Може да ти дадам еден предлог, апликација за пчеларски дневник. Има во app store една на српски ама не е баш добра има багови па ако сеуште се замнимаваш со андроид програмирање и ако те заинтересира предлогов мислам дека ке има заинтересираност понатаму. Поздравкажете некоја идеја за андроид апликација
Лее чоек, од кај ми го најде постот. Не се занимавам, не ни почнав да се занимавам. Сакав, ама ете никој не ми даде идеја во тој момент, а сега немам време баш.Може да ти дадам еден предлог, апликација за пчеларски дневник. Има во app store една на српски ама не е баш добра има багови па ако сеуште се замнимаваш со андроид програмирање и ако те заинтересира предлогов мислам дека ке има заинтересираност понатаму. Поздрав
Сертификат скоро никој и да не ти бара, најважно е да имаш апликации кои зборуваат за тебеНеколку месеци веќе како учам Андроид сам од видеа и останати материјали што најдов по нет, дај препорачајте некој курс и тестирања со кои може да се дојде до сертификат меѓународно признат, нормално и со некоја ок цена?
Ги гледав овие http://www.androidatc.com/pages-16/Eng/Android-Certified-Application-Developer
Но пред се ми треба заедно со некоја подготовка од неколку часови околу теоријата т.е барем конретни материјали од каде да учам, да не испадне во материјалите да ми фали некој дел и да ми паднат од него прашања, не сум по вокација програмер и глупавото е што може на некоја ситница од теорија да губам поени на тестовите.
Ме интересира исто и околу Android NDK toolset, пред да почнам да учам Андроид имав веќе искуцано доста кодови баш за апликацијава што сега ја правам во C++, дали има разлика во брзина на работа на апликацијата ако ги искористам тие како native C++ преку NDK, да не ги прекодирам во Андроид?
Таргет само уреди што користат Андроид Ноугат, значи уреди со доста добар хардвер.
Ти благодарам, сертификат барем повеќе за надвор од тука, бидејќи и во тоа што ми е професија секогаш е муабетот дека не бараат, али кога сум испраќал CV и наведувам софтвери во кои работам скоро секогаш ми бараат сертификати, мој впечаток е дека на странциве им треба секогаш документ како доказ дека си стручен за одредена област, но можеби грешам.Сертификат скоро никој и да не ти бара, најважно е да имаш апликации кои зборуваат за тебе
Еден совет мене што ми го дадоа кога почнав да се занимавам со Андроид е да го гледаш нативниот код, види како се имплементирани View,Activity,AsyncTask класите. Вака мислам најдобро ќе научиш. Од книгите можам да ти ја препорачам Busy coder's guide to android development. За курсеви, тука има интересни некој.
Неам користено NDK досеа ама примарната намена му е баш да не го прекуцуваш кодот И Google го препорачуваат за time-sensitive операции со големи пресметки, така да не гледам зошо би имало некој лош импакт врз перформансите, ако ништо друго треба да ја убрза.
Не знам што да ти кажам, во моја околина скоро сите програмери што заминаа за надвор заминаа без никакви сертификати, ама затоа портфолиото го средуваа скоро по година дена. Така да тука не знам стварно што е попаметно.Ти благодарам, сертификат барем повеќе за надвор од тука, бидејќи и во тоа што ми е професија секогаш е муабетот дека не бараат, али кога сум испраќал CV и наведувам софтвери во кои работам скоро секогаш ми бараат сертификати, мој впечаток е дека на странциве им треба секогаш документ како доказ дека си стручен за одредена област, но можеби грешам.
Околу NDK ќе мора да го користам кодот во C++ бидејќи мислам дека нема ни да ја направам апликацијата ако мора да го прекуцувам тоа, доста сложени алгоритми се и тогаш изгубив неколку месеци за да ги средам, може да направам одредени измени со оглед на тоа што сакам апликацијата да биде што е можно поедноставна за користење, па би правел некои комбинации позадински.
Околу Opensource кодовите, дали смеат да се користат како дел од апликацијата, доколку ми се вклопува во апликацијата да го искористам од тие што ги имаат постирано на github?
Како оди на Андроид маркет приказната, кога ќе ја направам би сакал да ја ставам на продажба таму, колку се плаќа годишно за акаунт таму, дали се доплаќа доколку биде наменета за повеќе земји во светот или не менува тоа ништо? Доколку имам user-manual може да го прикачам директива со апликацијата на андроид маркет или ќе мора да дигнам страна за апликацијава и таму да ги ставам потребните документи, а само линк пропратен каде може да се информираат на андроид маркетот?
Котлин е измислен за Јава. Уште од стартот кога имаше само две книги од кои само едната беше конкретно наменета за Андроид програмирање бев почнал со Котлин и само ќе ви кажам префрлајте се нема да се каете.Од денес и Котлин е официјален програмски јазик за Андроид.
Има некој тука што програмира во Котлин да сподели искуства?
Бенефит?Котлин е измислен за Јава. Уште од стартот кога имаше само две книги од кои само едната беше конкретно наменета за Андроид програмирање бев почнал со Котлин и само ќе ви кажам префрлајте се нема да се каете.
1. Бенефит ти е што нема да имаш никаде факинг null pointer exceptions, 2017 сме срамота е.Бенефит?
Читав некаде околку NPE и како Котлин се справува со тоа, ама искрено не разбрав, во моментот не бев многу заинтересирана па не обратив внимание.1. Бенефит ти е што нема да имаш никаде факинг null pointer exceptions, 2017 сме срамота е.
2. Во 90 % од случаите loc во Котлин < Java. Верувам дека си го цениш времето така да помалку пишување подобро за тебе.
3. Google ги мноогу подржува Jetbrains и во иднина полека ќе престанат да даваат подршка за Јава за да не ги ебе Oracle повеќе така да сакал нејкел ќе се префрлиш на Котлин. Подобро порано, одколку подоцна.
4. Да се надоврзам на точка (3). Ќе се прашаш како може Гугл да се отргне од Оракл со Котлин кога и Котлин е JVM јазик. Изгуглај Kotlin Native. Тотално ќе биде независен од ЈВМ и достапен на сите платформи. Нема што да ти кажувам повеке.