си ја паркира неговата кола пред твојата врата.

Огромен проблем во македонското општество.

Член од
4 јули 2014
Мислења
289
Поени од реакции
74
Не би се сложил дека секој психолог ниту пак дека секојпат може да помогне. Све зависи од отвореноста и вниманието да се соочи

Член од
20 мај 2008
Мислења
1.099
Поени од реакции
1.079
Ајде за помош. Чуствувам одбивност кон сите луѓе. Одбивноста започна одкако пријателите почнаа да ми завидуваат на успехот и да се дружат со мене само кога имаат потреба за некоја бесплатна услуга или кога јас ја плаќам сметката. Нормално ги прекинував контактите со користољубните, но тоа идеше така споро што на крај се навикнав да бидам сам и сега воопшто немам потреба и чуство да се дружам со други луѓе или да испаѓам. И што сега понатаму. Дали пред време сум завршил со животот?

Член од
12 февруари 2014
Мислења
7.966
Поени од реакции
25.560
Ајде за помош. Чуствувам одбивност кон сите луѓе. Одбивноста започна одкако пријателите почнаа да ми завидуваат на успехот и да се дружат со мене само кога имаат потреба за некоја бесплатна услуга или кога јас ја плаќам сметката. Нормално ги прекинував контактите со користољубните, но тоа идеше така споро што на крај се навикнав да бидам сам и сега воопшто немам потреба и чуство да се дружам со други луѓе или да испаѓам. И што сега понатаму. Дали пред време сум завршил со животот?
За тебе животот е дружба со луѓе кои те натерале на таков чекор? Не гледам проблем ако ти е убаво така и не страдаш, само смени ја перцепцијата за СИТЕ луѓе дамо за да им дадеш шанса на оние кои навистина ја заслужуваат и во иднина очи отварање и научи да ги читаш чуѓето, не си мало дете. :)

Член од
20 мај 2008
Мислења
1.099
Поени од реакции
1.079
За тебе животот е дружба со луѓе кои те натерале на таков чекор? Не гледам проблем ако ти е убаво така и не страдаш, само смени ја перцепцијата за СИТЕ луѓе дамо за да им дадеш шанса на оние кои навистина ја заслужуваат и во иднина очи отварање и научи да ги читаш чуѓето, не си мало дете. :)
Веќе не се дружам со никој подолго време. А и немам желба да се социјализирам.

Kajgana Shop

На врв Bottom